Waarom rollen katten op hun rug als ze jou zien?

Je kat op zijn rug zien vallen voor jou is een van de schattigste dingen in de wereld, vooral als je ze links en rechts ziet draaien terwijl ze nog steeds oogcontact houden.

Het heeft iets ondeugends als ze zich op en neer bewegen met hun pluizige buik die plagend heen en weer wiegt.

Dit gedrag kan nieuwe katteneigenaars verrassen of mensen die zich nooit hebben voorgesteld dat katten iets anders kunnen zijn dan afstandelijk en mysterieus.

Dus, waarom rollen katten op hun rug als ze je zien?

Katten kunnen op hun rug rollen om je te begroeten. Het is een teken van diep vertrouwen, en ze zullen het alleen doen als ze zich veilig voelen. Sommige katten zullen ook op hun rug rollen om geaaid te worden, en voor aandacht zoals spelen en eten.

Als je de vele betekenissen achter dit gedrag wilt leren kennen en of op hun rug rollen een teken van onderwerping is, lees dan verder!

Waarom rollen katten op hun rug als ze jou zien?

Onze katachtige metgezellen hebben hun eigen unieke trekjes, maar er zijn bepaalde gedragingen die universeel kunnen zijn bij de meeste katten.

Maar ook al kan elk katje zich gelijkaardig gedragen, toch kan er een verschillende redenering achter dezelfde actie zitten.

Reden 1: Ze begroeten je

Verschillende katten hebben verschillende manieren om hun eigenaar te begroeten wanneer ze thuiskomen of zelfs wanneer ze wakker worden.

Sommigen van u voelen misschien de zachte aanraking van uw kat als ze tegen uw been wrijven, er zijn er die gewoon miauwen om u te begroeten, terwijl anderen op hun rug rollen op het moment dat ze zien dat u uw ogen opent, of door de deur loopt.

Mijn beide katten hebben de neiging om me bij de deur te begroeten als ik van de buitenwereld terugkom, deels omdat ze niet kunnen wachten om aan mijn schoenen te snuffelen (ik weet het, vies!)

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat het een heerlijke ervaring is te weten dat je kat het eerste wezen is dat opgewonden is om je door de deur te zien komen.

Als je echter merkt dat ze zich aanhankelijk gedragen en ze je overal beginnen te volgen, zelfs naar het toilet, dan kunnen ze last hebben van verlatingsangst.

Je ziet dat katten hechtingen vormen met hun baasjes, en volgens studies weerspiegelen deze hechtingsstijlen de hechtingsstijlen die gezien worden bij menselijke baby’s en andere dieren zoals honden.

Meer onafhankelijke katten hebben de neiging zich veiliger te voelen bij hun baasje, en hoewel ze hun liefde zullen tonen door op hun rug te rollen als ze je zien, zullen ze niet in je persoonlijke staart veranderen, zoals een onzeker katje zou doen.

Reden 2: Ze willen geaaid worden

Hoewel mijn katten niet de neiging hebben om voor me neer te ploffen om me te begroeten, rollen ze zich wel op hun rug wanneer ze veel aaien en buikjes wrijven willen.

Ik denk dat de meeste katteneigenaren dit schattige gedrag wel eens hebben gezien tijdens de aai-uren, en omdat het zo moeilijk is om te weerstaan hebben we de neiging om deze buik onthulling alleen maar te versterken.

Ik wil wel opmerken dat niet alle katten buikwrijven prettig vinden, en alleen omdat je kat zijn buik aan je blootgeeft door op zijn rug te rollen wil dit nog niet zeggen dat hij daar aangeraakt wil worden.

Zoals kattengedragsdeskundige Pam Johnson-Bennett opmerkt, terwijl katten bekwame roofdieren zijn, zijn ze ook prooien, en als iemand anders de meest kwetsbare plek op hun lichaam aanraakt, kan dit hun vlucht- of vechtreactie triggeren.

Sommige katten laten je een paar seconden over hun buik wrijven voordat ze hun klauwen en tanden en je arm storten en dat komt omdat ze zich overprikkeld voelen door het aaien.

Als je er zeker van wilt zijn dat je katje op zijn rug rolt als ze je zien omdat ze geaaid willen worden, moet je naar hun lichaamstaal in zijn geheel kijken.

Als ze zich ongemakkelijk voelen, zullen ze hun oren naar achteren richten en ze zullen je met wijd open ogen aankijken. Dit betekent dat het tijd is om een stapje terug te doen en ze wat ruimte te geven.

Het is ook mogelijk dat je katje op zijn rug rolt om op andere plekken geaaid te worden en niet op hun buik, zoals hun rug, of onder de kin.

Het enige wat je hoeft te doen is oplettend te zijn, anders kom je in de val te zitten!

Reden 3: Ze willen aandacht

Een andere mogelijke reden waarom je kat op zijn rug rolt als ze je zien is voor je aandacht en niet omdat ze aangeraakt willen worden.

In feite hebben katten verschillende manieren gevonden om ons dingen voor hen te laten doen. Eén daarvan is de beruchte “verzoekspin”.

Het is een laag geluid en daarin ingebed is een hoog signaal dat klinkt als een kreet of miauw.

Volgens Karen McComb, “is het dit verborgen signaal dat het spinnen van een hongerige kat zo onweerstaanbaar maakt voor mensen.”

Dus, als je katje over de grond rolt terwijl hij een vragende spinnend geluid maakt, dan probeert hij zeker je aandacht te krijgen in de vorm van traktaties!

Dit niveau van schattigheid is vaak moeilijk te negeren en hoe meer je toegeeft en je kat beloont wanneer ze op hun rug rollen, hoe meer, ze het zullen blijven doen!

Reden 4: Ze willen spelen

Net zoals je kat het leuk vindt om op zijn rug te rollen omdat ze dan allerlei lekkers kunnen krijgen, of een goede oor krab, zo kan dit gedrag ook een uitnodiging zijn om te spelen.

Ik ben er zeker van dat de meeste mensen zich honden voorstellen als de meest speelse huisdieren, maar mijn ervaring is dat mijn katten graag spelen met speelgoed of met mij en ze zullen eisen om minstens één keer per dag mee gespeeld te worden.

Sommige katten wijzen misschien naar het speeltje om je te laten zien dat ze willen spelen, andere zullen miauwen in een andere kamer en speels wegrennen op het moment dat je naar ze toekomt.

Maar er zijn katten die gewend zijn aan een ander soort interactie, en die zullen op hun rug rollen als ze je zien omdat ze verwachten met je hand te spelen.

Maar je hand gebruiken om met je kitty te spelen is niet altijd een goede keuze. Volgens de associates van kattengedrag als je kat gewend is om met je hand te worstelen dan “bestaat er niet alleen het gevaar dat je gewond raakt, maar het verandert ook de toon van spelen naar vechten waarbij de kat je als een tegenstander ziet.”

Natuurlijk hebben we allemaal ons moment van zwakte, en kunnen we de speelse flop van een kat niet zomaar weerstaan, maar in plaats van je arm, zou je een gevulde sok of een speeltje kunnen gebruiken om de ultieme konijnentrap te voorkomen!

Reden 5: Je kat is krols

Als je onlangs een jonge kat hebt geadopteerd, heb je misschien gemerkt dat ze voor je op hun rug rolt en dit kan een teken zijn dat ze krols zijn.

Een studie van de Universiteit van Cambridge heeft aangetoond dat “vrouwtjes meestal rolden als ze loops waren. Volwassen vrouwtjes rolden bijna uitsluitend voor volwassen mannetjes.

Dus, aangezien op hun rug rollen een paringsgedrag is, dan doet je kat het waarschijnlijk niet voor jouw aandacht, maar voor de aandacht van haar mogelijke vrijers.

Vrouwtjeskatten worden in deze periode ook aanhankelijker, ze kunnen wat meer vocaliseren en hun kont optillen terwijl ze ook om je heen rollen.

Als je vermoedt dat je kat op haar rug rolt omdat ze krols is, dan moet je met je dierenarts overleggen om ze te laten steriliseren.

Voor degenen onder u die niet zeker weten waar ze hulp kunnen vragen, kunt u kijken op Pet Smart’s kliniek locator om een goedkope castratie / sterilisatie kliniek in uw omgeving te vinden. Vaak kun je je kat zelfs helemaal gratis laten steriliseren!

Reden 6: Je kat markeert zijn territorium

Zoals je waarschijnlijk al hebt uitgevogeld kunnen katten bezitterig zijn, en ze hebben er iets op tegen om hun territorium voor zichzelf te houden.

Wat fascinerend is, is dat katten geen oorlogen hoeven te voeren of agressief geweld hoeven te gebruiken om op te eisen wat zij als het hunne beschouwen, in plaats daarvan kunnen zij hun subtiele charmes gebruiken.

Deze subtiele charmes zijn de geurklieren die ze hebben op hun voeten, wangen, gezicht, en staart.

Zo, als u uw kat op zijn rug ziet rollen als ze u zien en ze draaien ook van links naar rechts wrijvend met hun hele lichaam en wangen over het oppervlak om hen heen dan zijn ze waarschijnlijk hun territorium aan het markeren.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je kat je begroet, en om aandacht vraagt terwijl ze nog steeds hun feromonen sprenkelen in het gebied waar ze op rollen om iedereen in het huis te laten weten dat zij de heer of dame van dit land zijn.

Op dezelfde manier kan je katje tegen je been beginnen te wrijven, of een kopstoot tegen je handen en gezicht geven om je te vertellen dat je deel uitmaakt van hun roedel en dat als iemand anders geïnteresseerd is, ze in de rij moeten gaan staan!

Reden 7: Ze rekken hun spieren

Als je katje vrolijk op zijn rug rolt maar niet aangeraakt wil worden en ze vragen niet echt om iets, dan kan het zijn dat ze het rolletje gewoon doen om hun lange en pluizige lichaam uit te rekken en dat jij er toevallig bij was om hun harige grootsheid te zien.

Voor sommige katten kan dit rolletje deel uitmaken van hun rek- en strekroutine en een mooie gelegenheid zijn om een rugkrabbeltje te krijgen van de vloer met structuur.

Dit is vooral het geval als je merkt dat je kat deze flop uitvoert in één deel of zelfs op een specifieke plek van het huis.

Dit poesje weet zeker hoe hij een goede stretch moet krijgen, en een goede krab zonder er al te veel moeite voor te doen!

Mijn katten rollen ’s zomers over de marmeren vloer in de keuken en ik vind dit een ingenieuze manier om af te koelen.

Deze rol-op-je-rug tactiek zou vooral ’s morgens kunnen voorkomen, wanneer jullie beiden wakker worden, en je je katje op zijn rug ziet omdraaien en rondrollen om elke centimeter van zijn katachtige lichaam uit te rekken en mogelijk een paar verbale complimenten te krijgen over hoe schattig hij wel niet is.

In sommige gevallen zal je kat op zijn rug rollen om zich uit te rekken, maar ook om dat extra krabje van jou te krijgen, je kunt tenslotte niet teveel van het goede hebben, dat hebben mijn kittens me tenminste geleerd!

Reden 8: Ze zijn high van catnip

Deze reden is voor sommigen van jullie misschien niet relateerbaar, ofwel omdat je kat geen toegang heeft tot catnip, ofwel omdat ze gewoon niet gevoelig zijn voor catnip.

Maar als je katje net terug is van een buitenexcursie, of je hebt ze een speeltje gegeven dat catnip bevat, dan kan dat verklaren waarom je katje als een gek rondrolt.

Volgens de Human Society, “reageren de meeste katten op kattenkruid door te rollen, te flippen, te wrijven, en uiteindelijk te verdwijnen. Ze kunnen tegelijkertijd miauwen of grommen. Andere katten worden hyperactief of ronduit agressief, vooral als je ze benadert.”

Voor sommigen van jullie is het misschien de eerste keer dat ze hun kat op hun rug zien rollen vanwege catnip, en Wendy C. Fries van Pet WebMD legt uit dat “ongeveer één op de twee katten een gevoeligheid voor het kruid erft. Maar je zult niet weten of je kitten een van hen is tot ergens tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden.”

Het is ook mogelijk dat het krijgen van wat catnip in hun systeem en het zien van u in de buurt uw kat zal motiveren om op hun rug te rollen, omdat ze weten dat ze dubbel zoveel plezier zullen krijgen van uw aandacht en aaien.

Als je meer wilt weten over de gevoeligheid van je kat voor catnip, dan zou je dit kunnen krijgen set van 10 zachte SmartyKat muisspeeltjes van Amazon die gevuld zijn met puur en krachtig kattenkruid.

Mijn katten zijn er dol op en ik moet een van de topklanten gelijk geven die zei “ik kan er niet genoeg van in huis hebben”.

Is het een teken van onderwerping?

Terwijl de wereld probeert katten en honden van elkaar te scheiden, ben ik geneigd veel overeenkomsten te vinden tussen de twee soorten, maar zelfs ik moet toegeven dat ze enkele gedragsmatige verschillen hebben.

Bijvoorbeeld, honden hebben de neiging om op hun rug te rollen als een teken van onderwerping.

Katten daarentegen zullen minder snel op hun rug rollen om onderdanigheid aan de mens te tonen, zij doen het in plaats daarvan om aandacht te krijgen.

Een studie van de Universiteit van Cambridge door Hilary Feldman toonde echter aan dat “jonge mannetjes in de buurt van volwassen mannetjes rollen als een vorm van ondergeschikt of onderdanig gedrag. ”

Deze studie suggereert dat dit “fenomeen van passieve onderdanigheid”, zo stelt Feldman, “relevantie kan hebben voor een soortgelijk gedrag tussen huiskatten en hun baasjes”.

Dr. Sharon Crowell-Davis, DVM, daarentegen, suggereert dat “En sommige katten lijken er gewoon van te genieten om op hun rug te rollen. Het is een plezierig iets.”

Ik ben er zeker van dat je met de tijd ook zult leren onderscheid te maken tussen de verschillende stemmingen van je kat wanneer ze op hun rug rollen en daarnaar te handelen!

Slotgedachten

Natuurlijk zijn er veel redenen die verklaren waarom je kat op zijn rug rolt, en veel daarvan kunnen tegelijkertijd geldig zijn.

Voor mij is een kat die op zijn rug rolt een blije kat, en als ze dat doen omdat ze ons voorbij zien komen dan betekent dat nog veel meer, en als ik het met één woord zou willen omschrijven dan zou dat liefde zijn!

Waarom rolt jouw kat op zijn rug als hij jou ziet en mag je hem daarbij ook over zijn buik aaien?