Waarom loopt mijn kat van me weg?

Als we aan katten denken, denken we aan de koele, kalme, verzamelde jager: een roofdier. Het kan echter voor sommige kattenliefhebbers als een verrassing komen om te horen dat katten ook een prooisoort zijn.

Als gevolg hiervan is het in het gedrag van een kat om weg te rennen als ze zich bang, ongemakkelijk of bedreigd voelen. In dit artikel wordt besproken wat het kan betekenen als uw kat van u wegloopt en wat er kan worden gedaan om te helpen.

Waarom rennen katten weg van hun baasjes?

Snelheid varieert afhankelijk van hoe een kat fysiek is gebouwd, en persoonlijkheid speelt ook een rol.

Sommige katten zijn van nature afstandelijk. Als je een bontbaby hebt die liever voor zichzelf houdt, weet je waarschijnlijk al dat je haar de regels voor je relatie moet laten bepalen in plaats van je liefde aan haar op te dringen, hoe graag je die schattige teenbonen ook wilt knijpen!

Als u echter hebt gemerkt dat uw kat plotseling van u is weggelopen of u vermijdt, zijn er verschillende veel voorkomende redenen, die hieronder worden besproken.

Ziekte of letsel

Hoewel alle katten variëren, kan de gemiddelde huiskat een topsnelheid van ongeveer 30 mijl per uur bereiken.

Als prooisoort zijn katten geprogrammeerd om geen tekenen van pijn of zwakte te vertonen. Als gevolg hiervan kan het notoir moeilijk zijn om te weten wanneer uw kat zich slecht voelt totdat hij echt behoorlijk ziek is.

Een teken van ziekte bij katten is wanneer ze meer teruggetrokken raken, zich verbergen of actief weglopen van hun eigenaren. Dit teken is niet specifiek voor een bepaalde ziekte, maar moet altijd een controle in uw plaatselijke dierenkliniek vragen. Uw dierenarts moet een uitgebreide geschiedenis nemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de mogelijke redenen te bepalen.

Stress of angst

De achterpoten van je kat zitten vol met spieren. Die kracht helpt hen vooruit bij elke stap.

Triggers voor stress of angst kunnen soms heel subtiel of zelfs onmerkbaar voor ons zijn. Het feit dat je een trigger niet kunt herkennen, betekent niet dat je kat zich niet angstig voelt over iets.

Belangrijke veranderingen in het leven, zoals bouwwerkzaamheden, verhuizen naar een nieuw huis, nieuwe huisdieren of een nieuwe baby, kunnen erg stressvol zijn voor katten. Een naburige kat die uw tuin binnenkomt of een kleine onenigheid tussen katten in een huishouden met meerdere katten kan echter leiden tot aanzienlijke stress voor uw kat.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Als u niet zeker weet of het gedrag van uw kat te wijten is aan stress of angst, bespreek het dan met uw dierenarts. Zij kunnen u adviseren en begeleiden naar een erkende veterinaire behaviorist indien nodig.

Persoonlijkheid

Zoals elke kattenliefhebber weet, is elke kat individueel in zijn persoonlijkheid, voorkeuren en antipathieën. Dit geldt ook voor hun voorkeuren voor sociale interacties. Terwijl sommige katten graag als een baby worden gewiegd en je ze de hele dag, elke dag, kunt aaien, geven anderen de voorkeur aan korte of lage intensiteit interacties.

Het is essentieel om je te laten leiden door de sociale behoeften van je kat, omdat het forceren van sociale interacties waarschijnlijk zal leiden tot stress en angst, wat aanzienlijke gedragsproblemen voor je katachtige vriend kan veroorzaken.

Stemming

Soms is je kat gewoon niet in de stemming voor jou! Katten genieten van controle. Als ze het gevoel hebben dat jij of een ander familielid een sociale situatie zal veroorzaken wanneer ze er geen zin in hebben, is een eenvoudige oplossing om van je weg te lopen.

Dit kan vooral gelden voor de interacties van katten met jonge kinderen, hoewel er hier vaak ook een stress- of angstcomponent kan zijn.

Speelsheid

Katten in een verkennende omgeving

Door uw katten een omgeving te geven met voldoende uitlaatkleppen voor hun klim-, verkennende instincten, kunt u hun verlangen om op het aanrecht te springen verminderen.

Voor sommige katten kan het weglopen van je gewoon deel uitmaken van een spel. Als je kat blij, ontspannen of brutaal lijkt tijdens het wegrennen, of herhaaldelijk naar je terugkomt om tijdens dit gedrag te spelen, kan dit gewoon betekenen dat ze plezier met je hebben!

Waarom vermijdt mijn kat mij plotseling?

Als uw kat zich abrupt begint te verstoppen of u te vermijden, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem.

Als uw kat haar gedrag plotseling heeft veranderd en zich nu verstopt, u actief vermijdt of wegrent als u in de buurt bent, kan dit betekenen dat er iets mis is. Het is van vitaal belang om medische problemen uit te sluiten voordat u aanneemt dat een probleem puur gedragsmatig is, dus maak een afspraak voor een controle met uw lokale dierenarts.

Ze zullen dan een grondige geschiedenis nemen en een fysieke onderzoek om te beoordelen op eventuele problemen. Als er problemen worden vastgesteld, kan uw dierenarts enkele diagnostische onderzoeken adviseren om het probleem tot op de bodem uit te zoeken.

Als er geen medische reden kan worden gevonden voor de gedragsverandering, zal uw dierenarts nauw samenwerken met u en een erkende veterinaire gedragsdeskundige, indien van toepassing, om te helpen identificeren wat de gedragsverandering van uw kat kan hebben veroorzaakt.

Hoe kun je zien of een kat bang is?

Katten op een KrabpaalKrabber

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat uw kat op tellers springt, waaronder het bieden van verhoogde platforms die ze in plaats daarvan kunnen gebruiken.

Naast het verbergen of wegrennen, kunnen sommige gedragingen erop wijzen dat je kat zich niet al te gelukkig voelt over een situatie:

De tijd nemen om de lichaamstaal van je kat te leren lezen, kan je helpen te begrijpen wat ze denken. Dit stelt je in staat om hun natuurlijke grenzen te respecteren en te helpen een sterkere sociale band op te bouwen.

Hoe zorg je ervoor dat een kat je vertrouwt?

Bouw vertrouwen op

Naast het respecteren van de grenzen van je kat, gaat lekker eten een lange weg naar het winnen van een verlegen kat.

Een groot deel van het opbouwen van een band met je kat komt voort uit het begrijpen van hun sociale signalen en het naleven van de grenzen die ze stellen. Regelmatige, consistente, consensuele sociale bindingstijd helpt hierbij, net als begrijpen wat uw kat geniet van sociale bindingstijd, of het nu eindeloze babyknuffels zijn of gewoon naast elkaar bestaan zonder de bank aan te raken.

Zorg ervoor dat je consistent bent in je aanpak; onregelmatigheid in de manier waarop u met uw kat omgaat of ermee omgaat, kan haar om u heen op haar hoede of onzeker maken. Wees zacht en kalm met de toon die je rond je kat gebruikt en minimaliseer hard geluid of stressoren.

Respecteer de grenzen van uw kat

Laat je kat je interacties initiëren en herken wanneer ze er genoeg van heeft. Een belangrijk onderdeel van het opbouwen van vertrouwen met uw kat is om hem keuzes te geven met betrekking tot interacties en om de beslissingen die uw kat neemt te respecteren.

Veilige ruimtes

Een essentiële hulpbron in elk kattenhuis zijn veilige ruimtes waar uw kat zich kan terugtrekken wanneer hij alleen tijd wil. Dit kan van alles zijn, van een hoekje waar je kat graag in slaapt of een warme plek onder het bed tot speciaal ontworpen kattenkamers of platforms met gezellige kattenbedden en krabpalen.

De veilige ruimte moet uit de buurt van de kattenbak en voerbakken zijn. Het belangrijkste is om de veilige ruimte van uw kat te respecteren en niet binnen te dringen wanneer ze daar rusten, hoe schattig ze er ook uitzien!

Het is het natuurlijke instinct van een kat om een veilige plek te hebben om zich te verstoppen als ze zich gestrest of bang voelen, en door deze ruimte binnen te dringen, zul je deze negatieve gevoelens waarschijnlijk erger maken. Het gebruik van kattenferomoonverspreiders kan een gevoel van welzijn voor katten verbeteren en een geweldige aanvulling zijn op elke katvriendelijke ruimte.

Positieve bekrachtiging

Het bieden van leuke of positieve middelen voor uw kat in tijden van interactie kan helpen om sociale tijd aan te moedigen en vertrouwen op te bouwen. Voorbeelden zijn speeltijd met een bijzonder leuk of met kattenkruid doordrenkt speelgoed of het gebruik van smakelijke lekkernijen tijdens je interactie (op voorwaarde dat je kat geen last heeft van gewichtsproblemen).

Meer informatie over kattengedrag

Katten zijn complexe dieren en hun gedrag verschilt enorm van het onze. Door aan te nemen dat katten denken zoals wij, kunnen veel katteneigenaren merken dat hun katten gedragsproblemen ontwikkelen. Neem in plaats daarvan de tijd om te leren wat het gedrag van uw kat betekent. Het zal het opbouwen van een vertrouwensvolle en gelukkige relatie met uw kat veel gemakkelijker maken!

Afsluitende gedachten

Als uw kat plotseling is gaan wegrennen of zich voor u heeft verstopt, is het essentieel om met uw lokale dierenarts te praten. Uw dierenarts zal met u samenwerken om medische redenen uit te sluiten die de gedragsverandering kunnen hebben veroorzaakt.

Als er geen medische problemen worden gevonden, zal uw dierenarts u helpen, indien nodig samen met een erkende veterinaire gedragsdeskundige, om tot op de bodem uit te zoeken wat tot het probleem zou kunnen leiden.

Veelgestelde vragen

Waarom loopt mijn kat plotseling van me weg?

Er zijn veel redenen waarom je kat plotseling van je wegloopt. Een belangrijke reden is dat ze ziek kunnen zijn of pijn hebben. Als uw kat een plotselinge gedragsverandering heeft, is het belangrijk om haar te laten controleren door uw lokale dierenarts voordat u een gedragsprobleem aanneemt.

Rennen katten weg als ze ongelukkig zijn?

Ja. Hoewel we ze niet als zodanig beschouwen, zijn katten natuurlijke prooidieren. Daarom ligt het in hun aard om weg te lopen van een situatie die dem gestrest, bang of angstig.

Hoe kun je zien of een kat bang is?

Naast het wegrennen of verstoppen, wat beide tekenen van angst kunnen zijn, kunnen katten andere veranderingen in hun lichaamstaal vertonen. Deze omvatten het aanspannen van hun spieren, het zwaaien met hun staart, brede ogen met grote pupillen, sissen of spugen, krabben of vegen, en zelfs naar het toilet gaan op andere plaatsen dan hun kattenbak.

Hoe zorg je ervoor dat een kat je vertrouwt?

Vertrouwen opbouwen met je kat kost tijd om geduld te hebben. Belangrijke hoekstenen voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie zijn consistentie, het begrijpen van het gedrag en de voorkeuren van uw kat, regelmatige speeltijd en het respecteren van de persoonlijke ruimte en grenzen van uw kat.