Waarom likt mijn kat mij en bijt me dan?

waarom likt en bijt mijn kat mij

Dit is het scenario: Je hangt rond met Dr. Tuna (dat is duidelijk de naam van je kat) en je krabt zachtjes over zijn wang. Waar hij trouwens van houdt. Dan beslist Dr. Tuna om je hand te likken, heel lichtjes.

Je denkt, “Wel, zijn tong is een beetje ruw, maar hij lijkt me te bedanken voor al het aaien. Ik zal het toestaan.”

Nog geen seconde later is Dr. Tuna aan het bijten! Niet super hard, maar het is ook niet echt zachtaardig.

Auw! Wat krijgen we nou, Dr. Tuna?!

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat je likt en dan bijt?

Je bent op de juiste plaats. Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord en heb mijn best gedaan om dit katachtige mysterie op te lossen! We gaan diep in op elk mogelijk scenario, samen met de context aanwijzing waar je naar moet zoeken om uit te vinden welke verklaring het meest logisch is.

Maar als je gewoon op zoek bent naar een snel antwoord op de vraag waarom katten likken en bijten, dan is het hier:

Katten die likken en bijten tonen hoogstwaarschijnlijk genegenheid in de vorm van een liefdesbeet. Dit is vooral waarschijnlijk als je gewoon aan het ontspannen bent en je kat niet actief aait. Het kan echter ook een teken zijn van een overprikkelde kat of gewoon verzorgingsgedrag.

Laten we beginnen!

Wat kunnen we echt weten over kattengedrag?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat we geen gesprek kunnen voeren met uw kat… of met welke kat dan ook. Dat betekent dat we beredeneerde gissingen moeten doen over waarom katten bepaalde dingen doen en dat we echt moeten afgaan op de context (oftewel wat er nog meer aan de hand was) om meer te weten te komen over het gedrag.

Daarom gaan we drie mogelijke redenen uiteenzetten waarom je kat je kan likken en vervolgens bijten, terwijl we je veel context aanwijzingen geven om naar te zoeken, zodat je kunt uitzoeken welke de meest logische is.

Als het gaat om het begrijpen van kattengedrag, is de context uiterst belangrijk!

Scenario 1: Likken Dan Bijten Zonder Aaien

Hier is hoe het eruit ziet: Je zit op de bank je ding te doen en dan komt poes rustig dichterbij, likt een of twee keer, en geeft je een klein hapje. Je aaide haar helemaal niet en je kat lijkt volledig kalm en ontspannen tijdens het likken en bijten.

De Grootste Factoren Om Naar Te Kijken: Een gelukkige, kalme, ontspannen kat die niet geaaid wordt voor het likken en bijten.

Je hebt misschien te maken met een liefdesbeet

In dit scenario deelt je kat waarschijnlijk een kleine liefdesbeet die wordt voorafgegaan door een lik.

Maar wat zijn liefdesbeten precies?

Volgens Dr. Karen Becker is een klein kneepje een volkomen normale manier om te zeggen dat ze van je houden en een veelvoorkomend teken van genegenheid, maar helaas “begrijpt je kat niet dat haar liefdesbeten niet altijd prettig voor je zijn.”

Dit soort kattenbeten zijn eigenlijk een normaal onderdeel van hoe katten (maar vooral kittens) met elkaar omgaan. Dr. Becker legt verder uit dat “kittens elkaar liefdevol bijten, en dat hun huid taaier is dan de onze.” Dus het is een beetje zoals kitten kusjes!

kittens tonen liefdesbeten
Gewoon een paar kittens die hallo zeggen!

Ik kan uit eerste hand bevestigen dat mijn kat Debbie een grote fan is van liefdesbeten.

Helaas, haar favoriete plek is mijn neus!

Ik zit in bed, lees een boek, en maak me klaar voor de dag. Debbie komt aangelopen, laat een klein getjilp horen, en bijt heel langzaam in mijn neus.

Het maakt me niet alleen een beetje zelfbewust over mijn neus, maar het voelt ook niet zo geweldig. Maar ik weet niet wie van ons vreemder is… mijn kat omdat hij in mijn neus bijt of ik omdat ik het meer dan eens laat gebeuren!

(Oké, het is al vaak gebeurd.)

Of je kat kan je aan het verzorgen zijn

Anderen beweren dat de likken en bijten die buiten het aaien om gebeuren deel uitmaken van het verzorgingsproces van katten en dat ze je gewoon een goede poetsbeurt geven.

Nou, het is niet echt een schoonmaakbeurt, dus misschien moeten we het zien als een niet zo subtiele hint.

Is deze verzorgingstheorie steekhoudend?

Katten bijten af en toe tijdens het verzorgingsproces. Meestal gebeurt dat als ze iets niet goed van hun vacht af kunnen krijgen of als ze echt een jeukje krabben. Als je genoeg katten observeert die zichzelf of elkaar verzorgen, zul je uiteindelijk zien dat het niet ongebruikelijk is dat ze er een beetje aan knabbelen.

Ik heb hier eigenlijk ook een verhaal bij. Ik had een pleegkat genaamd Stormy die het haar missie maakte om mijn natte haren te likken na het douchen. Dit begon altijd met likken, maar eindigde uiteindelijk in een beet of twee.

Dat gezegd zijnde, begin ik me zorgen te maken over wat dit artikel over mij zegt.

Maar terug naar de verzorgingsverklaring voor de lik/bijt combo…

Ik denk dat de kat liefdesbeten waarschijnlijker zijn, tenzij uw kat u duidelijk probeert te verzorgen. Als je kat je meer dan een paar keer likt dan is het mogelijk dat ze je probeert te verzorgen, maar als het slechts een lik is gevolgd door een beet dan is het waarschijnlijk een liefdesbeet.

Scenario #2: Je kat is gelukkig maar overprikkeld

Hier is hoe het eruit ziet: Je geeft je kat een goede aai. Misschien aai je haar snel of concentreer je je net iets te lang op één plek. Of misschien leef je graag gevaarlijk en ben je voor een buikmassage gegaan. Hoe dan ook, ze leunt voorover, geeft je vinger een lik of twee, en dan een lekkere kluif!

De Grootste Factoren Om Naar Te Kijken: Wat voor lichaamstaal zie je bij je kat? Ziet ze er los en comfortabel uit?

Als je niet zeker weet waar je op moet letten, heeft Dr. Sophia Yin een uitstekende poster die je laat zien waar je op moet letten.

Wat is Overstimulatie?

Uw kat kan last hebben van iets dat overstimulatie wordt genoemd of soms aai-geïnduceerde agressie wordt genoemd. Overstimulatie treedt op wanneer de huisdieren die u uw kat geeft van aangenaam en plezierig naar plotseling ongemakkelijk of frustrerend gaan.

Waarom raken katten overprikkeld?

Hoewel we geen volledig wetenschappelijke verklaring kunnen geven, weten we dat katten gevoelige wezens zijn met een duidelijke drempel voor wanneer genegenheid niet meer is.

Ik probeer het te zien als kietelen. Soms kan iemand je rug masseren of wrijven en het kan fijn aanvoelen. Maar dan raken ze precies de goede plek bij je ribben en opeens word je gekieteld!

Ik weet dat het een beetje vergezocht is (en het antropomorfiseren van dieren is geen goede gewoonte), maar ik denk dat het nog steeds een bruikbare manier is om na te denken over overstimulatie bij katten. En ik denk dat het een betere verklaring is dan simpelweg zeggen dat je kat stemmingswisselingen heeft!

Het grootste probleem is dat onze katten ons niet met woorden kunnen laten weten dat iets ongemakkelijk is geworden. Uiteindelijk raken ze gefrustreerd en communiceren ze op de enige manier die ze kunnen bedenken… met een kleine kattenbeet!

Dus wat kun je doen aan overprikkelde katten die van vrolijk en spinnend overgaan naar likken en bijten?

Je beste optie is om te stoppen met het aaien van je kat voordat het gebeurt of om gebieden te vermijden die de neiging hebben om tot overstimulatie te leiden. Verschillende katten hebben verschillende drempels voor hoe lang ze geaaid kunnen worden of gebieden die leiden tot overstimulatie, dus je zult moeten leren wat het beste werkt voor jouw kat.

Het is belangrijk om hier op te merken dat je kat er meestal los en comfortabel uitziet vóór overstimulatie optreedt, maar kan meer stressvolle lichaamstaal vertonen voordat het likken en bijten optreedt.

Wees altijd oplettend op het gedrag van je kat. Als je kat er al gespannen, gestrest of angstig uitziet, aai hem dan niet!

Probeer te letten op wat je kat doet na de lik en bijt combinatie. Als je kat afstand creëert door weg te rennen of zich ergens onder te verstoppen is de kans groot dat hij overprikkeld is geraakt en wat ruimte zoekt. Zorg ervoor dat je kat de ruimte krijgt die ze nodig heeft en bedenk wat er gebeurde vlak voordat ze overprikkeld raakte.

Uiteindelijk zul je in staat zijn om een gevoel te krijgen voor de hoeveelheid aaien die je kat aankan en wat ze niet aankunnen.

Scenario #3: Je kat speelt met jou!

Dit is hoe het eruit ziet: Het lastige is dat speeltijd veel op overstimulatie kan lijken! Je bent je kat aan het aaien en dan opeens likt je kat je en dan bijt hij je! De grote vraag is wat uw kat vervolgens doet?

De Grootste Factoren Om Op Te Letten: Neemt je kat na de eerste lik- en bijtcombinatie een soort speelhouding aan of begint ze meteen achter speeltjes aan te gaan? Als dat zo is, probeert ze waarschijnlijk gewoon met je te spelen! Als uw kat in plaats daarvan probeert te rennen en ruimte te creëren, zou u te maken kunnen hebben met scenario #2.

Hoe je kat vraagt om te spelen

Het zou zomaar kunnen dat uw kat wil spelen! Denk eraan, je kat kan niet zomaar zeggen, “Hé, laten we spelen!”

In plaats daarvan, moet ze een manier vinden om je te laten weten wanneer ze wil spelen.

Hoewel grijpen of een speeltje een heel duidelijk signaal lijkt, zijn sommige van onze katten misschien liever wat voorwaarts en laten ze het kauwen het woord doen.

Dus hoe kun je zien of de likken en bijten combo eigenlijk een verzoek is om te spelen?

Je zult goed willen opletten wat je kat direct daarna doet!

Als ze blijft en nog steeds geïnteresseerd lijkt of kleine rondjes door het huis sprint, is ze waarschijnlijk klaar om te spelen. Maar als ze gespannen kijkt of zich verstopt is het waarschijnlijk scenario nummer twee en is ze klaar voor een pauze.

dit katje is klaar om te spelen
Dit katje is klaar om te spelen!

veelgestelde vragen

Ik hoop dat deze scenario’s hebben geholpen het grote katachtige likken en bijten mysterie op te helderen! Maar als je nog steeds met meer vragen zit, ben ik er om je te helpen. Ik heb een aantal van de meest gestelde vragen over likkende en bijtende katten voor je op een rijtje gezet.

Q: Waarom bijt mijn kat mij zachtjes?

Zachtjes bijten is een manier voor uw kat om te communiceren. Meestal is het een “liefdesbeet”, een van de vele manieren waarop uw kat genegenheid kan tonen. Maar het kan ook een manier van uw kat zijn om te zeggen dat hij genoeg heeft van het aaien. U moet goed op de lichaamstaal van uw kat letten om erachter te komen wat uw kat probeert te zeggen.

Q: Waarom likt mijn kat mijn andere kat en bijt dan?

Het kan zijn omdat ze de andere kat aan het verzorgen zijn, ze willen spelen of ze voelen zich gefrustreerd en overprikkeld. Kijk naar de lichaamstaal van je kat, dat zal je helpen te begrijpen wat er precies aan de hand is. Er is een goede kans dat je andere kat precies weet wat de kattenbeten betekenen!

Q: Waarom likt mijn kat mij en bijt mij dan, maar mijn partner niet?

Iemand is de favoriet! Uw kat kan u likken en bijten als onderdeel van een “liefdesbeet”, ze kunnen u vragen om te stoppen met aaien nadat ze genoeg hebben gehad of ze willen gewoon spelen! Let goed op de lichaamstaal van je kat en wat ze doen na de beet.

Wat is jouw ervaring?

Heeft u de lik dan bijt combo van uw katten gekregen? Welk scenario denk je dat het is?

Ik hoor het graag en hoop dat jullie net zulke rare verhalen hebben als ik!