Kunnen katten zwemmen?

Hoewel elke kat anders is, springen niet veel van onze kattenvrienden regelmatig in het water om een leuke tijd te hebben. In feite, met uitzondering van een korte lijst van specifieke kattenrassen, hebben katten de reputatie water te haten.

Ze zijn niet zoals honden die opgewonden in meren en rivieren springen om rond te spetteren, en alles wat groter is dan een plas kan een kat op scherp zetten. Dit is normaal kattengedrag, maar het is ook misleidende informatie bij het overwegen of katten wel of niet kunnen zwemmen.

Sommige mensen gaan ervan uit dat katten water vermijden omdat ze niet kunnen zwemmen. Maar het maakt niet uit hoeveel weerstand uw kat zich verzet tegen badtijd, zijn gevoelens over water hebben niets te maken met zijn vermogen om te zwemmen. Het lijkt misschien moeilijk te geloven nadat je je kat wanhopig uit een bad hebt zien klauwen, maar zwemmen is een natuurlijk instinct voor alle katachtigen. Je kat weet hoe hij moet zwemmen, of hij nu wel of niet ooit de kans heeft gehad om te oefenen.

Weten katten hoe ze moeten zwemmen?

Je kat weet hoe hij moet zwemmen, of hij nu wel of niet ooit de kans heeft gehad om te oefenen.

Katten worden al minstens 10.000 jaar gedomesticeerd, maar vóór hun dagen van pluche kussens en met de hand bezorgde maaltijden waren ze 100% verantwoordelijk voor hun eigen overleving. Ze wisten hoe ze op hun eigen voedsel moesten jagen, warm moesten blijven, roofdieren moesten vermijden en zichzelf uit gevaarlijke situaties moesten halen.

Dit omvatte het weten hoe te zwemmen. Hoewel onderzoekers geloven dat de oudste katten uit woestijngebieden kwamen en niet vaak hoefden te zwemmen, evolueerden katten nog steeds om instinctief te weten hoe ze hun voeten moesten peddelen en hun hoofd boven water moesten houden. Veel wilde katten zwommen over rivieren en meren om prooien op te sporen, roofdieren te vermijden of overal te komen waar ze heen moesten.

Zelfs moderne wilde katten zijn het bewijs dat katachtigen in staat zijn om sterke en bekwame zwemmers te zijn. Van tijgers is bekend dat ze tot 9 mijl per keer zwemmen. Andere grote katten, waaronder jaguars en leeuwen, zwemmen soms in rivieren om gemakkelijker op nietsvermoedende prooien langs de oever te jagen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wist domesticatie zwemmen niet uit de katachtige vaardigheden. Huiskatten, hoe verwend ook, weten hoe ze moeten zwemmen als hun leven ervan afhangt. Zelfs kittens weten hoe ze moeten blijven drijven totdat hun kleine lichaampjes geen kracht meer hebben (wat niet lang duurt).

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat instinctief weten hoe je moet zwemmen niet hetzelfde is als een goede zwemmer zijn. Elke kat, ongeacht ras of ervaring, weet genoeg om ze minstens een korte tijd boven water te houden.

Afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en ervaring van de kat, brengen die zwemvaardigheden hen echter misschien niet ver. Zwemmen voor een lange afstand of een lange periode vereist enorme hoeveelheden fysieke kracht, behendigheid en mentale standvastigheid. Om deze reden lopen katten nog steeds het risico om te verdrinken.

Of een kat daadwerkelijk van zwemmen houdt, hangt van verschillende factoren af.

Houden katten van zwemmen?

Oude katten en moderne grote katten gebruiken hun zwemvaardigheden voor zowel jacht als recreatie. Mensen hebben tijgers in water zien dartelen alsof het kleine kinderen zijn die spetteren in een openbaar zwembad. De meeste huiskatten zwemmen echter alleen wanneer dat nodig is.

Of een kat daadwerkelijk van zwemmen houdt, hangt van verschillende factoren af. Veel katten, maar niet alle katten, hebben een sterke afkeer van water. Dit kan zijn omdat ze instinctief weten dat grote watermassa’s een verdrinkingsrisico met zich meebrengen, maar het is waarschijnlijk niet de enige reden.

Redenen waarom sommige katten een hekel hebben aan water zijn:

 • Nat zijn maakt hun vacht zwaar en beperkt hun mobiliteit
 • Lange, dikke vacht heeft veel tijd nodig om te drogen
 • Ze houden er niet van om het koud te hebben
 • Zwemmen kost veel kracht en energie
 • Ze kunnen een eerdere negatieve ervaring niet vergeten

Zelfs een van deze redenen is genoeg om een kat ervan te overtuigen dat water het beste in de kom kan blijven of uit de wastafel in de badkamer kan druppelen.

katten zwemmen

Sommige kattenrassen, waaronder de Bengaalse, Turkse Van, Abessijn en Maine Coon, staan bekend om hun liefde voor water.

Wanneer katten van water houden

Sommige kattenrassen, waaronder de Bengaalse, Turkse Van, Abessijn en Maine Coon, staan bekend om hun liefde voor water. Veel van deze katten kunnen niet wachten op badtijd en zelfs genieten van buitenavonturen in zwemgaten en op boten. Het is ook mogelijk om een kat van gemengd ras te adopteren die de schimmel breekt en geniet van een koele dip.

Katten die van water houden, houden ervan om zowel te spetteren als te zwemmen. Sommigen van hen zijn sterke, sierlijke zwemmers die in korte tijd indrukwekkende afstanden kunnen afleggen. Over het algemeen zwemmen katten echter niet voor snelheid. Ze peddelen genoeg om ze in beweging te houden, maar ze zijn meestal niet geïnteresseerd in snel bewegen. Om deze reden is het hard om te zeggen hoe snel een volwassen kat kan zwemmen.

Als je toevallig een van deze waterminnende katten hebt, kan het erg leuk zijn om ze te zien ravotten in een rivier, meer of (bij voorkeur niet-gechloreerd) zwembad, maar het is belangrijk om prioriteit te geven aan waterveiligheid. Neem deze waterveiligheidstips serieus als je je kat ooit meeneemt om te zwemmen.

 • Bedek uw zwembad of vijver wanneer u niet in gebruik bent of installeer alarmen en hellingen om onbedoelde verdrinking te voorkomen
 • Bewaar zwembadchemicaliën in een volledig veilige en afgesloten ruimte
 • Laat je kat niet te veel oceaan- of zwembadwater drinken
 • Overweeg een zwemvest voor huisdieren voor lange boottochten
 • Doe je best om je kat, vooral zijn oren, na elke duik te drogen
 • Overschat hun zwemcapaciteiten niet; zelfs een sterke kat die van het water houdt, kan in de problemen komen

Dwing ze niet om met je mee te gaan naar het kinderzwembad of duw ze in het bad – dit zal hen alleen maar traumatiseren.

Maak kennis met katten met water

Als u droomt van familievakanties aan het meer, waarbij de kat rustig op uw kajak zit, moet u uw kat lang voor uw geplande reis in de buurt van water krijgen. Je hebt een betere kans om je kat ervan te overtuigen van water te houden als je hem voldoende tijd en zachte oefening geeft. Dwing ze niet om met je mee te gaan naar het kinderzwembad of duw ze in het bad – dit zal hen alleen maar traumatiseren. Overtuig ze in plaats daarvan naar het water met behulp van traktaties, lof en speelgoed. Laat ze in hun eigen tempo bewegen. Je hebt een betere kans om een liefde voor het water te koesteren bij een jonge kat.

Zelfs als je weet dat je kat kan zwemmen, is het niet altijd een goed idee om een kat in je wateravonturen op te nemen. Als ze zich niet helemaal op hun gemak voelen, kunnen ze in paniek raken en iedereen in de problemen brengen. Zorg ervoor dat uw kat aan boord is met uw plannen voordat u vertrekt.

Er zijn eigenlijk verschillende kattenrassen die bekend staan om hun affiniteit met water. Leer alles over kattenrassen die eigenlijk van water houden hier op All About Cats.

kunnen katten zwemmen?

Zelfs als je weet dat je kat kan zwemmen, is het niet altijd een goed idee om een kat in je wateravonturen op te nemen.

Bronnen weergeven