Hoe een verloren kat te vinden

Het besef dat een geliefde kat verloren is, kan elke eigenaar van een huisdier in paniek brengen. Misschien is je binnen-buitenkat ’s nachts niet binnengekomen of is je kat met alleen binnen erin geslaagd om de voordeur uit te sluipen.

Wanhoop niet. Of uw kat nu slechts enkele uren vermist is of al dagen of zelfs weken weg is, het is mogelijk om haar te vinden.

Een paar organisaties hebben er hun missie van gemaakt om huisdieren en gezinnen bij elkaar te houden. Dit artikel deelt tips van enkele van mijn favorieten, waaronder Mission Reunite, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het herenigen van verloren huisdieren met hun liefhebbende families, Best Friends Animal Society en de American Society for the Prevention to Cruelty to Animals.

Zoek naar aanwijzingen: kattengedrag

Hoe een verloren kat te vinden

Wanneer binnenkatten verdwaald raken, worden ze meestal dicht bij huis gevonden.

Laten we eerst enkele feiten over typisch kattengedrag onderzoeken die u in de juiste richting kunnen leiden, en dan zullen we enkele beproefde tactieken voor verloren huisdieren bespreken om u te helpen uw kat te vinden en haar naar huis te brengen.

Volgens Mission Reunite, wanneer binnenkatten uit je huis ontsnappen en verdwaald raken, blijven ze meestal dicht bij huis.

In feite worden de meeste verloren binnenkatten uiteindelijk verstopt of gevangen gevonden in hun eigen huis of eigendom, of in de huizen of eigendommen van de huizen van zeer naaste buren. Maar hoe kunnen katten thuis verloren gaan? En zou je niet gewoon de naam van je kat kunnen roepen en wachten tot ze uit haar schuilplaats komt of miauwen?

Als je nadenkt over kattengedrag, is het logisch. Huiskatten, vooral katten die alleen binnenshuis zijn, hebben de neiging om bang te zijn als ze buiten zijn. In plaats van rond te dwalen, verstoppen katten zich vaak en blijven ze zitten als ze verdwaald raken.

En in tegenstelling tot verloren honden, komen verloren katten altijd niet als je ze belt, vooral als ze bang zijn. Voedsel verleidt misschien niet eens een erg angstige kat. Als je je kat niet kunt vinden, is het mogelijk dat ze zich ergens in de buurt verstopt.

Mission Reunite zegt dat het bekend is dat katten dagen en zelfs weken op één plek blijven en zich zonder voedsel en water verbergen voordat ze worden gevonden. Natuurlijk is het beter om je kat sneller te vinden. Lange tijd zonder voedsel en water kan leiden tot ernstige gevolgen voor een verloren kat.

Katten die gewend zijn om naar buiten te gaan, hebben ook de neiging om dicht bij huis te blijven, hoewel ze misschien wat verder weg te vinden zijn. Wanneer binnen- en buitenkatten verdwaald raken, kunnen ze zich verstoppen in de tuin van een buurman aan het einde van uw straat of zelfs een paar straten verderop.

Wanneer binnen-buiten katten niet naar huis terugkeren, kan dit zijn omdat ze gewond of gevangen zijn geraakt. De kat kan ergens ingeklemd zijn, in een schuur of garage worden gesloten of zelfs worden opgejaagd of achtervolgd door andere katten, roofdieren of mensen.

Tips om u te helpen een verloren kat te vinden

Volgens een studie, die keek naar de gevallen van meer dan 1.200 vermiste katten, werd 75% gevonden binnen 1/3 mijl van de plaats waar ze verdwenen. Als uw kat vermist raakt, is het eerste wat u moet doen een grondige zoektocht naar uw huis en de omliggende gebieden uitvoeren. Als je je kat nog steeds niet kunt vinden, is het niet hopeloos. Er zijn nog veel meer stappen die je kunt nemen om kitty veilig thuis te brengen. Overweeg de volgende tips:

1. Voer een fysieke zoektocht uit in uw huis.

Op zoek naar verloren kat in huis

Als u merkt dat uw binnenkat vermist is, is het eerste wat u moet doen het huis doorzoeken.

Katten kunnen vast komen te zitten op zolders of kelders, per ongeluk worden opgesloten in een ongebruikte kamer of zich verstoppen in kasten of onder bedden. Zoek hoog en laag, open deuren, tuur onder meubels en onderzoek dozen en andere containers. Controleer binnen kasten en scharnierende speelgoeddozen en opbergpoefs. Vergeet niet om achter uw apparaten te kijken en zelfs in de kleinste ruimtes te kijken. Katten zijn verrassend flexibel en kunnen zich op zeer kleine plaatsen persen. Pauzeer af en toe om te luisteren naar miauwen.

2. Voer een fysieke zoekopdracht uit buiten uw huis.

Hoe een kat buiten te vinden

Nadat je het huis hebt afgezocht of als je kat minstens een deel van de tijd buiten woont, zoek je je tuin af.

Enkele veel voorkomende kattenverstopplaatsen buiten zijn binnenschuren, onder dekken of patio’s, onder uw veranda of de kruipruimte onder uw huis, en in struiken, bomen of struiken. Vergeet niet om in uw garage en onder uw auto te controleren. Schakel zachte buurtkinderen in om je te helpen kijken – ze denken misschien dat ze op plaatsen moeten kijken waar je dat niet zou doen.

3. Doorzoek de huizen en werven van je buren.

Hoe een verloren kat te vinden

Wanneer u buiten naar uw kat zoekt, zoek dan naar kleine ruimtes waar een kat zich kan verstoppen. De tuinen van uw buren kunnen garages, kruipruimtes, of andere plekken waar je kat zich kan verstoppen.

Uw kat kan “verdwaald” zijn in de tuin ernaast. Vraag je buren of ze een kat hebben gezien en vraag of je op hun eigendom kunt zoeken. Sms of e-mail je buren en vraag hen om op je kat te letten. Post op uw sociale mediapagina’s en lokale sociale mediapagina’s, zodat mensen weten dat ze op hun hoede moeten zijn.

4. Controleer lokale dierenasielen en bel veterinaire ziekenhuizen.

Contact opnemen met een dierenkliniek

Nadat u een fysieke zoektocht in de omgeving hebt uitgevoerd, wilt u dierenasielen bezoeken en contact opnemen met veterinaire ziekenhuizen. Iemand kan uw kat hebben opgehaald en naar een van deze plaatsen hebben gebracht.

Uw kat is mogelijk opgehaald en naar uw plaatselijke dierenasiel gebracht. Hoewel u het asiel of de dierenbescherming kunt bellen om te vragen of een kat die aan de beschrijving van uw kat voldoet, is ingeleverd, is het het beste om dagelijks te bezoeken, zodat u het zelf kunt zien.

Als uw kat gewond of ziek is, kan een barmhartige Samaritaan haar hebben afgezet bij een dierenziekenhuis. Bel rond naar de dierenartsen in uw omgeving om te informeren.

5. Hang “Lost Cat” -borden op.

Verloren kattenposter

Als je eenmaal in de buurt hebt gezocht, is het tijd om een poster voor verloren katten op te hangen. Zorg ervoor dat de poster duidelijk en gemakkelijk te lezen is.

Als je elke centimeter van je huis en tuin hebt doorzocht, en de tuinen van naaste buren, zonder een teken van je kat, en als je kat niet is komen opdagen bij je plaatselijke asiel, kun je verdere stappen ondernemen om kitty naar huis te brengen.

Het is mogelijk dat iemand in uw buurt uw kat heeft gezien of haar zelfs naar binnen heeft gebracht door te denken dat ze een zwerfkat was. Overweeg om posters en borden voor “verloren kat” in uw buurt op te hangen en flyers voor “verloren kat” uit te delen of te plaatsen.

Maar al te vaak zijn posters van “verloren huisdieren” te klein en moeilijk te lezen. Je wilt iemands aandacht trekken die misschien niet serieus op zoek is naar het lezen van een poster of bord.

Mission Reunite biedt enkele handige tips voor effectieve posters voor verloren huisdieren. De groep beveelt een aanpak aan die ze 5 + 5 + 55 noemen, wat in een notendop betekent dat je je poster op vijf woorden houdt die in vijf seconden kunnen worden gelezen door iemand die 55 mijl per uur rijdt.

In plaats van gewoon wit papier, gebruik je felgekleurd papier of posterbord (probeer neonkleuren). Schrijf in enorme letters die van heel veraf te zien zijn, en voeg indien mogelijk een grote kleurenfoto van uw kat toe. Hang posters dicht bij ongeveer 1/2 mijl van uw huis en post flyers in lokale dierenklinieken, dierenwinkels, coffeeshops, supermarkten en gemeenschapscentra.

6. Probeer een externe camera of humane val.

Humane val voor het vinden van een verloren kat

Het gebruik van een humane val, zoals die geïmplementeerd in TNR (val, castratie, terugkeer) inspanningen, kan u helpen om uw verloren kat te vangen.

Sommige verdwaalde katten zijn in de buurt, maar blijven in hun schuilplaats, te bang om overdag naar buiten te komen. Ze kunnen naar buiten komen om te eten en te drinken wanneer het gevoel dat de kust helder is. Voor zeer verlegen en angstige katten, probeer wat kattenvoer en water en een bewegingsgeactiveerde beveiligingscamera of zelfs een videobabyfoon uit te zetten.

Als je kat op een gegeven moment naar buiten komt, kun je misschien afleiden waar ze zich heeft verstopt. Je kunt ook een humane wildval proberen in combinatie met een bewegingsgevoelige camera. Neem contact op met uw plaatselijke dierenasiel of kattenopvang, die mogelijk zo’n val bij de hand heeft voor het vangen van verwilderde katten voor TNR-programma’s.

7. Huur een dierendetective in.

Neem contact op met een dierendetective

Het inhuren van een dierendetective kan u helpen uw verloren kat te vinden.

Als al uw inspanningen uw kat niet hebben opgeleverd, kunt u overwegen een dierendetective in te huren. Dierendetectives zijn getraind om vermiste dieren te vinden, soms met behulp van Bloedhonden of andere honden om een verloren huisdier op te sporen. Wanneer u een dierendetective inhuurt, doe dan uw huiswerk en vraag om referenties om er zeker van te zijn dat de persoon gerenommeerd en ervaren is.

Het Missing Animal Response Network, dat wordt beheerd door Kat Albrecht, een voormalige bloedhondenverzorger van de politie, onderzoeker van de plaats delict, zoek- en reddingsmanager en politieagent die een onderzoekende dierendetective is geworden, biedt training voor het herstel van vermiste huisdieren.

Klik hier voor de lijst met dierendetectives van het Missing Animal Response Network.

Voor de toekomst: voorkom dat uw kat verdwaalt

Zodra uw kat veilig en wel thuis is, kunt u enkele stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze nooit meer vermist raakt. Overweeg de volgende tips:

1. Halsband en tag

Alle katten, zelfs katten die alleen binnenshuis zijn, moeten een halsband en identificatielabel dragen met uw naam en telefoonnummer. Zorg ervoor dat uw contactgegevens up-to-date zijn. Als u uw telefoonnummer wijzigt, laat u een nieuwe ID-tag graveren.

2. Microchip

Gechipte katten hebben een betere kans om zich met u te herenigen nadat ze zijn gevonden.

Verdwaalde katten die in dierenasielen en dierenartsenpraktijken terechtkomen, worden altijd gescand op een microchip. Als uw kat nog geen microchip heeft, vraag dan uw dierenarts om er een te plaatsen tijdens haar volgende bezoek. Als uw kat al een microchip heeft, zorg er dan voor dat deze is geregistreerd en dat uw gegevens up-to-date zijn.

3. Pet Activity Halsband met GPS Tracking

Tractive.Wessie

Tractive 3G GPS Huisdier Tracker

Koop op Tractive.com

Een klein, lichtgewicht apparaat dat aan de halsband wordt gedragen, activiteitentrackers voor huisdieren kunnen u vertellen hoeveel beweging uw kat krijgt en andere nuttige informatie. Sommige activity trackers voor huisdieren worden geleverd met GPS, waarmee u kunt bepalen waar uw kat is als ze verdwaalt.

Lees meer: Top 8 beste kattentrackers

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kansen om een verloren kat te vinden?

Volgens een studie van vermiste katten gepubliceerd in 2018 in het tijdschrift Animals, werd 61 procent van de katten binnen een jaar gevonden, waarbij 34% binnen zeven dagen levend werd teruggevonden. Hiervan werd 59% gevonden omdat de katteneigenaren er actief naar zochten.

Kunnen katten hun weg naar huis vinden als ze verdwaald zijn?

Katten vinden mogelijk hun eigen weg naar huis niet als ze gewond, gevangen of angstig zijn. Actief op zoek gaan naar uw kat in en rond uw huis, eigendom en buurt is de beste manier om uw verloren kat te herstellen.

Hoe trek je een kat naar huis?

Als u vermoedt dat uw kat zich ergens in de buurt verstopt, kunt u voedsel en water buiten zetten om te proberen haar terug naar huis te lokken. Overweeg ook om een bewegingssensorcamera of humane wildval te gebruiken.

Hoe lang moet mijn kat vermist zijn voordat ik me zorgen maak?

Piekeren en angst helpen nooit bij het vinden van een verloren kat, maar snel handelen zal je kansen op hereniging aanzienlijk vergroten. Ga op zoek naar je kat zodra je merkt dat hij langer weg is dan normaal. Dit varieert van kat tot kat. Voor sommige katten is een paar uur afwezigheid reden tot bezorgdheid, terwijl anderen – vooral buitenkatten – de hele nacht kunnen ronddwalen. Over het algemeen rechtvaardigt een kat die niet naar buiten komt – of thuiskomt – voor de maaltijd een zoektocht. Als uw kat al 12 uur of langer vermist is en u nog niet bent begonnen met zoeken, is het tijd om serieus te beginnen met zoeken, volgens de stappen die in dit artikel worden beschreven.