Hoeveel aandacht hebben katten nodig? Een dierenarts legt uit

Als je erover nadenkt om voor het eerst een kat te krijgen, of misschien ben je al een katteneigenaar, maar sta je op het punt een grote levensverandering te ondergaan, zoals een nieuwe baan of baby, dan vraag je je misschien af hoeveel aandacht katten echt nodig hebben?

Snel overzicht

01

Alle katten hebben dagelijks tijd nodig voor aandacht en om aan hun andere behoeften te voldoen (voedsel en water verstrekken, de kattenbak schoonmaken, enz.).

02

Levensfase, ras, gezondheidsstatus en persoonlijkheid zijn allemaal van invloed op de hoeveelheid aandacht die uw kat nodig heeft.

03

Het niet voldoen aan de aandachtsbehoeften van uw kat kan leiden tot gedragsproblemen, maar als u weet dat u minder tijd voor uw kat zult hebben vanwege een aanzienlijke verandering in het leven (bijvoorbeeld een nieuwe baan of baby), zijn er stappen die u kunt nemen om te helpen.

Lees verder om te leren wat van invloed is op de aandachtsbehoeften van een individuele kat, hoe u kunt zien of uw kat naar meer aandacht hunkert en wat er kan gebeuren als uw kat niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft.

Hoeveel aandacht heeft een kat nodig?

Verschillende katten hebben verschillende niveaus van aandacht van hun eigenaren nodig.

Hoewel katten over het algemeen relatief onderhoudsarme huisdieren zijn, hangt hoeveel aandacht een individuele kat nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn af van verschillende factoren, waaronder de volgende.

1. Levensfase

Kittens hebben over het algemeen meer aandacht nodig dan katten van welke andere leeftijd dan ook.

Kittens

Kittens brengen de schattige factor, maar ze zijn zeer hoog onderhoud en vereisen veel zorg en aandacht. Jonge katten hebben een enorme hoeveelheid energie die veel speeltijd vereist en hebben fysiek contact nodig om ook aan hun emotionele behoeften te voldoen. Het krijgen van een kitten past misschien niet bij u als u weet dat u beperkte tijd hebt.

Volwassen katten

Volwassen katten zijn meestal de levensfase met het laagste onderhoud. De hoeveelheid aandacht die een kat nodig heeft, zal echter nog steeds erg afhankelijk zijn van hun individuele behoeften. Elke volwassen kat heeft wat toegewijde tijd nodig voor dagelijkse betrokkenheid, dus als je dagenlang weg bent met werk of spel, is een kat misschien niet de juiste match voor je levensstijl.

Senior Katten

Meestal hebben oudere katten veel meer aandacht nodig dan volwassen katten. Dit komt omdat, net als bij mensen, naarmate katten ouder worden, hun gezondheid de neiging heeft om te verslechteren. Daarom hebben ze dagelijks iets meer tijd nodig voor medicatie of hulp bij het verzorgen. Oudere katten vereisen ook meer regelmatige uitstapjes naar de dierenarts voor welzijnscontroles.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

2. Ras

Ragdoll kat

Sommige rassen zijn persoonlijker en hebben meer aandacht van hun mensen nodig.

Sommige rassen hebben meer aandacht nodig dan andere. Fundamenteel zal de hoeveelheid aandacht die een kat nodig heeft heel erg gebaseerd zijn op de persoonlijkheid van die individuele kat (zie hieronder), ongeacht het ras, maar er zijn enkele rasfactoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Fur Lengte

Afhankelijk van de vachtlengte kan de hoeveelheid aandacht die een kat nodig heeft variëren. Katten met een korte vacht kunnen zichzelf meestal netjes houden door zichzelf te verzorgen. Als een kortharige kat een onverzorgde vacht heeft, kan dit een teken zijn van een medisch probleem. Katten met langer haar kunnen gevoelig zijn voor haarballen en matten, waardoor ze regelmatiger verzorgingssessies nodig hebben. Zelfs haarloze katten, zoals de Sphynx, hebben iets meer aandacht nodig om mogelijke huidproblemen te beheersen en zelfs zonnebrand te voorkomen.

Stambomen Rassen

Sommige rasrassen staan meer bekend om hun aandachtzoekende manieren. Deze omvatten de Siamezen, die over het algemeen grote en zeer spraakzame persoonlijkheden hebben.

Andere stamboomrassen die meer aandacht nodig hebben, zijn die met platte gezichten (brachycefale rassen) die hun ogen moeten reinigen en verhoogde gezondheidsrisico’s hebben. Ook degenen met korte benen (chrondrodyplastische rassen, zoals de Scottish Fold), zijn meer vatbaar voor gewrichtsaandoeningen.

Lees ook: De Top 10 Leukste Kattenrassen ter Wereld

4. Persoonlijkheid

Sommige katten geven er de voorkeur aan om de enige kat in huis te zijn, maar anderen genieten van het gezelschap als katachtige metgezel.

Alle katteneigenaren weten dat elke kat een individu is. De levensgeschiedenis en persoonlijkheid van een kat zullen een enorme invloed hebben op hoeveel aandacht en gezelschap ze nodig hebben. Een semi-verwilderde schuurkat zal bijvoorbeeld meer dan blij zijn om buiten te zijn, met beperkt menselijk contact, waardoor u wat voedsel binnenhoudt, terwijl een kitten alleen binnenshuis veel meer aandacht nodig heeft.

Sommige katten zullen gelukkig alleen leven en zelfs ongelukkig zijn met de aanwezigheid van een andere kat, terwijl anderen de voorkeur geven aan een katachtige metgezel in plaats van hun mens voor aandacht.

Als u een kat uit een asiel adopteert, praat dan goed met het personeel en wees eerlijk over je levensstijl. Op deze manier kunnen ze je koppelen aan een kat die er goed in past, wat zorgt voor een gelukkiger kat en eigenaar! Kattenbezit is niet voor iedereen weggelegd. Probeer niet ontmoedigd te raken als het personeel van het asiel je vertelt dat een kat misschien niet bij je levensstijl past en in plaats daarvan huisdieren met minder onderhoud verkent.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

5. Gezondheidsproblemen

Een kat met een gezondheidstoestand zoals diabetes heeft meer aandacht nodig.

Als u een nieuwe kat aanneemt, is het kennen van hun medische geschiedenis erg belangrijk, omdat gezondheidsproblemen een enorme invloed hebben op de hoeveelheid aandacht die nodig is. Katten kunnen veel medische aandoeningen ontwikkelen, waarvan sommige een zeer intensief beheer en veel toewijding van hun eigenaren vereisen, naast regelmatige controles.

Een voorbeeld hiervan is diabetes mellitus (suikerdiabetes) die tweemaal daags injecties vereist, regelmatige bezoeken aan het dierenziekenhuis voor bloedsuikercontrole en zeer zorgvuldig beheer. Katten met bekende medische problemen hebben veel meer aandacht nodig dan hun gezonde tegenhangers.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Hoe weet u of uw kat aandacht nodig heeft?

Katten bieden tekenen dat ze minder aandacht krijgen dan ze nodig hebben.

Het is een gegeven dat elke kat wat toegewijde aandachtstijd nodig heeft, zelfs als dat alleen maar is om ze van een afstand te controleren op tekenen van letsel en wat brokjes uit te zetten voor semi-verwilderde katten. Enkele tekenen dat uw kat echter hunkert naar extra aandacht zijn:

  • Volg of wacht buiten de deur voor u
  • Liegen of in de weg staan van wat je aan het doen bent
  • Meer miauwen dan normaal
  • Duwen of poten naar je toe
  • Destructief gedrag

Hoe kan ik mijn kat helpen als ik de hele dag het huis uit ben?

Zorg ervoor dat je voldoende tijd met je kat doorbrengt als je thuis bent.

Veel katten zijn de hele dag alleen thuis. Dit is voor veel katten geen probleem, maar sommigen zullen eenzaam of vervelend worden. Om uw kat te helpen gelukkig te blijven terwijl u niet thuis bent, zijn er verschillende dingen die u kunt doen:

1. Zorg voor verrijking

Geef je kat dingen om mee te klimmen, krabben en spelen terwijl je niet in huis bent.

Het verstrekken van interactief speelgoed zoals puzzelvoeders of met kattenkruid geïmpregneerd speelgoed kan uw kat helpen om gedurende de dag vitale mentale stimulatie te krijgen. Het gebruik van verticale ruimte in uw huis met kattenbomen, een krabpaal of raamplatforms, zodat ze de wereld voorbij kunnen zien gaan, kan uw kat ook gelukkig houden.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

2. Feromonen

Synthetische kattenferomonen kunnen katten helpen zich thuis ontspannen en gelukkig te voelen.

Veel zeer effectief feromoon producten zijn op de markt om te helpen met algemeen kattengeluk. Ze bootsen natuurlijke chemische signalen na om een gevoel van rust en welzijn bij uw kat te installeren. Ze kunnen vooral effectief zijn voor huishoudens met meerdere katten. Lees er meer over hier.

3. Zorg voor speciale speeltijd

Korte speelsessies elke dag houden uw kat gestimuleerd en versterken uw band.

Ervoor zorgen dat je elke dag 15 tot 20 minuten aan je kat wijdt, zal wonderen doen voor hun geluksniveau, mentale stimulatie bieden en wat overtollige energie verbranden. Laat je leiden door wat je kat op dit moment wil doen, of het nu knuffelen, spelen of verzorgen is. Evenzo, als uw kat liever slaapt en niet communiceert, is dat ook OK!

Leer welk type speelgoed uw kat het leukst vindt, bijvoorbeeld speelgoed dat vogels of muizen nabootst, om uw kat bezig te houden met speeltijd.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Wat gebeurt er als je je kat geen aandacht geeft?

Wanneer katten zich eenzaam en gestrest voelen, kunnen ze op een negatieve manier reageren.

Hoe uw kat zal reageren op het niet hebben van aandacht thuis, wordt bepaald door zijn persoonlijkheid en behoeften. Een zeer onafhankelijke kat vindt het misschien niet erg, op voorwaarde dat u hem voedt en zijn kattenbak schoonhoudt. Een kat die uw tijd nodig heeft voor mentale stimulatie of comfort, kan echter symptomen vertonen die verband houden met dit gebrek aan aandacht. Deze kunnen tekenen van verveling, frustratie of stress, zoals:

Laatste gedachten

Het borstelen van je kat zorgt voor positieve aandacht en is ook goed voor zijn huid en vacht.

Elke kat is een individu en de aandacht die een bepaalde kat nodig heeft, hangt af van vele factoren, zoals levensfase, persoonlijkheid, ras en medische behoeften. Als het gaat om hoeveel aandacht u uw kat moet geven, door hen moet worden geleid en nooit genegenheid moet afdwingen, kan dit leiden tot aanzienlijke stress voor uw kat. Het is van vitaal belang om alles met betrekking tot het bezitten van een kat zorgvuldig te onderzoeken voordat u de sprong waagt naar kattenbezit om ervoor te zorgen dat dit het juiste is voor u en uw gezin.

Als u weet dat u een belangrijke levensverandering gaat doorvoeren die betekent dat er minder tijd beschikbaar is voor de katachtige familieleden, neem dan proactieve stappen om uw kat te helpen zich aan te passen. Als u een verschil in het gedrag van uw kat hebt opgemerkt of als u zich zorgen maakt dat uw kat thuis ongelukkig is, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze kunnen medische zorgen uitsluiten en u indien nodig doorverwijzen naar een erkende veterinaire gedragstherapeut.

Gerelateerde inhoud:

Veelgestelde vragen

Waarom hebben katten menselijke aandacht nodig?

Katten hebben om verschillende redenen menselijke aandacht nodig, waaronder om aan hun emotionele en fysieke behoeften te voldoen. De aandacht die een kat nodig heeft, zal enorm worden beïnvloed door zaken als levensfase, ras, de gezondheidstoestand van de kat en persoonlijkheid.

Hoe weet ik dat mijn kat aandacht wil?

Tekenen dat uw kat hunkert naar uw aandacht zijn onder meer verhoogde vocalisatie, u volgen of zelfs fysiek duwen of naar u toe duwen. Sommige katten kunnen zelfs tekenen van destructief of ongewenst gedrag vertonen.

Wat gebeurt er als mijn kat niet genoeg aandacht krijgt?

Als een kat niet genoeg aandacht krijgt om aan zijn emotionele en fysieke behoeften te voldoen, kan hij gedragsproblemen vertonen als gevolg van verveling, frustratie of stress.