Cerebellaire hypoplasie bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Dit artikel is bedoeld om de details van cerebellaire hypoplasie bij katten uit te leggen: dit is de term die wordt gebruikt om een anatomische misvorming van de hersenen van een kitten te beschrijven die leidt tot abnormale bewegingen en gang.

Deze kittens kunnen worden beschreven als hebben “wiebelige kattensyndroom” of “CH katten”: ze zijn geboren met een ernstige lichamelijke afwijking. Deze neurologische aandoening kan katten en honden treffen, maar er zijn verschillende onderliggende redenen bij verschillende soorten.

Wat betekent cerebellaire hypoplasie precies?

Cerebellaire hypoplasie betekent dat een kitten een kleiner dan normaal cerebellum heeft, een belangrijk onderdeel van het centrale zenuwstelsel, gelegen aan de achterkant van de hersenen van de kat. Het cerebellum biedt de semi-automatische controle van lichaamsbewegingen, waardoor dieren (en mensen) zich op een gecoördineerde manier kunnen bewegen zonder bewust na te hoeven denken over elke kleine beweging.

In het bijzonder controleert het cerebellum fijne of delicate bewegingen. Als het cerebellum kleiner is dan normaal, kan het kitten zich niet op een normale, gladde, gecoördineerde manier verplaatsen.

Wat zijn de symptomen van cerebellaire hypoplasie?

Klinische symptomen van katachtige cerebellaire hypoplasie worden veroorzaakt door een onvermogen om zich op een normale gecoördineerde manier te verplaatsen. Getroffen kittens hebben geen fijne motoriek: ze hebben een algemeen gebrek aan coördinatie, ze kunnen niet normaal lopen en ze kunnen hun hoofd niet stil en stabiel houden zoals een normaal kitten. De symptomen kunnen variëren, van zeer mild tot zeer ernstig.

Getroffen kittens zijn vaak kleiner dan hun broers en zussen vanwege ondervoeding die ze vanwege hun fysieke handicap niet normaal op de moederkat kunnen zogen.

Lees ook: 5 redenen om een kat met speciale behoeften te adopteren

Specifieke tekenen kunnen hoofdtrillingen en hoofddobberen zijn, ataxie (verlies van evenwicht) met zwaaien in plaats van stilstaan, hypermetrie (een schokkerige wandeling, de voeten te hoog tillen tijdens het lopen, bijna als “ganzenstepping”), de voeten wijd uit elkaar houden in een basisbrede houding, overal trillen, en in het bijzonder zogenaamde intentietrillingen (wanneer het kitten iets probeert te doen, wordt hun lichaam bijzonder wankel).

Sommige kittens hebben andere gelijktijdige afwijkingen van de hersenen (zoals hydrocephalus) die kunnen leiden tot een andere en mogelijk verwarrende combinatie van verschillende neurologische symptomen.

Wat zijn de oorzaken cerebellaire hypoplasie bij katten?

Cerebellaire hypoplasie is een aandoening waarbij het cerebellum van de hersenen van de kat zich niet goed ontwikkelt.

Cerebellaire hypoplasie is een aangeboren afwijking, d.w.z. een kitten wordt geboren met een kleiner of anderszins onvolmaakt cerebellum.

Dit kan zelden worden veroorzaakt door een erfelijke genetische mutatie (d.w.z. geërfd) of een eenmalige mutatie in de baarmoeder, maar het wordt meestal veroorzaakt door iets externs dat de ontwikkeling van het cerebellum in de late zwangerschap verstoort.

De meest voorkomende oorzaak is infectie van een vrouwelijke kat in de late zwangerschap met het feline panleukopenia-virus (kattenziekte of feline parvovirus), hoewel het ook kan worden veroorzaakt door andere factoren tijdens dit stadium van de zwangerschap (het cerebellum vormt zich tijdens de laatste drie weken van de zwangerschap). Ongeboren kittens worden in de baarmoeder aangetast door dit virus of door een ander toxine of middel, en dit deel van hun hersenen wordt verhinderd zich normaal te ontwikkelen.

Kittens die in de eerste drie weken van hun leven zijn geïnfecteerd met het panleukopeniavirus kunnen ook cerebellaire hypoplasie ontwikkelen, omdat het cerebellum zich in het vroege leven blijft ontwikkelen nadat een kitten is geboren.

Vaccinatie van zwangere katten met een levend virusvaccin kan ook leiden tot de ontwikkeling van cerebellaire hypoplasie, dus dit belangrijke aspect van de preventieve gezondheid van huisdieren moet zorgvuldig worden gepland om dit soort complicaties te voorkomen.

Hoe vaak komt cerebellaire hypoplasie bij katten voor

Cerebellaire hypoplasie is nu zeldzaam bij kittens. Het kwam vaker voor, voordat wijdverspreide en effectieve vaccinatie tegen katachtige panleukopenie werd uitgevoerd, vanwege het verband tussen dit virus en de aandoening.

Kan cerebellaire hypoplasie aangeven dat er nog iets zorgwekkends aan de hand is bij katten?

Nee. Cerebellaire hypoplasie is slechts een fysieke afwijking van een kitten en het geeft niet aan dat er iets anders mis is met een kitten. Aangetaste wezens zijn meestal normaal anders, met dezelfde miauw, spin en charme van elk ander kitten.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Zijn sommige kattenrassen meer kans op cerebellaire hypoplasie

Nee. Dit is geen rasgebonden aandoening.

Diagnose van cerebellaire hypoPlasia

Wanneer een kitten de hierboven genoemde tekenen vertoont, kan cerebellaire hypoplasie worden vermoed en moet u uw kitten naar uw DVM-dierenarts brengen voor een consult. Uw dierenarts kan cerebellaire hypoplasie vermoeden van een eenvoudig lichamelijk onderzoek.

Een definitieve diagnose van het probleem zou geavanceerde diagnostische beeldvorming vereisen, zoals een CT- of MRI-scan, maar vanwege de kosten wordt dit in de praktijk zelden gedaan. Deze scans tonen de verminderde grootte of veranderde structuur van het cerebellum aan.

Behandeling voor cerebellaire hypoplasie

Cerebellaire hypoplasie kan worden gedetecteerd met behulp van MRI (magnetische resonantie beeldvorming) het kan aantonen dat een kat een kleiner cerebellum heeft dan normaal.

Er is geen specifieke behandeling voor cerebellaire hypoplasie.

Het beste dat kan worden gedaan, is de omgeving van het kitten aanpassen zodat het zich veilig kan verplaatsen. Antislipvloeren en laagzijdige kattenbakken kunnen worden gebruikt en er moeten laagzijdige waterbakken en voerbakken worden aangeboden.

Kittens moeten binnen worden gehouden, omdat hun leven in gevaar zou zijn als ze naar buiten gaan en gevaren of bedreigingen tegenkomen vanwege hun slechte mobiliteit.

Het is belangrijk om aangetaste kittens te steriliseren of te castreren, omdat de stress veroorzaakt door geslachtshormonen en gedrag de aandoening zou verergeren.

Het is belangrijk om de kwaliteit van leven van getroffen kittens te controleren om ervoor te zorgen dat ze niet lijden. Als ze een gezond leven leiden en een gelukkig leven leiden, dan is het probleem er een die kan worden beheerd.

Wat is de prognose voor katten met cerebellaire hypoplasie?

Gevallen van cerebellaire hypoplasie moeten een beperkte levensstijl hebben, maar anders kunnen ze op veel manieren een normaal leven leiden. Ze kunnen niet leven als buitenkatten en ze kunnen mogelijk niet normaal een kattenbak gebruiken.

Ze kunnen niet van hoge plaatsen naar beneden springen op dezelfde manier als een normale kat. Sommige getroffen katten kunnen in gezinshuizen wonen, terwijl anderen speciale zorg nodig hebben en in dierenasielen wonen als katten met speciale behoeften of “gehandicapte katten”.

Conclusie

Cerebellaire hypoplasie is een zeldzame aandoening die sommige kittens vanaf de geboorte treft. Behandeling is meestal niet mogelijk, en hoewel sommige licht getroffen kittens met de tijd kunnen verbeteren, hebben getroffen dieren meestal een soort speciale zorg nodig voor hun leven.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten op oudere leeftijd cerebellaire hypoplasie ontwikkelen?

Cerebellaire hypoplasie is een ontwikkelingsaandoening die optreedt terwijl dit deel van de hersenen zich ontwikkelt (laatste drie weken van de zwangerschap en eerste drie weken van het leven), dus het kan zich niet ontwikkelen bij een oudere kat. Het is natuurlijk mogelijk dat andere soorten cerebellaire aandoeningen (bijv. Tumoren, bloedingen) zich op geen enkele leeftijd bij katten ontwikkelen, waardoor vergelijkbare tekenen van cerebellaire storingen ontstaan.

Zijn er andere soortgelijke afwijkingen die katten kunnen treffen?

Er zijn veel mogelijke aangeboren afwijkingen van de botten van katten, waaronder andere soorten hersenaandoeningen (bijv. Hydrocephalus). Daarom is het belangrijk om elk kitten met abnormale mobiliteit naar een dierenarts te brengen om een juiste diagnose te stellen.

Hoe lang leven katten met cerebellaire hypoplasie?

Katten met milde cerebellaire hypoplasie passen zich vaak aan hun handicap aan en kunnen vele jaren leven.

Hoe behandel je een kat met cerebellaire hypoplasie?

Er is geen specifieke behandeling beschikbaar, maar de levensstijl van een kat kan worden aangepast, zodat hun gebrek aan coördinatie hun kwaliteit van leven niet te ernstig beïnvloedt.

Zijn katten met cerebellaire hypoplasie gelukkig?

Afhankelijk van de ernst van de aandoening hebben veel getroffen katten een zeer gelukkig leven.

Is cerebellaire hypoplasie dodelijk bij katten?

Dit is geen fataal probleem en het is niet progressief.