Waarom is mijn kat zo plakkerig? 10 mogelijke redenen voor zulk gedrag

Katten staan bekend als onafhankelijke en afstandelijke wezens die voor zichzelf kunnen zorgen. Echter, wij katteneigenaren weten allemaal dat veel katten heel aanhankelijk zijn en behoefte hebben aan zorg, genegenheid en liefde. Ik hou van aanhankelijke katten; maar hun aanhankelijke gedrag kan soms een beetje te veel zijn.

Terwijl sommige kattenrassen gekend zijn voor hun aanhankelijke aard, zoals de Abessijn en de Siamees, hebben sommige katten meer kans om obsessief gedrag te ontwikkelen. Om duidelijk te zijn, niet alle aanhankelijke katten zijn aanhankelijk.

Je moet aanhankelijke katten onderscheiden van aanhankelijke; alleen dan weet je hoe je het beste met je katachtige vriend kunt omgaan.

Dit artikel zal je wegwijs maken in de redenen voor het gedrag van deze kat en hoe je op de juiste manier met zo’n kat kunt omgaan.

Laten we nu eens wat antwoorden bekijken: Waarom is mijn kat zo aanhankelijk?

Waarom is mijn kat zo aanhankelijk?

schattige kat speelt met eigenaar

Dit mogelijke gedragsprobleem kan zowel bij een kitten als bij een volwassen kat voorkomen. Het hoeft echter niet te betekenen dat het een gedragsprobleem is. Waarom?

Sommige katten vinden het heerlijk om dicht bij de eigenaar te zijn en tonen affectie op manieren zoals knuffelen, likken, tegenaan wrijven, opkrullen in een schoot, of knotsen, terwijl anderen liefde en respect tonen door in dezelfde kamer te zijn als hun favoriete mens of door bij hen in de buurt te zijn. Voor hen is het genoeg; het laat zien dat zij genieten van het gezelschap en de verbinding.

Het is echter geen probleem als uw kat uw aandacht wil, als uw kat voortdurend aandacht zoekt, kan het zijn omdat de kat te afhankelijk van u is geworden. En dat alleen al kan een probleem zijn.

We hebben tien veelvoorkomende redenen op een rijtje gezet waarom katten aanhankelijk zijn, en we hebben een paar oplossingen aangereikt om je te helpen omgaan met je aanhankelijke katachtige.

1. Uw kat verveelt zich

Dit is de meest voor de hand liggende reden voor aanhankelijkheid van katten. Katten hebben mentale en fysieke stimulatie nodig om goed te gedijen. Als ze niet krijgen wat ze nodig hebben, kan dat leiden tot kleverigheid of destructief gedrag.

Verveelde aanhankelijkheid zal zich uiten in het feit dat uw kat bij u in de buurt is, met u probeert te spelen, u provoceert, of u op de een of andere manier aanraakt. Dit kan de reden zijn, vooral als je je kat voor een langere periode alleen thuis hebt gelaten.

Als ze geen toegang hebben tot ramen of niet genoeg speelgoed hebben om ze gestimuleerd te houden, wachten ze op jou om thuis te komen en hen te vermaken.

Jonge katten vervelen zich snel, omdat ze meer stimulatie nodig hebben dan volwassen katten.

2. Uw kat is wees of in de steek gelaten

Als uw kat zijn moeder heeft verloren, of als het kitten te vroeg van de moeder is gescheiden, kan de aanpassingsperiode lang duren, en zal het kitten moeite hebben zich aan te passen. Deze katten ontwikkelen vaak aanhankelijkheid omdat ze niet jong zijn opgevoed.

Daarom is de kat afhankelijk van de eigenaar, en ziet hem als een moeder die ze nooit hebben gehad. Dit gedrag kan aanvankelijk lief zijn; als uw kat daar echter aan gewend raakt, kan het vervelend worden. De moeder van de kat is de eerste die een kitten sociale vaardigheden leert, en als de kat zonder de moeder is, is het deel helemaal van jou, en dat moet je allemaal voorbereiden terwijl je de grenzen aangeeft.

GERELATEERD: Denkt mijn kat dat ik hun moeder ben?

3. Veranderingen In Uw Huis

schattig katje speelt

Katten zijn gevoelig voor verandering, en als u bent verhuisd naar een nieuw huis voor uw kat, is dat een drastische verandering; maar zelfs als u hun bed hebt veranderd of de kattenbak hebt vervangen en naar een andere plaats hebt verplaatst, zal de kat nog steeds worden beïnvloed door de verandering in de omgeving. Dat kan hen een aanzienlijke hoeveelheid stress bezorgen.

Andere factoren zoals plotselinge schema veranderingen of relaties kunnen ervoor zorgen dat je kat aanhankelijk wordt door de stress die ze hebben gekregen. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe baan gekregen waarbij je veel meer moet werken dan in de vorige baan waar je veel tijd met je kat kon doorbrengen, en nu ben je ineens voor het grootste deel weg.

Zelfs een nieuwe bank of keukentafel kan een kat behoeftiger maken. Als je verschillende merken kattenvoer of kattenbakvulling gaat gebruiken, zal je kat zich daar ongemakkelijk bij voelen.

4. Niet genoeg speelgoed

Als je je afvraagt waarom is mijn kat zo aanhankelijk, misschien ben jij degene die ervoor gezorgd heeft dat ze zich zo gedragen. Als u uw kat niet genoeg speeltjes geeft om hun mentale behoeften te stimuleren, heeft hij geen keus, en ze hebben speelgoed nodig om hun jagende natuur te uitenwat een essentiële rol in hun leven speelt, als je dat niet weet.

Maar speelgoed alleen kan een onzekere kat waarschijnlijk niet verhelpen. Als de kat zoveel tijd alleen doorbrengt, zal een kat veel meer gehecht zijn aan een eigenaar omdat ze troost vindt als de persoon in de buurt is.

5. Uw kat is niet zelfverzekerd genoeg

Als het je kat ontbreekt aan zelfvertrouwen, zal dit aanhankelijke gedrag wijdverbreid zijn. Als de kat niet gelukkig is om alleen te zijn en zichzelf te vermaken, zal de kat u opzoeken om meer tijd door te brengen dan urenlang alleen te zijn. Als u uw kat helpt zelfvertrouwen op te bouwen, zal een kat waarschijnlijk onafhankelijker worden.

6. Teveel Katten In Uw Huis

Portret van schattige kat zittend

Deze reden kan in verband worden gebracht met onze vorige zin. Als er meer huisdieren in uw huis zijn, voelt de kat zich niet veilig en geborgen, en zal zij troost zoeken bij een troetelouder of familielid.

Om deze reden, moeten de ouders zorgen voor voldoende schuilplaatsen, etensbakjes en aparte kattenbakken. Als je aan hun basisbehoeften voldoet, zal de kat zich veiliger voelen.

Katten kunnen overdreven aanhankelijk zijn als er nieuwe huisdieren komen, omdat ze hun feromonen verspreiden; op die manier geven ze andere katten en dieren het signaal dat je bij hen hoort. Het kan zelfs gebeuren dat je kat in je nek ligt te slapen.

7. Nieuwe familieleden

Katten zijn onafhankelijk als ze weten dat zij de enigen zijn aan wie je aandacht schenkt. Echter, als je een nieuw gezinslid rijker bent, kan zo’n ervaring een kat veel stress bezorgen. Katten kunnen zelfs jaloers worden op baby’s en hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de hedendaagse gezinssamenstelling.

8. Stress en Trauma

Kittens die gescheiden van hun nestgenoten, gespeend, of achtergelaten op zeer jonge leeftijd hebben meer kans om aanhankelijkheid te ontwikkelen.

Een andere reden voor kattenstress is angst als gevolg van een vroeger trauma van misbruik of gebrek aan goede socialisatie terwijl ze kittens waren, vooral tijdens de eerste 2 tot 4 maanden.

Een recent trauma kan de reden zijn voor dergelijk gedrag. Als katten bang zijn voor de dingen buiten, voor de bouw, en voor slecht weer, dan ben jij hun veiligheids- en comfortzone.

Samen met die verlaten, gescheiden, of gespeende katten, kunnen de zwerfkatten ook lijden aan stress en trauma, zodat ze waarschijnlijk troost en aandacht zoeken.

9. Scheidingsangst

verdrietig tricolor katje dat op de grond ligt

Stress, trauma, te vroeg gespeend worden, of wees worden en in de steek gelaten worden, zijn allemaal factoren die kunnen leiden tot verlatingsangst bij de kat. Dat kan ertoe leiden dat katten aanhankelijk zijn en gedragskenmerken hebben die reactief en beschermend zijn.

Ze haten het om alleen te zijn en kunnen huilen. Als de eigenaar opduikt, willen ze zo dicht mogelijk bij hem zijn, wat leidt tot constant opkrullen in de schoot of in je armen.

Wanneer ze alleen gelaten worden, kunnen ze ongewoon gedrag vertonen zoals poepen of urineren buiten de kattenbak of zich verstoppen op plaatsen waar ze nooit zouden komen. Ze kunnen ook overdreven krabben of kauwen op het meubilair of andere huishoudelijke dingen of zichzelf overmatig verzorgen.

10. Gezondheidsproblemen

Aanhankelijk gedrag kan te maken hebben met de gezondheid van de kat. Gezondheidsproblemen kunnen niet worden uitgesloten van deze lijst van redenen waarom mijn kat zo aanhankelijk is, omdat katten aanhankelijker kunnen zijn als er een gezondheidsprobleem is dat hen ziek maakt.

Ook al geniet uw katachtige misschien van uw gezelschap en is hij of zij graag bij u in de buurt, dergelijk gedrag kan ook te wijten zijn aan saaiheid, wat kan inhouden dat uw kat lijdt aan een ziekte, zoals bloedarmoede, plantenvergiftiging, en hypertrofische cardiomyopathie.

Deze medische problemen kunnen verhoogde aanhankelijkheid en angst veroorzaken, en als u een plotselinge verandering in het gedrag van uw kat opmerkt, kan het nodig zijn dat u contact opneemt met de dierenarts.

Het is belangrijk op te merken dat u gedragsveranderingen kunt opmerken bij oudere katten als gevolg van dementie, hyperthyreoïdie, hoge bloeddruk, en cognitieve stoornissen. Dat is de reden waarom de eigenaren van oude katten kunnen zien dat hun katten aanhankelijker zijn geworden.

Niettemin, als u ziet dat uw kat, of het nu een oude kat of volwassen kat of zelfs een kitten is, plotselinge en onverklaarbare gedragsveranderingen vertoont, moet u uw kat meenemen voor een check-up, zodat u gezondheidsproblemen kunt uitsluiten. We hoeven niet te zeggen dat het beter is om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om het gemakkelijker te kunnen behandelen.

Waarom is mijn kat ineens zo aanhankelijk?

Mooie jonge vrouw met leuke kat bij raam thuis

Als uw kat plotseling op u ligt, rond uw benen is, u overal volgt, maar u sloot ernstige problemen uit, wilt u misschien uitzoeken waarom dat zo is. Laat het ons u vertellen:

Hormonale veranderingen – u kunt merken dat uw kat aanhankelijk is als ze zwanger of krols is, wat invloed kan hebben op hun genegenheid naar u toe.

Ouder worden – veel katteneigenaren hebben gezegd dat hun katten aanhankelijker zijn naarmate ze ouder worden. We begrijpen dat ze minder speels zijn, maar meer ontspannen als ze tot rust komen.

Gebrek aan aandacht – u bent gestopt de kat de aandacht te geven die u vroeger gaf, en nu eist hij genegenheid en zoekt hij meer aandacht

Wat kan ik doen om mijn kat minder plakkerig te maken?

Als je wilt weten hoe je met dergelijk kattengedrag om kunt gaan, lees dan verder over zeven mogelijke oplossingen:

1. Verbeter hun omgeving

Als je een gestreste of verveelde kat hebt, speelt de omgeving waarin ze het grootste deel van de tijd doorbrengen een belangrijke rol in hun gevoelens. Om de verveling aan te pakken, bereid een aanzienlijke hoeveelheid verschillende speeltjes voor zodat ze bezig kunnen blijven terwijl jij het huis uit bent.

Interactief speelgoed is geweldig als u uw kat alleen wilt laten spelenterwijl de traktatie-automaten en afstandspeeltjes ideaal zijn om speeltijd met elkaar te plannen.

De omgeving van uw kat is een mogelijke bron van stress, dus zorg ervoor dat uw kat hooggelegen plekken heeft om te verkennen, veel schuilplaatsen, en warme bedden in de buurt om te helpen stress te verlichten. Er is een optie dat u iemand betaalt om op uw kat te passen, met haar te spelen of haar gezelschap te houden.

Kattenspeelgoed met catnip zal geweldig zijn, omdat ze meer geneigd zijn om te spelen met dergelijke speeltjes of spray de speeltjes met een catnip spray.

U kunt ook overwegen een kattenboom te kopen. Dit is een uitstekend hulpmiddel omdat het een schuilplaats gebied, tapijt gebieden, en krabpalen heeft.

GERELATEERD: Best Geprijsde Kattenboom Met Gratis Verzending

2. Kijk uit voor veranderingen in uw huis

Als er iets ongewoons is in uw huis, een doorbreking van patronen zoals nieuwe huisdieren en familieleden, kan de kat zich anders gaan gedragen en verlatingsangst ontwikkelen.

Daarom moet je kattenbakken en etensbakjes scheidenomdat uw nieuwe kat en de aanhankelijke kat in het begin misschien niet met elkaar overweg kunnen.

3. Voorkom toegang tot uw benen

Mooie jonge vrouw met leuke kat die thuis uitrust

We willen zeggen dat je je huisdier niet zo veel contact met je moet laten hebben. We weten dat je je kat geen stress wilt bezorgen, maar ze hebben wat discipline nodig, en ze moeten wat onafhankelijkheid leren.

Doe dit elke keer als ze terugkomen. Als ze wat tijd alleen doorbrengen, verdienen ze een traktatie. Met positieve bekrachtiging, ontwikkel je goede en gezonde grenzen.

4. Help uw kat bij levensveranderingen

Als u weet dat uw kat waarschijnlijk angstig wordt bij nieuwe situaties en veranderingen, neem dan wat tijd om uw kat te helpen zich aan te passen aan een nieuw huis, mensen, huisdieren en andere nieuwigheden.

Houd in gedachten dat dit niet onmiddellijk kan gebeuren. Toch, met consequente en positieve bekrachtiging, moet je geduldig blijven. Dit zal een aanhankelijke kat helpen zich op haar gemak te voelen en een gezonde relatie met zichzelf te ontwikkelen, wat haar zal helpen onafhankelijkheid en zelfvertrouwen op te bouwen.

5. Help het zelfvertrouwen van uw kat op te bouwen

Het zou het beste zijn als u evenwicht vindt. Hun zelfvertrouwen en veiligheid komen voort uit hun relatie met familieleden, maar het veilige gevoel komt ook uit hun omgeving.

Je kunt proberen om twee keer per dag speeltijd. Het spel moet interactief zijn. Om het beter te omschrijven, je bent dicht bij de kat, maar de kat jaagt zelfstandig achter haar speeltje aan.

De katten reageren geweldig op omgevingsverrijkingen de juiste gedragsaanpak is om alles beter te maken voor uw katachtige vriend.

6. Negeer je kat als ze behoeftig zijn

Als je ze hoort mekkeren, aan deuren krabben, of in je persoonlijke ruimte komen, negeer ze. Ik weet dat dit in het begin moeilijk kan zijn omdat je van je kat houdt en ze knuffels wilt geven, maar elke aandacht zal ze versterken om door te gaan met dergelijk gedrag.

Probeer het zo veel mogelijk te negeren, en na verloop van tijd zal je kat het opgeven omdat de uitkomst niet in hun voordeel zal zijn.

7. Beloon je kat met knuffels en traktaties

De beste manier om uw kat duidelijk te maken wat slecht gedrag en goed gedrag is, is door uw kat te belonen met knuffels en traktaties wanneer ze zich goed gedragen. Geef traktaties op jouw voorwaarden als ze rustig zitten.

Hopelijk zal de kat het verschil leren en zich goed gedragen om hun favoriete knuffels te krijgen.

Tekenen dat je een behoeftige kat hebt

eenzame en behoeftige kat

Er is een verschil tussen een behoeftige kat en een af en toe veeleisende kat. Er is geen probleem als uw kat naar u toe rent als u het huis binnenkomt, maar katten die dat patroon herhalen kunnen in ongezonde mate behoeftig zijn.

Bekijk de onderstaande tekenen om het een beter van het ander te kunnen onderscheiden:

Eet alleen als de eigenaar thuis is – als uw kat pas eet als u thuiskomt, lijdt uw kat waarschijnlijk aan verlatingsangst. Dit is een symptoom van aanhankelijk gedrag, en de kat voelt zich niet veilig bij het eten.

Volgt je overal – als uw kat u volgt van kamer naar kamer, zelfs naar het toilet, en u ziet uzelf uw voeten controleren om niet te struikelen omdat u gewend bent dat uw katachtige een struikelgevaar is, zou dit het teken kunnen zijn.

Je hoort miauwen elke keer als je de deur sluit of de kamer verlaat – de kat voelt zich niet veilig zonder de mens

Je kan het huis niet uit vanwege de kat – telkens als je weg moet, wordt het een uitdaging.

Katten willen de hele tijd geaaid worden – tijdens het aaien hoort u ze spinnen, en voor u beiden kan het ontspannend zijn. Als uw kat echter op u gaat liggen en steeds geaaid wil worden als u gaat zitten, heeft u misschien een behoeftige kat.

Kijk hier om te zien is spinnen onvrijwillig of…?

Je bed is van de kat – uw kat neemt uw hele bed, kussens en matras over, en wanneer u wilt rusten, kan dit vervelend zijn; dit kan echter een aanhankelijkheidskwestie zijn.

GERELATEERD: Hoe uw kat van het bed te houden

Uw kat wrijft zich de hele tijd tegen u aan – Telkens als je je tas pakt, sleutels, of je raakt de deurknop aan, is je kat binnen een paar seconden bij je in de buurt, borstelt tegen je been, en probeert je terug het huis in te lokken. Sommige katten denken dat de eigenaar nooit meer terugkomt, wat verlatingsangst opwekt.

Zit op jou of iets dat met jou te maken heeft – als u uw kat ziet zitten op de plaatsen waar u in huis bent geweest of de kat probeert op u te zitten wanneer ze maar kan, dan heeft u een vastklampkat probleem.

Kneed en krabt je non-stop – ze genieten ervan je te wrijven en te kneden op het voorhoofd, de neus en de wangen. Ze willen je aandacht krijgen, vooral als je TV kijkt of slaapt.

Laatste gedachten

Waarom is mijn kat zo aanhankelijk is de vraag die je jezelf stelt elke keer dat het aanhankelijke gedrag van je kat je ergert. Als u echter medische problemen uitsluit, kunt u gerust experimenteren en uw routine veranderen om dat gedrag niet langer te versterken.

Geef je kat wat tijd om aan een nieuw patroon te wennen; na verloop van tijd zullen jij en je kat op één lijn zitten met de juiste hoeveelheid onafhankelijkheid en genegenheid voor elkaar.

Gerelateerde inhoud:

– Waarom zet mijn kat zijn poot op mijn gezicht?

– Hoe Katten Hun Mens Kiezen?