Fenobarbital voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Fenobarbital is een anti-convulsief medicijn dat vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde om aandoeningen te helpen beheersen die epileptische aanvallen veroorzaken. In dit artikel leert u hoe fenobarbital patiënten behandelt die lijden aan een epileptische aandoening, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Fenobarbital Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Barbituraat

Formulier:

Tabletten, drank, injectie.

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Luminaal, solfoton

Algemene namen:

Fenobarbital, fenobarbiton

Beschikbare doseringen:

Tabletten in 15 mg, 16,2 mg (1/4 korrel), 30 mg, 32,4 mg (1/2 korrel), 60 mg, 64,8 mg (1 korrel), 90 mg, 97,2 mg (1,5 korrel) en 100 mg. Drank: 20mg/5ml (4mg/ml).

Verloopbereik:

Tabletten moeten worden bewaard in lichtbestendige containers bij kamertemperatuur (20 tot 25 graden C of 68-77 graden F). Bescherm tegen vocht. Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Fenobarbital voor katten

Fenobarbital is een barbituraat medicatie. Barbituraten zijn een klasse van geneesmiddelen die fungeren als depressiva van het centrale zenuwstelsel (CZS). Ze kunnen worden gebruikt als kalmerende middelen, om angst te behandelen en om epileptische stoornissen onder controle te houden.

Een aanval treedt op wanneer een plotselinge ontlading van elektrische signalen optreedt in de hersenen die leidt tot onvrijwillige activiteit van het lichaam of grijpen.

Patiënten die een aanval ervaren, verliezen vaak het bewustzijn en het lichaam kan dan spierspasmen of stuiptrekkingen vertonen, of een huisdier kan volledig stijf worden met stijve spieren. Kwijlen, urineren en ontlasting kunnen ook voorkomen.

Epileptische aanvallen kunnen om verschillende redenen optreden. De aanwezigheid van hersentumoren en inflammatoire laesies in de hersenen kan een reeks oorzaken zijn waarbij iets structureel abnormaal aanwezig is. Huisdieren kunnen ook epileptische aanvallen ontwikkelen van bepaalde onderliggende medische aandoeningen zoals lever- en nieraandoeningen, toxine-inname of als de bloedsuikerspiegel van een diabetische kat te laag wordt.

Maar aanvallen kunnen ook optreden secundair aan een aandoening die bekend staat als idiopathische epilepsie. Bij epilepsie treedt de neurologische overprikkeling op die leidt tot een aanval, maar er is geen bekende oorzaak. Huisdieren met epilepsie hebben vaak normale MRI-scans (magnetic resonance imaging) van de hersenen.

Als een anticonvulsief medicijn helpt fenobarbital de kans op een aanval te verminderen door de abnormale elektrische activiteit te verminderen die leidt tot epileptische aanvallen. Er zijn verschillende soorten antiseizure medicijnen beschikbaar, die elk op een andere manier werken, waarbij sommige in sommige gevallen effectiever zijn dan andere.

Fenobarbital is een van de oudste antiseizure / anti-epileptica die beschikbaar zijn voor de behandeling van katten met epileptische aandoeningen.

Wat doet fenobarbital voor katten?

Kat kwijlt

Barbituraten zoals fenobarbital veroorzaken over het algemeen een depressie van het centrale zenuwstelsel (CZS). Ze kunnen een paar verschillende neurotransmitters remmen, waaronder acetylcholine, noradrenaline en glutamaat. Hun acties verhogen de aanvalsdrempel, waardoor er veel meer elektrische overprikkeling in de hersenen moet optreden om een aanval te veroorzaken. Dit vermindert over het algemeen de frequentie van epileptische aanvallen.

De mate van CZS-depressie die fenobarbital veroorzaakt, hangt af van de dosis. Hun effecten kunnen ook afhangen van de leeftijd, fysieke conditie en andere medicijnen die worden ingenomen.

Hoewel het al lang bestaat, is fenobarbital nog steeds een van de beste medicijnen om te worden gebruikt als een primair medicijn, of monotherapie, voor een aanvalsaandoening. Het heeft de neiging om effectiever te zijn als een eerstelijnskeuze in vergelijking met sommige andere anti-epileptische medicijnen zoals zonisamide en kaliumbromide.

Fenobarbital is ook erg goedkoop, waardoor het in sommige gevallen een voorkeur heeft, vooral voor langdurig gebruik, in vergelijking met een effectief maar veel duurder anti-epileptisch medicijn zoals Keppra (levetiracetam).

Bijwerkingen van fenobarbital voor katten

Een veel voorkomende bijwerking van fenobarbital is overmatig drinken en urineren.

De meest voorkomende bijwerkingen die bij katten op fenobarbital worden waargenomen, zijn evenwichtsproblemen tijdens het lopen, slaperigheid, jeuk in het gezicht, een overmatige behoefte om te eten (wat leidt tot gewichtstoename) en overmatig drinken en urineren.

Hoewel zeer zeldzame, immuungemedieerde reacties zoals verminderde aantallen witte bloedcellen en bloedplaatjes zijn beschreven.

Omdat het het centrale zenuwstelsel onderdrukt, kan ademhalingsdepressie (ineffectieve ademhaling) optreden. Katten lijken gevoeliger te zijn voor dit effect, hoewel het nog steeds typisch alleen gezien bij hogere doses.

Fenobarbital wordt grotendeels gemetaboliseerd door de lever. In tegenstelling tot honden, die vaak leverwaardeverhogingen op hun bloedwerk hebben, althans gedurende de eerste paar weken bij het starten van fenobarbital, lijken katten niet dezelfde gevoeligheid te hebben en worden leverwaardeafwijkingen als zeldzaam beschouwd bij katten.

Toch moet fenobarbital met grote voorzichtigheid worden gebruikt bij elke kat met een onderliggende leveraandoening. Vanwege het belang van het hebben van een goede leverfunctie op dit medicijn, controleren dierenartsen vaak bloedonderzoek voordat ze met fenobarbital beginnen en daarna ten minste om de zes maanden.

Fenobarbital moet ook voorzichtig worden gebruikt bij elke kat die zich in een staat van uitdroging bevindt, een laag aantal rode bloedcellen (bloedarmoede), hartaandoeningen of luchtwegaandoeningen heeft.

Hoewel fenobarbital geen directe effecten heeft op de nieren, kunnen de effecten ervan op het verlagen van de bloeddruk, die hypotensie wordt genoemd, leiden tot bezorgdheid over de nierfunctie als de druk in de nieren te laag wordt. Dit is meestal ook meer een probleem met hoge doses en overdoses.

Wanneer u voor het eerst begint met fenobarbital, is het gebruikelijk om overmatige slaperigheid, gebrek aan energie, grotere dorst en eetlust en een verhoogde behoefte om te plassen te zien. Deze tekenen verminderen meestal na ongeveer drie tot vier weken.

In overdosissituaties vertoont een meerderheid van de katten tekenen van moeite met lopen of het behouden van hun evenwicht en lethargie / sedatie.

Fenobarbital kan geneesmiddelinteracties hebben met andere medicijnen. Voor katten kunnen veel voorkomende de eetlustopwekkende mirtazapine, het kalmerende dexmedetomidine en opioïden zoals buprenorfine zijn, die voorzichtig moeten worden gebruikt. Gebruik met antihistaminica kan ook het kalmerende effect verhogen.

Er zijn veel medicijnen waarbij gelijktijdig fenobarbitalgebruik hun effectiviteit zal verminderen en hun doses moeten mogelijk worden aangepast bij het starten van fenobarbital of omgekeerd. Zorg er altijd voor dat u eventuele medicijnen of supplementen bespreekt die uw kat momenteel gebruikt wanneer het starten van fenobarbital wordt overwogen.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van fenobarbital, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met uw primaire dierenarts, neurologiedierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Fenobarbital voor katten dosering

Hoewel fenobarbital wordt beschouwd als een veilig medicijn voor katten, kan het aanzienlijke zorgen opleveren als het te hoog wordt gedoseerd, een overdosis krijgt of wanneer het onjuist wordt gebruikt.

Fenobarbital wordt op een extra-label manier gebruikt, wat betekent dat het geen FDA-label draagt, maar een dierenarts kan het nog steeds voorschrijven zolang er een actieve relatie met de patiënt aanwezig is. Dit komt heel vaak voor wanneer medicijnen die ook voor mensen worden gebruikt, worden gebruikt bij huisdieren.

Fenobarbital is een schedule IV gereguleerde stof. Dit betekent dat het in ieder geval bij mensen enig potentieel voor misbruik heeft en dat voorgeschreven hoeveelheden en navullingen zorgvuldig worden gecontroleerd.

Fenobarbital wordt voorgeschreven voor mensen met epileptische aanvallen en slaapstoornissen. Het is uiterst belangrijk om nooit medicijnen te gebruiken die u thuis bij uw kat heeft. Menselijke doses en kattendoses van een veel voorkomend medicijn kunnen aanzienlijk verschillen en ernstige bijwerkingen kunnen het gevolg zijn.

Fenobarbital wordt beschouwd als een veilig medicijn voor katten wanneer het goed wordt gedoseerd, maar kan aanzienlijke zorgen hebben wanneer het te hoog wordt gedoseerd, een overdosis neemt of wanneer het onjuist wordt gebruikt.

Om deze redenen wordt hier geen specifieke dosis voor fenobarbital gegeven. Het is erg belangrijk om altijd uw dierenarts te raadplegen voordat u begint met een medicijn zoals fenobarbital.

Het is ook belangrijk om uw kat geen extra dosis fenobarbital te geven of om de dosis zelf te wijzigen als er onlangs een aanval heeft plaatsgevonden. Als uw kat actief een aanval heeft, is het het belangrijkst om uw kat naar het dichtstbijzijnde dierenziekenhuis te brengen voor behandeling. Probeer nooit een oraal medicijn toe te dienen aan een huisdier dat actief grijpt.

Veilig gebruik van fenobarbital omvat het controleren van de bloedspiegels van de medicatie in het lichaam door middel van bloedonderzoek. Dit wordt vaak om de zes maanden aanbevolen. Dit is de beste manier om te weten of het medicijn therapeutische niveaus handhaaft, welke dosering het meest effectief is en of er aanpassingen moeten worden aangebracht. Serumfenobarbitalspiegels moeten altijd opnieuw worden gecontroleerd na eventuele dosisaanpassingen.

Fenobarbital kan met of zonder voedsel worden gegeven. Als er echter spijsverteringsproblemen optreden, kan geven met voedsel helpen.

Fenobarbital mag niet abrupt worden gestaakt, omdat dit kan leiden tot ontwenningssyndroom. Dit kan het geval zijn als een kitty is al een paar weken aan de medicatie. De medicatie wordt meestal langzaam gespeend om het lichaam te helpen zich aan te passen. Langzaam spenen is ook belangrijk omdat aanvallen kunnen terugkeren als de medicatie te snel wordt gestaakt. Een ander medicijn om aanvallen onder controle te houden, moet meestal worden gestart op hetzelfde moment dat fenobarbital wordt gespeend.

Conclusie

Fenobarbital is een al lang bestaand medicijn voor de controle van aanvallen bij katten en het is meestal zeer effectief bij het beheersen van aanvallen. Het is ook erg goedkoop. Het heeft een aantal verwachte bijwerkingen om te controleren wanneer je er voor het eerst mee begint, vooral lethargie, verhoogde eetlust, overmatig waterverbruik en plasveranderingen, maar veel van deze verdwijnen na een paar weken. Het vereist een frequentere bloedonderzoekscontrole dan sommige andere medicijnen.

Fenobarbital kan ook veel interacties hebben met andere medicijnen die mogelijk dosisaanpassingen vereisen. Zorg er altijd voor dat u de medische geschiedenis van uw kat en andere medicijnen grondig met uw dierenarts bespreekt voordat u met fenobarbital begint voor de beste en meest voorzichtige benadering van de gezondheidszorg van uw kat.

Veelgestelde vragen

Wat doet fenobarbital met katten?

Fenobarbital wordt voornamelijk gebruikt als een anti-epileptische medicatie bij katten. Het verhoogt de aanvalsdrempel en vermindert de aanvalsfrequentie door te fungeren als een depressivum van het centrale zenuwstelsel (CZS).

Met de juiste dosering is fenobarbital zeer effectief bij het beheersen van aanvallen. Bij hogere doses kan de CZS-depressie echter leiden tot meer zorgwekkende effecten zoals sedatie, lethargie, ademhalingsdepressie en lage bloeddruk. Daarom is een zorgvuldige en nauwkeurige dosering door een dierenarts erg belangrijk.

Hoe lang kan een kat leven van fenobarbital?

Dit kan meer afhangen van de primaire oorzaak voor een epileptische aandoening, evenals de algemene gezondheidstoestand van een bepaalde kat. Bij een kat die verder gezond is en bijvoorbeeld idiopathische epilepsie heeft, kan een normale levensverwachting mogelijk zijn. Levertoxiciteit is niet beschreven bij katten zoals bij honden, en met de juiste dosering kunnen ze de medicatie redelijk goed verdragen.

Bij een kat met een gelijktijdige leveraandoening of andere gezondheidsproblemen kan fenobarbital echter aanvallen goed beheersen, maar ook bijdragen aan meer significante bijwerkingen. Als een kat wordt verdacht van een kankergezwel die epileptische aanvallen veroorzaakt, zal fenobarbital nog steeds tekenen beheersen, althans in eerste instantie, maar de prognose van een kat zou meer verband houden met de aard van het type kanker.

Hoe lang duurt het om fenobarbital bij katten te laten werken?

Fenobarbital kan een paar uur duren om zijn maximale effectiviteit te bereiken. Dit kan vier tot 12 uur duren wanneer het oraal wordt gedoseerd.

Na het starten van fenobarbital of het aanbrengen van dosiswijzigingen, kunnen bloedserumspiegels een paar weken niet worden gecontroleerd, omdat het enige tijd duurt voordat het lichaam zich aanpast aan de medicatie.

Kan fenobarbital de dood veroorzaken bij katten?

Dit is zeer ongebruikelijk, maar in theorie kan het gebeuren als een zeer hoge dosis wordt gegeven of als een kat in een zieke of zieke toestand de medicatie krijgt. Gelukkig vertoonden de meeste gevallen van katten die een overdosis fenobarbital kregen die zijn gemeld aan het ASPCA Animal Poison Control Center alleen tekenen van lethargie en ataxie (evenwichts- en loopproblemen).

Katten lijken gevoeliger te zijn voor de respiratoire depressie-effecten van fenobarbital wanneer ze in hogere doses worden gegeven.

Fenobarbital moet niet worden verward met pentobarbital, dat vaak wordt gebruikt als een euthanasiegeneesmiddel in de diergeneeskunde. Hoewel het beide barbituraten zijn, is pentobarbital krachtiger dan fenobarbital. Pentobarbital komt ook niet voor in orale toedieningsvormen.