Hoe kattenhaar verminderen (8 bewezen methodes)

Als katteneigenaars, hoort het verharen bij het delen van ons huis met een harige beste vriend.

Laten we er aan beginnen!

hoe het verharen van katten te verminderen infographic

1. Borstel uw kat regelmatig

Gewoon regelmatig uw kat borstelen kan een enorm verschil maken in de hoeveelheid kattenhaar die rondzweeft! Het kan ook helpen om haarballen te minimaliseren en zoals het team van Hills aangeeft: “Bovendien verwijdert regelmatig borstelen vuil, dode haren en huidschilfers, die allemaal bijdragen aan een ongezonde huid, en het voorkomt dat uw kat klitten krijgt die onhandelbaar zijn, op welk punt u de hulp van een professionele trimsalon nodig zou hebben.”

Je kat is al behoorlijk toegewijd aan verzorging, maar met een druk schema van op de grond voor je liggen, slapen in de zon, en het vinden van de nieuwste knapperige ding om op te liggen soms hebben ze een beetje hulp nodig bij het bijhouden van hun verzorging! Maar het borstelen van uw kat is meer dan alleen praktisch, het is ook een geweldige manier om uw kat aandacht te geven. De meeste katten echt genieten van een goede borstelbeurt, maar wees voorzichtig dat uw kat niet overprikkeld raakt.

Hoe vaak moet u uw kat borstelen? Ik raad aan elke dag een korte borstelbeurt te houden om vervilting te voorkomen, verharen tegen te gaan en je kat niet te overweldigen. Het aaien met een borstel kan voor sommige katten behoorlijk intens zijn, vooral voor sommige gevoelige plekken.

Wat borstels betreft, zijn er heel wat opties op de markt. Van speciale handschoenen tot archaïsche mini-hark dingen. Maar mijn persoonlijke favoriet is deze zelfreinigende borstel van Hertzko (Amazon link). Op het moment van schrijven waren er meer dan 20.000 vijf-sterren reviews, dus ik ben duidelijk niet de enige die blij is met dit product.

2. Creëer een bont-vriendelijke locatie

Een deel van het probleem met katten die verharen is dat ze graag op dingen gaan liggen waarvan we niet willen dat ze onder het haar zitten. Ik weet dat mijn kat Debbie het niet kan laten om op mijn rugzak te gaan liggen. Ze heeft besloten dat er iets aan de vorm is dat het tot het perfecte kattenbed maakt. En hoewel ik Debbie er waarschijnlijk niet van kan overtuigen dat dat niet zo is, kan ik hem wel buiten haar bereik leggen en haar iets geven dat wat haarvriendelijker is om op te liggen.

Hoewel het geven van iets aan uw kat, waar u het niet erg vindt dat ze erop ligt, het verharen niet echt vermindert, minimaliseert het wel de verspreiding van haar door het huis – wat de helft van de strijd is.

Een van de beste manieren om je kat een eigen plekje te geven is met een kattenboom. Ik heb onlangs een artikel geschreven over mijn favoriete kattenbomen (inclusief hoe je gratis verzending kunt krijgen) dat je hier kunt zien. Maar een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen is een deken leggen op de favoriete slaapplaats van je kat. U kunt dit deken regelmatig wassen of rollen om de haren op te ruimen en het is super eenvoudig om in de wasmand te gooien voordat u bezoek krijgt, zodat u kunt doen alsof u de kat onder controle heeft, zelfs voor een paar uur!

Zowat elke deken (of handdoek) zal doen, vooral als het een plek met wat zon, maar als je een kat die graag kneden op dekens deze budget-vriendelijke fleece deken op Amazon zou een echte traktatie voor uw kat zijn. Mijn kat houdt ervan om elk fleece deken te veranderen in een koekjesfabriek en het gebruik van een fleece deken helpt om uw vacht-vriendelijke locatie te vestigen als de place to be.

3. Houd Kitty gehydrateerd

Het goed gehydrateerd houden van uw kat kan de algehele vachtkwaliteit en conditie verbeteren, samen met de algehele gezondheid.

Maar uw kat gehydrateerd houden is niet zo makkelijk als het klinkt. Katten zijn berucht om het feit dat ze niet genoeg water drinken en dat kan te maken hebben met het feit dat ze van oudsher in woestijnomgevingen leven.

Dus hoe houd je je kat gehydrateerd?

Een van de gemakkelijkste manieren is het introduceren van natvoer in het dieet van uw kat. PreventiveVet.com legt uit dat “als uw kat natvoer eet, wat sterk wordt aanbevolen, ze tussen de 3,85-4,4 ounces water uit één blikje krijgen (een gemiddelde van 5,5 per blikje). Dat is de helft van hun dagelijkse hoeveelheid water”.

Je andere opties draaien meestal rond de waterbak en er is veel meer aan katachtige waterbakken dan je in eerste instantie zou denken.

Een veel voorkomende vraag is waar u de waterbak van uw kat moet plaatsen. Hoewel dit voor elke kat anders zal zijn, is het belangrijkste om te weten of uw kat zich veilig voelt bij het drinken uit de waterbak. Het verhogen van de drinkbak is een van de gemakkelijkste dingen die u kunt doen. In dit artikel kunt u meer lezen over de ideale plaatsing van de waterbak voor uw kat.

4. Als je extra dapper bent…overweeg dan een bad

Er is een goede kans dat de laatste keer dat je merkte jezelf verharen was onder de douche. Een goede straal stromend water door de vacht van uw kat kan helpen bij het verwijderen van dode, losse of afstervende haren, samen met extra huidschilfers die zich in hun vacht verstoppen. Zorg er wel voor dat u een katvriendelijke shampoo gebruikt die de huid van uw kat voedt en hydrateert. Ik raad deze havermout shampoo van Pro Pet Works ten zeerste aan. De formule bevat geen zeep of andere chemicaliën die de huid van uw kat uitdrogen en het verharingsprobleem verergeren.

Wat je ook doet, gebruik niet dezelfde shampoo die je voor je eigen haar gebruikt. Dat is niet alleen veel moeilijker uit te spoelen, maar het is ook veel waarschijnlijker dat het de huid van je kat uitdroogt in plaats van deze te voeden en te hydrateren.

Voor de meeste katten zal het baden moeilijk zijn, dus het is het beste om de baden van uw kat strategisch te plannen rond de lente en de herfst, wanneer de kat het meest gaat verharen.

5. Verbeter het dieet van uw kat

Een mogelijke oorzaak van overmatig verharen is een slecht dieet. Als katten niet de voeding krijgen die ze nodig hebben, kan dat leiden tot een droge, broze vacht met haren die eerder afbreken en uitvallen. Een van de eenvoudigste veranderingen die u kunt maken is het toevoegen van meer omega-3 en omega-6 vetzuren. Zoals Purina op hun website uitlegt: “Omega-3 vetzuren verbeteren ook de algehele gezondheid van de haarfollikels, waardoor de hoeveelheid haar die uitvalt kan afnemen.”

Dat betekent niet alleen minder haar op je favoriete trui, maar ook minder haarballen voor je kat. Ik ben een grote fan van Nordic Naturals om meer gezonde vetzuren aan het dieet van uw kat toe te voegen en u kunt de vloeibare vorm op Amazon oppikken.

Maar naast suppletie, moet je ook rekening houden met de hoofdmaaltijden van je kat. Dr. Coates, die schrijft op PetMD, raadt aan dat het voer van uw kat voor 45% uit eiwitten bestaat en tussen de 25% en 35% uit vet. Dat is verrassend moeilijk te doen, omdat veel kattenvoeders, inclusief natvoer, vrij laag in vet zijn. Om het makkelijker te maken, heb ik 10 van de beste kattenvoeders tegen verharen besproken die allemaal aan deze vereisten voldoen (of ze zelfs overtreffen), die u hier kunt lezen.

6. Scheer uw kat

Het zal u niet verbazen dat een van de beste manieren om het verharen tegen te gaan, is zich helemaal te ontdoen van het haar! Je hebt hier twee opties: doe het zelf of huur een professional in.

Ik besloot dit voorjaar voor de doe-het-zelf-route te kiezen en persoonlijk vind ik dat ik het best goed gedaan heb! Ik zal binnenkort een foto uploaden, maar gelukkig is Debbie vrij ontspannen en heb ik enige ervaring met tondeuses na een decennium in de diergeneeskunde te hebben gewerkt. De meeste tondeuses voor huisdieren doen hun werk goed, maar dit zijn de tondeuses die ik heb gebruikt, als je geïnteresseerd bent.

Het belangrijkste is dat je de tondeuse NOOIT zonder beschermer gebruikt. We proberen de katten niet echt tot op hun huid te scheren, maar hun haar heel kort te knippen, en met een beschermer op je tondeuse kun je dit doen zonder het risico te lopen dat je je kat snijdt.

Ik raad je ook aan om het in korte stukjes te doen om je kat een pauze te geven en ervoor te zorgen dat je tondeuse niet te heet wordt.

Maar als dat allemaal als veel klinkt, kun je ook een professional rond de $50 tot $70 (volgens deze website) betalen om je kat te laten kaalscheren. Net als bij het baden, moet je hier strategisch te werk gaan en proberen je scheerbeurten af te stemmen op de grootste verharing van je kat in de lente en de herfst.

Ervan uitgaande dat je kat niet naar buiten gaat, is het scheren van je kat een van de beste opties op deze lijst (nadat de voeding en hydratatie van je kat uitstekend zijn, natuurlijk). Dat komt omdat er geen haar meer is om te verharen!

7. Stofzuiger en pluisjesrol Meer

Oké, ik heb het niet over het stofzuigen van uw kat (hoewel YouTube me vertelt dat sommige katten dat echt leuk lijken te vinden), in plaats daarvan heb ik het over het regelmatig stofzuigen van uw huis om kattenharen te verwijderen die gewoon wachten om losgelaten te worden! Dit haar kan in de war raken en door uw huis zweven, waardoor het lijkt alsof uw kat veel meer verhaart dan in werkelijkheid het geval is!

Ik schaam me een beetje voor de hoeveelheid haar die ik in de hoeken van mijn slaapkamer heb gezien…na mijn kat geschoren heb, zodat ik weet dat het geen nieuw kattenhaar was.

Pluizenrollers zijn ook je beste vriend, vooral tijdens het wassen. De wasmachine en droger zullen niet altijd vastzittend kattenhaar kunnen verwijderen, maar een goede pluizenrol op die zwarte broek voordat hij de was ingaat, zorgt ervoor dat hij er schoon uitkomt. Het betekent ook dat je officieel dat kattenhaar uit de “circulatie” haalt.

8. Verminder Stress

Hoewel ik hoop dat de meeste katteneigenaren die dit lezen een kat hebben die een stressvrij leven leidt, kan verhoogde stress het verharen doen toenemen. Grote veranderingen zoals het betrekken van een nieuw huis of het toevoegen van een nieuw menselijk of harig familielid kunnen een kat echt stress bezorgen en het verharen doen toenemen. Hoewel u misschien geen aanpassingen kunt maken bij grote veranderingen zoals het kopen van een huis, kunt u uw kat wel steunen bij deze veranderingen.

Nog beter, is dat sommige van de dingen die uw kat zullen helpen rustig te blijven, ook op andere manieren zullen helpen het verharen te verminderen! Bijvoorbeeld, het borstelen van uw kat kan helpen om een angstig katje te kalmeren en zich te ontdoen van dode haren op hetzelfde moment.

Er is ook de strategie van het creëren van een vacht-vriendelijke zone om het verharen te beheren. Dit gebied kan ook worden beschouwd als een veilige ruimte voor de kat waar ze naartoe kunnen gaan om iets nieuws in huis te vermijden dat hen stress kan bezorgen.

Afsluitende gedachten

Verharen hoort gewoon bij het leven met een kat. Tenzij je met een haarloze sphynx woont tenminste.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het verharen tegen te gaan, maar de beste opties zijn om ervoor te zorgen dat je kat een gezond dieet heeft en dat hij voldoende vocht binnenkrijgt. Daarna is het scheren van uw kat (of het inhuren van een professional) een van de beste manieren om het verharen te verminderen.

Maar ik weet ook dat het hele proces veel te stressvol kan zijn voor sommige katten. In dat geval heb je nog verschillende low-stress opties om je huis haarvrij te houden!

Laat me weten wat je ervan vindt en wat voor jou werkt!