Waarom hijgen katten in de auto?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Hoewel sommige katten reizen en uitstapjes naar buiten kunnen leren waarderen, geven de meeste katten de voorkeur aan de voorspelbaarheid van een vaste routine en voelen zich het meest op hun gemak in de veiligheid van hun huis.

Omdat katten onze taal niet spreken, kan het moeilijk zijn om te weten wat onze katten comfortabeler zou maken tijdens een autorit. In plaats daarvan moeten we afgaan op hun gemiauw en lichaamstaal.

Bijvoorbeeld, waarom hijgen katten in de auto?

Katten hijgen meestal als ze gestrest zijn, en als het erg warm is in de auto kan je kat gaan hijgen om warmte af te geven omdat ze niet goed kunnen zweten. Als uw kat echter overmatig hijgt en kwijlt, moet u hem naar de dierenarts brengen.

Laten we eens kijken of hijgen als een hond een normaal gedrag is voor katten en de manieren waarop je kunt omgaan met het hijgen van katten tijdens autoritten en in het algemeen!

Waarom hijgen katten in de auto?

Autoritten kunnen uiterst stressvol zijn voor je kat, zowel lichamelijk als emotioneel, en kunnen resulteren in hijgen, dus laten we dit vreemde fenomeen eens nader bekijken.

Reden 1: Ze zijn oververhit

Hijgen is een gedrag dat vooral geassocieerd wordt met honden en het is iets wat ze doen om zich koel te houden bij warm weer of wanneer ze uitgedroogd zijn.

Op dezelfde manier kunnen katten deze techniek ook gebruiken om af te koelen.

Volgens de RSPCA “kunnen katten en honden niet op dezelfde manier op hitte reageren als wij mensen. Wij hebben over ons hele lichaam zweetklieren die ons helpen onze temperatuur te reguleren, maar honden en katten hebben er maar een paar in hun voeten en rond hun neus.”

Hoewel katten zich meestal goed koel kunnen houden, zijn er situaties zoals reizen, waarin katten meer dan honden moeite hebben om met de hitte om te gaan en gemakkelijk oververhit kunnen raken en aan een hitteberoerte kunnen lijden.

Uiteraard zal oververhitting minder snel gebeuren in de veiligheid van je huis, omdat huizen meestal gebouwd zijn om koeler te blijven tijdens de warmere maanden. Ze zijn ook uitgerust met ventilatoren, of een andere vorm van A/C, en er zijn veel donkere en koele plekjes waar onze katten zich kunnen verstoppen.

Helaas biedt een auto niet altijd dezelfde bescherming tegen de warmte. Ik woon in Griekenland en reizen in de zomer met mijn katten is de ergste ervaring.

Zelfs als je de airco in je auto aanzet, kan het een paar minuten duren voordat de auto is afgekoeld, en dat kan genoeg zijn voor je kat om te gaan hijgen.

Als je de reismand per ongeluk op de zonkant hebt laten staan, verandert de reismand snel in een oven waar je kat niet meer uit kan ontsnappen.

Sommige katten kunnen beginnen te miauwen en ijsberen in hun reismandje en dat is wanneer je zou kunnen merken dat ze overmatig hijgen.

Het is belangrijk om de warmtegevoeligheid van je kat te kennen en hijgen is een nuttig teken dat je zal helpen om de temperatuur in de auto te regelen volgens de behoeften van je kat.

Reden 2: ze zijn gestrest

Als het op katten aankomt, kan hijgen meer in verband worden gebracht met stress dan met te warm zijn.

Ik denk dat we het er ook over eens kunnen zijn dat reizen in een auto voor de meeste katten al stressvol genoeg is en hijgen een normale reactie kan zijn, die meestal optreedt als hun hartslag verhoogd is.

Dit is iets wat u kunt verwachten als uw kat zelden het huis verlaat en op een zeer negatieve en angstige manier omgaat met veranderingen of dierenartsbezoeken.

Als je katje een angstige reiziger is, zul je ook merken dat als ze eenmaal weer thuis zijn, ze stoppen met hijgen.

Natuurlijk is het het beste om je katachtige metgezel in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het hijgen daadwerkelijk stopt zodra ze uit de auto en de drager zijn en ze weer hun kalme harige zelf zijn.

Ik wil ook nog vermelden dat uw kat misschien hijgt omdat hij gestrest is en oververhit in de auto. Je zult dus meer op de temperatuur van de auto moeten letten en ze tegelijkertijd moeten trainen om zich comfortabeler te voelen om in hun reismandje te blijven tijdens zowel korte als lange reizen.

Reden 3: Ze zijn misselijk

Net zoals reisziekte mensen kan treffen, kunnen katten ook misselijkheid ervaren, hoewel in hun geval Tammy Hunter, DVM, suggereert dat “het meestal wordt veroorzaakt door de stress en angst die gepaard gaan met reizen.”

Als je katje hijgt omdat ze misselijk zijn, kun je ook andere tekenen opmerken, zoals overmatig vocaliseren en ijsberen. Ze kunnen gaan kwijlen of voortdurend hun lippen aflikken en in sommige gevallen kan er wat braken en diarree optreden.

Omdat deze tekenen het gevolg kunnen zijn van een ernstige aandoening, is het het beste om contact op te nemen met de dierenarts van je kat en zelfs een bezoekje te brengen om er zeker van te zijn dat je kat niet echt ziek is.

Wat kan hijgen bij katten nog meer veroorzaken?

Ik heb mijn katten alleen in de auto zien hijgen, en de paar keer dat dat gebeurde had het meer te maken met het warme weer en de stress van de reis.

Maar natuurlijk hoeft hijgen niet te gebeuren in een bewegend voertuig of alleen om de bovengenoemde redenen, dus laten we eens kijken naar andere mogelijke redenen dat je katje kan ademen als een hond.

Reden 4: Oververmoeidheid tijdens het spelen

Sommigen van jullie hebben je kat misschien zien hijgen na een lange speelsessie, en jonge katten zijn meestal degenen die zich kunnen overbelasten door oefening of als ze de zoomies krijgen.

Als mijn katten met elkaar spelen kunnen ze meer dan een half uur bezig zijn met het op en neer rennen van het huis, en het klimmen in hun kattenbomen en boekenkasten tot ze moe worden.

Als een van hen water gaat drinken, dan weet ik dat hun spelletjes voorbij zijn. Uw kat is misschien net zo, maar in plaats van zich onmiddellijk te hydrateren, beginnen ze te hijgen.

Hoewel dit zeker een normaal gedrag is, is het toch de moeite waard om je katje goed in de gaten te houden. Want als ze blijven hijgen na elke activiteit dan kunnen ze last hebben van een van de volgende aandoeningen.

Reden 5: Aandoeningen van de luchtwegen

Hijgen heeft niet altijd te maken met stress of hoge temperaturen, maar kan in plaats daarvan een teken zijn van iets ernstigers, zoals een infectie van de luchtwegen waardoor ademhalen moeilijk wordt.

Volgens Malcolm Weir, DVM, “kan de infectie worden veroorzaakt door een of meer virale en bacteriële agentia die in staat zijn om ziekte bij katten te veroorzaken.” Hij voegt er ook aan toe dat “FVR (feline virale rhinotracheitis) en FCV (feline calicivirus) verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van alle infecties van de bovenste luchtwegen bij katten.”

Naast mogelijk hijgen, kunt u merken dat uw kat niest, er kan een ontsteking van de oogleden zijn, een verstopte neus, en afscheiding uit de neus of ogen.

U kunt ook gedragsveranderingen waarnemen, zoals lusteloosheid, verlies van eetlust, mogelijk scheelzien, en moeite met ademhalen.

Als je merkt dat je kat plotseling hijgt en dat ze niet hun gebruikelijke zelf zijn, dan is het het beste om ze mee te nemen voor een dierenartscontrole waar ze goed kunnen worden behandeld.

Reden 6: Astma bij katten

Een andere reden waarom je katje ademhalingsmoeilijkheden kan hebben die kunnen resulteren in hijgen, is katachtige astma.

Om precies te zijn, Cornell University stelt dat “katten die aan astma lijden, tekenen kunnen vertonen van ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling, snelle ademhaling, hoesten of kraken, ademhalen met open mond, of braken.

Meestal wordt katachtige astma veroorzaakt door een allergische reactie en tussen 1 en 5% van de katten lijdt aan deze ziekte.

Elke kat kan andere verschijnselen vertonen, de intensiteit van hun ademhalingsmoeilijkheden kan verschillen en tijdens een allergische reactie kunnen ze een astma-aanval krijgen.

Naarmate katten ouder worden kan katachtige astma intenser worden, en het is niet een aandoening die noodzakelijkerwijs kan worden genezen. Toch is het heel belangrijk om met uw kat naar de dierenarts te gaan om het ongemak te verlichten en om andere onderliggende aandoeningen te vinden die de astma van uw kat kunnen veroorzaken of verergeren.

Je zult ook moeten leren je katje in de gaten te houden en op te letten op hijgen en hoesten, zodat je hem of haar op tijd de juiste medicatie kunt geven, die hem of haar kan helpen een gelukkig leven te leiden.

Reden 7: Hartproblemen

Je katje zien hijgen in de auto kan worden toegeschreven aan hun stress, maar aanhoudend en overmatig hijgen kan iets ernstigers zijn.

Volgens Debra Horwitz, DVM, “kunnen katten hyperventileren, zowel snel als diep ademen, of hijgen door stress of ziekte, waardoor het moeilijk wordt om hart- of ademhalingsproblemen te onderscheiden van stress.”

Daarom is hijgen niet iets wat een kattenouder moet negeren, vooral niet als het een teken van een hartziekte kan zijn.

De CVMA, legt uit dat hartaandoeningen een veel voorkomende oorzaak van ziekte zijn bij huiskatten en het wordt vaak een “stille moordenaar” genoemd.

Ziekten van de hartspier zijn de meest voorkomende en het kan moeilijk zijn om vroege tekenen te ontdekken. Maar hartruis kan aanwezig zijn, evenals aritmie. U kunt gewichtsverlies opmerken als uw kat niet meer eet zoals vroeger, en ze kunnen lusteloos worden.

CVMA zegt ook dat katten met congestief hartfalen, “vaak met een open mond ademen, naar adem kunnen happen en blauw getint tandvlees hebben.

Dr. Bill Tyrrell voegt er ook aan toe dat “Maine Coons, Rag Dolls, Bengalen, Sphinxen, en Amerikaanse kortharige rassen de neiging hebben het meest getroffen te worden door hypertrofische cardiomyopathie”, maar dit betekent natuurlijk niet dat dit altijd het geval is, en dat andere rassen evenzeer getroffen kunnen worden.

Als u merkt dat uw kat hijgt of zwaar ademt, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen, zodat deze het hart van uw kat kan controleren en mogelijk ernstige complicaties in de toekomst kan voorkomen.

Reden 8: Hartworm Ziekte

Feline hartwormziekte is een gevaarlijke aandoening die optreedt wanneer een parasitaire worm (Dirofilaria Immitis) in het systeem van uw kat terechtkomt via een muggenbeet.

“Tussen 60 en 100 dagen na de eerste infectie,” zegt Dwight Bowman, DVM, “kun je tekenen van pathologie beginnen te zien in het lichaam van een aangetast dier, ook al is de parasiet nog niet volgroeid.”

De meest voorkomende tekenen dat uw kat besmet is met de hartworm zijn een snelle en moeilijke ademhaling, hoesten en kokhalzen. Ze kunnen diarree hebben en ze kunnen ook overgeven en u kunt bloed waarnemen.

Omdat hartworm fataal kan zijn, is het belangrijk om, zodra u merkt dat uw kat overmatig hijgt, uw kat naar uw dierenarts te brengen voor een juiste diagnose en behandeling. Echter, hartworm bij katten is vrij zeldzaam.

Wat moet u doen als uw kat hijgt in de auto?

Zodra u merkt dat uw kat in de reismand hijgt of zwaar ademt, moet u uitzoeken wat de oorzaak van deze reactie kan zijn.

Hijgen kan een normale reactie zijn op stress aan het begin van de reis, maar als het aanhoudt dan kan het iets ernstigers zijn.

Het is dus belangrijk dat je het hijgen aanpakt.

Geef Ze Water

Omdat hijgen het gevolg kan zijn van oververhitting en uitdroging, moet je proberen je kat wat water te geven tijdens de autorit.

Wanneer ik met mijn katten reis zorg ik dat ik een flesje water klaar heb staan voor het geval ik ze zie hijgen of klagen op wat voor manier dan ook.

U kunt een dierenkom krijgen die geschikt is voor op reis, zoals de Agecash inklapbare kom die u op Amazon kunt bekijken. Het wordt ook geleverd met een afvalzak dispenser die u kunt gebruiken om de kattenbakvulling van uw kat te verversen in het geval u op een lange autoreis gaat.

Zet de airco aan

Afhankelijk van het weer buiten of op welk uur van de dag u met uw kat reist, moet u ervoor zorgen dat de temperatuur in de auto geschikt is voor uw kat.

Als het erg warm is buiten, of je hebt je auto aan de zonnige kant van de straat laten staan, is het het beste om de airco aan te zetten en de hele auto eerst te laten afkoelen, voordat u uw kat naar binnen brengt.

Reismandjes, vooral die van zacht materiaal, kunnen snel oververhit raken, dus misschien kunt u beter een groter plastic reismandje gebruiken dat goed ventileert.

Onthoud dat als jij het warm hebt, je katachtige metgezel het waarschijnlijk nog warmer zal hebben. Niet alleen reizen ze in een kleine reismand, maar bovendien hebben ze ook een zware vacht die, tenzij je een haarloze Sphynx bezit.

Neem een autopauze

Tijdens lange autoritten raden dierenartsen aan om “u om de twee uur moet stoppen om uw hond of kat de gelegenheid te geven zichzelf te ontlasten en de benen te strekken.

Dit is een kans om hun kattenbak aan te bieden, wat water, en eventueel voedsel of lekkers dat hen kan kalmeren.

Je zou ook een paar minuten de tijd kunnen nemen om tegen je katje te praten, ze te aaien en ze misschien uit de reismand te halen om te knuffelen of om ze goed uit te laten rekken. Dit kan echter een slecht idee zijn als je kat echt angstig is, omdat het voortdurend in en uit de reismand halen de stress kan verhogen.

Zelfs als je je kat er niet uit kunt laten, zorg er dan voor dat je je hand in hun reismandje steekt en de temperatuur voelt. als je kat te warm aanvoelt of de atmosfeer in het reismandje, dan moet je misschien de airco hoger zetten.

Onthoud dat je een kat of welk huisdier dan ook nooit onbeheerd in een auto moet achterlaten. Zelfs als je denkt dat je maar een paar minuten weg bent, kan dit genoeg zijn om je kat oververhit te laten raken of zich verlaten en angstig te laten voelen, zelfs met de airco aan.

Je huisdier alleen in de auto achterlaten kan ook als illegaal worden beschouwd in bepaalde staten van de V.S. en mogelijk in andere landen van de E.U.

Breng ze naar de dierenarts

Als laatste, maar zeker niet als minste, moet je het gedrag van je kat in de gaten houden op het moment dat je merkt dat hij hijgt.

Terwijl hijgen een korte reactie op de warmte kan zijn of het kan het resultaat zijn van de nervositeit van je kat, kan het ook een teken zijn van iets ernstigers.

Samen met de paar voorbeelden die we al gaven, kan hijgen worden veroorzaakt door andere gezondheidsaandoeningen, trauma, en extreme pijn.

Dus, Als het hijgen aanhoudt of u merkt dat uw kat kwijlt, angstig ijsbeert, of er zwak en lusteloos uitziet tijdens of na de rit, zorg er dan voor dat u hem naar de dierenarts brengt voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe Verminderen Kat Hijgen Tijdens Autoritten?

Je kat zien hijgen op weg naar de dierenarts kan een eenmalige gebeurtenis zijn, en voor sommigen van jullie is het misschien een regelmatige gebeurtenis die in principe wordt uitgelokt door het reizen zelf en niet door een medisch probleem.

In die gevallen zijn er een paar dingen die je daadwerkelijk kunt doen om je kat voor te bereiden op de reis die komen gaat, om hun stress te verminderen en ze zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen.

Kies de juiste reismand

Een van de eerste dingen die u wellicht wilt doen om de reis van uw kat zo stressvrij mogelijk te maken, is het kiezen van het juiste reismandje.

ASPCA stelt dat een kattenmand een comfortabele ruimte moet zijn waarin uw kat kan staan, zitten, liggen en zich omdraaien.

De VCA Canada, als uw kat het niet leuk vindt om in een reismandje te zitten, overweeg dan om een oversized, bovenlaadbare reismand aan te schaffen, zodat uw kat zich niet door een smal deurtje hoeft te wringen.

Hoewel grotere dragers het beste werken voor grotere kattenrassen zoals de Maine Coon, en grotere katten in het algemeen, zijn ze ook geweldig voor lange-afstandsreizen met de auto voor de gemiddelde grootte-kitty.

Door hier te klikken kunt u onze top 8 dragers voor in de auto vinden. In onze reviews, hebben we rekening gehouden met de grootte, materiaal, ventilatie, draagbaarheid, en veiligheid functies onder andere dingen.

Draagzak Train Uw Kat

Hoewel katten veel stress kunnen ervaren tijdens het reizen, stelt Tammy Hunter, DVM, ons gerust dat “katten zeer levendige reisgenoten kunnen zijn als we de tijd nemen om een positieve ervaring voor hen te creëren.”

De beste manier om het hijgen te verminderen is om de stress die deze reactie veroorzaakt te verminderen door ze langzaam aan het reismandje te introduceren ver voor de geplande autoreis.

In feite is het het beste om uw kat zo vroeg mogelijk te trainen in het reismandje, door ze te conditioneren om te geloven dat een reismandje een veilige plek is. U kunt dat doen door het reismandje te veranderen in een kattenbed, en door het in een sociale omgeving te plaatsen.

Vergeet niet om dit gevoel van vertrouwdheid te versterken met hun favoriete geuren, hun favoriete dekentje, hun speeltjes, en zelfs wat catnip.

Ik begrijp dat voor sommigen het opbergen van een reismandje ruimte bespaart, in dit geval moet je je katje een paar dagen of weken voor de grote reis helpen zich aan het reismandje aan te passen.

Gebruik traktaties of hun favoriete speeltje om je katje naar binnen te lokken en prijs ze telkens als ze dat doen, totdat ze zich helemaal op hun gemak voelen om binnen te blijven, zelfs met het deurtje dicht.

Verminder hun bewegingsziekte

Uw kat kan ook hijgen wanneer ze zich misselijk voelen, dat is waarom Tammy Hunter, DVM, suggereert dat “op de dag van de reis, het ontbijt te onthouden van uw kat. Reizen op een lege maag minimaliseert de kans op misselijkheid en braken.

Je zou ook de reismand kunnen bekleden met een absorberend kompres, voor het geval je kat begint over te geven als gevolg van stress en reisziekte.

Je moet ook pauzes inlassen en je kat wat water geven om hem gehydrateerd te houden en het hijgen te verminderen.

Ik stel ook voor dat je de drager goed aan de stoel vast te maken, zodat hij niet verschuift of te veel beweegt.

Bereid uw kat van tevoren voor

Als je van plan bent een langeafstandsreis te maken met je katachtige metgezel, moet je hem of haar een paar keer voor de reis meenemen voor een proefrit.

Op deze manier kun je hun reactie in de gaten houden. Als je merkt dat je katje begint te hijgen kun je de temperatuur aanpassen om te kijken welke het beste bij hem past, of je kunt traktaties en catnip gebruiken om hun stress te verminderen.

Terwijl reizen met een kat zonder hun reismandje ten strengste verboden is kunt u uw kat uw auto laten verkennen met de motor uit voor de reis.

Op deze manier krijgt je kat de kans om alle onbekende geuren van dichtbij te ruiken en kunnen ze de auto markeren met hun eigen geur en er een vertrouwd gebied van maken.

Vergeet niet om alle benodigdheden van uw kat in te pakken die hun hijgen kunnen verminderen, en dat omvat water, voedsel, hun kattenbak, evenals extra dekens en speelgoed.

Voor de reis zelf zou je met je katje kunnen spelen om ze te helpen al hun energie kwijt te raken. Dit kan hen helpen het grootste deel van hun reistijd slapend door te brengen in plaats van zich zorgen te maken.

Kies de juiste tijd om te reizen

Aangezien hijgen tijdens autoritten nauw geassocieerd kan worden met warm weer, moet je ervoor zorgen dat je niet reist op een zeer warme dagindien mogelijk.

Wanneer u uw kat naar de dierenarts brengt, probeer dan een avondafspraak te kiezen, zodat u niet overdag hoeft te rijden, wanneer de zon op zijn hardst is.

Als je met je kat reist omdat je ze mee wilt nemen voor een wandeling aan de lijn, zou ik je adviseren om de afspraak te verzetten en een dag of een maand te kiezen wanneer het weer veel koeler is.

Natuurlijk gebeuren dingen niet altijd zoals we willen, en als je geen andere keus hebt dan te reizen op de heetste dag, van de heetste maand, op het heetste uur dan kun je nog steeds zorgen dat je kat zich comfortabel voelt en niet hijgt met de volgende stappen:

  • Koel uw auto omlaag voordat je je kat binnen zet.
  • Gebruik autojaloezieën die je aan beide kanten op de portierramen kunt plakken om het binnenvallende zonlicht te verminderen.
  • Houd de drager uit de buurt van de zonzijde.
  • Probeer pauzes te nemen om de drager te verplaatsen als de plaats van de zon gedurende de dag verandert.
  • Je moet je katje regelmatig controleren om te zien of ze nog steeds hijgen.

Als je kat nog steeds hijgt, zelfs nadat je de temperatuur hebt aangepast en de bovenstaande stappen hebt gedaan, dan moet je overwegen om je kat naar de dierenarts te brengen.

Hydratatie is belangrijk

Je kat heeft misschien geen water nodig als je hem meeneemt voor een kort bezoekje aan de dierenarts, maar als je van plan bent om te verhuizen of over een lange afstand te reizen, dan moet je ervoor zorgen dat ze water drinken.

Als je met een metgezel reist, kun je hem of haar vragen om je kat wat water aan te bieden in een opvouwbare kom of klein schaaltje. Maar als je alleen reist, probeer dan pauzes in te lassen om je kat te hydrateren.

Als je kat weigert om water te drinken, kun je wat zacht voedsel toevoegen aan de mix of zelfgemaakte bottenbouillon voor katten gebruiken. Wanneer ik met mijn katten moet reizen, voeg ik de saus van hun favoriete kattenvoer toe aan het water om ze te motiveren om te drinken, en gelukkig werkt het heel goed voor mijn beide pluizige lordlings.

Help ze te ontspannen

Tot slot moet je ook denken aan het emotionele welzijn van je kat tijdens de autorit. Sommige katten hijgen vanwege stress, dus hen kalm houden tijdens je reizen kan helpen hun gedrag te verminderen.

In sommige gevallen, als je katje extreme angst heeft kan kalmerende kleding helpen hun stress te verlichten, of je zou in plaats daarvan kattenferomonen gebruiken.

Volgens Dr. Tynes sturen deze feromonen “een specifieke troostende boodschap naar het huisdier, zoals ‘je bent hier veilig’ of ‘je hoort hier thuis’.”

Je zou de Feliway Classic Spray kunnen gebruiken die verkrijgbaar is op Amazon. Het kan helpen het hijgen van je kat te verminderen als ze zich gestrest voelen en hun algemene reiservaring positiever te maken.

Katten hebben ook onze aandacht en liefde nodig als ze bang zijn, dus probeer pauzes in te lassen om je kat te aaien.

Je kunt ook tijdens de rit tegen ze praten en muziek afspelen die kalmerende frequenties gebruikt voor katten om hen te helpen ontspannen en slapen.

Mijn beide katten genieten van deze afspeellijst en om eerlijk te zijn heb ik ook de neiging om er op in te dommelen!

Slotgedachten

Reizen in een reismandje op een rijdend voertuig is absoluut een gekke ervaring voor de meeste kittens. Het is dus niet verwonderlijk dat de hoge mate van stress hun ademhaling beïnvloedt en wat hijgen veroorzaakt.

Misschien helpt het aanzetten van de airco of het rijden van uw kat naar de dierenarts tijdens de latere uren van de dag hen zich comfortabeler te voelen, waardoor het hijgen vermindert.

Maar als uw kat nog nooit met open mond heeft geademd zoals een hond, dan is het het beste dat u hem meeneemt voor een snelle controle.

Het kan niets zijn, of het kan iets zijn dat je toevallig net op tijd opmerkte om hun kostbare kleine leven te redden.

Heb je je pluizige baasje ooit zien hijgen of vermijden ze hondengerelateerd gedrag?