Zijn katten bang in het donker?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Zijn Katten Bang In Het Donker

We hebben allemaal wel eens ’s nachts wakker moeten worden om een glas water te halen en dan te struikelen over onze rennende kat, of wakker te worden met de echo’s van hun lange gemauw.

Dit bewijst dat onze katten een eigen leven leiden in de late uren van de nacht, terwijl wij slapen.

Maar zijn ze allemaal even comfortabel met de nachtelijke griezeligheid?

Zijn katten bang in het donker?

Katten kunnen zien bij weinig licht, en hoewel ze een hekel hebben aan volledige duisternis, zijn de meeste katten niet bang voor het donker. Ze kunnen echter een negatieve associatie hebben met het donker, door een traumatische ervaring zoals gevangenschap, mishandeling, jacht of verwonding.

Laten we eens nader bekijken waarom uw kat een hekel kan hebben aan duisternis en of het ok is om uw kat in het donker te laten!

Kunnen katten in het donker zien?

Weten hoe het zicht van katten werkt, lijkt voor sommigen misschien overbodig, maar ik moet het eens zijn met Jeremy Long, een van de auteurs van Seeing Through the Eyes of a Cat, die zei:

“Leren over het visuele systeem van een dier is een belangrijke stap in het begrijpen van hoe dat type dier de wereld om zich heen waarneemt, en hoe ze zich daarin gedragen.”

Ik denk dat velen van ons ervan overtuigd zijn dat katten nachtdieren zijn en dat zij kunnen zien in absolute duisternis, maar dit is slechts gedeeltelijk waar.

In werkelijkheid zijn katten crepusculaire dieren, en zij kunnen slechts in gedeeltelijke duisternis zien. Daarom zijn katten uitstekende jagers tijdens de schemering en de dageraad, wanneer er nog wat weinig licht aanwezig is.

Hoewel oogmechanica misschien moeilijk te begrijpen is, wat je moet weten is dat het netvlies is wat het zicht van onze kat zo anders maakt dan dat van ons.

Het netvlies is een laag weefsel aan de achterkant van het oog en het bevat cellen die fotoreceptoren worden genoemd. Deze fotoreceptoren zetten lichtstralen om in elektrische signalen die onze hersenen omzetten in de beelden die we zien.

Er zijn twee soorten fotoreceptorcellen, de eerste heet staafjes en zij zijn verantwoordelijk voor het nachtzicht en het detecteren van helderheid en grijstinten. De tweede heet kegeltjes, en die zijn verantwoordelijk voor het dagzicht en de kleurwaarneming.

Welnu, volgens onderzoek hebben onze katten, “een superieur vermogen om in het donker te zien vanwege het grote aantal staafjes in hun netvlies die gevoelig zijn voor zwak licht. Als gevolg daarvan kunnen katten zien met ongeveer een zesde van de hoeveelheid licht die mensen nodig hebben.”

Kunnen katten bang zijn voor het donker?

Ik ben er zeker van dat we als kind allemaal die oerangst voor het donker hebben ervaren, maar zelfs als kind denk ik dat de meesten van ons het donker associeerden met monsters of onbekend gevaar.

Op dezelfde manier, zijn de meeste katten niet echt bang voor het donker zelf, en de meesten hebben geen bijzonder negatieve gevoelens ten opzichte van de duisternis, tenzij ze er een negatieve band mee hebben op grond van slechte ervaringen uit het verleden.

Als je kat een zwerfkat was en ze hebben gevaar ervaren, zoals achtervolgd worden, zelfs gevangen worden genomen, of gewond raken in een donkere omgeving, dan kunnen ze zich ongemakkelijk voelen als het donker wordt. Deze angst kan zich op verschillende manieren uiten, uw kat kan plotseling naast u gaan liggen, en in sommige gevallen kunnen ze een ongelukje krijgen met de kattenbak.

Het is ook mogelijk dat je kat vast kwam te zitten in een kamer of een afgesloten ruimte waar er volledige duisternis was waardoor ze een onopgelost psychologisch trauma hebben opgelopen.

Laten we niet vergeten dat katten nog steeds kunnen horen, zelfs als ze in absolute duisternis zijn ondergedompeld, in feite hebben ze een uitmuntend gehoor en volgens onderzoek “hebben katten een uitgebreid gehoor voor hoge frequenties geëvolueerd zonder het opofferen van een gehoor voor lage frequenties.”

Als je je huis in volledige duisternis houdt als je slaapt, dan kan je kat misschien andere katten en honden horen en ruiken die in de buurt op de loer liggen.

Meer nog, totale afwezigheid van licht is onnatuurlijk voor de meeste dieren, en als je kat nog nooit dit niveau van duisternis heeft ervaren dan is het heel goed mogelijk dat ze zich kwetsbaar, ongemakkelijk, of zelfs bang zullen voelen.

Zijn Kittens Bang Voor Het Donker?

Terwijl volwassen katten een uitstekend gezichtsvermogen hebben, worden kittens geboren met hun ogen gesloten en tussen 8 en 12 dagen beginnen hun ogen zich te openen.

Volgens PetMd “als kittens 2 weken oud zijn, zijn hun ogen volledig open en babyblauw. Hun zicht zal slecht zijn, en ze zullen niet in staat zijn om op lange afstanden te zien.”

Het zicht van een kitten zal langzaam verbeteren en tegen de tijd dat ze 6 weken oud zijn, hebben ze een volledig ontwikkeld zicht.

Op die leeftijd zal je kitten zich meer bewust zijn van zijn omgeving. Ze vinden het ook spannend om de wereld om hen heen te verkennen, dus als je het licht sluit of ze achterlaat in een afgesloten ruimte zonder licht, kunnen ze zich ongemakkelijk voelen.

Je kitten zal zich hoogstwaarschijnlijk stoten aan willekeurige voorwerpen, en terwijl oudere katten misschien negatieve associaties hebben met duisternis, zal een kitten zich hoogstwaarschijnlijk verlaten en verloren voelen.

Houden katten van het donker?

Katten zijn het meest actief tijdens de dageraad en de schemering omdat ze een crepusculair zicht hebben dat hen helpt te zien in het halflicht.

De meeste katten genieten van gedeeltelijke duisternis, omdat deze lage lichtomstandigheden hen een betere dekking bieden tegen roofdieren en zij hun prooi kunnen besluipen. Als we het echter hebben over volledige duisternis dan zullen de meeste katten zich eerder ongemakkelijk voelen.

Daarom spelen ze graag in de late uurtjes, dat is ook het moment waarop hun jachtinstinct het overneemt en ze zich van hun wilde kant kunnen laten zien door je hun speelgoed als “prooi” cadeau te doen.

Is het Ok Om Je Kat In Het Donker Te Laten?

Het is het beste om je kat niet in volledige duisternis achter te laten, vooral als ze bang zijn voor het donker of alleen gelaten worden, omdat dit kan leiden tot stress en in sommige gevallen kan hun angst na verloop van tijd erger worden en veranderen in een fobie.

Als je je kat in een latere fase van hun leven hebt geadopteerd en je merkt dat ze tekenen van angst vertonen telkens als je het licht uitdoet, dan kan het zijn dat ze zich de negatieve ervaringen herinneren die ze in verband hebben gebracht met de afwezigheid van licht.

Ondanks het uitstekende nachtzicht heeft uw kat nog steeds enig licht nodig om te kunnen zien, en dit vermogen kan van kat tot kat verschillen.

Misschien is uw kat bang voor het donker omdat ze een slecht nachtzicht hebben. Bovendien, als je ze onlangs naar je huis hebt gebracht, voelen ze zich misschien ongemakkelijk bij het verkennen van hun nieuwe huis tijdens de nacht.

In plaats van elk luik in je huis te sluiten, laat je er een paar open om ’s nachts wat natuurlijk licht binnen te laten komen. Op deze manier kunnen je kat en kitten hun nieuwe omgeving verkennen.

Ze zullen ook in staat zijn om de kattenbak te bereiken die ze eerder in het donker niet goed konden zien, evenals hun voedsel- en waterbak.

Het ’s nachts laten branden van een lichtbron voor uw kat is nog crucialer als u ’s avonds of ’s nachts weg bent. Uw kat zal zich niet zo angstig voelen in deze donkere omgeving, en ze zullen in staat zijn om hun weg te vinden zonder te hoeven miauwen om uw hulp.

Wat te doen als uw kat bang is in het donker?

De beste manier om de angst van je kat voor het donker te bestrijden is door een laag lichtje aan te laten. Ik heb meestal een zwak licht aan in de woonkamer waar ik hun eten en water bewaar.

Om eerlijk te zijn, het licht helpt me ook mijn weg door het huis te vinden zonder over hen te struikelen of per ongeluk op hun staart te stappen.

In plaats van de lichten in het hele huis open te laten, kun je in plaats daarvan een laag lampje laten branden in de kamer waar je katten slapen. Maar als uw kat banger lijkt te zijn om alleen gelaten te worden als het donker is, dan kunt u ze bij u laten slapen, of u kunt hun bed in de hoek van de slaapkamer zetten.

Ik zou ook willen voorstellen om een paar verstopplekjes in huis te maken waar je kat zich kan terugtrekken, bij voorkeur op rustige plekken. Op deze manier kan je kat zich veilig voelen voor de gevaren die ze kunnen horen loeren in de duisternis.

Ik zou ook met je kat naar de dierenarts gaan om er zeker van te zijn dat de stress die ze ’s nachts voelen niet gerelateerd is aan hun gezondheid.

Een professionele dierenarts kan je ook adviseren over de manieren waarop je de algehele stress van je kat kunt verminderen, die misschien verband houdt met een andere trigger en niet noodzakelijkerwijs de duisternis zelf.

Als de stress en angst van je kat aanhouden zou je een beetje catnip of een Feliway feromoonverspreider kunnen gebruiken om je kat te helpen ontspannen.

“In elke situatie die angst creëert, kunnen feromonen helpen om de stress die huisdieren voelen te verminderen,” legt Dr. Valarie Tynes, DVM uit.

Als je geïnteresseerd bent kun je kijken op de Feliway Classic diffuser op Amazonen bekijk de 20.000+ beoordelingen van kattenouders die dit product nuttig vonden.

Ik stel ook voor om met je kat te spelen voor je naar bed gaat, want door ze zo moe mogelijk te maken, zorg je ervoor dat ze de hele nacht doorslapen en misschien zullen ze de late nachtelijke uren langzaam met iets positiefs beginnen te associëren.

Moeten katten ’s nachts een lichtje aan hebben?

Omdat katten licht nodig hebben om te kunnen zien, kun je een dimlicht gebruiken om je kat de weg in huis te wijzen als het donker is.

Er zijn tal van bewegings-geactiveerde lampen die je kat voldoende licht kunnen geven om zich te bewegen, zelfs wanneer jij slaapt.

U kunt kijken op het GE Enbrighten sensor nachtlampje op Amazon, die op de laagste lichtstand blijven staan als het donker is, maar als ze een beweging waarnemen zullen ze genoeg licht geven zodat uw kat kan zien zonder alle anderen te verblinden.

Hoewel het geen geweldige optie is voor de slaapkamer, zou ik aanraden om dit licht in een gemeenschappelijke ruimte te houden, bij de deur, en op de hoogte van je kat, zodat het bewegingsgeactiveerde licht kan voelen dat ze binnenkomen.

Tenzij je kat natuurlijk leert om het licht zelf aan en uit te doen, net als dit katje!

Ik wil ook opmerken dat het belangrijk is dat u ’s nachts geen fel licht aan laat, omdat dit op zichzelf ook andere problemen kan veroorzaken.

U ziet, katten en mensen hebben de pijnappelklier die informatie ontvangt over of het licht of donker is en het is verantwoordelijk voor de productie van het hormoon melatonine. Dit hormoon regelt de waakzaamheid en kan gebruikt worden als slaapmiddel voor zowel honden als katten.

Je denkt misschien dat je je kat helpt door het licht in de woonkamer aan te laten, of wanneer je ’s nachts niet thuis blijft, maar in plaats daarvan verstoor je de productie van melatonine, en vervolgens zou je hun slaap kunnen verstoren.

Je wilt tenslotte dat het slaappatroon van je kat zo synchroon mogelijk loopt met dat van jou.

Ik woon in een centraal gebied waar er veel straatlantaarns zijn die hun koude licht in mijn huis werpen, en ik moet de luiken naar beneden trekken zodat ik kan slapen. Maar ik zorg er altijd voor dat er wat licht doorschijnt voor mijn katten.

Voor degenen onder jullie die in landelijke gebieden wonen waar het de neiging heeft om donker te zijn, dan kan een schemerige lichtbron helpen om wat licht te werpen in de belangrijkste kamers van je huis zonder je slaap te verstoren, terwijl je de angst van je kat voor het donker op afstand houdt.

Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Een andere mogelijke reden waarom u vermoedt dat uw kat angst voor het donker heeft, is hun constante nachtelijke gemiauw.

Hoewel miauwen direct gerelateerd kan zijn aan de fobie van je kat voor het donker, kan je kat ook krols zijn. Zoals ASPCA stelt “poezen miauwen om hun ontvankelijkheid voor mannetjes te adverteren, en mannetjes miauwen om toegang tot poezen te krijgen.”

Destructief gedrag gevolgd door overdreven vocalisatie kan ook een teken zijn van verlatingsangst, en als u uw kat ’s nachts beperkt in een andere kamer dan kan het zijn dat ze huilen om uw aandacht te krijgen.

Als aan de andere kant, je hebt een senior kat die is alleen onlangs huilen tijdens de nacht dan kan dit gedrag worden veroorzaakt door een aandoening genaamd, cognitieve disfunctie, ook wel bekend als dementie, of hun gezichtsvermogen zou kunnen verslechteren en je kan merken dat hun ogen van kleur veranderen.

Zelfs als je katje ’s nachts miauwt omdat ze bang zijn voor het donker, moet deze stress die ze voelen worden aangepakt. Want stress kan chronisch worden en zelfs leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Als je merkt dat je kat ’s nachts miauwt en je kunt de reden erachter niet achterhalen, dan is het eerste wat je moet doen een volledige check-up bij de dierenarts.

Het miauwen kan worden veroorzaakt door aandoeningen als artritis, blaasontstekingen, hyperthyreoïdie, hoge bloeddruk, enz. Dus, hoe eerder je de bron van de pijn van je kat achterhaalt, heb je meer mogelijkheden om het te behandelen.

Afsluitende gedachten

Wij mensen hebben onze eigen angsten en fobieën, sommige zijn het resultaat van een trauma uit het verleden, terwijl andere geworteld zijn in de angst voor het onbekende.

Onze katten kunnen ook angst ervaren en als je kat zich vreemd gedraagt als er geen licht in de buurt is, dan kan het zijn dat ze bang zijn voor de gevaren die in die duisternis op de loer kunnen liggen.

Gelukkig kun je je kat helpen hun angst te verwerken door ’s nachts een schemerig lichtje aan te laten en door ze te helpen begrijpen dat ze niet alleen zijn, hoe donker het ook wordt.

Hoe reageert jouw kat op het donker, zijn ze bang of slapen ze uiteindelijk de hele nacht door?