Interceptor voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Interceptor is de merknaam voor een maandelijks oraal hartworm- en darmparasietpreventief vervaardigd door Elanco Animal Health. In dit artikel leert u wat algemene productinformatie, hoe Interceptor parasieten aanpakt, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Interceptor Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Macrolide antiparasitair

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

4 weken of ouder

Algemene namen:

Milbemycine oxime

Beschikbare doseringen:

5,75 mg (bruin, katten 1,5-6 lb); 11,5 mg (geel, katten 6,1-12 lb); 23mg (wit, katten 12.1-25lb)

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Interceptortabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard.

Over Interceptor voor katten

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Interceptor is een maandelijks preventief medicijn dat zich richt op door muggen overgedragen hartwormen (Dirofilaria immitis), en de darmparasieten rondwormen (Toxocara cati |) en haakwormen (Ancylostoma tubaeforme).

Het werkzame bestanddeel van Interceptor is milbemycine-oxime. Milbemycinen werken voornamelijk via specifieke glutamine-gated chloride-ionkanalen in het zenuwstelsel van de parasiet. Dit remt de elektrische activiteit van zenuwcellen in wormen, waardoor verlamming en de dood ontstaan.

Milbemycinen verbeteren ook de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA), een remmende neurotransmitter, waardoor zenuwgeleiding in wormen wordt geblokkeerd.

Zoogdieren hebben niet de specifieke glutamaat-gated chloridekanalen in hun zenuwstelsel, waardoor milbemycinen over het algemeen veilig en niet-toxisch zijn. Milbemycinen passeren ook de bloed-hersenbarrière niet, waardoor ze de GABA-receptoren van een zoogdier niet kunnen bereiken.

Als een hartwormmedicijn dat door de FDA is goedgekeurd voor katten, is Interceptor een recept dat alleen kan worden voorgeschreven door een erkende dierenarts.

Wat doet Interceptor voor katten?

Interceptor wordt over het algemeen beschouwd als een veilige en effectieve optie voor de preventie van hartwormen, rondwormen en haakwormen bij katten.

Interceptor zal volwassen spoelwormen en volwassen haakwormen bij katten doden en behandeling bieden voor bestaande infecties.

Bij hartwormen is interceptor echter pas tot 45 dagen na de eerste infectie met hartwormlarven die door een mug worden gedragen, effectief gebleken. Zodra de larven verder volwassen worden en zich ontwikkelen tot volwassen wormen, kan Interceptor geen behandeling meer bieden.

Er is geen goedgekeurde volwassen hartwormbehandeling voor katten. Hoewel katten vaak infecties hebben die worden veroorzaakt door zeer weinig wormen en sommige katten zelf infecties kunnen verwijderen, kunnen katten ook ernstige chronische ontstekingsveranderingen in hun longen krijgen. Plotselinge dood kan helaas ook het enige teken zijn dat een kat besmet is met hartwormen. Testen is onbetrouwbaar bij katten en daarom is focus op preventie zeer cruciaal bij het aanpakken van hartwormziekte bij katten.

Het is belangrijk om te beseffen, zoals met alle preventieve middelen, wat Interceptor niet doet. Het kan geen andere darmparasieten dan rondwormen en haakwormen behandelen of voorkomen, en het heeft geen activiteit tegen vlooien en teken. Interceptor Plus, dat ook praziquantel bevat voor het behandelen en voorkomen van lintwormen bij honden, is niet goedgekeurd voor gebruik bij katten.

Bijwerkingen van Interceptor voor katten

Zeer weinig katten ervaren bijwerkingen van Interceptor.

Volgens de fabrikant ondervonden veiligheidsstudies met jonge katten en kittens die tot 10 keer de aanbevolen dosis Interceptor kregen geen drugsgerelateerde nadelige effecten.

In studies met bijna 150 katten van verschillende rassen werd Interceptor veilig gebruikt met vaccins, ontwormers, antibiotica, vlooienbanden, steroïden, shampoos en dips.

Er moet echter worden opgemerkt dat elke nieuwe orale medicatie het potentieel heeft om spijsverteringsstoornissen te veroorzaken. Bij honden waren de meest voorkomende bijwerkingen braken, diarree, afname van de eetlust en overmatig kwijlen / hypersalivatie.

Hoewel neurologische effecten zijn waargenomen bij honden, waaronder abnormale gang, epileptische aanvallen en convulsies, is het belangrijk op te merken dat sommige honden de zogenaamde MDR1-mutatie dragen die hun gevoeligheid voor neurologische bijwerkingen voor bepaalde geneesmiddelen verhoogt. Katten dragen deze mutatie niet en deze bijwerkingen zijn niet gemeld bij cAts.

Volgens de fabrikant is de veiligheid bij hartwormpositieve katten niet vastgesteld en raden ze aan om te testen voordat interceptor wordt gestart.

Hartwormtesten bij katten zijn niet erg betrouwbaar omdat katten vaak een worminfectie van één geslacht kunnen hebben en de test is gebaseerd op het detecteren van het vrouwelijke wormantigeen. Daarom, als een kat een infectie van één geslacht door een mannelijke worm heeft, zal de test negatief zijn.

Daarom is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voordat u begint met Interceptor of een hartwormpreventiemedicijn voor uw kat. Katten kunnen andere tekenen van ziekte vertonen die kunnen worden geassocieerd met hartwormen, waaronder astma-achtige tekenen zoals hoesten of ademhalingsmoeilijkheden.

Interceptor voor katten dosering

Interceptor komt in verschillende doseringen bedoeld voor katten van verschillende gewichten.

Interceptor is goedgekeurd voor katten en kittens van 6 weken of ouder en weegt ten minste 1,5 pond.

Er zijn drie doseringsgroottes van Interceptor beschikbaar voor katten. Interceptor Green is voor katten met een gewicht van 1,5 tot 6 pond (5,75 milligram milbemycine-oxime). Interceptor Yellow is voor katten met een gewicht van 6,1 tot 12 pond (11,5 milligram milbemycine-oxime). Interceptor White is voor katten met een gewicht van 12,1 tot 25 pond (23 milligram milbemycine-oxime).

Voor een kat met een gewicht van meer dan 25 pond, raadt de fabrikant aan om tabletten te combineren om de benodigde dosis op basis van gewicht te bereiken. Een kat van 27 pond zou bijvoorbeeld een Interceptor White-tablet en een Interceptor Green-tablet krijgen.

Interceptor is bedoeld om eenmaal per maand te worden gegeven, bij voorkeur elke maand op dezelfde datum. De fabrikant beveelt aan om binnen 30 dagen na blootstelling van een kat aan muggen te beginnen (dit komt omdat het medicijn nog steeds hartwormlarven tot 45 dagen kan doden).

De kauwtabletten interceptor zijn geformuleerd om smakelijk te zijn en kunnen op zichzelf worden aangeboden als een traktatie. In het geval dat uw kat Interceptor niet alleen zal innemen, kan de tablet in voedsel worden toegediend of in kleinere stukjes worden gebroken.

Als de dosis Interceptor niet volledig wordt geconsumeerd, raadt de fabrikant aan om zo snel mogelijk een andere volledige dosis te geven.

Hoewel de fabrikant aangeeft maandelijks te geven tijdens het muggenseizoen, is het belangrijk op te merken dat muggen en hartwormziekte het hele jaar door in veel regio’s een aanzienlijk risico kunnen vormen, daarom raden dierenartsen het hele jaar door preventie aan, zelfs voor binnenkatten. In studies is tot 25% van de hartwormpositieve katten geïdentificeerd als katten die alleen binnenshuis zijn.

Conclusie

Interceptor is een veel voorkomend en betrouwbaar hartworm- en darmparasietpreventief middel dat al vele jaren bestaat en als veilig en effectief wordt beschouwd. Het belangrijkste nadeel is dat het geen bescherming biedt tegen vlooien en teken.

Veelgestelde vragen

Kan Interceptor aan katten worden gegeven?

Ja, Interceptor kan aan katten worden gegeven, maar het is belangrijk om alleen de juiste doseringsgrootte te gebruiken, waaronder Interceptor Green, Yellow en White. De verpakking geeft aan dat het voor katten en honden is, en een foto van beide staat op de voorkant.

Interceptor Plus, dat praziquantel voor lintwormen bevat, is niet goedgekeurd voor gebruik bij katten.

Wat behandelt Interceptor bij katten?

Interceptor voor katten kan volwassen rondwormen en haakwormen actief doden en biedt preventie met voortdurende toediening. Voor door muggen overgedragen hartwormen kan Interceptor nieuw geïntroduceerde larven tot hun eerste 45 dagen doden en nieuwe infecties voorkomen.

Interceptor kan larven in een later stadium of volwassen hartwormen niet doden en doodt geen vlooien en teken.

Is Interceptor nog beschikbaar?

Ja, Interceptor is nog steeds overal verkrijgbaar. Interceptor Plus voor honden is nu ook beschikbaar, maar heeft geen keurmerk voor katten.

Hoe vaak moet Interceptor worden toegediend?

Interceptor is ontworpen om eenmaal per 30 dagen te worden toegediend. De fabrikant beveelt aan om het binnen 30 dagen na blootstelling aan muggen te starten en door te gaan met de rest van het muggenseizoen.

Het is echter belangrijk op te merken dat in veel regio’s door muggen overgedragen hartwormziekte het hele jaar door een zorg is, waardoor de meeste dierenartsen het hele jaar door elke maand preventie aanbevelen.

Als een dosis binnen 30 dagen na de vervaldatum wordt gemist, raadt de fabrikant aan de volgende dosis zo snel mogelijk te geven. Als het langer dan 30 dagen na de laatste vervaldatum is geweest, beveelt de fabrikant aan om een kat eerst opnieuw te evalueren op mogelijke hartwormziekte door bloedonderzoek en evaluatie van klinische symptomen door een erkende dierenarts.