Hoe groot moet mijn kattenboom zijn?

hoe groot moet ik een kattenboom nemen

Katten houden van kattenbomen!

Maar als het tijd is om er een te kopen, kan het een beetje verwarrend worden. Er is een grote variëteit aan krabpalen en zelfs het woord krabpaal zelf betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Sommige mensen beschouwen een compacte activiteitentoren van 20 inch hoog als een kattenboom, terwijl anderen dat een kattenstruik zouden noemen!

Dan zijn er de mensen die onmiddellijk denken dat een kattenboom alleen een gigantische zes voet hoge muur van beige tapijt!

Natuurlijk, al deze vormen en maten worden beschouwd als kattenbomen. Maar heeft je kat dat echt allemaal nodig en hoe groot moet een krabpaal eigenlijk zijn?

De ideale grootte kattenboom zal variëren op basis van de ruimte die je beschikbaar hebt, de grootte van je kat, en de leeftijd van je kat. Maar in de meeste gevallen wil je een minimale hoogte van ongeveer 36 inch (91 cm) voor je kattenboom.

Maar hoe komen we aan dat getal?

Het is gebaseerd op de gemiddelde hoogte van gewone huishoudelijke voorwerpen. Het gemiddelde aanrecht is 1,5 meter hoog. Dus om uw krabpaal interessant te houden, en uw kat te ontmoedigen om op het aanrecht te klimmen, zult u willen dat uw krabpaal op zijn minst deze hoogte heeft. Bovendien, de hoogte voor de rugleuning van een bank is ook 36 inch!

Idealiter is je kattenboom hoger dan zowel de bank als het aanrecht, maar op zijn minst zul je de hoogte van deze gebieden willen evenaren.

Waarom zijn hoogtes belangrijk voor katten?

Katten hebben een diepgeworteld instinct om hoogtes op te zoeken en kattenbomen helpen onze katten hierop in te spelen.

Maar waarom zouden katten een hoge plek willen vinden?

Hoogtes geven onze katten een groter uitkijkpunt om het gebied rondom hen te overzien. Katten zijn van nature territoriale wezens en door in de bomen te klimmen zouden ze zich beter bewust kunnen zijn van eventuele inbreuken op hun territorium. Zij kunnen ook een betere kans hebben om hun volgende maaltijd op de grond beneden te spotten.

Het is ook mogelijk veiliger om in een boom te rusten dan op de grond. Hoewel we vaak denken aan onze katten als top roofdieren, en in ons huis zijn ze dat zeker, in het wild zijn katten zowel roofdier en prooi. Door in de bomen te gaan, kunnen katten zich moeilijker vindbaar maken.

Do Alle Katten houden van hoogtes?

Hoewel het een natuurlijk instinct is voor katten om hoogtes op te zoeken, is er toch veel variatie onder katten. Zoals kattenexpert Jackson Galaxy uitlegt: “Katten zien territorium op een driedimensionale manier die andere soorten (waaronder mensen) niet zien.” Hij gaat verder met te zeggen dat, “Dus onze eerste opdracht hier is om uit te vinden waar op de verticale as ze precies hun grootste mojo vinden.”

Sommige katten hunkeren duidelijk naar hoogtes en je kunt ze altijd vinden op de hoogste zitstok die voor hen beschikbaar is. Of dat nu je koelkast is of het aanrecht, deze hoogvliegende katjes zoeken de beste verticale ruimte op. Andere katten staan het liefst in de open lucht en in het middelpunt van alle aandacht. Deze katten lijken u vaak uit te nodigen om over hen heen te stappen, zodat u kunt komen waar u heen wilt.

Er is een goede kans dat je al weet waar de go-to plek van je kat is. Je weet wel, dat plekje waar je regelmatig een dun laagje vacht opruimt? Dat is waarschijnlijk de plek waar uw kat zich veilig en vertrouwd voelt.

Maar als je meer wilt weten over waar je kat zich het beste voelt, en hoe dat samenhangt met het vinden van de juiste maat kattenboom, bekijk dan deze video van Jackson Galaxy:

Waarom gaan voor een 36 Inch Hoge Kattenboom?

Als we willen dat onze katten zich op hun best voelen, willen we ze het beste plekje in huis geven.

In de meeste huishoudens is iets meer dan 36 inch een goede vuistregel, omdat dat hoger is dan de meeste banken en het standaard aanrecht.

Maar deze hoogte is niet alleen goed voor uw kat – het is ook goed voor u!

Als de boom van je kat hoger is dan de toonbank, dan is de kans groot dat ze het surfen op de toonbank een dagje overslaan ten gunste van het rusten op hun meer comfortabele kattenboom. Hetzelfde geldt voor je bank!

Hoewel het misschien niet altijd zo makkelijk is, is het idee hier om het gedrag om te leiden. In plaats van je kat te ontmoedigen om iets te doen wat jij niet wilt, geef je hem een geschikte uitlaatklep voor wat hij willen doen. Dus in plaats van gewoon nee te zeggen, geef je je kat een alternatief. Deze techniek is veel effectiever dan je kat te besproeien met water of andere straftechnieken!

Natuurlijk, verschillende katten zullen verschillende hoogtes nodig hebben, maar door te beginnen met 36 inch, ben je op weg naar succes. Als je op zoek bent naar een budget-vriendelijke maar rondom solide krabpaal, raad ik je deze 36″ krabpaal van YAHEETECH aan om mee te beginnen (Amazon link). Het is de exacte hoogte die we zoeken, heeft tonnen positieve recensies, en maakt een geweldige optie voor de meeste katten.

Als je iets specifiekers wilt, kun je onze lijsten bekijken met de beste krabpalen voor oudere katten, grote katten en zelfs katten met ontklauwde nagels (ja, die hebben ook krabpalen en kattenbomen nodig).

Hoe breed moet mijn krabpaal zijn?

Nu we onze hoogte hebben bepaald, is het volgende wat we moeten beslissen hoe breed onze kattenboom moet worden. Het is niet zo gemakkelijk om een harde en snelle regel te geven voor de breedte van je kattenboom, maar het is ook niet zo kritisch. Maar er zijn drie belangrijke dingen om te overwegen.

1. Hoeveel ruimte heb je?

Hoewel dit waarschijnlijk voor de hand ligt, is de grootste overweging bij het bepalen van hoe groot een boom moet zijn, althans in de breedte, de hoeveelheid vloerruimte die je daadwerkelijk beschikbaar hebt. Je moet rekening houden met de basis van de boom, maar ook met hulpstukken zoals manden die de totale breedte zullen vergroten.

Maar met zoveel variatie in de markt voor kattenbomen, is de kans groot dat je iets kunt vinden dat past bij de ruimte die je beschikbaar hebt, in bijna elke hoogte. Een van de meer extreme voorbeelden is deze superhoge 76,8″ kattenboom op Amazon die ongeveer 2 voet van de werkelijke vloerruimte in beslag neemt.

Dat betekent dat de boom meer dan 2 meter hoog is, maar slechts een klein beetje vloerruimte inneemt! Natuurlijk moet je hem aan de muur bevestigen om dat voor elkaar te krijgen, maar het is nog steeds een interessante optie als je hoog wilt gaan in een kleine ruimte.

Heb je meerdere katten?

Als je meerdere katten hebt, heb je misschien een bredere boom nodig. Katten zijn niet erg goed in het delen van dingen, ook niet in het delen van een kattenboom, maar dat betekent niet dat ze de boom negeren als hun katachtige huisgenoot er ook in zit. In plaats daarvan zullen ze waarschijnlijk een bepaald deel van de boom voor zichzelf opeisen en met een bredere boom heb je meer territorium om op te delen.

Maar net zo belangrijk, extra breedte geeft katten extra paden om te reizen voor hun ideale plek. Met een hoge en zeer smalle boom, kunnen katten moeten klimmen over om bij hun favoriete slaapplek te komen. Zelfs als je katachtige huisgenoten beste vrienden zijn, wil niemand dat er op ze getrapt wordt!

Een van mijn favoriete bomen voor meerdere katten is de Amolife Heavy Duty boom die je op Amazon kunt zien door hier te klikken. Deze kattenboom is hoog, breed, en heeft bijpassende paden aan weerszijden van de boom, wat betekent dat katten genoeg manieren kunnen vinden om te klimmen zonder iemands dutje te verstoren.

Hoe groot is jouw kat?

Grotere katten hebben grotere bomen nodig. We willen dat onze katachtigen kunnen genieten van een dutje op hun kattentoren, maar als het bovenste platform maar 9 bij 9 centimeter groot is, hebben grote katten niet veel ruimte! Hoewel er niet veel van zijn, zijn er genoeg krabpalen die speciaal ontworpen zijn voor grote katten (zoals Maine Coons) met platforms van jumbo-formaat.

Een van de meest populaire merken in die markt is Hey-Brother en je kunt meer over hen en onze andere favoriete bomen voor Maine Coons en andere grote katten in dit artikel lezen.

Afsluitende gedachten

Ik hoop dat dit artikel heeft geholpen om de verwarrende wereld van kattenbomen te vereenvoudigen! Hoewel je een krabpaal kunt vinden in zowat elke hoogte die je je maar kunt voorstellen, als je niet zeker weet hoe groot je moet gaan, is het een goede vuistregel om uit te gaan van ten minste 36 inch.

Dat is hoog genoeg om interessanter te zijn voor de meeste katten, maar klein genoeg dat je niet de bank gaat breken of ruimte moet vinden voor een gigantisch stuk kattenmeubilair. En als je je nu afvraagt waar in je huis je je nieuwe kattenboom moet zetten, bekijk dan dit artikel voor het antwoord!