Hoe kiezen katten hun mens?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

hoe kiezen katten hun mens

Katten worden vaak gezien als solitaire en onafhankelijke wezens en dat zijn ze tot op zekere hoogte ook. Ondanks het feit dat ze nogal introvert zijn in vergelijking met de meeste honden, zijn katten heel goed in staat tot affectie en echt kameraadschap.

Wanneer je door je kat wordt uitgekozen, is dat een ongelooflijk gevoel. Het is als een tovenaar of een heks, die zijn familie ontmoet. Je zou in staat moeten zijn om dit wonderlijke gevoel van jullie gedeelde band te herkennen, zoals de meeste kattenouders je zullen vertellen.

Maar hoe kiezen katten hun mens? Voor sommige katten bepalen traktaties en aandacht hun keuze. Voor anderen is het misschien het gevoel van comfort en veiligheid dat ze ervaren door in dezelfde kamer te zijn als hun mens. Kopstoten, langzaam knipperen, en knuffels zijn enkele van hun liefdestekenen.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe je kat jou heeft gekozen, maak je dan geen zorgen, we hebben je gedekt!

Laten we er in gaan!

Hoe Katten de Mensheid kozen

Voordat we katten kunnen begrijpen, moeten we eerst alle katten begrijpen. De relatie tussen mens en kat is al duizenden jaren opgebouwd. Sommige studies speculeren dat dit proces ongeveer 12.000 jaar heeft geduurd. Toen de menselijke beschaving zich ontwikkelde, ontwikkelde zij landbouw en begon zij haar graan op te slaan. Deze verandering markeerde het begin van een nieuwe alliantie.

Graan bracht muizen en sommige wilde katten zagen dit als een kans om gemakkelijk aan voedsel te komen. Langzaam kwamen sommigen dichter bij de mens en zo begon de domesticatie van katten. Wie had kunnen denken dat uit één kleine groep katten, onze wereld gevuld zou zijn met miljoenen liefhebbende harige harten?

De moraal van dit verhaal is dat de keuze opnieuw door de katten zelf werd gemaakt.

Zoals Claudio Ottoni van de Universiteit van Leaven opmerkte: “Het is niet zo dat mensen een aantal katten namen en ze in kooien stopten. In plaats daarvan stonden de mensen min of meer toe dat katten zichzelf domesticeerden.”

Hebben katten een favoriet persoon?

Natuurlijk hebben katten een favoriet persoon! Het meest waarschijnlijk zal de persoon die zorgt voor de meest voer, traktaties, huisdieren, of speeltijd, maar elke kat is uniek en wie ze kiezen als hun favoriete persoon misschien niet zinvol voor u.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat katten ervoor zouden kiezen om kinderen te vermijden, maar er zijn katten die echt onstuimige jonge kinderen lijken te kiezen als hun favoriete persoon! Bekijk deze schattige video van The Dodo en Bailey de kat die blij is om verkleed te zijn als een prinses!

Hoe Katten Hun Favoriete Persoon Kiezen?

Katten kunnen een moeilijk publiek zijn om tevreden te stellen. Misschien hebben decennia van adoratie hen veranderd in kieskeurige kleine lordlings. Voor sommigen is dat een eigenschap die vermeden moet worden, maar voor echte kattenliefhebbers is dit juist wat katten zo speciaal maakt.

Misschien is het precies deze moeilijk te krijgen houding die ons op het randje van de waanzin duwt, en tot deze niet aflatende jacht op katachtige validatie. Maar welke criteria moeten we afvinken van hun eisen-lijstje, voordat een kat besluit ons niet alleen te adopteren, maar ons ook toe te staan van hen te houden en die liefde terug te ontvangen?

Vroegtijdige binding

Het ontwikkelen van de band tussen mens en kat kan op elk moment plaatsvinden. Met andere woorden, een kat is nooit te oud om voor jou te kiezen! Natuurlijk zal het opbouwen van een sterke band met een kitten dat je opvoedt meestal gemakkelijker zijn, omdat ze nog zo beïnvloedbaar zijn.

Volgens onderzoek naar het sociale gedrag van katten, begint de socialisatieperiode van katten af te nemen tegen de leeftijd van 7-9 weken. Gedurende deze periode voorkomt blootstelling aan katten, andere dieren, en natuurlijk mensen het gevoel van angst. Natuurlijk zullen oudere katten die gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen die angst niet meer voelen, maar het is waar dat veel zwerfkatten op die angst moesten vertrouwen om te overleven.

Deze socialisatieperiode van een kitten leidt er vaak toe dat een kat een band krijgt met een andere kat of met hun vertrouwde verzorger. Ik had het genoegen om de liefde te ervaren van een gered kitten en een oudere kat die ik op straat had gevonden. Dit heeft me echt geleerd dat, hoewel het gemakkelijker is om een band te vormen met een kitten door hun moederfiguur te worden, een volwassen kat hetzelfde potentieel voor liefde kan hebben.

Het Geheim Is Communicatie

Als je naar een relatietherapie gaat, is het eerste wat je waarschijnlijk te horen krijgt, dat communicatie de sleutel is. Nou, katten zijn niet zo anders. Dus, of je nu de eigenaar bent van een kitten of een volwassen kat, je moet leren hoe je effectief met ze communiceert en aan hun behoeften voldoet.

Een studie van 12 katten en hun eigenaars, door Moriah Galvan en Jennifer Vonk van de Oakland University in Rochester, Michigan VS, hielp enig licht te werpen op het vermogen van katten om menselijke emotionele uitingen te volgen en bij te wonen. Uit deze studie bleek dat de dieren zich anders gedroegen wanneer hun eigenaar glimlachte dan wanneer deze fronste. Een lachende eigenaar kreeg een positieve reactie in de vorm van spinnen, wrijven of op schoot zitten. Fronsende dieren werden daarentegen met minder enthousiasme begroet.

Deze bevindingen lieten ons zien dat katten echt geïnteresseerd zijn in ons en ons gedrag, net zoveel als wij in dat van hen. Het blijkt dat onze katjes letten op onze stemmingen en dat zij kunnen zien wanneer wij positieve of negatieve signalen vertonen.

Om ervoor te zorgen dat jij en je kat een geweldige relatie hebben, moet je positiviteit in de relatie brengen en je ook aanpassen aan hun stijl van communiceren. Je kat ontspannen zien, zich op zijn gemak en veilig voelen om je heen, is misschien wel het grootste teken van hun liefde. Als je genoeg tijd doorbrengt met een kat en je merkt dat je onderscheid kunt maken tussen hun schreeuwen om eten en hun “goedemorgen” miauwen, dan ben je misschien op de goede weg.

Persoonlijkheid is belangrijk

Een relatie tussen mensen en katten is tweerichtingsverkeer en compatibiliteit kan belangrijk zijn. Net zoals ieder mens een uniek individu is, zijn onze katachtige metgezellen dat ook. Verschillende factoren bepalen hun voorkeuren, die worden beïnvloed door hoe vroeg ze werden gesocialiseerd, hun eigen persoonlijke nukken, en in sommige gevallen hun ras.

Een groep onderzoekers voor de Universiteit van Helsinki maakte een indrukwekkend rapport over de “Rasverschillen van overerfbare gedragskenmerken bij katten”. Volgens hun onderzoek slaagden zij erin 19 rassen te onderzoeken en te zien welke meer geneigd waren menselijk contact te zoeken. Zij vonden welk ras meer gereserveerd was als het ging om vreemden of nieuwe stimuli. Zij vonden ook welke rassen meer kans hadden om tekenen van agressie te vertonen tegenover menselijke familieleden, vreemden of andere katten.

Het ras van uw kat kan een toegevoegde factor zijn, maar zoals eerder vastgesteld zijn er meer lagen in de persoonlijkheid van een kat. Katten die worden blootgesteld aan een verscheidenheid van mensen en dieren kunnen uitgroeien tot sociale en zorgeloze individuen. Maar dit betekent niet dat ze dat allemaal doen; sommige kunnen juist meer gereserveerd en afstandelijk zijn, net zoals een kitten dat gewend is aan slechts één verzorger zich misschien nooit op zijn gemak voelt bij vreemden.

Inzicht in de psychologie en het gedrag van uw kat is de sleutel tot het houden van uw kat gelukkig in uw huis. Het is belangrijk dat hun geluk niet alleen wordt bereikt door voeding, maar ook door hen veiligheid, comfort en aanhankelijke aandacht te bieden.

Tekenen dat je kat van je houdt

Hoe verschillend katten ook zijn, ze delen toch dezelfde fysieke signalen. Het lijkt erop dat de domesticatie van katten hun sociale repertoire enigszins heeft uitgebreid. Katten worden niet gehecht aan mensen geboren, maar dankzij hun domesticatieperiode zijn ze meer geneigd om mensen te vertrouwen tijdens hun jonge jaren.

Purring

Volgens Karen McComb, Professor of Animal Behavior & Cognition, “schijnen bij de huiskat vele signalen die worden gegeven bij de interactie met mensen hun oorsprong te vinden in de periode van afhankelijkheid van de moeder.” Het schijnt dat spinnen zo’n signaal is, dat voor het eerst wordt waargenomen bij kittens wanneer zij borstvoeding geven.

Spinnen is vaak een signaal van tevredenheid, het kan voorkomen wanneer ze geaaid worden, wanneer er tegen ze gepraat wordt, en tijdens etenstijd. Karen McComb stelt dat katten spinnen om hun baasje te laten doen wat zij willen. Misschien is het herkennen van het spinnen van uw kat de eerste stap om te begrijpen wat ze nodig hebben.

Natuurlijk gebruiken veel katten hun stem om ons te laten weten hoe ze zich voelen. Het kan een opwindend tsjilpend geluid zijn na het zien van een vogel. Of een opwindend getjilp als ze willen dat je ze volgt naar hun etensbakjes of als ze willen spelen. Katten kunnen hun woede tonen door te sissen en te grommen en ze kunnen pijn of nood signaleren door luid te janken.

Neem even de tijd om te genieten van het spinnen van deze harige metgezel die met zijn baasje in bed ligt te knuffelen:

Een rechte staart

De staart van een kat kan veel over zijn stemming vertellen. Men denkt dat het staart omhoog signaal is geëvolueerd tijdens de domesticatie. Het is de manier waarop kittens hun moeders begroeten. Terwijl de Wildcats dit signaal niet gebruiken om te communiceren met andere volwassen katten en zeker niet met mensen, doen de gedomesticeerde katten dat wel.

Vergeet dus niet om aandacht te besteden aan de staart van je kat. Een zwaaiende of trillende staart zou kunnen betekenen dat ze geïrriteerd zijn, dus misschien moet je het opvatten als een teken om te stoppen met wat je ook met ze aan het doen bent. Maar als je een rechtopstaande staart krijgt, beantwoord hun begroeting dan met wat lieve woordjes.

Je kat volgt je overal

Terwijl de staart van je kat je een scala aan katachtige emoties kan laten zien, is het hebben van een kat als staart van jezelf een ander teken dat je kat van je houdt. Het is heel normaal dat je kat je door het huis volgt, althans ik hoop dat het normaal is want ik heb er twee die elke stap die ik zet in de gaten houden. Maar alle gekheid op een stokje, het lijkt erop dat we meer zijn dan alleen maar voedsel voor onze katten. Katten raken aan ons gehecht omdat we ook veiligheid bieden.

Kristyn R. Vitale, Ph.D., een onderzoeker en pedagoog in de interactie tussen mens en dier, verklaart: “De huidige gegevens ondersteunen de hypothese dat katten een gelijkaardig vermogen vertonen voor de vorming van veilige en onzekere gehechtheid aan menselijke verzorgers, zoals eerder aangetoond bij kinderen.”

Dit betekent dat uw kat gezond gehecht aan u kan zijn, maar ook overmatig gehecht. Als uw kat u bijvoorbeeld aan de deur begroet door een paar aaien voor u neer te ploffen en dan weggaat, is dat een teken van een gezonde gehechtheid. Als uw kat daarentegen urenlang niet van uw zijde wijkt nadat u bent teruggekeerd, kan dit een teken zijn van een overmatig gehecht katje.

Een kat kan overmatig gehecht raken omdat ze voortijdig van hun moeder zijn gescheiden. In dat geval zien ze hun eigenaar als een moederfiguur. Dit gedrag is niet iets om je zorgen over te maken, tenzij je tekenen van extreme stress bij je kat vindt. Urineren buiten de kattenbak, overmatig miauwen en extreem haarverlies kunnen tekenen zijn van stressvolle overbezorgdheid. Een bezoek aan de dierenarts kan helpen om andere mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Lichaamstaal

Katten zijn geen honden. Ze zien er niet alleen anders uit, maar ze hebben ook andere liefdessignalen. Katten gebruiken subtielere middelen om hun mens te laten zien dat ze van hen houden. Als je voorzichtig genoeg bent, zul je merken dat katten hun hele lichaam gebruiken om te laten zien hoe ze zich voelen. Van het puntje van hun oren tot het trillen van hun staart, katten laten ons voortdurend zien hoe ze zich voelen.

Als je ooit katten hebt zien vechten of bang bent, wordt hun hele lichaam gespannen. Als ze zich veilig voelen, zijn hun spieren ontspannen, knipperen ze langzaam, en hun oren trillen niet oncontroleerbaar. Katten zullen ook in hun gezicht wrijven, ze kunnen ook kneden en bijten, wat volkomen normaal gedrag is, een overblijfsel uit hun zoogtijd.

Een ander teken van hun vertrouwen en genegenheid is wanneer je kat je hun buik laat zien. In het wild is hun buik hun meest kwetsbare plek, dus als ze je laten wrijven kan dat maar één ding betekenen. Jij bent de ware. Als je je afvraagt waarom je kat je krabt nadat je over hun buik hebt gewreven, dan moet je misschien eens op hun oren letten. Als die naar achteren zijn getrokken en het gezicht van je kat is gespannen, dan is dat een duidelijk signaal dat ze genoeg hebben van het liefkozen van hun buik.

Hoe kun je de favoriete mens van je kat worden

Nu je de mysterieuze manieren van je kat kent, zou je geen moeite moeten hebben om te herkennen of jij en je kat echte soulmates zijn. Maar als je een nieuwe kat ouder bent, of je bent nog steeds niet helemaal zeker in welke fase je relatie zich bevindt, maak je dan geen zorgen! Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen en een aantal dingen die je kunt vermijden om die band te creëren of ervoor te zorgen dat hij supersterk is.

Dingen om te doen

1. Geef ze de tijd

Dit advies is zowel goed voor nieuwe kattenouders als voor oude. In plaats van een ontmoeting met onze katachtigen te forceren, moeten we wachten tot ze de eerste stap zetten.

Katten hebben tijd nodig om te vertrouwen en een manier om ze te laten zien dat ze veilig zijn is door op hun hurken te gaan zitten. Laat ze langzaam je wijsvinger zien en laat ze aan je ruiken. Als je kat zijn gezicht tegen je hand begint te wrijven, dan nodigt hij je uit om hem te aaien.

2. Ontdek de persoonlijkheid van uw kat

Katten kunnen afstandelijk en afstandelijk lijken voor sommigen, maar katteneigenaren kennen de omvang van de liefde van een katachtige metgezel. Om een echte band met uw kat te creëren en voordat u overhaaste conclusies trekt over hoeveel ze van u houden, moet u eerst hun persoonlijkheid bestuderen.

Elk katje heeft een persoonlijke manier om zijn affectie aan zijn baasje te tonen. Sommige katten zijn speels en zeer actief. Ze kunnen veel aandacht vragen en dit kan door sommigen worden opgevat als liefde. Begrijp me niet verkeerd, dat is het zeker, maar een meer discreet katje met subtiele signalen kan net zo veel van je houden.

Soms is het simpele feit dat je kat bereid is om dezelfde kamer met je te delen terwijl ze slapen misschien wel het hoogste compliment. Katten die zich tevreden en gelukkig voelen hebben de neiging om dicht bij hun baasje te slapen, dat kan aan het voeteneind van het bed zijn, naast hun hoofd, of in hun eigen bed dat dicht bij het jouwe staat.

Dus, voordat je begint met je kat te over-eten of niet de tekenen ziet dat ze willen spelen, zorg ervoor dat jullie aan elkaars verwachtingen voldoen. Compromissen sluiten is de sleutel, dus zorg ervoor dat je de juiste moeite doet om een eeuwige band te creëren.

3. Toon hen je liefde

Er zijn veel manieren waarop je je kat kunt laten zien dat je van ze houdt. Degene zijn die ze eten geeft en hun kattenbak schoonmaakt is een van de basissignalen. Hier en daar een traktatie als beloning voor goed gedrag is ook een goede manier om je waardering te tonen. Het kan ook zo simpel zijn als wat tijd van uw dag vrijmaken voor leuke katvriendelijke activiteiten!

Het creëren van de perfecte omgeving in je huis voor een kat is ook een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ze zich veilig en comfortabel voelen. Een kattenboom bij het raam is een briljant idee, evenals een paar speeltjes om ze bezig te houden, zoals deze super interactieve kattenspeeltjes voor actieve kitties die je op Amazon kunt zien.

Vergeet vooral niet om je kitty te aaien en met ze te knuffelen. Zolang je kat spint en tekenen van plezier vertoont, geef ze een goede knuffelsessie, een massage, of een grondige verzorging.

4. Speel met ze

Volgens The Human Society of the United States is je kitten leren leuk te spelen net zo belangrijk als het spelen zelf.

Maar waarom is spelen zo belangrijk voor je kat en hoe is het gekoppeld aan hun geluk?

Nou John Bradshaw, de directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol in Engeland, sprak over de handeling van spelen bij katten. Hij legt uit dat “het onderzoek dat we hebben gedaan suggereert dat het bijna niet te onderscheiden is, dat alles wat een kat doet als hij speelt een deel lijkt te zijn van zijn normale jachtgedrag.”

Dus, om ervoor te zorgen dat je kat een gezond en stressvrij leven heeft, moeten hun jachtinstincten bevredigd worden. Terwijl je dat doet, zorg ervoor dat je veilig bent voor toevallige krassen, door grenzen te stellen. De voordelen van spelen met je kat liggen in het creëren van een band tussen jullie en het helpt ook bij de lichaamsbeweging van je kat.

5. Houd Dingen Schoon

Katten staan bekend om hun netheid, of het nu gaat om hun vers gelikte vacht of vers opgemaakte lakens. Een van de manieren waarop we onze katten een veilige “micro-omgeving” kunnen bieden is door een veilige ruimte te creëren. Deze veiligheid bestaat uit vers voedsel, water, krabpalen, speelgoed, en natuurlijk schone kattenbakken.

6. Positieve Versterking

Sommige studies suggereren dat “positieve bekrachtigingstraining met katten een nuttig instrument is voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken”.

Het is dus heel belangrijk dat je een relatie met je kat opbouwt door positieve training. Dit omvat het belonen van hun gedrag met traktaties en vocale bevestiging. Op deze manier breng je veel tijd door met je kat in een stressvrije omgeving, wat zal helpen jullie band te versterken.

Dingen die je niet moet doen

4. Lees de kamer

Het is belangrijk om katten te behandelen zoals je een menselijk individu zou behandelen – althans in sommige opzichten. Met goede aandacht kom je een heel eind, maar het is ook belangrijk te onthouden dat katten graag alleen zijn.

Voortdurend druk uitoefenen op je kat om op schoot te zitten of ze wakker maken omdat jij wilt knuffelen kan het tegenovergestelde effect hebben. Als u altijd in het gezicht van uw kat bent, kan het zijn dat uw kat u en uw tekenen van genegenheid gaat mijden. Er zijn manieren om uw kat knuffels te laten waarderen zonder hun grenzen te testen.

2. Schreeuwen

Als je een kat-oner bent of als je erover denkt om een poes te nemen dan weet je of je voorbereid moet zijn op gedragingen die je misschien niet leuk vindt. Sommige katten zullen aan je bank krabben; anderen zullen op keukenbladen springen.

En hoewel er vele manieren zijn om met hen om te gaan, zou schreeuwen er niet een van moeten zijn. Als je eerste reactie is om je stem te verheffen of een waterfles naar ze te spuiten, zal dat hoogstwaarschijnlijk nul resultaat opleveren.

Dr. Buffington zegt dat “Je kat je niet negeert. Hij weet alleen niet hoe hij jouw negatieve bekrachtiging moet verbinden met zijn gedrag.” Volgens zijn studies, hadden wilde katten weinig behoefte om sociale signalen te lezen. Probeer dus agressieve reacties te vermijden en gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtiging om je punt duidelijk te maken.

3. Wees niet jaloers

In het geval dat je kat een zwak heeft voor een ander lid van het gezin, zou het verstandigste besluit zijn om hun beslissing te accepteren. Als je een hechte band wilt creëren tussen jou en je huiskat, kun je proberen meer tijd met ze door te brengen. Maar vergeet niet om je kat niet onder druk te zetten, want dat kan ze afstandelijker maken.

Tot slot, katten hebben veel behoeften en terwijl ze misschien de neiging hebben om de aandacht van hun favoriete mens te zoeken, kunnen ze jou verkiezen voor de tijd die je met ze speelt, of voor het simpelweg in hun bakje doen van vers voer. Niet alle banden zijn hetzelfde en een kat kan van meer dan één familielid houden.

Wat betekent het als een kat voor jou kiest

Dus, wat betekent het werkelijk om de uitverkoren metgezel van een kat te zijn? Wel, katten vertrouwen op hun instinct om te overleven in de wildernis, maar zelfs als huiskatten houden ze vast aan dit principe. In zekere zin kan het kiezen van een favoriet persoon verbonden zijn met dat instinct. Als baasjes zijn wij degenen die hen veiligheid en comfort kunnen bieden en alle gratis massages van de wereld.

Wij kunnen de favoriete persoon van onze kat zijn, gewoon omdat wij in hun basisbehoeften voorzien en met hen spelen. Sommige katten kiezen hun favorieten op basis van de geur. Overdracht van geursignalen door verzorging en wrijven bood vrede in de kolonies van de eerste gedomesticeerde katten.

Dus, uiteindelijk kiezen katten hun favoriete persoon, gebaseerd op hun specifieke omstandigheden, middelen, en natuurlijk persoonlijkheid.

Afsluitende gedachten

Wie wist dat katten zulke complexe wezens konden zijn?

Nou, de meeste kattenouders wel, en wij zijn er erg trots op dat wij hun uitverkorenen zijn!

Het kan tijd en geduld kosten om de veilige plek van een kat te worden, of het kan liefde op het eerste gezicht zijn. Hoe dan ook, we moeten nog steeds werken aan onze relatie met onze katachtige metgezellen om de vlam in de pan te houden.

Bent u het favoriete mens van uw kat en wat doet u om uw band sterk te houden? Laat ons weten wat het unieke proces van uw kat is om u als hun mens te kiezen.