Waarom kneden en bijten katten in dekens?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Als je het geluk hebt eigenaar te zijn van een kat, weet je hoe vermakelijk deze harige wezens kunnen zijn!

Achter hun serieuze katachtige façade, schuilt een wereld van komedie, gelach, en eigenzinnigheid. Deze eigenaardigheid komt in vele vormen van expressie en om uw kat te zien kneden en bijten in hun deken moet wel de meest onverwachte eigenaardigheid van allemaal zijn!

Maar waarom kneden en bijten katten in dekens? Kittens kneden en bijten in de tepels van hun moeder om melk vrij te geven. Hoewel de meeste katten dit gedrag ontgroeien, vinden anderen het hun leven lang troostend. Door hun deken te kneden eisen katten het ook op als hun eigen deken, dankzij de geurklieren in hun pootjes.

Als je meer wilt weten over dit excentrieke gedrag zoek dan niet verder! We hebben alle informatie over dekenkneden en -bijten verzameld in dit artikel.

Laten we er eens induiken!

waarom kneden en bijten katten dekens infographic

Wat Is Katten Kneden En Bijten?

Voordat we ingaan op het waarom, is het belangrijk om precies te weten wat dit ongewone gedrag is. Ook wel “brood of koekjes bakken” genoemd, is kneden wanneer een kitten of een kat zijn klauwen in zachte oppervlakken drukt, zoals dekens, kussens, of kleding en soms zelfs ons eigen sterfelijke vlees.

Wanneer katten kneden, duwen ze met hun pootjes in en uit tegen het oppervlak waar ze eventueel op slapen. Meestal gebruiken ze hun klauwen, die ze intrekken als ze zich terugtrekken, één poot tegelijk. Sommige katten zuigen of bijten op hun deken tijdens het kneden, wat ook heel gewoon is. Hoewel bijten voor sommige katten troost kan brengen, als uw kat meer doet dan bijten en daadwerkelijk eten de deken zou het kunnen ba een zorgwekkende aandoening genaamd feline pica. Feline pica treedt op wanneer katten niet-voedsel substanties eten en u kunt daar hier meer over lezen.

Waarom kneden en bijten katten in dekens?

Terwijl sommige katten de gewoonte van het kneden en bijten ontgroeien, dragen anderen het met zich mee tot in de volwassenheid. Sommige kattenouders associëren dit gedrag met een techniek om klauwen te scherpen, maar de redenen erachter zijn heel anders en complexer.

  1. Een verplegingstechniek

Why Do Cats Knead And Bite Blankets

Kneden is een natuurlijk gedrag bij katten, en het begint al vanaf het moment dat het kitten geboren wordt. Kittens kneden de tepels van hun moeder terwijl ze borstvoeding geven, en deze eenvoudige beweging stimuleert de melkproductie. Kittens kunnen ook naar hun moeder rennen voor troost, en ze zullen zelfs voeden als de melkbar droog is.

Een van de meest voorkomende redenen voor je katje om dit gedrag later in hun leven aan te nemen, is als ze te vroeg van hun moeder werden gescheiden. Sommigen hebben gesuggereerd dat kittens die flesvoeding kregen, ook zouden kneden als volwassen katten. Volgens Dr. Nick Dodman, directeur van de Animal Behavior Clinic aan de Cummings School of Veterinary Medicine van de Tufts Universiteit, “kunnen ze beginnen te zuigen op zichzelf, hun nestgenoten, of bepaalde wollige materialen, vooral wol zelf.”

Samen met het kneden, zijn er ook katten die aan hun deken kunnen zuigen of bijten. Dit gedrag is niet ongewoon, en het kan ook een overblijfsel zijn uit de kittentijd. Bijten en zuigen aan een zacht en warm voorwerp kan gewoon een troostende gewoonte zijn die hen terugbrengt naar hun moeder.

  1. Wild Cat Behavior

Sommige theorieën suggereren dat dit gedrag kan worden teruggevoerd tot een tijd vóór de domesticatie van katten. Volgens deze theorieën kneedden de wilde katten het gebladerte om de grond zachter te maken om op te slapen of te bevallen. Uw kat zou dus instinctief kunnen doen wat zijn voorouders deden wanneer het tijd was om te slapen.

  1. De deken opeisen als hun territorium

Een andere veel voorkomende reden waarom je bontbal zijn deken zou kunnen kneden en bijten is territorium. Katten zweten niet alleen uit hun zachte voetzolen, maar ze hebben daar ook geurklieren. Als ze de deken kneden, geven ze een geur af aan het oppervlak, waarmee ze het opeisen als hun eigen.

Waarom Katten Dekens Kneden En Bijten

Dit gedrag komt ook vaak voor in huishoudens met meerdere katten, waar katten hun heerschappij over een deel van het huis of voorwerp moeten vestigen. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de meeste katten hun favoriete slaapplekjes hebben, of het nu je eigen bed is of een donzig dekentje. De kneedtechniek is de meest gebruikelijke manier om andere katten uit de buurt te houden en het altijd voor hen beschikbaar te maken.

  1. Ontspanning En Comfort

“Kittens kneden op hun moeder tijdens het zogen,” zegt Rachel Barrack, een dierenarts van Animal Acupuncture en voegt eraan toe, “veel katten dragen dit gedrag over tot in de volwassenheid en kunnen hun eigenaars, andere harige broers en zussen of beddengoed kneden.” Volgens Barrack kan kneden katten kalmeren en kunnen ze zelfs in een “trance-achtige toestand” komen. Dit betekent dat er wat gekwijld kan worden!

Aangezien katten zich behoorlijk kwetsbaar kunnen voelen als ze gaan slapen, is het niet meer dan logisch dat ze kneden en bijten zouden gebruiken om een gevoel van veiligheid te creëren waar hun moeders verantwoordelijk voor waren.

Bijten en kneden in iets donzigs en warms, maakt hun zooginstinct vrij. Dus, het is ook niet ongewoon om je kat te zien spinnen terwijl hij kneedt. Dit is een sterk teken dat uw kat tevreden en gelukkig is. Soms vraag ik me echt af of ik dit ontstressende gedrag van mijn katten ook moet kopiëren, ook al zie ik er vreselijk belachelijk uit!

  1. Een teken van vertrouwen

Of je liefhebbende pelsbal je nu kneedt, terwijl hij op je schoot zit of je kleren en dekens, het is een duidelijk teken van vertrouwen en genegenheid naar jou toe. “Als je een kat hebt die zijn beddengoed kneedt, of beter nog jou, dan is dat omdat ze zich erg geliefd en comfortabel voelen,” zoals voorgesteld door Katie Armour een projectcoördinator bij MSPCA Boston Adoption Center.

Kijk eens naar deze multi-tasking ginger kat. Hij kneedt, hij bijt en hij spint!

Moet je je zorgen maken?

Als uw katachtige metgezel zich bekwaamt in de kunst van het kneden en bijten, is de kans groot dat dit gedrag hem zijn hele leven bij zal blijven. Deze gewoonte is niet iets waar je je zorgen over moet maken, tenzij je andere ongewone symptomen van een slechte gezondheid hebt opgemerkt.

Heeft Uw Kat Pica?

Katten die nog nooit in dekens of andere stoffen hebben gebeten, gebruiken dit gedrag misschien als een poging om zichzelf te kalmeren. Als u langer van huis bent geweest, of als uw interactie met uw kat is veranderd, voelt uw kat zich misschien angstig of verveeld. Ook al proberen katten cool te doen, ze houden van routine. Kleine veranderingen kunnen uw kat het gevoel geven dat hij verwaarloosd wordt of dat zijn wereld in duigen valt.

Als je merkt dat je kat bijt en zuigt op materialen die ongezond zijn, vooral plastic, of synthetische stoffen, kan het een teken zijn van een onderliggend medisch probleem genaamd pica. Volgens Arnold Plotnick, een Doctor in de Diergeneeskunde bij de ACVIM, moeten katten met onverklaarbare gastro-intestinale symptomen en een geschiedenis van het eten van ongewone voorwerpen meteen worden onderzocht.

De volgende keer dat u uw kat in hun deken ziet bijten, controleer dan of ze er niet van aan het eten zijn. Met pluizige en donzige dekens, kan het gemakkelijk onopgemerkt blijven. Helaas, of gelukkig, ontdekte ik de volgende dag de ontbrekende stukjes in de kattenbak, maar ik ging toch naar de dierenarts om alles goed te keuren.

Mondgezondheid

Een andere veelvoorkomende reden waarom uw kat op zijn deken zou kunnen zuigen en bijten, is pijn in het gebit. Sommige katten gebruiken deze techniek om zichzelf van deze pijn te verlossen, door agressief aan het dekentje te trekken of er zelfs op te kauwen. “Ze kunnen zichzelf proberen te verlossen van pijn of ongemak, of ze roepen naar u, proberen uw aandacht te vestigen op problemen zoals deze,” verklaart Katenna Jones, een in Rhode Island gevestigde gecertificeerde kattengedragsconsulent.

Als dit het geval is, zorg er dan voor dat u uw kat controleert op tekenen van tandvleesontsteking of tandbederf. Een bezoek aan de dierenarts is de beste manier om dit probleem op te lossen.

Allergieën

Hoewel kneden en bijten een heel normale gewoonte kan zijn, zijn er andere factoren die het heel gevaarlijk kunnen maken voor uw kat. Het gevaar schuilt in de deken zelf. Het is heel belangrijk dat de deken van uw kat gemaakt is van veilige materialen, bij voorkeur hypoallergeen. Chemische stoffen die in goedkope materialen worden gebruikt, kunnen leiden tot niezen, gezwollen pootjes of een geïrriteerde huid, en zelfs braken. Als u niet zeker weet hoe veilig de deken voor uw kat is, kijk dan eens naar deze super-comfortabele kat-vriendelijke deken op Amazon.

Vergeet niet om de deken van je kat schoon te houden. Een goede wasbeurt één keer per week zou het vrij moeten houden van onnodige bacteriën.

Moet je stoppen met je kat kneden en bijten?

Als je hebt gemerkt dat je kitten dergelijk gedrag vertoont, is er een grote kans dat deze gewoonte hem zal volgen tot in zijn volwassenheid. Natuurlijk is er geen reden om je zorgen te maken als je volwassen kat zijn deken kneedt en bijt, tenzij hij de stof begint op te eten.

Negatieve associatie

In het geval dat uw kat verdachte symptomen vertoont zoals het consumeren van de voorwerpen die ze kneden en bijten, dan is de negatieve associatie techniek misschien iets voor u. Geur speelt een belangrijke rol in het leven van een kat en er zijn eigenlijk speciaal ontworpen producten die het kauwen, likken en bijten ontmoedigen. Een van de populairste is Bitter Apple spray, dat veel gebruikt wordt in de diergeneeskunde om te voorkomen dat katten en honden op hun verband kauwen. Maar je kunt het ook op andere materialen gebruiken en je kunt de laatste prijs op Amazon zien door hier te klikken.

Vervangingstechniek

Als uw kat een allergische reactie heeft op hun favoriete deken, zorg er dan voor dat u deze vervangt door een hypoallergeen exemplaar. Door dit te doen bestaat de mogelijkheid dat uw kat het verlies van hun deken als stressvol ervaart. Probeer in dat geval de deken te vervangen door een ander kledingstuk. Misschien werkt een oud shirt of een wollen trui met uw naam erop beter. Het vervangen moet geleidelijk gebeuren, en het kan zijn dat u heen en weer moet gaan totdat uw kat het nep-dekentje accepteert.

Het stoppen van het kneden

Als uw kat geen pluizige dekens en donzige dekens consumeert, maar om de een of andere reden zou u willen dat ze met dit gedrag stopt, wees dan voorbereid. Dit is een moeilijke gewoonte om te doorbreken omdat het teruggaat tot de kittentijd van uw kat, maar het kan de moeite van het proberen waard zijn.

Wanneer je katje begint te kneden en bijten, duw hem dan zachtjes naar beneden naar een liggende positie. Dit is een signaal, door het verstoren van hun kneedroutine vertel je je kat dat het tijd is om naar bed te gaan. Vergeet niet om dit te doen met een kalme toon en een zachte aanraking.

Je zou je kat kunnen afleiden met een speeltje of wat catnip. De poot van uw kat wegtrekken en “nee” zeggen, kan ook werken, en uiteindelijk zal uw kat dit gedrag afleren. Knielen en bijten is een natuurlijk instinctief gedrag en het is belangrijk om dat te onthouden. Dus, hoe hard u het ook probeert, uw kat zal het misschien nooit afleren.

Angstbestrijding

Zoals eerder vermeld, zou het kneden en bijten van dekens geworteld kunnen zijn in de angst van uw kat. Als dit de situatie is bij uw kat, moet u er alles aan doen om uw katachtige metgezel zich meer ontspannen en gelukkiger te laten voelen in zijn omgeving.

Misschien moet je meer quality time doorbrengen met je katachtige metgezel, door samen te spelen en te knuffelen. Verwen ze met hun favoriete traktaties. Als je de ouder bent van meer dan één kat, dan wordt misschien één van je katachtigen gepest door zijn katachtige huisgenoot. Als het evenwicht tussen uw katten in uw huishouden verstoord is, is het misschien tijd dat u een nieuwe kattenboom koopt! Als niets lijkt te werken, is het misschien tijd dat u en uw kat uw plaatselijke dierenarts bezoeken, om eventuele gezondheidsredenen achter de angst uit te sluiten.

Waarom houden katten van wol

Ik heb mijn katten vaak gevonden genietend van hun dutjes op mijn knusse wollen truien en ik heb me afgevraagd, waarom vinden ze die zo leuk? Ik denk om dezelfde reden als waarom wij ze dragen. Wol is zacht en warm en iets aan dit materiaal doet hen waarschijnlijk aan hun moeders denken.

Tenzij jij en je kat tot de minderheid van wezens behoren die allergisch zijn voor lanoline, wordt wol beschouwd als hypoallergeen. Wol is bestand tegen huisstofmijt en het creëert minder stofdeeltjes. Dit maakt het een geweldig materiaal voor katten om veilig op te slapen.

Helaas is dit niet het geval voor de katten die aan pica lijden. Deze kitties kunnen de gewoonte krijgen de wol op te eten terwijl ze erin bijten om zichzelf te troosten. Met wol bestaat ook het gevaar dat uw kat zich erin verslikt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de liefde van uw kat voor wol niet alleen om de smaak draait.

Slotgedachten

Als trotse kattenouder vind ik het fascinerend om met mijn twee kattenmaatjes samen te leven. Ik ben gezegend met de mogelijkheid om de vele manieren te ontdekken waarop onze pelsbabies hun liefde voor ons tonen.

Katten kunnen hun genegenheid en vertrouwen uitdrukken als ze onze schoot kneden en liefdesklauwstrepen en liefdesbeten achterlaten of ze doen al hun kneed- en bijtwerk aan het speciale dekentje dat we hen hebben gegeven.

Hoe dan ook, ze zien eruit als kleine bakkers die hun liefdesdeeg kneden.