Waarom hebben katten voeten met zwemvliezen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Ik ben er vrij zeker van dat elke kattenouder geobsedeerd is door de voeten van zijn kat!

Ik bedoel, wie zou dat niet zijn?

Kattenvoeten zijn gewoonweg schattig met hun kleine pootkussentjes die lijken op squishy bonen. Sommige katten houden er niet van als je hun pootjes aanraakt, maar mijn katten hebben daar geen probleem mee, dus op een dag, na een paar pootmassages, realiseerde ik me dat ze allebei een vreemde singel aan elk pootje hebben.

Maar waarom hebben katten zwemvliezen aan hun poten? De meeste grote en kleine katten hebben zwemvliezen en sommige zijn meer uitgesproken dan andere. Zoals bij de meeste dieren bieden de vliezen aan de poten van uw kat stabiliteit bij het lopen op modderige grond en extra hulp bij het zwemmen, maar ook bij het vangen van voedsel.

Als je meer wilt weten over waarom een kat die het grootste deel van de dag op de bank ligt te dutten, zwemvliezen nodig heeft, dan hoef je alleen maar verder te lezen!

Waarom hebben katten zwemvliezen?

Of we het nu hebben over verwilderde katten, onze huiskatten, of hun wilde grote neven, ze vertrouwen allemaal op hun poten en hun voortreffelijke anatomie om te overleven, en de vliezen tussen hun tenen dienen ook een doel.

Reden 1: Om prooien te besluipen

Katten zijn bekwame roofdieren die vertrouwen op hun lenige lichaam om hun prooi te besluipen, te vangen en te doden. In feite hebben huiskatten een jachtsucces van 32%.

Dus, laten we eens een kijkje nemen naar hun poten. Hun pootkussentjes, Dr. Barrack, DVM, legt uit “zorgen voor tractie en fungeren als schokdempers voor de beenderen, pezen en ligamenten van de ledematen.”

Hun klauwen zijn dodelijke wapens die ze gebruiken om hun prooi vast te grijpen, of er naar te slaan om het te verwonden. Hun voeten met zwemvliezen spelen ook een belangrijke rol, vooral in het wild, omdat zij katten helpen zich door een natte omgeving te navigeren.

De vliezen tussen de tenen voorkomen dat ze wegzakken in de modder, wat niet alleen nuttig is wanneer ze jagen, maar ook wanneer ze opgejaagd worden. Deze singels stellen hen in staat om heimelijker te jagen als ze hun prooi bij waterbronnen zoekenof dat nu een rivieroever of plassen zijn.

Reden 2: Om in balans en wendbaar te blijven

Katten staan bekend om hun sierlijke en geluidloze tred, hoe ze van bepaalde hoogten kunnen springen en op hun pootjes kunnen landen. Ook hun zwemvliezen spelen een rol, want die helpen hen te lopen, te springen en door de natte en modderige grond te rennen zonder weg te zinken.

Deze schijnbaar onbeduidende webben geven onze kittens, als ze vrij buiten zouden kunnen rondlopen, de mogelijkheid zich over elk terrein, land of water, te verplaatsen. Niet alleen is deze eigenschap geweldig voor de jacht, maar het betekent ook dat zij zich van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen, hetzij om te paren, op zoek naar meer voedselbronnen, of om een groter roofdier te ontwijken zonder dat het drasland een obstakel vormt.

Reden 3: Efficiënte zwemmers zijn

Om te overleven moeten katten, kunnen jagen in verschillende omgevingen, of het nu in de bergen is, in de stad, of bij het water. En als we kijken naar hoeveel katten er over de hele wereld zijn, die onder verschillende omstandigheden leven, dan zijn ze er inderdaad in geslaagd om te overleven!

Dus, je ziet je kat misschien als een relaxte, waterhatende pluizenbol, maar alleen omdat ze niet van water houden, betekent niet dat ze niet kunnen zwemmen. Per slot van rekening zou het een dier geen goed doen als hij het niet kon.

Net als bij andere dieren, eenden, bijvoorbeeld, helpt deze singel tussen de tenen van uw kat hem tegen het water te duwen en kan hij zich er zonder veel moeite door voortbewegen.

Zo, katten kunnen absoluut zwemmen als ze moetenEn net als hun neven en nichten gebruiken huiskatten hun zwemvliezen om efficiënter te zwemmen. Voor een buitenkat die haar eigen voedsel moet vangen, in de buurt van water moet zijn, of moet wegrennen van roofdieren, zijn deze zwemvliezen onmisbaar!

Hebben alle katachtigen zwemvliezen?

Net zoals alle huiskatten zwemvliezen hebben, hebben ook de katten die tot het Felis geslacht behoren zwemvliezen, omdat de huiskatten “ongeveer 6,2 miljoen jaar geleden van een gemeenschappelijke voorouder in Noord-Amerika zijn afgeweken”. zoals genetische studies hebben uitgewezen.

Tot op zekere hoogte zou je kunnen zeggen dat onze katachtige metgezellen de kleine versies zijn van hun grotere neven. Tenslotte delen zij “ongeveer 95,6% van hun DNA met tijgers, waarvan zij ongeveer 10,8 miljoen jaar geleden op de evolutionaire boom divergeerden,” aldus onderzoek.

Tijgers zijn een goed voorbeeld van grote katten met zwemvliezen. De Bengaalse tijgers, bijvoorbeeld, leven in natte mangrovebossen langs de Ganges rivier in India. Ook de Jaguar gaat water niet uit de weg, integendeel, het zijn goede zwemmers dankzij hun zwemvliezen en ze jagen op vissen en schildpadden.

Een andere bedreven zwemmer die toevallig een hoed is, is de vissende kat. De vliezen tussen de tenen maken van hen pro-zwemmers, het helpt hen bij het zwemmen en voorkomt dat ze wegzinken in modderig water.

Tenslotte, kon ik deze echte cutie niet weglaten, de platkop van Zuidoost Azië. Volgens National Geographic, “heeft de katachtige zwemvliezen, een vreemd gestroomlijnde kop, en zwemt hij het liefst in moerassige veenbossen.”

Waarom hebben huiskatten zwemvliezen nodig?

Net als wilde katten delen alle huiskatten deze evolutionaire eigenschap en hoewel het vreemd lijkt om je voor te stellen dat onze huiskatten hun voeten met zwemvliezen zouden gebruiken als ze in het wild leefden, zouden ze dat zeker doen en hebben ze meer kans om te overleven.

Dus, ook al haten de meeste huiskatten water, als er een grote overstroming was en ze echt moesten zwemmen, konden ze hun zwemvliezen gebruiken om zichzelf te redden. Of je het nu wilt geloven of niet, je kleine haarbal is een geboren zwemmer!

Hebben alle kattenrassen voeten met zwemvliezen?

Zoals hierboven vermeld, alle katten hebben voeten met zwemvliezen, ongeacht het ras. Hoe gek het ook mag klinken, er zijn ook veel katten en bepaalde kattenrassen die graag zwemmen. Dankzij de singels aan hun voeten is dit mogelijk; de lengte van de tenen en de hoeveelheid singels is echter niet noodzakelijk dezelfde.

Laten we eens kijken naar de Sphynx, het internet wordt overspoeld met video’s van deze unieke en haarloze schoonheden die genieten van hun bad, wat een geluk is, want Sphynx katten moeten eigenlijk heel vaak in bad! Het is ook veel gemakkelijker om de webben van haarloze rassen te zien omdat er geen vacht is om ze te bedekken.

Een ander ras dat bekend staat om hun liefde voor water en zwemmen is de Bengaalse Kat. Deze persoonlijkheidstrek zou kunnen worden toegeschreven aan de Aziatische luipaard die beroemd is om zijn zwem- en jachtcapaciteiten in het water.

Het is de moeite waard om een noordelijk ras te vermelden, de Maine Coon die ook graag zwemt. Niet alleen hebben ze poten met zwemvliezen, maar ze hebben ook een dikke vacht die water afstoot en extra isolatie biedt. En nu we het toch over poten hebben, dit ras heeft niet alleen voeten met zwemvliezen, maar het leuke is dat ze drager zijn van het gen voor extra tenen, een aandoening die bekend staat als Polydactylie.

Je kan zeker zien dat deze Maine Coon zijn gespreide tenen uitstrekt als ze het water verkent!

Omdat ik in Griekenland woon, kan ik ook bevestigen dat ik veel katten in de Egeïsche zee heb zien zwemmen!

Hoe herken je de poten met zwemvliezen van je kat?

Als je het artikel tot nu toe hebt gelezen en je hebt nog steeds geen idee wat de poten met zwemvliezen van een kat zijn of hoe ze eruit zien, of misschien ben je er niet van overtuigd dat poten met zwemvliezen een ding zijn, dan is er een gemakkelijke manier om ze te spotten!

Het kan een moeilijke taak zijn als je kat het niet leuk vindt als je hun pootjes aanraakt, tenzij je natuurlijk een vrijkaartje hebt. Je kunt voorzichtig de poot van je kat in je hand nemen en proberen zachtjes tussen hun tenen te voelen om te zien of ze deze vorm van teeninspectie tolereren.

Als je geen zwiepende staart, naar achteren getrokken oren en een over het algemeen geërgerde uitdrukking op het gezicht van je kat ziet, dan kun je hun tenen uit elkaar spreiden en u zult voelen dat de vingers van uw kat gedeeltelijk verbonden zijn met de tenen aan weerszijden.

Het is belangrijk op te merken dat, tenzij je kat zeer uitgesproken webben heeft, deze in niets zullen lijken op de webben van een eend of kikker.

Voor eigenaren die geen toestemming hebben om de webben van hun kat te controleren, dan kunt u wachten tot uw kat wakker wordt en zich uitrekt. De meeste katten zullen van nature hun tenen uit elkaar spreiden tijdens het strekken, zodat je een glimp kan opvangen van hun webben.

Ik kan de webben meestal zien als mijn katten gaan zitten om hun buik te verzorgen met één poot boven hun hoofd, een houding die ik “Spock’s groet” noem.

Hebben de voetzolen van mijn kat speciale verzorging nodig?

Kattenpootjes zijn meestal erg winterhard en veerkrachtig, maar dat betekent niet dat je ze niet hoeft te verzorgen. Onze katjes lopen thuis op allerlei oppervlakken, sommige zijn vuiler dan andere, en als ze buiten mogen lopen is de kans op een snee of een infectie groter.

Daarom moet je hun pootjes regelmatig controleren. Je kunt het gemakkelijk een onderdeel maken van hun algemene verzorgingsroutine. Kijk uit naar verkleuring, roodheid, ontsteking, scheurtjes en droogheid op hun poten, de vliezen, en rond de nagelschacht. Zorg er ook voor dat u hun poten na elke wandeling met een zachte, natte doek rond de voetzolen en tussen de tenen schoonveegt.

Het verwonden van de singels tussen de tenen van je kat is misschien moeilijker dan de rest van de poot, maar het is ook een plek die moeilijk te inspecteren is. Ga dus zeker met uw kat naar de dierenarts als u merkt dat hij mank loopt, overmatig likt en in zijn pootjes bijt.

Als je een langharige kat hebt, raden sommige dierenartsen aan om het haar tussen de tenen van je kat te knippen, anders kan je kat obsessief aan het haar gaan likken en trekken en uiteindelijk de vliezen pijn doen.

Kattenpoten zijn een gevoelig gebied dat is de reden waarom elke verandering in het lopen van uw kat, de manier waarop hun poten eruit zien en alles wat abnormaal is aan de webben op hun voeten moet worden gecontroleerd door de dierenarts van uw kat.

Afsluitende gedachten

De eerste keer dat ik de gevlochten voeten van mijn kat opmerkte, was hij zijn favoriete deken aan het kneden. Het was het schattigste ding, maar het deed me afvragen of dat normaal was en of alle katten deze vreemde eigenschap delen.

Ik had zeker niet verwacht te ontdekken dat katten zwempootjes met vliezen hebben, ik bedoel, mijn katten zullen me levend villen voordat ik ze in de buurt van water laat komen, laat staan er in!

Hoe zit het met jou? Wist jij dat jouw kat zwemvliezen had voordat je dit artikel las? Zo ja, laat ons weten hoe je erachter bent gekomen!