Waarom knipogen katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom knipogen katten

Onze katachtige vrienden staan erom bekend dat ze af en toe gek of vreemd doen. Ze kunnen zelfs dingen doen die ronduit menselijk lijken.

Een kat die knippert is waarschijnlijk een alledaags gezicht in uw huishouden, maar heeft u ooit een kat zien knipogen? Als dat zo is, ben je niet de enige.

Hoewel het misschien niet typisch is, knipogen sommige katten inderdaad van tijd tot tijd. Het kan gemakkelijk zijn om te denken dat uw kat knipoogt om dezelfde redenen als wij allemaal, maar we kunnen u verzekeren dat uw kat niet een goed bewaard geheim verbergt of probeert verlegen te zijn.

Dus, waarom knipogen katten?

Hoewel een kat zou kunnen knipogen omdat ze een verwonding, irritatie, of stukje puin in hun oog hebben, is het waarschijnlijker dat je je kat gewoon op een raar moment betrapt of dat je katachtige vriend op dezelfde manier genegenheid of geluk probeert uit te drukken dat katten doen wanneer ze knipperen.

We zullen het hebben over de verschillen tussen knipogen en knipperen en dan duiken we in de mogelijke redenen waarom je kat zou kunnen knipogen.

Laten we beginnen!

Knipperen Vs. Knipperen: Wat is het verschil?

Het verschil tussen knipogen en knipperen is vrij duidelijk. Knipogen is wanneer je één oog sluit en weer opent. Knipperen is wanneer je beide ogen tegelijkertijd sluit en weer opent.

Simpel genoeg, toch?

Dat zou het moeten zijn, maar er zijn nog wat andere dingen om in gedachten te houden.

Zo is een knipoog gewoonlijk iets langzamer dan een knipoog en houdt in dat het oog even gesloten blijft voordat het weer opengaat.

Bij mensen is knipperen heel snel. Het is een semi-automatische oogbeweging die een paar doelen dient. Het helpt om het oog te beschermen en het oog gesmeerd te houden, maar het gebeurt ook regelmatig wanneer een persoon niet iets heeft om zijn zicht op te richten.

Voor katten werkt knipperen niet helemaal op dezelfde manier.

Wanneer een mens knippert, verspreiden zijn oogleden tranen uit de traanbuisjes om zijn ogen vochtig te houden. Katten gebruiken niet hun bovenste en onderste oogleden om dit te doen zoals mensen, en hebben in plaats daarvan een derde ooglid dat een nictitating membraan wordt genoemd dat de tranen over hun ogen verspreidt.

Het derde ooglid beweegt zo snel dat mensen het zelden zien! Dus als je je kat ziet knipperen met zijn bovenste en onderste oogleden, kan het zijn dat hij iets in zijn oog heeft, maar meestal gebruikt hij zijn knipperbeweging om met jou te communiceren.

Reden 1: Net als knipperen, gaat het om communicatie

Katten staan erom bekend langzaam te knipperen terwijl ze naar hun favoriete mensen kijken. Ze zouden nooit hun ogen sluiten als ze dachten dat een persoon of een ander dier een bedreiging vormde, dus het langzame knipperen is een manier voor hen om te zeggen dat ze je vertrouwen en het is ook een van mijn favoriete dingen om met katten te doen.

Uw kat kan ook knipperen om hun genegenheid over te brengen, en het teruggeven van de gunst kan u toelaten om zich met hen te binden en hen te laten weten dat u van hen houdt.

Je vraagt je misschien af of katten knipogen om dezelfde reden dat ze knipperen, en het antwoord is: waarschijnlijk!

Een knipogende kat sluit nog steeds een oog in jouw aanwezigheid. Hij toont nog steeds vertrouwen door zich kwetsbaar op te stellen en zijn vermogen om zijn omgeving te zien te beperken.

Hoewel knipperen misschien gebruikelijker is dan knipogen, kan uw kat uniek zijn of ze kunnen gewoon heel langzaam en asynchroon knipperen (een knipoog).

Hoewel er altijd een kans is dat een oogaandoening je kat verhindert om normaal te knipperen, zou het, als ze vaak naar je knipogen, gewoon hun geprefereerde manier van communiceren kunnen zijn.

Voor een goed voorbeeld van hoe deze liefdevolle langzame knipoog eruit ziet, kijk naar deze knappe oranje katachtige en merk op hoe één oog volledig gesloten is en het andere ongeveer half open is. Die combinatie is een goede indicatie dat de knipoog van uw kat een teken van liefde is en waarschijnlijk niet het gevolg van iets in hun oog:

Reden 2: Uw kat is moe en slaperig

Als je ooit echt moe dan weet je hoe goed het voelt om je ogen te sluiten, al is het maar voor een paar seconden.

Soms, als je vecht om je ogen open te houden, kun je een oog gedeeltelijk sluiten terwijl het andere oog opengaat. Dit kan doorgaan tot je 100 jumping jacks doet om wakker te worden of je valt gewoon in slaap (spreek hier uit persoonlijke ervaring).

Iets soortgelijks kan zich voordoen bij onze katachtige vrienden en als je bedenkt dat katten een verbazingwekkende 70% van hun leven slapend doorbrengen, zou het geen verrassing moeten zijn dat ze altijd een beetje slaperig zijn!

Nogmaals, dit ziet er misschien niet precies zoals mensen knipogen, maar als het slaapknipperen langzaam genoeg gaat, kan het zeker op een knipoog lijken.

Als dit klinkt als wat uw kat doet, moet u opnieuw vereerd zijn, want uw katachtige vriend toont vertrouwen als hij lui en slaperig in uw richting knipoogt.

Reden 3: Ze hebben iets vastzitten in hun oog

Tot nu toe hebben we een aantal verbazingwekkende verklaringen bekeken voor waarom katten knipogen, maar het gaat niet altijd om genegenheid.

Soms hebben katten gewoon iets vastzitten in hun oog.

Stof of puin kan in het oog krassen of blijven steken en het hoornvlies beschadigen. Het hoornvlies is een buitenste laag die zich over het oog vormt en wanneer vuil in het oog blijft steken of het hoornvlies beschadigt, kan het aangetaste oog rood of gezwollen worden. Het nictitating membraan kan zelfs zichtbaar worden of een deel van het oog bedekken.

Hoewel het normaal is voor een kat om vaak in een oog te wrijven met vuil erin, kan uw kat ook knijpen of knipogen op dezelfde manier als een mens doet wanneer er iets in zijn oog verstrikt zit. Dit kan zelfs gebeuren als hun vacht of een verdwaalde snorhaar hen voor een moment of twee in het oog prikt.

Als je jezelf ooit in het oog hebt gestoken, weet je dat het ongemak een eindje kan duren. Hetzelfde geldt voor katten!

Een duidelijk teken dat uw kat te maken heeft met puin in het oog is als de knipoog snel en snel is, en gecombineerd wordt met af en toe een pootje naar het oog.

In de meeste gevallen zullen katten in staat zijn om datgene wat hun oog irriteert op eigen kracht te verwijderen en die knipogen doen meestal goed werk. Maar als het knipogen langer dan een paar minuten aanhoudt of als u een verandering in het oog ziet, is het een goed idee om uw dierenarts te raadplegen.

Reden 4: Het kunnen allergieën zijn

Net als mensen, kunnen katten allergieën hebben. Veel voorkomende allergenen zijn dingen zoals pollen, schimmel, meeldauw, of geparfumeerde schoonheidsproduktenen die kunnen de ogen van uw kat irriteren. Hierdoor kunnen ze gaan tranen of zelfs knipperen, vooral als het ene oog meer aangetast is dan het andere.

Als het knipogen van uw kat gepaard gaat met tranende ogen, moet u uw dierenarts raadplegen die u een behandeling kan voorstellen. Soms is de eenvoudigste oplossing om het allergeen uit uw huis te verwijderen of te verminderen, zodat het geen probleem is voor uw kat. Als u merkt dat het knipogen stopt wanneer u vermoedelijke allergenen verwijdert, dan is het waarschijnlijk dat de allergie al die tijd het probleem was.

Als het gaat om allergieën, kan het zijn dat je katten ook ziet knipogen, samen met wat extra vocht in het oog.

Reden 5: Het is eigenlijk een oogaandoening

Als je kat plotseling naar je begint te knipogen en het hoort niet bij hun normale gedrag, dan is er een kans dat er iets mis is met hun oog. Dit is vooral het geval als uw kat zijn oog gedurende langere tijd gesloten houdt (zoals enkele seconden, minuten of uren).

We zullen de meest waarschijnlijke oogaandoeningen behandelen die uw kat kunnen laten knipogen, maar u moet zeker een bezoek brengen aan de dierenarts als u denkt dat er iets mis is of als u niet zeker bent. Denk eraan, dit is geen volledige lijst en als het knipogen van uw kat ooit gepaard gaat met afscheiding, roodheid of ongemak, dan moet u met uw dierenarts praten.

Conjunctivitis (oogontsteking)

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies, een membraan dat het oog en de oogleden bedekt, inclusief het nictiterende membraan. Conjunctivitis en andere oogontstekingen kunnen worden veroorzaakt door een van de bovenstaande langs met een verscheidenheid van besmettelijke ziekten zoals calicivirus en herpes bij katachtigen.

Deze aandoeningen komen minder vaak voor bij binnenkatten, maar als een kat eenmaal het feline herpesvirus heeft opgelopen, heeft hij het voor het leven. Dit herpesvirus kan actief worden en bindvliesontsteking veroorzaken in tijden van stress of een verzwakt immuunsysteem.

Dus als je kat meer lijkt te knipogen na een grote verhuizing, een nieuwe baby, of een andere grote levensverandering kan dit te maken hebben met bindvliesontsteking als gevolg van katachtige herpes.

Bij conjunctivitis zullen de ogen meestal waterig zijn en kunnen katten het oog samenknijpen. Als slechts één oog is aangetast, kan het zijn dat je een knipoog hebt.

Een knipogende kat kan schattig zijn, maar als ze alleen knipogen omdat ze last hebben van hun oog, moeten ze meteen door een professional worden gecontroleerd.

Droog Nictitating Membraan in één oog

Een andere oorzaak van knipogen kunnen droge ogen zijn. Hoewel dit vrij ongewoon is, kunnen katten een aandoening ontwikkelen die bekend staat als keratoconjunctivitis sicca, ook wel droog-ogensyndroom genoemd. Katten met deze aandoening lijden aan een gebrek aan waterige vloeistof, of tranen, op het oog en de oogleden.

Hierdoor kan uw kat gaan knijpen met het aangetaste oog op een manier die veel lijkt op knipogen. Het kan er ook toe leiden dat het derde ooglid van uw kat zichtbaar wordt, dus dat is iets om op te letten.

Zoals met elke medische aandoening, is het een goed idee om uw dierenarts te raadplegen voor een behandelplan.

Zou het een lui oog kunnen zijn?

Hoewel infectie en irritatie tot de mogelijkheden behoren, kan een kat ook knipogen omdat hij een lui of hangend oog heeft. Sommige katten kunnen een aandoening ontwikkelen die strabismus heet, waarbij één of beide ogen gekruist lijken. Dit heeft meestal te maken met een verminderde spierfunctie rond het oog.

Wat u voor een knipoog aanziet, kan in werkelijkheid gewoon een verlies van kracht in de ogen zijn, veroorzaakt door een opeenhoping van littekenweefsel van een eerdere oogverwonding. In het geval van sommige rassen, zoals Siamese katten, is aangeboren strabisme iets waarmee een kat geboren kan worden.

Soms kan strabismus veroorzaakt worden door secundaire aandoeningen zoals zenuwbeschadiging, beroertes, kanker, en binnenooraandoeningenmaar die gaan meestal gepaard met andere tekenen van ziekte en niet alleen met een zwak of knipperend oog. Als uw kat alleen maar knipoogt, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken dat het iets ernstigs is, maar u moet altijd contact opnemen met uw dierenarts als u bezorgd bent of twijfelt.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als uw kat echt alleen maar knipoogt en hun oog lijkt niet geïrriteerd te zijn, dan is er waarschijnlijk niets om u zorgen over te maken.

Maar als uw kat snel knipoogt of als het knipogen gepaard gaat met roodheid, poottrekken of afscheiding uit het oog, dan is het een goed idee om uw dierenarts te raadplegen. Zelfs als u niet zeker bent, kan een dierenarts een van de oogaandoeningen die we hebben genoemd uitsluiten en u adviseren over waar u op moet letten.

Misschien is het gewoon een rare gril

Als we ergens zeker van kunnen zijn, dan is het wel dat elke kat zijn eigen unieke interesses en gedragingen heeft. Als uw kat altijd al een knipoog heeft gehad en geen tekenen vertoont van oogletsel of een oogziekte, dan kan het zijn dat hij knipoogt omdat hij zich daar prettig bij voelt.

Je kunt proberen de communicatietheorie uit te testen door zelf naar ze te knipogen. Wacht tot ze oogcontact maken, en geef ze dan een knipoog.

Wat gebeurt er dan?

Als ze reageren door dichterbij te komen, of als ze terugknipogen, kan dat betekenen dat ze toch knipogen om met je te praten. Probeer je kat te aaien, of hem genegenheid te tonen nadat hij naar je knipoogt, om hem te belonen voor de communicatie. U zult zien dat ze het vaker doen, en u kunt blij zijn als u weet dat u een leuke nieuwe manier hebt gevonden om samen een band op te bouwen.

Met genoeg knipogen, knipperen en huisdieren heb je misschien een kans om de favoriete persoon van je kat te worden.

Slotgedachten

Hoewel sommige katten kunnen knipogen om te communiceren op dezelfde manier als andere katten knipperen, kan het nooit kwaad om een dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er niet iets aan de hand is met de gezondheid van de ogen van uw kat. Uw dierenarts kan uiteindelijk bevestigen dat uw kat gewoon probeert te zeggen dat hij u vertrouwt, wat echt het beste scenario is.

Waarom denk je dat je kat knipoogt? Heeft u geprobeerd terug te knipogen?

Laat ons weten hoe uw kat reageert!