Waarom lopen katten weg van huis?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Sommigen van ons voelen zich misschien terughoudend om onze kat buiten de veiligheid van ons huis te laten zwerven. Er zijn er die in gebieden wonen waar dat gewoon niet mogelijk is en dan zijn er die kattenouders die hun katachtige metgezellen vrijelijk de buitenwereld laten verkennen.

Hoe het ook zij, ontdekken dat je kat is weggelopen of langer dan normaal vermist is, kan echt een afschuwelijke ervaring zijn.

Waarom lopen katten weg van huis? Katten lopen meestal weg tijdens de voortplantingsperiode, of om te jagen op een nieuwe locatie. Een stressvolle omgeving, hun territoriale instincten, of de aandacht van een ander mens kunnen er ook toe leiden dat ze een paar dagen weglopen of helemaal vermist raken.

Als je wilt weten waarom katten van huis weglopen en hoe je dat kunt voorkomen, lees dan verder!

Laten we beginnen!

Waarom lopen katten weg van huis?

Men zou kunnen denken dat een kat die van huis wegloopt alleen die kattenouders kan treffen die hun kat vrij van het buitenleven laten genieten, maar dat is niet helemaal waar. Katten zijn lief en liefdevol, maar het kunnen ook stiekeme individuen zijn die de juiste gelegenheid kunnen vinden om de deur uit te glippen.

Hoewel ik twee binnenkatten heb, heb ik de ongelukkige ervaring gehad dat een kat ontsnapte… twee keer! Eén keer viel hij van het balkon en gelukkig woonde hij toen op de eerste verdieping, zodat hij ongedeerd bleef. De tweede keer vergat mijn vader de deur dicht te doen en moest het arme ding de hele nacht beneden in de kelder doorbrengen.

Ik weet zeker dat de meesten van jullie ook wel zo’n verhaal of twee hebben en sommigen van ons zouden graag willen weten wat onze poesjes van huis wegjaagt.

1. Uw kat is krols

Als uw kat niet gesteriliseerd of gecastreerd is, zal ze op een gegeven moment de drang voelen om te paren en zal ze natuurlijk het huis uit willen. Een krolse kat zal waakzamer zijn, en proberen andere katten in haar omgeving te vinden om te paren, en als ze er geen vindt, zal ze waarschijnlijk verder van huis gaan zoeken.

Het maakt niet uit hoe hoog je omheining is, een kat die op zoek is om te paren zal er heel misschien in slagen om weg te komen. Katers kunnen bijzonder koppig zijn en als het nodig is, zullen ze zo ver weg reizen als nodig is om een partner te vinden. Ongecastreerde katers zullen ook meer tijd buiten doorbrengen en er is een grotere kans dat ze weglopen.

Volgens een review over Fokken en de Voortplanting bij Katten, gepubliceerd in het Veterinair Handboek, “kan de poes (vrouwtjeskat) haar eerste krolsheid al op de leeftijd van 4 maanden beginnen, en heeft ze over het algemeen 2 of 3 cycli tijdens het broedseizoen, meestal februari tot oktober.”

Dat is niet het enige dat gebeurt wanneer een kat de drang voelt om zich voort te planten- katten hebben ook de neiging om agressiever te zijn en gevechten zijn een veel voorkomende gebeurtenis. Door uw kat te castreren of te steriliseren, vermindert u hun natuurlijke instincten en de drang om te vechten. Op deze manier kunt u de behoefte van uw kat om ver weg te rennen beperken, en ze tevens beschermen tegen mogelijke verwondingen en overdraagbare ziekten.

Het is nu ook meer kosteneffectief dan ooit en u kunt gemakkelijk een goedkope sterilisatie- en castratiefaciliteit in uw omgeving vinden met behulp van Pet Smarts kliniekzoeker.

2. 2. Uw kat is aan het bevallen

Als je kat zwanger is, merk je misschien wat veranderingen. Volgens het Central Texas Veterinary Hospital, “ontwikkelen de meesten een ongewoon lief en liefdevol karakter en vragen meer genegenheid en aandacht. Echter, sommige kunnen ongewoon prikkelbaar worden.”

Wees dus niet verbaasd als je kat meer tijd voor zichzelf zoekt tijdens de late stadia van de zwangerschap. Ze gaan verder met uit te leggen “De aanstaande moeder begint te zoeken naar een veilige plek voor de bevalling.” Dit betekent dat je kat misschien zelfs wegloopt om haar nest te bouwen waar ze zich veilig genoeg voelt om te bevallen.

Als je kat zich voorbereidt op de bevalling, is het aan te raden om ze binnen in huis te houden. Creëer een warme en afgeschermde ruimte, bij voorkeur een grote doos waarin de kat en de kittens vrij kunnen rondlopen. Zorg ervoor dat benodigdheden als voer, water en een kattenbak altijd in de buurt zijn.

Voor meer informatie over hoe je je kunt voorbereiden op de geboorte van je kat, neem je contact op met je dierenarts. Daar kun je instructies krijgen, de gezondheid van je kat in de gaten houden en als er complicaties optreden zullen jij en je kat de juiste ondersteuning krijgen voor een gezonde bevalling.

3. Territoriale Instincten

Zelfs met een groot en ruim huis, betekent dit niet dat je kat niet op zoek zal gaan naar meer territorium om te veroveren, vooral wanneer ze vrije toegang hebben tot buiten. De meeste katachtigen zullen, met hun geurklieren, de omliggende gebieden als hun eigen markeren. Dit omvat uw huis, de tuin, de straten eromheen, en zelfs de hele buurt.

Zoals gezegd, is dit gevoel voor territorium meestal sterker bij ongecastreerde katers. Volgens VCA Hospitals, “door een geur af te geven, communiceert de kat aan andere dieren dat hij daar was lang nadat hij verdwenen is. Katten markeren hun territorium om ‘eigendom’ aan te geven en om seksuele ontvankelijkheid en beschikbaarheid te adverteren.”

Als je een zelfverzekerde kat bezit, is het heel goed mogelijk dat zodra ze zich op hun gemak voelen binnen hun gebied, ze zullen proberen om het nog verder uit te breiden. Maar als uw kat verlegen is, kan het ook zijn dat ze uit hun eigen erf en woongebied worden verdreven door een assertievere buurkat.

4. Jagen

Katten staan bekend om hun sterke jachtinstinct, tot het punt van beruchtheid. En hoewel we misschien denken dat tamme katten tam zijn in vergelijking met hun wilde broers en zussen, zijn wetenschappers hier om dat te weerleggen.

Professor Robbie McDonald, hoofd van Exeter’s Wildlife Science groep, vertelt hoe belangrijk het is om hun jacht te verminderen zonder hun welzijn aan te tasten. “Het hebben van zulke onafhankelijke huisdieren creëert extra ongerustheid bij eigenaars over zowel de veiligheid van hun kat tijdens het loslopen, als de impact op wilde dieren,” wijst professor McDonald.

Het is mogelijk dat katten die lijken te zijn weggelopen of gewoon uit zijn op een uitgebreide jachttrip omdat er niet genoeg te jagen valt in uw omgeving.

Misschien merkt u dat uw kat zijn prooi naar uw huis brengt of voor uw deur achterlaat als een geschenk aan u. “Door een dood dier op de veranda achter te laten, vervult uw kat zijn natuurlijke rol als moeder en leraar,” suggereren sommige studies.

Hoewel het een vaak genoeg voorkomend gedrag is en een schattig gebaar kan zijn, kan deze gewoonte gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw kat. En natuurlijk is er altijd de mogelijkheid dat ze weglopen, gedreven door hun oerinstincten.

Het is belangrijk om te onthouden dat katten gelukkig kunnen zijn als een strikt binnenshuis huisdier, mits aan hun behoeften wordt voldaan. Het bevredigen van hun jachtbehoeften lijkt misschien moeilijker, maar het is niet onmogelijk. Ze voldoende prikkels geven zoals speelgoed, actief met ze spelen, en in sommige gevallen een tweede huisdier hebben kan in dat opzicht gunstig zijn.

5. Uw kat is nieuwsgierig

Als je kat vrij is om van de buitenwereld te genieten, is het niet meer dan normaal dat hij die wil verkennen. Hoe verder de nieuwsgierigheid van uw kat hem meeneemt, hoe meer gevaren hij kan tegenkomen. Dus, terwijl u misschien denkt dat uw kat van huis is weggelopen, kan hij ergens vastzitten.

U ziet, de meeste buitenkatten gaan dagelijks op wandelingen en staan voor avonturen die wij ons niet eens zouden kunnen voorstellen. Zelfs in een veilige buurt zijn er smalle plekken, zoals een hek of buizen die uw kat interessant zou kunnen vinden om doorheen te gaan en uiteindelijk vast te komen zitten. Sommige katten kunnen dapper genoeg zijn om in een boom te klimmen, maar niet dapper genoeg om er weer uit te komen.

6. Ze hebben een dubbele identiteit

Als je merkt dat je kat elke dag een paar uur van huis verdwijnt, dan lopen ze misschien niet weg van huis, maar in plaats daarvan bedriegen ze je. Als je kat geen label heeft, dan zou je buurman kunnen denken dat hij zijn liefde geeft aan een zwerfkat, sommigen zouden hem zelfs kunnen adopteren.

Een woordvoerder van Cat Protection stelt dat “verschillende studies die de bewegingen van katten volgen met behulp van GPS trackers hebben aangetoond dat sommige katten regelmatig naburige eigendommen zullen bezoeken.” Als de buren niet weten dat het vriendelijke katje van jou is, zullen ze het misschien adopteren en zul je moeten denken dat je kat is weggelopen.

Het is ook belangrijk op te merken dat studies hebben aangetoond dat, “Aangezien de meeste van onze huiskatten gecastreerd zijn, de belangrijkste motivator voor hen om het huis van de buren te verkennen voedsel is!” Dus, als je merkt dat je pluisbal aankomt ondanks je zorgvuldig afgemeten porties, kan het zijn dat ze de extra calorieën van een vriendelijke buur krijgen.

Als dit het geval is, kan je kat te maken krijgen met obesitas, in welk geval je waarschijnlijk aan je buren moet vragen om te stoppen met het voeren van hen. Maar als uw katachtige vriend niet uit is op voedsel, maar op aandacht, merkt u misschien niet eens dat ze weg zijn. De slimme pluizige overlord bezoekt misschien deze zorgzame buur tijdens de uren dat u aan het werk bent.

Er zijn genoeg redenen voor een kat om van huis weg te lopen naar een ander, en je hoeft het niet te persoonlijk op te vatten. Extra sociale katten kunnen meer dan één persoon hebben om wie ze geven en het kan zomaar gebeuren dat dat uw buurman is. Misschien hebben ze wel een speciale band opgebouwd met de kat of hond van uw buren.

7. Een schreeuw om aandacht

Er zijn genoeg dingen in ons leven die onze aandacht opeisen, werk, familie, misschien een nieuwe baby. Dit alles kan ervoor zorgen dat onze kittens zich verwaarloosd en alleen voelen. Ondanks wat sommige mensen misschien zeggen, willen en moeten katten socialiseren met hun baasjes.

Kristyn Vitale, een postdoctorale fellow aan de Oregon State University, leidde een studie die probeerde uit te vinden of katten in staat zijn om gehechtheid te creëren met mensen. Volgens de studie hadden katten niet alleen het vermogen om zich aan hun mensen te hechten, maar konden zij ook onzekere gehechtheid ontwikkelen.

Kristyn Vitale legt uit dat “proefpersonen met onzekere gehechtheid de neiging hebben om angst of vrees te vertonen ten opzichte van hun verzorgers. Tekenen van onzekere gehechtheid bij de katten waren onder andere het trillen van hun staart, het likken van hun lippen, of het vermijden van hun baasjes als ze terugkwamen.”

Dus, terwijl je misschien het gevoel hebt dat je kat je afwijst door van je weg te lopen of weg te lopen van je huis in het algemeen, is het in feite de manier van je kat om je te laten zien dat jij degene bent die hen in de steek laat. Als je ze elke keer als ze weg zijn opzoekt en hun naam roept, dan kan het zijn dat ze deze techniek gaan gebruiken om je aandacht te krijgen.

8. Je kat is bang geworden

De buitenlucht kan een leuke plek zijn voor een kat, maar het kan ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Het ene moment genieten ze van de zon, liggen ze op vers gemaaid gras, en het volgende moment worden ze achterna gezeten door de hond van de buren. De buitenwereld kan tal van situaties creëren waarin uw kat van huis wegloopt omdat ze bang is geworden.

Dit kan zelfs gebeuren met de dapperste kat die er is. Dus, als je je in verwarring afvraagt, waarom lopen katten weg van huis en specifiek waarom de jouwe, vraag je dan af of de omgeving waarin je woont ervoor kan zorgen dat ze zich bedreigd voelen. Zijn er zwerfkatten die gemakkelijk toegang hebben tot uw tuin? Zijn uw buren luidruchtig en is er veel verkeer rond uw gebouw?

9. Uw kat is ziek of gewond

Je denkt misschien dat je kat van huis is weggelopen, maar de waarheid is dat ze misschien niet in de positie zijn om terug te keren. Ze kunnen gewoon verdwaald zijn, of gewond en te gewond om terug te komen.

Het maakt niet uit in welke toestand je je vermiste katje aantreft, en het is van vitaal belang dat je ze onmiddellijk naar de dierenarts brengt. Je dierenarts zal controleren op wonden, gebroken botten en zal testen uitvoeren om te zien of ze een virus hebben opgelopen.

Helaas zijn er veel gevaren die uw kat buiten uw huis kan tegenkomen. Ze kunnen vergiftigd worden door een slechte buur of aangereden worden door een auto, zelfs als je in een afgelegen gebied woont. Een rapport toonde aan dat “de meeste katten drukke wegen mijden, wat suggereert dat ze meer kans hebben op ongelukken op rustigere wegen waar ze niet bang zijn voor het constante lawaai, beweging en uitlaatgassen.”

10. Uw kat is oud

De eigenaar zijn van een senior kat kan stressvol worden omdat ouderdom een effect kan hebben op hun gezondheid en persoonlijkheid. Maar als de laatste dagen naderen, kan het zijn dat uw kat afdwaalt.

Sommigen geloven dat katten zullen vertrekken om hun laatste uren alleen tegemoet te gaan, maar de werkelijke waarheid lijkt ons een ander verhaal te vertellen. “Katten gaan niet weg met de bedoeling om alleen en koud te sterven. Als katten zich niet goed voelen, zoeken ze vaak graag een rustig hoekje op om alleen te zijn tot ze zich beter voelen.”

Als je huis altijd vol is met mensen, gevuld met veel energie en leven, kan dat enigszins overweldigend zijn voor je oude kat. Probeer een veilige en afgezonderde ruimte voor hen te creëren om hun tijd door te brengen. En als ze een lange wandeling gaan maken en niet meer terugkomen, bedenk dan dat ze niet van je weggelopen zijn, ze zijn gewoon naar de kattenhemel gegaan.

Wat te doen als je kat wegloopt?

Ik weet dat het heel beangstigend kan zijn om een kat van huis te zien wegvluchten, maar mijn eerste advies zou zijn om gewoon adem te halen. Neem even de tijd om je gedachten te ordenen en hoe moeilijk het ook mag klinken, probeer niet in paniek te raken. Er zijn tenslotte een paar dingen die u kunt doen om uw kat weer thuis te brengen. Het voelt misschien als een lang en vervelend proces, maar we weten allemaal dat het de moeite waard is!

Plan Een Strategie

Binnenkatten die er in slagen door een open deur te glippen, rennen meestal niet al te ver weg. Controleer eerst je tuin, of de omgeving van je appartement en kijk of ze zich niet in een donker hoekje verstoppen. Neem een paar traktaties en de kooi van je kat mee om te voorkomen dat ze weer weglopen.

Een buitenkat heeft meestal de vrijheid om te komen en gaan wanneer ze willen, wat het moeilijk maakt om te beseffen dat ze vermist zijn. Als uw kat gevaccineerd is, een halsband heeft, en ook gechipt is, kunt u een dag voorbij laten gaan, voordat u iets drastischer doet.

Probeer hun naam te roepen en het eten dat ze lekker vinden buiten te zetten om hun aandacht te krijgen. Als dit gedrag ongewoon is, zorg dan dat je de microchipgegevens van je kat bij de hand hebt en neem contact op met plaatselijke asielen en de dierenbescherming in je woonplaats om hen te laten weten dat je kat vermist is. Fysieke beschrijvingen en hun persoonlijkheidskenmerken zullen hen helpen uw kat te identificeren en hen dienovereenkomstig te benaderen.

Vraag iemand die u en uw kat vertrouwen, om bij u thuis te blijven terwijl u op zoek bent naar hen in het geval dat uw furball terugkeert. Druk flyers af met de foto van uw kat, waarop hun gezicht, lichaam, en kleurpatronen duidelijk zijn. Hang ze op in uw buurt en laat uw buren weten dat uw kat vermist is. Het internet kan ook helpen in deze situaties, dus zorg ervoor dat u een post op uw lokale verloren en gevonden sociale media pagina’s en apps te maken.

U kunt hun favoriete deken nemen en deze in stukjes knippen en deze rond uw omgeving achterlaten. Dit kan een binnenkitten helpen omdat ze een grotere kans hebben om hun weg te vinden door de bekende geur.

Vergeet niet om terug te keren naar de plaats van het misdrijf. Een schuwe kat zal waarschijnlijk verborgen blijven in de buurt van waar je woont. Toen mijn kat van het balkon viel, zat ik daar een paar uur te praten met een vriend. Toen ik op het punt stond het op te geven, hoorde ik een geluid achter me. Ik draaide me om en zag mijn kat uit zijn schuilplaats komen, bang en zeker hongerig naar wat lekkers!

Tot slot, zorg ervoor dat je contact opneemt met je dierenarts en vraag hen om meer advies en tips over de zaak. En terwijl je op zoek bent naar je kat, vergeet dan niet om geduldig te zijn, want het is een proces dat vervelend en tijdrovend kan zijn.

Wees voorzichtig bij het aanbieden van beloningen

Er zijn genoeg geweldige mensen die bereid zijn u te helpen uw weggelopen kat te vinden en dat is een groot voordeel. Maar er zijn er ook die zullen beweren dat zij uw kat gevonden hebben zodra zij zien dat er geld te verdienen valt.

Kattenouders die eigenaar zijn van zeldzame rassen kunnen mensen tegenkomen die hen bellen en meer geld eisen of hen helemaal proberen op te lichten. Als u een beloning op uw flyer zet, kunt u misschien een identificerend detail van uw kat weglaten, zodat u zeker weet dat ze de waarheid vertellen.

Komen Katten Terug Als Ze Wegrennen?

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat van huis wegloopt. Meestal hebben ze te maken met hun natuurlijke instincten zoals voortplanting, jacht, territorium. Sommige katten lopen weg en worden vermist en anderen kunnen enkele dagen of langer weg zijn, om dan terug te keren alsof er niets gebeurd is.

Omdat alle katten verschillend zijn, kunnen sommige gedesoriënteerd raken en moeite hebben om hun weg terug te vinden, terwijl anderen misschien kilometers afleggen om terug te keren naar hun huis. Volgens Lost Pet Research, kunnen katten lange afstanden afleggen om hun huis terug te vinden, 80 mijl in 3 maanden, 52 mijl in 2,5 jaar, 38 mijl in 6 maanden, 30 mijl in 10 dagen, en 20 mijl in 21 dagen.

Simpelweg vertrouwen op het idee dat uw kat zal terugkeren is niet genoeg en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het zoeken naar uw kat. Volgens onderzoek “zou een fysieke zoektocht binnen de eerste week na de vermissing van een kat een nuttige strategie kunnen zijn.”

Statistieken toonden ook aan dat 75% van de katten werden gevonden binnen een straal van 500 m van hun huis. Zoals gezegd, kunnen buitenkatten langere afstanden afleggen in tegenstelling tot binnenkatten en als ze het nieuwsgierige type zijn, is het heel goed mogelijk dat ze bij iemand anders thuis terechtkomen.

Hoe Komen Katten Terug Thuis Na Weggelopen te zijn?

Hoewel erop vertrouwen dat je kat gewoon weer thuiskomt na een paar dagen weg te zijn geweest geen goede tactiek is, zijn er enkele verhalen die ons vertellen dat het wel degelijk een mogelijkheid is.

Home Instinct

Thuisinstinct wordt verondersteld het vermogen van dieren te zijn om richting waar te nemen, op een manier zoals mensen dat niet kunnen. Dit instinct helpt een dier, in dit geval onze katten, terug te keren naar hun thuis nadat ze zijn verplaatst of zijn gestolen uit hun vaste territorium.

Er zijn twee onderzoeken bekend naar het vermogen van verdwaalde katten om naar huis terug te keren, gedaan door Herrick in 1922 en Precht en Lindenlaub in 1954. Herrick testte een enkele kat die naar 7 verschillende locaties werd gebracht, weg van huis. De kat slaagde erin de weg terug te vinden binnen 4 tot 78 uur na te zijn vrijgelaten.

Herrick suggereerde dat de meeste katten kunnen terugkeren naar huis, maar dat, “het gebruik van het vermogen tot homing wordt bepaald door de ervaring en de fysiologische toestand van de kat op dat moment.” Precht en Lindenlaub plaatsten een aantal katten in een groot doolhof om te zien of zij hun huis konden terugvinden. De meeste katten slaagden erin het doolhof te verlaten dat het dichtst bij hun thuis lag.

Muriel Beadle, auteur van The Cat: History, Biology, and Behavior, probeerde dit vermogen te verklaren door te zeggen dat het werd veroorzaakt door: “ongewone gevoeligheid voor het aardmagnetisch veld van de aarde, die de kat in staat stelt om een kompas vast te houden op hun thuisregio, ongeacht de afstand en de richting waarin ze reizen.”

De olfactorische signalen van een kat, d.w.z. het reukvermogen, kan hen ook helpen hun territorium te vinden dankzij de markeringen die zij achterlaten. Maar Bonnie Beaver, uitvoerend directeur van het American College of Veterinary Behaviorists en professor aan de Texas A&M University suggereert dat “katten, net als andere dieren, misschien meer vertrouwen op magnetische velden.

PSI Trailing

PSI trailing is een theorie die verwijst naar het vermogen van een dier om zijn eigenaar te lokaliseren in geval ze van elkaar gescheiden worden. Dit concept van de stelling van Bell werd geïntroduceerd door dierenarts Dr. Myrna Milani die suggereerde dat zoogdieren, in dit geval katten, in een natuurlijk ritme synchroon lopen met hun baasjes op atomair niveau.

Met andere woorden, sommigen geloven dat er een nog dieper lopende band zou kunnen zijn tussen ons en onze pluizige bekenden die ons helpt bij elkaar te blijven.

Persoonlijkheid

Hoewel de persoonlijkheid van uw kat geen grote rol speelt in hun vermogen om terug te keren naar huis, kan het wel een rol spelen. Bijvoorbeeld, verlegen en bange katten die buiten belanden, kunnen zich ergens dichtbij verstoppen, maar zullen zich minder snel laten zien, zelfs als ze worden geroepen.

Katten die moediger zijn en minder nerveus als ze in een nieuwe omgeving terechtkomen, zullen eerder naar huis terugkeren en uw geroep beantwoorden door naar u terug te miauwen. Studies suggereren, “een nauwkeurige beoordeling van de persoonlijkheid van huiskatten kan eigenaars helpen hun katten te beheren op een manier die het welzijn van de kat optimaliseert.” Dus, het kennen van de persoonlijkheid van uw kat kan u een voordeel geven bij het zoeken naar hen!

Hoe Voorkom Je Dat Je Kat Wegloopt?

Onze katten mogen dan van ons houden met heel hun harige hart, maar hun liefde neemt niet weg dat ze een vrije wil hebben en onafhankelijk zijn om te doen wat ze willen. Hoewel dit iets is waar we van houden, kunnen we het feit niet ontkennen dat de moderne wereld te gevaarlijk kan zijn voor onze katten om vrij te verkennen.

Zoals met alles waar we van houden, kan beschermend zijn helpen onze katten gezond te houden, zonder te veel van hen weg te nemen.

1. Uw kat steriliseren/castreren

Of uw kat nu een binnen- of buitenkat is, castratie/sterilisatie is van vitaal belang voor hun eigen gezondheid. Het vermindert de kans dat uw kat van huis wegloopt om zich voort te planten, maar volgens de Humane Society of the United States, hebben gecastreerde katten ook een langere levensduur en is het risico op bepaalde soorten kanker verminderd.

Meer studies ondersteunen dit door te stellen dat, “intacte vrouwelijke katten en honden een grotere kans hebben op het ontwikkelen van pyometra (een mogelijk fatale baarmoederontsteking) en andere kankers van het voortplantingssysteem. Bij katers is er een beduidend kleiner risico op het krijgen van teelbalkanker en resulteert het in lagere percentages prostaatkanker.”

Sommige mensen zien het als een onnodige ingreep, maar dierenartsen over de hele wereld suggereren iets anders. Steriliseren/castreren is de keuze van een verantwoordelijke kattenouder en het kan uw kat op lange termijn ten goede komen, en het zou ook moeten helpen om het aantal zwerfkittens dat op straat wordt geboren te verminderen.

Wanneer u uw kat adopteert, zorg er dan voor dat u uw dierenarts bezoekt en de juiste informatie krijgt over hun algemene verzorging, maar ook over wanneer de beste tijd is voor uw katachtige metgezel om gecastreerd/gesteriliseerd te worden. Op deze manier heeft uw katje niet de tijd om weg te lopen en op zoek te gaan naar een partner. Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/sterilisatie klinieken over de hele wereld vinden, dankzij PetSmart, door hier te klikken.

2. Houd uw kat binnen

De beste en meest effectieve manier om te voorkomen dat je kat wegloopt, is ze binnen te houden. Buitenkatten, vooral als ze nieuwsgierig en extravert zijn, zullen van huis weglopen, al is het maar om in de achtertuin van de buren te gaan kijken. Door ze 24/7 in de gaten te houden, voorkomt u misschien niet dat ze hun territorium gaan verkennen en uitbreiden.

Een kat die haar hele leven binnenshuis heeft doorgebracht, zal geen problemen hebben. Natuurlijk moet je ze wel de juiste omgeving bieden, zoals krabpalen, interactief speelgoed, kattenbedden, en verhoogde plekken waar ze hun koninkrijk kunnen observeren.

Een binnenkat heeft minder kans om een ziekte op te lopen van een andere zwerfkat. Er zijn minder parasieten en ziektekiemen die ze met zich mee kunnen brengen. Zelfs in de meest veilige omgeving kunt u uw kat niet volledig veilig houden voor andere auto’s, een aanval van een agressieve hond, of een wild dier. Door ze binnenshuis te houden kunt u ze beschermen tegen een kattenhatende buurman en dit alles zal de levensverwachting van uw kat aanzienlijk verlengen.

Volgens recent onderzoek “raken veel katten vermist na te zijn weggegaan via een open deur of garage (74%), maar sommigen ontsnappen via een raam (11%), gebroken raamhor (6%), of springen van een balkon (5%).

Daarom is het belangrijk dat ze een halsband hebben met belangrijke informatie eraan bevestigd. Zorg er altijd voor dat uw kat gevaccineerd en gechipt is voor het geval zich een onfortuinlijke gebeurtenis voordoet zoals het weglopen van uw kat of een val van het balkon.

3.Microchip

Als u wilt dat uw kat ook buiten uw huis het leven kan ervaren, dan is microchippen een must. Op deze manier kunt u de microchip van uw kat registreren en kunnen asielen, evenals het verstrekkende bedrijf, contact met u opnemen.

Halsbanden kunnen ook helpen uw buren, lokale asiel, en de dierenbescherming identificeren uw kat en contact met u op. Het is belangrijk op te merken dat de verkeerde halsband gevaarlijk kan zijn. Een veilige snel los te maken halsband zoals deze op Amazon is alles wat je nodig hebt en het kan een wereld van verschil maken wanneer je het nodig hebt. Dit soort halsband kan op maat worden gemaakt, het heeft een stevige bouw die een bel kan houden en een tag die uw kat zal bevrijden in het geval het wordt gevangen.

4. Help ze zich aan te passen

Als er veranderingen in je leven optreden, wacht dan niet tot je kat je tekenen van nood en verwaarlozing laat zien. Sommige katten zullen snel reageren en weglopen van huis voordat je zelfs maar beseft dat ze in nood zijn. Studies suggereren dat “het waarschijnlijk is dat het vertonen van “probleem” gedragingen een reactie kan zijn op een omgeving van slechte kwaliteit of een omgeving waarin de kat niet in staat is zich te handhaven”.

Als er grote veranderingen in je leven plaatsvinden, geef je kat dan aandacht en liefde, verwen hem zelfs met wat extra traktaties en speelsessies. Als je een vriend of partner hebt waar je kat niet bang voor is, vraag hem of haar dan om te helpen en je kat bezig te houden.

Soms zullen katten ook weglopen als ze geen plek kunnen hebben waar ze wat tijd alleen kunnen doorbrengen, vooral als je gasten te logeren hebt. Zorg er dus voor dat ze altijd hun eigen ruimte hebben en een paar verstopplekjes waar ze zich kunnen terugtrekken.

5.Train ze om terug te keren

Voor sommigen is het trainen van een kat ongehoord, maar er zijn veel kattenouders die het ongelijk van de ongelovigen zullen bewijzen. De truc is om met hun training te beginnen als ze nog kittens zijn en door positieve bekrachtiging te gebruiken.

Je kunt traktaties gebruiken of ook een bel en traktaties om ze te trainen naar je toe te komen als je ze roept. Het proces is eenvoudig, roep hun naam en als ze bij je in de buurt komen beloon je ze met een traktatie, ga dan naar een andere plek en herhaal.

Sommige katteneigenaren geven er de voorkeur aan hun katten elke dag vlak voor de zon ondergaat naar huis te roepen, zodat het een routine wordt. Het geluid van de bel moet hun aandacht trekken om de beloning te zoeken en de geur van de traktatie moet ook de aandacht trekken van hun geurzintuig.

Natuurlijk werkt dit misschien niet voor alle kittens en katten, omdat persoonlijkheid een grote factor speelt in hun trainbaarheid, maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen. Wie weet leer je je kat uiteindelijk wel hoe hij je belastingen moet doen!

6.Houd Ramen en Deuren Gesloten

Hier kan ik me 100% in vinden aangezien mijn kat ’s nachts door de deur naar buiten is geglipt! Als je een paar mensen te logeren hebt, zorg er dan voor dat je de deuren en ramen regelmatig controleert. Als je genoeg ruimte hebt, kun je je kat in een veilige kamer zetten met al zijn benodigdheden, totdat de gasten weg zijn. Een belletje aan de halsband van uw kat kan u ook helpen op te merken waar ze zijn, en het zou het voor hen moeilijk moeten maken om ongemerkt weg te lopen.

7.Zorg voor een Catio-ruimte

Als uw kat gewend is om buiten te zijn, maar u bent te bang om ze naar buiten te laten dan kan een Catio een geweldig alternatief voor u zijn. U kunt op zoek gaan naar lokale bedrijven die een Catio Space in uw tuin kunnen installeren, wat een buitenverblijf is.

Natuurlijk, als je ambachtelijk bent wil je misschien een DIY catio tutorial bekijken, zoals deze!

Een Catio ruimte is perfect voor nieuwsgierige katten. Zo krijgen ze de vrijheid om de buitenlucht te ervaren zonder de grote risico’s die daarbij komen kijken. Ze zullen ook nooit meer van huis kunnen weglopen! Sommige catio’s hebben genoeg ruimte voor kleine bomen en struiken om vrij te groeien, wat nuttig zal zijn bij het bieden van voldoende schaduw. Schoon water en voedsel moeten ook worden verstrekt en op deze manier weet u dat er niets anders is wat ze nodig hebben!

Een ander goed alternatief voor een catio zou een draagbaar buitenverblijf voor katten kunnen zijn. Op deze manier kunt u uw kat een voorproefje van de buitenwereld bieden zonder een permanente structuur in uw tuin te hebben. Dit zou de perfecte investering kunnen zijn voor katteneigenaren die hun huis huren en geen permanente veranderingen kunnen aanbrengen. U kunt onze lijst van de beste draagbare kattenverblijven voor buiten bekijken of u kunt gewoon onze top keuze met één klik hier bekijken!

8.Get een GPS Tracker/App

Als je jezelf de buitengewoonten van je kat niet ziet veranderen, dan zou een geweldige investering een tracking-apparaat zijn. Deze apparaten kunnen aan de halsband van uw kat worden bevestigd of ze kunnen er samen mee worden geleverd. U kunt het verbonden houden met uw telefoon via een app, en het zou u op de hoogte moeten houden van de verblijfplaats van uw kat.

Vertel je kat gewoon niet dat je ze bespioneert, ze zouden het op de verkeerde manier kunnen opvatten!

9. Gebruik een leiband

Je kat trainen om te gaan wandelen kan een geweldige middenweg zijn waarin je je kat strikt binnenshuis kunt houden, terwijl je ze ook de buitenlucht kunt bieden. Op deze manier kun je je eigen tijdlijn bepalen en heb je controle als er iets misgaat.

Een goed harnas zal ook voorkomen dat je kat wegloopt en uit het harnas glijdt. Zorg ervoor dat je katje zich op zijn gemak voelt en dat je het rustig aan doet. Rassen zoals de Maine Coon staan er vooral om bekend dat ze erg uitgaand zijn en gemakkelijk te trainen zijn om aan de lijn naar buiten te gaan.

Afsluitende gedachten

De gedachte aan het verlies van onze katachtige zielsverwant kan koude rillingen over onze rug doen lopen en dat is volkomen begrijpelijk. Hoe zou onze wereld eruit zien zonder hun magische fluffiness?

Onze katten kunnen om verschillende redenen weglopen, waar we geen controle over hebben en dat is ok. Maar als er iets is dat we kunnen doen, zoals onze katten steriliseren, beslissen om ze binnen te houden of een catio voor hen bouwen, dan moeten we dat proberen te doen.

Vergeet vooral niet om van je kat te houden en geef ze de ruimte waar ze echt gelukkig kunnen zijn, of dat nu binnen of buiten is!

Laat het ons weten als je op de hoogte bent van een andere reden met betrekking tot waarom katten weglopen van huis? Is het jou ooit overkomen en wat heb je toen gedaan?