Waarom vallen katten voor je neer?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

waarom ploffen katten voor je neer

Soms kiezen katten ervoor om op heel subtiele manieren te communiceren. Je weet wel, zoals een langzame knipoog van goedkeuring en vriendschap of gewoon een licht getjilp als je ze begint te aaien.

Andere keren kiezen katten ervoor om allesbehalve subtiel te zijn, en een van mijn favoriete vormen van ongenuanceerde kattencommunicatie komt in de vorm van de flop!

Dus waarom gaan katten voor je liggen? Hoewel het vele betekenissen kan hebben, geeft het meestal aan dat uw kat van u houdt en u vertrouwt. Het buikje van uw kat is hun meest kwetsbare plek en ze zouden alleen neerploffen als ze zich erg veilig en op hun gemak voelen.

Maar zoals vaak het geval is met katachtig gedrag, is er veel meer dan slechts één antwoord. Laten we dus eens kijken naar alle mogelijke verklaringen waarom je kat de flop en rol zou kunnen oefenen. Onthoud, een katachtige flop betekent niet alleen een ding.

Het gedrag van je kat is complex en dus kunnen meerdere van deze redenen allemaal EEN flop verklaren!

Laten we er eens induiken!

Je kat wil geaaid worden (maar waarschijnlijk niet op de buik)

Als je kat voor je neerploft als je thuiskomt of misschien terwijl je iets anders in huis probeert te doen, is de kans groot dat je kat aandacht van je zoekt! Vooral als hij ook maar een beetje lijkt op deze professionele katachtige flopper:

De eerste keer dat de meeste katteneigenaren zoiets schattigs zien, is het bijna onmogelijk om uw kat niet een beetje te aaien. Dit versterkt het gedrag alleen maar en uiteindelijk zal uw kat weten dat neerploffen voor uw kat zal leiden tot wat kwaliteit aaien! Of op z’n minst wat aandacht!

Maar het is belangrijk om op te merken dat, alleen omdat je kat zijn buik blootgeeft, dat niet betekent dat hij ook echt op zijn buik geaaid wil worden! Zoals kattengedragsdeskundige Pam Johnson-Bennett opmerkt: “Een kat is een ongelooflijk roofdier, maar ze is klein genoeg dat ze ook een prooi is. Dat is een heleboel druk op [your cat]. Als prooi, is het laatste wat een kat wil, dat een groter roofdier toegang heeft tot haar meest kwetsbare gebied waar zich vitale organen bevinden. De typische reactie van een kat als haar maag wordt aangeraakt is in de verdediging schieten.”

Naast een instinctief gevoel van ongemak, kunnen buikmassages veel katten het gevoel geven overprikkeld te zijn. Hoewel we niet zeker kunnen weten wat katten precies voelen, is het vrij duidelijk dat de meeste katten een duidelijke drempel hebben voor wanneer aaien overgaat van aangenaam naar ongemakkelijk. Voor veel katten is de buik gewoon een verboden gebied om te aaien.

Helaas kan de kattenflop vaak leiden tot een hoop miscommunicatie, vooral omdat honden hun best hebben gedaan om de flop hun eigen te noemen. De meeste mensen herkennen de hondenflop als een open uitnodiging om over hun buik te wrijven, terwijl katten volledig geschokt zullen lijken dat je zelfs overweegt. hun flop gelijk te stellen aan een verzoek om buikmassages!

Dus als je het geluk hebt om mee te maken dat je kat zich vrolijk voor je op de grond gooit, richt je dan op de typische aaiplekken zoals de wangen. De video hierboven laat goed zien hoe je een floppend katje op de juiste manier aait.

Je kat markeert zijn terrein

Katten zijn van nature territoriale wezens en in het wild zouden individuele katten kleine stukken land controleren. Katten hebben geurklieren op hun poten, wangen, gezicht en staart en ze zullen vaak met hun wangen over verschillende oppervlakken wrijven om hun territorium te “markeren” of op te eisen. Veel katten zullen voor hun baasje neerploffen en dan krachtig de grond markeren met hun wangen terwijl ze heen en weer rollen. Dit verspreidt de geur van uw kat en laat de katachtige wereld weten dat dit hun territorium is.

Dat verklaart ook waarom je kat graag over je benen wrijft. Ze zeggen eigenlijk, “Hé, deze mens is van mij. Dus ga weg en zoek je eigen mens om voor te floppen!”

Is uw kat in de hitte?

Voor ongesteriliseerde poezen is rollen en floppen een normaal onderdeel van het paringsgedrag. Een studie van de Universiteit van Cambridge vond dat “Vrouwtjes meestal rolden als ze krols waren. Volwassen vrouwtjes rolden bijna uitsluitend voor volwassen mannetjes.” In dit geval heeft uw kat die voor u ligt te rollen misschien wel helemaal niets met u te maken! In plaats daarvan is het de manier van je kat om de wereld te laten weten dat ze geïnteresseerd is!

Wanneer katten floppen en rollen terwijl ze krols zijn, kunnen ze wat meer vocaliseren of proberen hun achterwerk omhoog te houden terwijl ze rollen. Ja, het ziet er even dwaas uit als het klinkt.

De eerste 25 seconden van deze video laat precies zien waar ik het over heb:

Hoewel het misschien schattig is om je krolse kat onnozel te zien doen, is kattenoverbevolking een ernstig probleem in de wereld.

Helaas zijn er meer katten in de wereld dan huizen voor hen, dus draag altijd je steentje bij door je katten te steriliseren (en castreren)! Als blijkt dat de flops van je kat te maken hebben met haar krolsheid, kun je Pet Smart’s kliniek locator raadplegen om een goedkope sterilisatie/castratie kliniek bij jou in de buurt te vinden. Vaak kunt u uw kat zelfs helemaal gratis laten steriliseren!

Is Catnip erbij betrokken?

Kattenkruid kan zelfs de meest voorname en welgestelde katachtige doen veranderen in een kleine rollebollende maniak en het zou de flop van jouw katachtige kunnen verklaren. Kattenkruid bevat een stof die nepetalacton heet en dat is primair waar uw kat op reageert.

Een van de meest voorkomende reacties is er in rondrollen of het markeren met hun wangen. Kijk eens naar deze video van een kleine kat Tigger die een geheime voorraad actief groeiend kattenkruid lijkt te hebben gevonden:

Zijn catniprolletjes lijken erg op een kat die misschien zijn territorium markeert met een wangafdruk of een kat die gewoon aandacht wil. Hoewel een verrassingsvoorraad kattenkruid niet de meest voor de hand liggende reden is waarom uw kat voor u ligt te fladderen, zult u verbaasd zijn hoeveel kattenspeeltjes kattenkruid bevatten die u misschien al in huis heeft. Tussen haakjes, een van mijn favoriete catnip speeltjes voor Debbie zijn deze kleine muizen speeltjes die komen in een pak van 20 Amazon.

Uw kat wil spelen!

Uw kat kan het gewoon leuk vinden om met speelgoed (of met u) te spelen terwijl ze op hun rug liggen en voor u neerploffen is een goede manier om u te laten weten dat ze besloten hebben dat het tijd is om te spelen! Als u ooit gezien hebt hoe uw kat zich in een speeltje stort, tot het punt waarop hij de konijnentrap of kittypetrap inzet, dan weet u dat het meestal begint met eerst te floppen of te rollen!

Hier is een goed voorbeeld van een blij katje dat ons een flop in de kitty kick laat zien met behulp van een behoorlijk slim zelfgemaakt speeltje:

Een deel zal afhangen van wat je in het verleden met je kat hebt gedaan en wat voor gedrag je hebt versterkt na het floppen. Als je elke keer dat je kat flopt, hem beloont met een rare sok om mee te worstelen, dan is de kans groter dat je kat flops gaat gebruiken als een manier om jou te vragen om te spelen!

Het voelt goed!

Het kan ook gewoon goed voelen voor uw kat om op de vloer te rollen en te ploffen. Niet alleen is het een grote rek van haar spieren, maar de textuur van de vloer kan aanvoelen als een kleine rug krab voor uw kat. Net als een beer die zijn rug tegen een boom wrijft, kan uw kat de vloer gebruiken als een DIY rug krabber!

Dit zou vooral waar kunnen zijn als u vindt dat uw kat graag in een deel van het huis boven een ander deel van het huis neerploft! Hoewel we meestal denken aan katten als constant op zoek naar de perfecte zonnevlek om in te liggen, vinden ze misschien dat rollen op de koele tegelvloer soms echt leuk voelt!

Waarschijnlijk geen teken van onderdanigheid

Hoewel veel mensen al bekend zijn met de manier waarop honden op hun rug rollen als een teken van onderdanigheid, is het onwaarschijnlijk dat uw kat onderdanigheid aan u toont. Hoewel dezelfde studie van de Universiteit van Cambridge over katachtige rollen aantoonde dat jongere katers zich in de richting van volwassen katers zouden rollen, was het omgekeerde zeer onwaarschijnlijk. Dat brengt hen tot de conclusie dat “dat rollen kan fungeren als passieve onderwerping en de ontwikkeling van openlijke agressie remt”.

Maar het is veel waarschijnlijker dat dit gebeurt in een kat-kat interactie dan in een kat-mens interactie. Tenzij uw kat aan het spelen is of u hem ongewenst over zijn buik wilt wrijven, zult u uw kat meestal ontspannen en losse houdingen zien aannemen die niet overeenkomen met een daad van onderwerping.

The Feline Flop Decoded

Nou, we hebben misschien niet helemaal de katachtige flop ontcijferd, maar we hebben in ieder geval een goed idee van wat het betekent. Hoewel een flop veel verschillende dingen kan betekenen, betekent het meestal gewoon dat je kat van je houdt en je vertrouwt!

Wat denk jij?