Waarom vouwen katten hun poten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Ik ben er zeker van dat we allemaal gemerkt hebben dat onze katten hun eigenaardigheden en vreemde gedragingen hebben, maar één ding dat de meeste katten lijkt te verenigen is hun vermogen om zichzelf te veranderen in een pluizig brood.

Hoewel deze kattenbroden er in alle vormen en maten zijn, en ze allemaal belachelijk schattig zijn, moet je kat bij bijna elk ervan zijn pootjes er zorgvuldig onder vouwen.

Waarom doen katten dit en wat is de betekenis van het vouwen van hun pootjes? Een kat die ontspannen en comfortabel is, zal meestal zijn poten onder zich wegstoppen. Deze houding biedt hen nog steeds mobiliteit als ze snel willen opstaan en bewegen, en het vouwen van hun pootjes is ook een efficiënte manier om hun lichaamswarmte te bewaren.

Als je meer wilt weten over de kitty-loaf positie, dan hebben we je gedekt!

Laten we beginnen!

Reden 1: Voor behoud van lichaamswarmte

Net als mensen hebben dieren verschillende technieken om hun lichaamstemperatuur te reguleren, afhankelijk van hun omgeving. De normale lichaamstemperatuur van een kat is 38,3 tot 39,2°C, terwijl de normale lichaamstemperatuur van een mens 37°C is. Dit toont aan waarom katten altijd het warmste plekje in huis opzoeken.

Ledematen zoals onze vingers of de poten van uw kat verliezen sneller warmte dan andere delen van het lichaam. Net zoals mensen buiten snel koude handen krijgen, krijgen de pootjes van onze kat het sneller koud dan een deel van hun kern.

Door hun poten, die kwetsbaarder zijn en niet bedekt zijn met vacht, in te stoppen, kunnen ze die beschermen tegen de kou – of op zijn minst opwarmen. Op die manier behouden ze hun lichaamswarmte, zonder energie te verbruiken, en als je naar hun staart kijkt, zie je waarschijnlijk dat die om hun lichaam is gekruld.

Het is dus niet ongebruikelijk dat een kat zich in deze stevige broodachtige massa schuift als het koud wordt, en naarmate de dag vordert zal deze houding langzaam maar zeker veranderen in een opgerolde bal.

Reden 2: Een teken van comfort

Een van de dingen die ik echt geweldig vind aan mijn katten, en katten in het algemeen, is hun vermogen om de meest comfortabele plekken te vinden om lui te zijn. Ze eindigen altijd met slapen tussen de zachtste lakens en dekens of gewoon zittend in een doos met hun pootjes naar binnen gevouwen.

Mikel Delgado, een kattenonderzoeker aan de UC Davis, vertelt ons dat “over het algemeen een kat die ligt met de pootjes onder zich ingestopt als ontspannen wordt beschouwd. Ze zijn zich niet aan het voorbereiden om zichzelf te verdedigen of weg te rennen.”

Wanneer je je kat ziet lanterfanten op hun favoriete plekje, of dat nu de kattenboom bij het raam is, op je bed, of zelfs naast je, neem dan even de tijd om ze te observeren. Ze kunnen je een paar keer langzaam met hun ogen knipperen, om je te laten weten dat ze ontspannen en gelukkig zijn, en in sommige gevallen kunnen ze zelfs hun pootje losmaken om het op je been te laten rusten.

Reden 3: Je kat is alert

Mijn beide katten lijken op twee verschillende manieren te lummelen, de oudste zal deze houding gebruiken als een teken van diepe ontspanning die langzaam overgaat in een staat van slaap, terwijl de jongste bij het raam zit, met zijn pootjes en staart ingestopt, en luistert naar de vogels die kwetteren, of onze buren die ruzie maken.

Je kunt merken dat je katje niet helemaal ontspannen is, maar in plaats daarvan luistert naar de omgeving, en elk geluid in zich opneemt. Hun oren zullen trillen, en af en toe zullen ze hun ogen openen om te kijken naar de mogelijke bron van dat geluid.

De vorm van een pluizig brood aannemen geeft je kat een voordeel, ze zijn nog steeds alert en wantrouwend naar hun omgeving. Als ze een interessant geluid horen, of er komt iets angstigs hun kant op, dan kunnen ze snel hun pootjes uitsteken en naar de heuvels rennen.

Tenzij ze natuurlijk op deze kat lijken, die vergeten lijkt te zijn hoe ze van brood naar kat moeten gaan!

Je kunt het ook uittesten, maak gewoon een geluid dat hun aandacht zal trekken, een fluitje misschien, of pak hun favoriete speeltje en kijk hoe ze snel opstaan om met je te spelen!

Reden 4: Het is een niet storen teken

Soms heb je gewoon wat tijd nodig om te ontspannen en je batterijen op te laden. Katten zijn net zo en als ze zitten, met hun pootjes ineengestoken en hun ogen half dicht, hebben ze misschien behoefte aan die ruimte.

Deze broodhouding, hoe schattig ook, is niet per se een uitnodiging voor ons om met ze te knuffelen. In plaats daarvan kan het hun manier zijn om ons en alle anderen te laten weten dat zij niet in het middelpunt van de belangstelling willen staan, ik weet het, shocker!

Dus, als je hebt gemerkt dat je kat onmiddellijk van je wegloopt op het moment dat je ze aanraakt of in hun buurt komt, wees dan niet beledigd. Laat uw kat gewoon even met rust, en als ze klaar zijn weet ik zeker dat ze weer naar u toe rennen, miauwend over hoe ze u gemist hebben!

Reden 5: Ze voelen zich niet op hun gemak

Sommige katten zullen proberen om een typisch comfortabele houding aan te nemen, zelfs als ze zich niet zo goed voelen. Als je kat lusteloos lijkt te zijn en de hele dag met zijn pootjes ineengedoken zit, dan kan het zijn dat hij pijn heeft of zich ziek voelt.

Delgado stelt ook dat “een kat die nog steeds op zijn pootjes zit, pijn kan hebben, dus het is goed om te weten of de pootjes helemaal ingestopt zijn.” Controleer daarom zeker de pootjes van je kat als je ziet dat ze zich verdacht gedragen, of ze van je weg trekken. Als u niet zeker weet wat de oorzaak kan zijn van dit ongemak, neem uw kat dan mee voor een controle.

Hoe weet u welke reden op uw kat van toepassing is?

Je hebt je nu waarschijnlijk wel gerealiseerd dat het vouwen of instoppen van pootjes niet zo eenvoudig is. Niet alleen zullen katten dit doen wanneer ze gelukkig, comfortabel en kalm zijn, maar ze kunnen ook hun pootjes instoppen wanneer ze zich ongemakkelijk voelen.

Dus hoe kun je zien wat wat is?

Door de algemene lichaamstaal van uw kat te leren lezen! MastDoor de communicatiemiddelen van je kat te leren lezen, zoals de oren, ogen, staart, lichaamstaal en miauwen, zou je in staat moeten zijn om te begrijpen in welke stemming je pluizige metgezellen zijn, vooral wanneer ze in de broodhouding zijn.

Of je nu een nieuwe of doorgewinterde katteneigenaar bent, probeer hun oren te observeren. Wanneer een kat ontspannen is, staan hun oren in hun gebruikelijke hoek, naar boven gericht en een beetje opzij, maar als iets hun aandacht trekt, zullen ze hun oren spitsen, of ze zullen met hun oren bewegen om vast te stellen waar dat geluid vandaan komt. Afgevlakte oren daarentegen zijn een teken van een bang of boos katje, en een veel voorkomend signaal dat ze met rust gelaten willen worden.

Door goed op de oren van je kat te letten, kun je begrijpen of ze gefocust zijn op het kijken naar de vogels of gewoon in een staat van ontspannen gelukzaligheid verkeren.

Onze katachtige metgezellen gebruiken ook hun ogen om hun emotionele toestand te laten zien. In sommige rapporten staat “dat het vernauwen van de ogen geassocieerd lijkt te zijn met positieve emotionele communicatie bij verschillende diersoorten.” Zorg ervoor dat je hun lichaam in verschillende situaties observeert. Een bang katje zal een vlucht- of gevechtshouding aannemen, waarbij zijn lichaam er stijf uitziet en aanvoelt, zijn staart tussen zijn poten verstopt is of rechtop staat en uitwaaiert.

Zachte of gedeeltelijk gesloten ogen zullen u laten weten dat de ingestopte pootjes van uw kat het resultaat zijn van een ontspannen dag, terwijl alerte ogen met gespannen houdingen suggereren dat, hoewel uw kat in een ontspannen houding ligt, ze misschien klaar zijn om te bewegen.

Soms kunnen katten ontspannen lijken, maar zodra we ze aanraken, kwispelen ze met hun staart als een zweep, wat hun manier is om ons te vertellen dat ze behoefte hebben aan wat persoonlijke ruimte. Miauwen kan u ook helpen te begrijpen wat uw kat nodig heeft, een tsjilpend of spinnend miauwtje is meestal een teken van speelsheid en genegenheid, terwijl een langgerekt miauwtje kan betekenen dat ze honger hebben, en een gil kan een teken van woede zijn.

Natuurlijk, mettertijd kun je je realiseren dat jij en je kat een ander soort begrip delen, en John Bradshaw, de directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol in Engeland legt uit dat “veel katten en hun baasjes geleidelijk een individuele ’taal’ ontwikkelen die ze allebei begrijpen, maar die niet wordt gedeeld door andere katten of baasjes.” In ieder geval, als je je kat benadert terwijl hij lekker ligt te luieren met zijn pootjes ingestopt, kan het weten wat deze houding betekent je helpen de reactie te herkennen die zou kunnen volgen.

Stoppen alle katten hun poten in?

Hoewel de meesten van ons onze katten wel eens hebben zien lanterfanten in huis, zijn er natuurlijk katten die de voorkeur geven aan verschillende manieren van zitten, en dit betekent niet dat uw kat niet weet hoe hij zijn eigen warmte moet behouden, en het betekent zeker niet dat uw kat niet comfortabel zit.

Onze katachtige metgezellen zijn individuen, en je zult genoeg katten vinden die liever hun loungende uren doorbrengen, zittend of liggend in verschillende posities. Sommige katten, zoals de Maine Coon ras worden meestal gespot met hun voorpoten gekruist in plaats daarvan, wat bijna hetzelfde is als het vouwen van hun poten in, alleen in plaats van een brood ze zijn gewoon majestueus!

Dan zijn er natuurlijk de katten die graag zitten met hun poten recht vooruit, sfinx-stijl!

Slotgedachten

Ik denk dat we allemaal kunnen toegeven dat katten uniek zijn en dat hun gedragingen en gewoonten vaak raadselachtig en niet gemakkelijk te verklaren zijn. Ik bedoel, wie wist dat een eenvoudige zithouding zoals het iconische “broodje” ons zoveel kon vertellen over onze katachtige metgezellen!

De meesten van jullie hebben waarschijnlijk je eigen theorieën over waarom je kat het leuk vindt om als brood te cosplayen, dus laat ons er alles over horen!