Wat kunnen katten naast water drinken?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

wat kunnen katten drinken naast water

Heb je je ooit afgevraagd of katten verveeld raken met het drinken van water?

Hoewel katten bekend staan om hun plezier in alles wat ze doen, lijkt het eten en drinken van hetzelfde voedsel elke dag wel een beetje saai te worden.

Daarom willen sommige kattenouders de dingen wat spannender maken en hun kat iets interessants te drinken geven, voor de lol of als een leuke traktatie.

Maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je je kat te eten geeft, omdat ze een heel ander biologisch systeem hebben dan wij mensen.

Wat kunnen katten behalve water drinken? Voor het grootste deel moeten katten het bij water houden, maar als je je katachtige vriend een smakelijke, gezonde traktatie wilt geven, overweeg dan om ze bottenbouillon te geven. U kunt het puur aanbieden of mengen in het water van uw kat voor wat afwisseling.

We gaan wat dieper in op wat katten wel en niet kunnen drinken, maar laten we er eerst voor zorgen dat we wat meer begrijpen over onze katten en wat ze lekker zouden kunnen vinden.

Uw kat is een carnivoor

Het eerste wat u moet begrijpen over uw kat is dat ze een obligate carnivoor zijn. Dat betekent dat ze nodig hebben. vlees nodig om te overleven en er bestaat echt niet zoiets als een veganistische kat.

Waarom is dit van belang als het gaat om uit te vinden wat uw kat kan drinken?

Begrijpen dat onze katten carnivoren zijn, geeft ons een beter idee van wat gezond zou kunnen zijn voor katten om te drinken. Over het algemeen zijn vloeistoffen die in overeenstemming zijn met de carnivore aard van een kat betere opties, wat de reden is waarom bottenbouillon zo’n goed alternatief is voor water voor onze katten.

Dat betekent ook dat alle vloeistoffen die rijk zijn aan koolhydraten, snoep, fruit of groenten niet iets zijn wat uw kat normaal gesproken zou consumeren en soms ongezond kunnen zijn voor uw kat.

Uw kat kan geen zoet proeven

Hier is nog een leuk katachtig feitje waar je misschien niet van op de hoogte was: katten kunnen eigenlijk geen zoet proeven zoals wij dat kunnen. Wetenschappers ontdekten dat ze gewoon niet de vereiste receptor voor zoetheid hebben, dus niet alleen kunnen ze niet nodig koolhydraten in de vorm van suiker, ze kunnen ze niet eens proeven!

Dus hoewel je zou kunnen denken dat het glas appelsap een leuke traktatie voor je kat zou kunnen zijn, is het niet alleen het beste om suiker te vermijden, maar je kat gaat gewoon niet die zoetheid proeven die appelsap zo aantrekkelijk maakt voor ons.

Wat kunnen katten drinken (naast water)?

Nu we de basis begrijpen van wat onze katten lekker zouden kunnen vinden, laten we eens duiken in wat katten kunnen drinken!

Melk van hun moeder (en alleen als kitten)

Kittens kunnen melk van hun moeder drinken, maar naarmate ze ouder worden, worden ze meer en meer lactose-intolerant en mogen ze geen melk van welke soort dan ook meer drinken. Hoewel het drinken van melk voor ons heel normaal lijkt, zijn mensen eigenlijk de enige zoogdieren die als volwassenen melk drinken.

Een deel van de reden hiervoor is dat zoogdieren (inclusief katten) naarmate ze ouder worden minder lactase aanmaken, waardoor het vermogen om de lactose in melk te verteren afneemt. Dat betekent dat melk verandert van een smakelijke traktatie in een GI nachtmerrie en uw kat is niet anders!

Waarom houden katten dan überhaupt van melk?

Vergeet niet dat uw kat een carnivoor is en dat ze vooral van dierlijke vetten houden. Melk is zeer rijk aan vetten, waardoor het zeer gewild is voor katten – zelfs als hun maag ervan van streek raakt.

Kitten-Voeding (Alleen voor Kittens)

Kittens jonger dan 4 weken heb nodig om toegang te hebben tot de melk van hun moeder. Maar helaas worden kittens vaak van hun moeder gescheiden! In die gevallen kunnen kittens speciaal gemaakte kittenmelkvervangers drinken.

Mijn kat Debbie was een van die moederloze kittens en je kunt hier een foto zien van haar bedekt met melkvervangers tijdens een van haar voedingen. De gouden standaard voor kittenmelkvervanging is de toepasselijke naam KMR (Kitten Milk Replacement) die je hier kunt zien. Dat is hetzelfde product dat ik voor honderden kittens heb gebruikt en hoewel het zeker werkt, zou het niet gebruikt moeten worden voor volwassen katten.

Het is erg rijk en kan maagklachten veroorzaken als het aan volwassen katten wordt gevoerd!

Geitenmelk

Als je je kat een melktraktatie wilt geven zonder hun buikje te vullen met lactose, kun je geitenmelk overwegen.

Waarom geitenmelk?

Omdat de vetmoleculen in geitenmelk kleiner zijn dan in koemelk, wat betekent dat geitenmelk eigenlijk gemakkelijk verteerbaar is, zelfs voor mensen (of katten) met lactose-intolerantie.

Ik zou in het bijzonder de Honest Kitchen’s Probiotic Goat Milk aanraden die speciaal is ontworpen voor katten en honden. U kunt hier klikken om het te controleren op Amazon en lees een aantal van de 500 + vijf sterren beoordelingen.

Er zijn andere melkproducten op de markt en Whiskas heeft zelfs een product dat ze Catmilk noemen, waar de meeste lactose uit verwijderd is. Hoewel ik het idee geweldig vind, bevat het product carrageen en kan ik het dus niet volledig aanbevelen.

Als je meer wilt weten over carrageen (en hoe het in kattenvoer terechtkomt) kun je dit artikel lezen.

Bottenbouillon

Bottenbouillon wordt gemaakt door de botten en bindweefsels van dieren langzaam te laten sudderen. Je kan bottenbouillon maken van zowat elke dierlijke eiwitbron en het bevat niet alleen botten maar ook voedingsrijk bindweefsel. Het is min of meer hetzelfde als bouillon en het wordt vaak gebruikt in soepen en sauzen.

Hoewel het misschien lijkt alsof gezondheidsbewuste mensen pas sinds kort bottenbouillon drinken als een op zichzelf staande drank, werd het eigenlijk al meer dan 2500 jaar door de Chinezen gebruikt om de gezondheid van de nieren en de spijsvertering te ondersteunen.

Bottenbouillon heeft een ton van de gezondheidsvoordelen voor katten met inbegrip van verbeterde spijsvertering, gewrichten, en lever gezondheid. Bottenbouillon kan ook een gezondere huid en vacht bevorderen (wat het verharen zelfs kan verminderen).

Maar houden katten echt van bottenbouillon?

Ja! Vergeet niet dat uw kat een zeer gespecialiseerde carnivoor is en bottenbouillon is precies in hun straatje! Hartige smaken rijk aan dierlijke eiwitten en vetten zijn precies wat uw kat wil.

Een ander geweldig ding over bottenbouillon is dat het kan worden gemaakt met ingrediënten die anders in veel gevallen zouden worden weggegooid. Het kan oneetbare delen bevatten zoals botten, poten, kraakbeen, en zowat alles wat je normaal niet zou eten bij je Thanksgiving diner.

Hier is een geweldige video die je laat zien hoe je je eigen bottenbouillon voor je kat kunt maken. Haar gebruik van ijsblokjeszakken aan het eind (zoals deze op Amazon) is geweldig en iets waar ik nooit aan gedacht heb!

Zoals u kunt zien, is het enige nadeel van het geven van bottenbouillon aan uw kat, dat het een hele lange tijd om het te maken. We hebben het over meer dan 20 uur en hoewel het meeste werk wordt gedaan door de crockpot, kan het toch behoorlijk tijdrovend zijn. Je moet ook de grondstoffen hebben in de vorm van dierlijke beenderen en bindweefsels.

Als dat veel werk lijkt, kun je altijd doen wat ik doe en gewoon kant-en-klare bottenbouillon kopen. I altijd producten aan die speciaal voor huisdieren zijn gemaakt en daarom stel ik de dierenspecifieke bottenbouillon van Primalvore op Amazon voor. Deze kant-en-klare bottenbouillon betekent dat je alle voordelen krijgt zonder 20 uur in de crockpot en het hanteren van een heleboel botten en bindweefsels.

De reden dat dier-specifieke producten beter zijn is dat de fabrikant er zeker van is om alles weg te laten wat schadelijk zou zijn voor katten, terwijl bouillons gemaakt voor menselijke consumptie allerlei extra producten kunnen hebben die schadelijk zijn voor katten, zoals uien, knoflook en meer.

Als het gaat om het serveren van bottenbouillon, kun je bottenbouillon geven als een op zichzelf staand drankje voor je kat of het mengen met een beetje water om wat smaak toe te voegen. U kunt het ook gebruiken om droogvoer mee te mengen en het is een geweldige manier om de algehele hydratatie voor uw kat te verhogen. Als je meer wilt weten over bottenbouillon (inclusief een compleet recept en reviews van mijn favoriete merken) kun je hier meer lezen.

Tonijn sap

Als je ooit het supergehoor (en supergeur) van je kat wilt testen, open dan een blikje tonijn vanaf de andere kant van het huis en kijk hoe je kat aan komt rennen! Sommige katten zijn helemaal door het dolle heen en raken opgewonden bij zelfs de potentiële van sommige draaien elke keer als ze horen een blikje te openen.

Net als bottenbouillon is het sap van tonijn een ware traktatie voor onze vleesetende katten, maar er zijn nog enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden, en niet alle tonijn is gelijk.

Ten eerste, wil je tonijn vermijden die gebaseerd is op olie. Ga in plaats daarvan voor tonijn in water, omdat te veel olie de maag van een kat echt van streek kan maken. Het andere waar je op moet letten is het zoutgehalte. Vergeet niet dat je kat een fractie van de grootte van ons is en terwijl een blikje misschien 5% van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid natrium bevat, is dat veel meer dan 5% voor onze kleine katachtige vrienden!

Controleer altijd de ingrediëntenlijst, maar als ik mijn kat een tonijntraktatie wil geven, ga ik meestal voor de tonijn van Wild Planet, omdat deze natriumarm en op kwik getest is. U kunt de laatste prijs op Amazon zien door hier te klikken.

Net als bij bottenbouillon kun je je kat gewoon tonijnwater te drinken geven, of het mengen met hun water om de dingen wat pittiger te maken. Zorg er wel voor dat je niet te veel tonijnwater gebruikt, want kwikvergiftiging is een reëel probleem.

Wat voor drankjes moeten katten vermijden?

Terwijl wij slechts een korte lijst hebben van wat katten kunnen drinken buiten het standaard water, is er een veel langere lijst van wat katten niet kunnen drinken. Maar beschouw dit niet als een volledige lijst, want er zijn veel dingen die katten moeten vermijden. We zullen alleen enkele van de grotere en meest voorkomende dingen opnoemen waar je op moet letten.

Alcohol

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat een kat sterk ruikende alcohol zou proberen te drinken, gebeurt het meer dan je zou denken! Hoewel katten waarschijnlijk niet zullen proberen je Jack en Coke op te drinken als je geniet van een drankje waar melk of room in zit, is de kans groot dat je kat besluit het toch te proberen. Denk eraan, katten zijn carnivoren en de vettige smaken en de geur van een romig drankje zijn misschien wel meer dan ze kunnen weerstaan.

Als uw kat een paar druppels van een mixdrankje oplikt, is er niet veel aan de hand. Maar als uw kat een aanzienlijke hoeveelheid alcohol binnenkrijgt, kan hij net als de mens een alcoholvergiftiging oplopen.

Melk

We hebben het al veel over melk gehad, maar het moet nog eens herhaald worden: katten, voor het grootste deel, zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze melk niet gemakkelijk kunnen verteren. Om die reden mogen katten geen melk of andere zuivelproducten drinken.

Ga in plaats daarvan voor veiligere opties zoals de katvriendelijke geitenmelk die we al hebben besproken.

Suikerhoudende dranken en sappen

Ondanks dat sommige online bronnen zeggen dat uw kat dingen als appelsap kan drinken, zijn dit soort suikerhoudende dranken niet goed voor katten. Katten hebben geen koolhydraten nodig en zijn niet goed in het verwerken ervan, wat betekent dat ze vaak overgaan op vet. Dat betekent dat suikerhoudende dranken zoals populaire vruchtensappen in het beste geval snel kunnen leiden tot overgewicht en in extremere gevallen zelfs kunnen bijdragen tot diabetes.

Voordat je je verdrietig voelt omdat je kat een vers glas sap mist, bedenk dat katten niet eens zoet kunnen proeven, dus ze missen echt niets!

Cafeïne

Het mag geen verrassing zijn dat cafeïne gewoon niet goed is voor onze kleine katten! VCA Hospitals legt uit dat “Honden en katten gevoeliger zijn voor cafeïne dan wij. Terwijl het nemen van een slok hete koffie of ijsthee waarschijnlijk geen nadelige gevolgen zal hebben voor de meeste huisdieren, kan de inname van een of twee dieetpillen fataal zijn voor kleine honden en katten.”

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat katten genoeg cafeïne zullen drinken dat gelijk staat aan een dieetpil, is het toch iets om te vermijden. Hoewel de meeste katten waarschijnlijk niet geïnteresseerd zullen zijn in energiedrankjes met een zoete smaak, kan koffie met veel room de nieuwsgierige kat zeker interesseren en moet het buiten bereik worden gehouden.

Afsluitende gedachten

Voor het grootste deel moeten katten gewoon water drinken. Maar het toevoegen van een beetje tonijnsap of bottenbouillon aan hun normale waterroutine kan veel variatie in de maaltijd brengen en fungeren als een leuke traktatie! Als je extra avontuurlijk wilt worden kun je iets als geitenmelk proberen.

Het toevoegen van variatie aan de vloeistoffen van je kat kan ook helpen om ze gehydrateerd te houden, wat soms een strijd kan zijn met katten.

Maar zoals met alles het geval is, zorg ervoor dat je niet te gek doet met speciale drankjes voor je kat en doe altijd aan matiging!