Ik heb net een kat geadopteerd en het zal niet stoppen met miauwen, moet ik me zorgen maken?

Het adopteren van een kat is een overweldigende ervaring. Je krijgt een nieuw familielid dat je altijd zal troosten in je ups en downs. Nieuwe katten miauwen echter soms de hele nacht, waardoor je gefrustreerd raakt over wat je nu moet doen. Als je een nieuwe kattenouder bent, kunnen dingen zelfs een uitdaging voor je zijn.

Het is normaal dat een pas geadopteerde kat om verschillende redenen miauwt. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, hebben aandacht nodig, willen iets eten of hebben gezondheidsproblemen.

Constant miauwen stopt natuurlijk als de kat gewend raakt aan de nieuwe omgeving. Als je harige vriend echter lang lijkt te miauwen, moet je hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen.

Er is veel te leren over je pas geadopteerde kat om te stoppen met constant miauwen. Laten we alles ontdekken over dit gedrag van je nieuwe familielid.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom miauwen geadopteerde katten constant?

Katten communiceren hun gevoelens en emoties met vocalisatie en fysiek gedrag. Miauwen is de algemene manier van de kat om zijn behoeften aan verschillende dingen over te brengen, waaronder water, voedsel, speelgoed of de aandacht van de eigenaar.

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom uw geadopteerde kat niet zal stoppen met miauwen:

1. Proberen zich aan te passen aan een nieuwe omgeving

Katten miauwen continu wanneer ze zich proberen te vestigen in een nieuwe omgeving. Ze doen het als ze zich eenzaam voelen en bang zijn voor onbekende mensen en omgeving. Net als mensen hebben katten ook een aanzienlijke hoeveelheid tijd nodig om in een nieuw huis te passen en aan deze verandering te wennen.

Dus, als je merkt dat je kat de hele nacht miauwt, weet dan dat hij gewoon probeert zich aan te passen aan zijn nieuwe huis. In feite zijn katten supergevoelig, dus ze houden niet van veranderingen in hun routine. Het bezorgt hen ongemak.

Er wordt ook aangenomen dat jonge katten meer miauwen dan volwassenen, vooral die uit het nest. Ze proberen te communiceren met hun vermiste familieleden door te miauwen.

katten markeren en miauwen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
thematische pauze

2. Vragen om uw aandacht

Katten vocaliseren om de aandacht van hun eigenaar te trekken. Nieuw geadopteerde katten hebben meer zorg nodig om zich snel aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Wanneer je ze met rust laat, hebben ze de neiging om continu te miauwen om je aandacht te trekken. De beste manier om te voorkomen dat je kat miauwt, is door oplettend om hem heen te zijn en vaker met hem te spelen.

thematische pauze

3. Ze hebben honger

Hongerige katten miauwen vaak om hun baasjes te vertellen dat het tijd is om te voeren. Het is mogelijk dat ze alleen miauwen als je de keuken binnenkomt of in de buurt van hun eten gaat. Als dat het geval is, miauwt je kat waarschijnlijk om iets te eten te vragen.

Sommige hongerige katten miauwen ook om hun eigenaren te bevelen op te staan en voedsel te maken. Wanneer je ze hun maaltijd serveert, worden ze meteen stil en worden ze bezig met het eten van hun favoriete eten.

eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

4. Toelating vragen

Katten miauwen ook om hun eigenaren te vragen om elke plaats in of uit te gaan. Omdat deze harige dieren onafhankelijk zijn, houden ze er niet van om opgesloten te blijven in een bepaalde ruimte. Ze houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken met hun nieuwsgierige geest.

Als je kat vaak miauwt, is het waarschijnlijk normaal, omdat hij zich gewoon probeert aan te passen aan een nieuwe omgeving. Natuurlijk is er geen andere manier voor katten om met mensen te communiceren dan miauwen. Beschouw hun miauwen dus als toestemming om een kamer binnen te gaan of te verlaten.

Vergeet niet dat de intensiteit van miauwen varieert van ras tot ras. Dit betekent dat je kat meer kan miauwen dan het huisdier van je vriend, dus raak niet in paniek als dit gebeurt.

thematische pauze

5. Uw huisdier is angstig

Katten miauwen ook als ze gestrest of bang zijn. Veel factoren maken een kat angstig, zoals verhuizen naar een ander huis, in een ander bed wonen of nieuwe eigenaren hebben. Al deze dingen zetten de kat onder enorme stress, waardoor het dier gedwongen wordt om zijn angsten te uiten door voortdurend te miauwen. Het enige wat ze willen is jouw geruststelling en je veilig voelen!

Uw kat kan ook gestrest raken wanneer hij langere tijd alleen wordt gelaten. Ze vervelen zich meteen en willen iets om hun energie uit te kanaliseren. Wanneer katten niets vinden voor hun mentale stimulatie, worden ze ongemakkelijk en zeer vocaal.

Rusteloosheid zorgt er ook voor dat je kat continu miauwt. Dus hoewel ze onafhankelijk zijn, hebben ze iets nodig om bezig te blijven.

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding Credit: U__Photo, Shutterstock
thematische pauze

6. Klaar voor paring

Miauwen komt vaak voor bij niet-betaalde katten, vooral tijdens de paartijd. Net als elk ander levend wezen hebben katten ook seksuele verlangens wanneer ze volwassen worden. Niet-gesetineerde of niet-betaalde katten joggen of miauwen om mannetjes aan te trekken.

Als u niet wilt dat uw kat zich voortplant, kunt u hem castreren om dit gedrag te beheersen. Niet alleen anticonceptie, maar ook het steriliseren van je kat maakt zijn leven een stuk gezonder. Uw kat stopt ’s nachts automatisch met joggen of miauwen, waardoor u gemoedsrust krijgt.

thematische pauze

7. Medische hulp nodig

Soms betekent constant miauwen niet dat de kat voedsel nodig heeft of zich eenzaam voelt. In plaats daarvan miauwen katten ook vaak als ze pijn of ongemak hebben als gevolg van ernstige gezondheidsproblemen. Helaas zijn katten vatbaar voor meerdere problemen naarmate ze ouder worden.

Enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katten zijn hyperthyreoïdie, oogletsels en nierziekten. Al deze problemen treffen katten van jongs af aan, waardoor ze de hele nacht miauwen. In darmgerelateerde aandoeningen worden katten super dorstig. Als ze niet genoeg water krijgen, miauwen ze overmatig.

Als je moeite hebt om de oorzaak van het constante miauwen van je kat te vinden, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. De professional zal verschillende tests uitvoeren om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen bij uw kat te diagnosticeren.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

divider-catclaw1

Hoe te voorkomen dat uw kat de hele tijd miauwt

Sommige katten zijn mondiger dan andere. Als je bijvoorbeeld een Siamese kat hebt, zal deze waarschijnlijk meer miauwen dan een Perzische. Het kan dus zijn dat je kat vaker miauwt dan de kat van je buurman.

Als eigenaar van een huisdier moet u weten wanneer uw kat uw aandacht nodig heeft en wanneer hij boos of blij is. De sleutel is het identificeren van het verschil in de toonhoogte van het miauwen van uw kat. Hier zijn enkele praktische manieren waarop u kunt proberen te voorkomen dat uw kat de hele tijd miauwt:

1. Let niet op het constante miauwen van je kat

Je kunt voorkomen dat je kat overmatig miauwt door hem te laten zien dat je ontevreden bent over dit gedrag. Beloon je kat niet als je hem ziet miauwen. Je kunt ook proberen om niet met ze te spelen of ze van voedsel te voorzien totdat ze stil worden.

Herhaal deze reactie elke keer dat je je kat ziet miauwen. Vergeet niet dat deze methode alleen voor sommige katten zal werken, omdat de reden achter overmatig miauwen van persoon tot individu varieert. Dus als uw kat niet stil wordt, moet u andere methoden proberen.

boze kat miauwen buiten
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

2. Zorg voor de behoeften van uw kat

Je moet wat tijd in je dag nemen en ervoor zorgen dat je aan de basisbehoeften van je kat hebt voldaan. Dit omvat het verstrekken van tijdige maaltijden, schoon water, een comfortabele plek om te zitten, speeltijd en voldoende waardering.

Sommige katten hebben ook interactief speelgoed nodig om actief te blijven. Je moet ook een schoon doosje in de buurt van de woonkamer van je kat plaatsen. Als je merkt dat je kat nog steeds overmatig miauwt, ga dan verder met de volgende methode.

thematische pauze

3. Verander de routine van uw kat niet

Katten houden niet van plotselinge veranderingen in hun dagelijkse routine. Maar als een verandering onvermijdelijk is, moet je proberen je kat te kalmeren met veel mentale en fysieke oefeningen. Breng nooit een plotselinge verandering in de routine van uw kat, of het kan hem ertoe aanzetten zich ongewoon te gedragen.

Het kan echter een paar weken duren voordat uw kat zich volledig heeft aangepast aan deze nieuwe verandering. Concentreer je dus op de unieke omgeving van je kat en kijk of een rat of een zwerfkat je huisdier irriteert. Als dat zo is, verwijder ze dan zo snel mogelijk voordat je kat begint te miauwen.

kat spelen met eigenaar
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock
thematische pauze

4. Zorg voor voldoende stimulatie

Katten jagen graag in de ochtend en avond omdat ze super energiek zijn tijdens deze uren. Dit is ook de kat met de binnenkatten. Net als buitenkatten willen ze ook hun energie kanaliseren in sporten en spelen.

Daarom kunt u interactief speelgoed en voedselblokjes gebruiken om uw kat te motiveren om te spelen. Je kunt kattenkruid ook gebruiken om ze de hele dag gestimuleerd te houden. Op deze manier vervelen ze zich niet genoeg om na te denken over miauwen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Miauwen is normaal voor een pas geadopteerde kat. Sommige katten miauwen overmatig om hun stress en angsten te tonen, terwijl anderen dit gewoon doen omdat ze honger hebben. Over het algemeen betekent frequent miauwen dat de kat zich probeert aan te passen aan de new milieu.

Dit gedrag kan echter ook betekenen dat de kat pijn of ongemak heeft. Dus, als je harige vriend blijft miauwen, zelfs na het implementeren van de bovenstaande methoden, breng ze dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Vergeet niet dat vroege interventie van een professional beter is voor de gezondheid van uw kat.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock