Kunnen ontklauwde katten hun klauwen terug krijgen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Kunnen ontklauwde katten hun klauwen terug krijgen

Let op: Deze post is bedoeld om kattenouders met ontklauwde katten voor te lichten, maar we zijn geen voorstander van het ontklauwen van katten. Toch is het een complex onderwerp en als je meer wilt weten over beide kanten van de zaak, raad ik je dit artikel van de BBC aan.

Ontklauwen neemt gestaag af in populariteit en in veel landen is de praktijk volledig illegaal. Maar er zijn nog steeds duizenden en duizenden katten die deze ingreep reeds hebben ondergaan.

Is er een kans dat deze katten weer klauwen kunnen krijgen of is het ontklauwen van katten permanent? Met andere woorden, kunnen ontklauwde katten ooit hun klauwen terug laten groeien?

Ondanks de naam is het ontklauwen eigenlijk het operatief verwijderen van het laatste teenbotje van een kat. Het is iets heel anders dan het knippen van een nagel en als het goed gedaan is, wordt het beschouwd als een permanente oplossing zonder kans dat de klauwen ooit weer aangroeien. Echter, als het verkeerd gedaan wordt, kan er een rudimentaire nagel aangroeien.

Niet alleen is de kans op complicaties bij een correct uitgevoerde klauwverwijdering relatief groot, maar bij een foutieve ingreep kan ook pijnlijke klauwgroei optreden. Zelfs in gevallen van een botte klauwverwijdering zullen katten hun klauwen nooit meer als voorheen laten groeien en deze situaties vereisen meestal nog meer chirurgie.

We gaan dit onderwerp nader bekijken, maar laten we eerst eens kijken of we het eens zijn over het verschil tussen een nagelkapbeurt en een klauwoperatie.

Begrijp het verschil tussen nagels knippen en een klauwoperatie

Als je de naam “declawing” in de mond neemt, klinkt het alsof alleen de nagels of klauwen worden verwijderd.

Maar de realiteit is veel anders en de procedure kan beter worden omschreven als een “de-toeing” operatie.

Dat komt omdat het laatste deel van elke teen wordt verwijderd als onderdeel van de operatie. Het is het equivalent van het verwijderen van de laatste knokkel van elk van uw handen en niet alleen wordt de klauw verwijderd, maar het verandert ook de functie van de poot in het algemeen.

Als je nadenkt over je eigen nagels, is het logisch dat het verwijderen daarvan ook het verwijderen van de laatste knokkel zou vereisen. Immers, de meeste mensen hebben wel eens een verwonding meegemaakt of gezien waarbij de nagel geheel of gedeeltelijk eraf valt. Het kan lang duren voor hij weer aangroeit, maar uiteindelijk gebeurt dat wel.

Hetzelfde geldt voor katten en de enige manier om van de klauw af te komen is door de teen te verwijderen, waardoor dit een permanente oplossing is, althans wanneer het correct wordt gedaan.

Hoe kan een nagel teruggroeien na een klauwverwijdering?

Maar wanneer een klauwoperatie verkeerd wordt uitgevoerd, kan een dierenarts per ongeluk een deel van de onderkaakkam achterlaten en slechts een deel van de laatste teen van het bot verwijderen. De onderkaakkam ligt diep in de laatste tenen en is de plek van waaruit de klauw groeit.

Je kunt dit gebied zien als het groeicentrum van de nagel. Maar zelfs als een deel van de onderkaakkam wordt achtergelaten, wordt de anatomie van de nagel zo ingrijpend veranderd dat de onderkaakkam nog steeds niet normaal kan functioneren en je achterblijft met kleine, rudimentaire, en over het algemeen onfunctionele nagels die soms rechtstreeks uit de poot kunnen groeien.

Helaas kan de groei van deze nagels behoorlijk pijnlijk zijn voor katten, wat kan leiden tot extra gedragsveranderingen en de noodzaak van corrigerende chirurgie.

Hoe vaak ‘hergroeien’ ontklauwde katten hun nagels?

Ondanks dat het als een permanente oplossing wordt beschouwd, hebben we al vastgesteld dat hergroei van klauwen kan voorkomen.

Maar hoe vaak gebeurt dit?

Het is moeilijk precies te zeggen en de werkelijke prevalentie zal sterk variëren, afhankelijk van het ervaringsniveau van de dierenarts en de gebruikte techniek, maar volgens de statistieken van de AVMA, “vertoont ongeveer 3% van de ontklauwde katten hergroei van de klauw.” Andere studies suggereren een hergroei percentage van 10% in sommige gevallen.

In het merendeel van de gevallen houdt klauwgroei verband met de guillotine-methode van het ontklauwen. Bij deze methode wordt het laatste derde deel van de teen verwijderd met behulp van een guillotine-achtige nagelknipper of een scalpel.

Auw.

Ik zou een nagelknipper niet als een chirurgisch precies instrument beschouwen, dus het is geen verrassing dat het gebruik ervan bij een operatie tot complicaties kan leiden.

Andere methoden, zoals het gebruik van lasers, hebben een veel lager risico op hergroei van klauwen, samen met andere complicaties, maar zijn net zo slecht in termen van langdurige schade voor de kat.

Kun Je Een Klauw Omkeren?

Helaas is er geen manier om een klauwverwijdering ongedaan te maken en als de procedure eenmaal is uitgevoerd, zal de kat nooit meer dezelfde functie hebben als vroeger. Met andere woorden, er is geen manier om een kat met een klauw te “herklauwen”.

Dat komt omdat klauwen het verwijderen van botten is en klauwen. Nagels groeien terug als ze geknipt zijn, maar botten groeien niet terug.

Wat is een klauwherstel operatie?

Een deel van de verwarring over het al dan niet kunnen terugdraaien van klauwoperaties kan voortkomen uit iets dat een klauwhersteloperatie wordt genoemd. Dit is een operatie waarbij mislukte of onvolledige klauwen chirurgisch worden gerepareerd.

Wanneer de ontklauwing niet correct wordt uitgevoerd, zijn er niet alleen problemen met het teruggroeien van de nagels, maar kunnen er ook botfragmenten achterblijven. Dit kan complicaties veroorzaken bij de genezing van de operatieplaats, maar in veel gevallen zal het lichaam van de kat gewoon om deze botfragmenten heen genezen, wat kan leiden tot chronische pijn.

Er zijn verschillende groepen die zich specifiek richten op het repareren van slecht uitgevoerde declaws en je kunt een beter idee krijgen van wat ze doen in de video hieronder. Let er wel op dat er enkele licht grafische beelden te zien zijn van de verwijderde botfragmenten en bloed.

Wat kan je doen als je klauwen terug beginnen te groeien?

Als u merkt dat uw kat met klauwen plotseling kleine nageltjes terug begint te laten groeien, dan zult u uw dierenarts willen bezoeken. In veel gevallen kan het teruggroeien van klauwen na een ontklauwing behoorlijk pijnlijk zijn voor katten, maar zelfs als uw kat het niet erg lijkt te vinden zult u toch uw dierenarts de situatie willen laten beoordelen.

Röntgenfoto’s kunnen u helpen een beter idee te krijgen van wat er aan de hand is en te anticiperen op eventuele toekomstige veranderingen die meer problemen kunnen veroorzaken.

In sommige gevallen kan een klauwherstellende operatie nodig zijn en in andere gevallen kan het zinvoller zijn om de kleine klauwtjes gewoon te laten zitten waar ze zitten. Uw dierenarts kan u helpen beslissen.

Wat als een klauw wordt verwijderd Zonder Chirurgie?

Hoe zit het met gevallen waarbij een klauw is verwijderd als gevolg van een ongeluk of een ander probleem buiten een chirurgische klauwverwijdering…groeien klauwen in deze gevallen weer aan?

Klauwen die zijn verwijderd als gevolg van een trauma of een ongeval groeien meestal vanzelf weer aan, hoewel het een langzaam proces zal zijn. Tenzij de onderkaak aan de basis van de teen is verwijderd, zal de klauw uiteindelijk weer aangroeien. Maar als het ongeval ernstig genoeg is, of als het laatste deel van de teen is verwijderd, kan een blijvende verwijdering van de klauw optreden, net als bij een klauwverwijderingsoperatie.

Zijn er alternatieven voor het ontklauwen?

Het is gebruikelijk om de gevolgen van een klauwoperatie bij katten te bagatelliseren. Katten zijn niet alleen zeer goed in het verbergen van pijn, maar ze kunnen zich ook heel goed aanpassen. Mensen verwijzen vaak naar ontklauwde katten die ze in bomen of hekken hebben zien klimmen als voorbeeld van hoe de ingreep hen niet afremt. Ontklauwde katten kunnen in sommige gevallen zelfs uitstekende mousseliers zijn, maar dat betekent niet dat ze deze dingen pijnloos doen.

Hoewel we ons hebben geconcentreerd op de vraag of klauwen al dan niet kunnen hergroeien na een klauwoperatie, kun je de vraag echt niet beantwoorden zonder de problemen met klauwchirurgie in de eerste plaats aan te raken.

Niet alleen is de ingreep pijnlijk voor katten, zowel op de korte als op de lange termijn, maar het leidt ook vaak tot gedragsproblemen die veel erger zijn dan het krabben aan meubels.

Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor declawing, variërend van beschermende barrières voor meubels tot speciale kapjes die je kunt gebruiken om scherpe klauwen te bedekken. Je kunt alle alternatieven voor het ontklauwen bekijken in onze complete gids door hier te klikken.

Afsluitende gedachten

Terwijl katten kunnen. na een klauwoperatie hun klauwen weer aangroeien, maar niet op de manier die je zou verwachten.

Na het verwijderen van hun bot als gevolg van een klauwoperatie, zullen katten nooit meer helemaal de oude zijn en wanneer klauwen teruggroeien is dat een probleem. In sommige gevallen kunnen katten zonder problemen leven met hun nieuwe kleine klauwtjes, maar in andere gevallen is een chirurgische ingreep nodig om de overgebleven onderkaakkam te verwijderen.

Helaas is een klauwoperatie echt blijvend en hoewel het herstellen van een slechte klauw katten kan helpen comfortabeler te leven, is er geen manier om de procedure ooit volledig terug te draaien.