Houden katten ervan om opgejaagd te worden?

Misschien heb je je kat wel eens met wijd open ogen naar je zien kijken, wachtend tot je dichterbij kwam… om vervolgens weg te rennen!

Sommigen van jullie hebben misschien hun schouders opgehaald bij dit ongewone gedrag, maar als je een beetje op mij lijkt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je kat je uitnodigde om een van de oudste spelletjes ter wereld te spelen.

Maar vinden katten het eigenlijk wel leuk om achterna gezeten te worden? Sommige katten vinden het leuk om tijdens speeltijd achterna gezeten te worden door hun baasje, vooral als ze aan het eind een traktatie krijgen. Katten die er niet van houden om achterna gezeten te worden, kunnen dit echter opvatten als agressief gedrag. Let goed op de lichaamstaal van je kat om erachter te komen of hij/zij het spel leuk vindt of niet.

Als je beter wilt worden in het lezen van de signalen van je kat over of ze willen dat je ze speels achterna loopt, lees dan verder!

Laten we beginnen!

Houden katten ervan om opgejaagd te worden?

Voordat ik ja zeg, wil ik benadrukken dat er weliswaar katten zijn die het leuk vinden om door hun baasje achterna gezeten te worden, maar er zijn er ook die dat niet doen. Zorg ervoor dat je weet dat je kat het echt leuk vindt om achterna gezeten te worden voordat je door het huis achter ze aan begint te rennen.

Nu dat uit de weg is, kunnen we het hebben over de katten die houden van het spel van achtervolgen!

Sharon Crowell-Davis, DVM, DACVB, professor aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Georgia ondersteunt dit ook door te zeggen “als je kat je gewoon achtervolgt en kort stopt, heeft ze een zeer functionele vorm van spelen ontdekt.” Dr. Crowell-Davis voegt er ook aan toe dat “het een geremde en een aangepaste vorm van jachtgedrag is. Dus, als ze in die stemming is, zou dat een goed moment zijn om een bal te pakken en ermee te gooien en te rollen, omdat ze de stimulatie wil.”

Natuurlijk zullen sommige katten niet voor de bal of het speeltje gaan en in plaats daarvan proberen je verder te lokken voor een spelletje achtervolgen of “tikkertje”. Dr. Crowell-Davis geeft toe dat de regels van het tikkertje niet identiek zijn aan die van het menselijke tikkertje, maar het is net zo leuk!

Een van mijn katten, die gewoonlijk minder gemotiveerd is om met speelgoed te spelen, geeft er de voorkeur aan dat ik hem opjaag. Soms probeer ik dit spel zelf op gang te brengen door te beginnen met verstoppertje spelen. Ik probeer dan meestal het langzame jachttempo van mijn kat na te bootsen, hoe belachelijk ik er ook uit mag zien, ik heb het gevoel dat ik de kat ben die zich voorbereidt om een vogel te vangen. Ik gluur naar ze achter een muur of de bank en kijk of ik de speelse twinkeling in hun ogen kan laten schitteren!

Hoewel speelgoed zeker een beroep kan doen op de katachtige zintuigen, ontdekte ik dat sommige katten houden van een nauwere interactie met hun eigenaar, door middel van spelletjes die misschien meer “menselijk” van aard lijken. Als je de ideale speeltijd van je kat opmerkt, ontdek je misschien dat ze ook van een beetje achtervolgen houden. Plotselinge staccato bewegingen, verwijde pupillen en speels vocaliseren zijn zeker een paar van de dingen die ik heb gemerkt dat mijn katten doen om mijn aandacht te krijgen.

Kijk eens naar deze schattige kattenouder die zeker de speelse taal van zijn kat kan lezen!

Als u hetzelfde wilt doen, wordt het misschien tijd dat u aandacht besteedt aan hun achtervolgingsbehoeften, als ze die al hebben natuurlijk!

Waarom vinden sommige katten het leuk om achterna gezeten te worden?

Voordat we dieper ingaan op de liefde of haat verhouding van je kat ten opzichte van het achtervolgingsspel, denk ik dat het belangrijk is om een beetje te praten over waar hun behoefte aan spelen vandaan komt. Ik weet zeker dat de meesten van ons zich ervan bewust zijn dat onze lieve pluizenbollen hun natuurlijke jachtinstinct moeten bevredigen, zelfs als dat in het comfort van onze beschutte huizen is, en als baasjes kunnen we dat deel van hun hersenen nog steeds stimuleren door te spelen.

Aangezien jagen niet noodzakelijk of altijd wordt gemotiveerd door honger, maken spelletjes in zekere zin deel uit van hun jachtinstincten. Mikel Delgado, de co-auteur van recent onderzoek naar het jachtgedrag van katten, ondersteunt dit idee door te zeggen: “de gedragspatronen zijn vergelijkbaar, en de dingen die katten aanzetten tot jagen maken hen ook enthousiast over speelgoed.” Maar wat gebeurt er als je kat in plaats van een gevederd speeltje mee te nemen, achterna gezeten wil worden? Is dat geen prooi-achtig gedrag?

Volgens studies wordt “spel sterk beïnvloed door biologische factoren, sociale context, en stimuli kenmerken.” Dit zou duidelijker kunnen zijn bij kittens die spel gebruiken als een leertechniek om te leren jagen onder elkaar en met hun moeder. Men zou zelfs kunnen veronderstellen dat ze ook leren zich te verstoppen en te vermijden dat ze gepakt worden omdat ze ten prooi kunnen vallen aan grotere roofdieren.

Dierenartsen suggereren dat “jonge kittens spelen met behulp van achtervolgings- en bespringingsgedrag dat zijn oorsprong lijkt te hebben in predatie.” Ongeacht de ingewikkelde redenen achter de speelse aard van onze kat is het ook belangrijk om te begrijpen hoeveel elke individuele kat van deze interactie geniet en de redenen waarom ze dat misschien niet doen.

Hoge motivatie om te spelen

Katten hebben spelen nodig als ze jong zijn om zich te ontwikkelen en uit te groeien tot bekwame jagers, terwijl de meeste volwassen huiskatten het zien als een plezierige bezigheid. Hoeveel een kat van spelen houdt kan afhangen van hun leeftijd en beweeglijkheid, en er zijn ook manieren om het activiteitenniveau van uw kat te achterhalen.

Als je katachtige metgezel is zoals een van mijn katten, dan zijn ze een constante waas van kleur die door het huis rent, ze zijn meestal niet in staat om hun ogen langer dan een seconde stil te houden op één ding, en zodra ze iets opmerken moeten ze het onderzoeken.

Toen ik me realiseerde dat hij zo actief is, wilde ik hem nog meer observeren, maar dan door een jacht-speel lens. Ik merkte dat hij een spontane en frequente speler is met mij of andere voorwerpen, hij is bereid om op elk moment van de dag en nacht te spelen, de meeste speeltjes werken voor hem en ik ben meestal de eerste die het opgeeft als ik hem achterna zit!

Alleen al het neerhalen van de doos met speeltjes voor hem om mee te spelen doet hem naar me toe rennen, wat me deed geloven dat hij een zeer gemotiveerd katje is. Het hebben van zo’n kat is gemakkelijk, omdat ze gemakkelijk te behagen zijn, en het is moeilijk omdat je er echt veel spierballen in moet zetten! Ook al gaat het houden van deze energieke katjes ten koste van het krijgen van spierballen, ik weet zeker dat je alles zou doen om ze gelukkig te maken!

Weinig motivatie om te spelen

Ik heb wel eens andere kattenouders gehoord die hun katten lui noemden omdat ze niets anders wilden doen dan de hele dag slapen, wat volgens mij een gevaarlijke overtuiging kan zijn. Ja, katten kunnen heel lui lijken omdat ze veel slaap nodig hebben, en ze hebben meestal korte uitbarstingen van energie, maar de lage motivatie om te spelen kan twee dingen betekenen.

Ten eerste geeft u ze misschien niet genoeg motivatie, of ten tweede is uw kat depressief, wat het gevolg kan zijn van te weinig speelse aandacht, om mee te beginnen. Natuurlijk begrijp ik dat onze levens druk kunnen zijn, en dat het moeilijk kan lijken om een routine aan te houden, maar het kan ook een leuke activiteit zijn voor jullie allebei!

Zelfs een kat met een laag motivatieniveau kan zijn dagelijkse dosis spelletjes krijgen. Als je kat er niet van houdt om alleen met hun speelgoed of willekeurige voorwerpen te spelen, dan geven ze misschien de voorkeur aan interactieve spelletjes met jou. Misschien kan het geven van een traktatie aan het einde van elke speelsessie de positieve bekrachtigingsmechanismen van hun hersenen wakker maken! Merk op wanneer uw kat actiever lijkt, zoek uit welk soort speelgoed en spelletjes ze leuk vinden!

Tot slot, sommige katten zijn snel moe en dat is ok. Als dat het geval is, hou het dan kort en leuk, probeer hun natuurlijke cyclus na te bootsen, door te spelen in korte uitbarstingen van activiteit voor etenstijd, en laat ze het speeltje vangen als je klaar bent!

Laat je kat zich niet vervelen, want uit onderzoek is gebleken dat “chronische onontkoombare verveling extreem aversief kan zijn, en onderprikkeling kan de neurale, cognitieve en gedragsmatige flexibiliteit schaden.” Een “lui” katje heeft meer kans om zwaarlijvig te worden, wat hun mobiliteit en plezier in het spelen verder zal beïnvloeden.

Moet je je kat achtervolgen?

Ontdekken dat je kat het heerlijk vindt om achterna gezeten te worden kan raar bevredigend zijn, maar er zijn momenten waarop deze activiteit beter vermeden kan worden. Als je een nieuwe eigenaar bent en je relatie met je kat is nog nieuw, moet je het spel van achtervolgen niet te licht opvatten. U kunt uw kat gemakkelijk bang maken of intimiderend overkomen in plaats van vriendelijk.

Als je kat gemakkelijk ongemakkelijk of bang wordt, kun je misschien beter de signalen observeren die ze je geven wanneer ze willen dat iets ophoudt. Dat is gemakkelijk te doen, door spelletjes die hen minder kunnen afschrikken, zoals spelen met een speeltje aan een touwtje en hen in plaats daarvan achter het speeltje aan laten jagen.

Er zijn van nature angstige en voorzichtige katten, of een gered dier kan een geschiedenis van verwaarlozing en zelfs mishandeling hebben, deze beide soorten katten zullen waarschijnlijk het spelen van achtervolgen vermijden, hoe graag ze anders ook met je omgaan. Onthoud dat het feit dat een kat van je wegloopt niet betekent dat ze willen spelen, misschien willen ze wat tijd voor zichzelf en dring je hun persoonlijke ruimte binnen.

Als je daarentegen een energieke kat hebt en jullie delen een hechte band, die gebaseerd is op wederzijds begrip, dan kunnen achtervolgen, verstoppertje spelen en het tikspel perfect voor jullie zijn!

Je kunt het ook spannender maken met deze Kitty Tunnel Bed op Amazon, die perfect is, zelfs voor grotere rassen. Het kan een geweldige aanvulling voor een multi-kat jagen spel, of een plek voor uw kat om te verbergen als ze klaar zijn met worden achtervolgd!

Simpel gezegd, je kunt een kat niet iets laten leuk vinden omdat jij het leuk vindt en Mikkel Becker die gespecialiseerd is in op beloning gebaseerde training en gedragsmodificatie voor honden en katten legt dit uit door te zeggen dat katten “doen wat voor hen werkt en alles vermijden wat dat niet doet. Net als wij, vertonen onze katten gedragingen die een soort beloning of beloning opleveren en vermijden ze gedragingen die niet de moeite waard zijn of die resulteren in straf”.

Wanneer stoppen met het achtervolgen van uw kat?

Achtervolgen kan even leuk zijn voor mensen als voor katten, maar begrijpen wanneer het spel voorbij is, is misschien wat ingewikkelder bij onze pluizenbollen. Daarom is het zo belangrijk om de lichaamstaal van je kat te begrijpen wanneer jullie met elkaar omgaan.

Omdat katten onze taal niet kunnen spreken, kan het lijken alsof ze vatbaar zijn voor stemmingswisselingen, het ene moment willen ze achterna gezeten worden, het volgende moment verstoppen ze zich voor je of worden ze agressief. Hetzelfde gebeurt meestal tijdens het buik masseren, wanneer we plotseling gevangen zitten tussen hun scherpe klauwen, en dat is gewoon omdat we hun eerste en laatste waarschuwingssignalen om te stoppen niet hebben gelezen.

De staart van een kat kan je veel vertellen over wat ze voelen, en als je merkt dat ze ermee heen en weer zwiepen, dan zijn ze misschien geagiteerd en angstig. Als ze hun oren naar achteren houden, en plat op hun kop, dan is dat een andere waarschuwing. Als je deze signalen negeert, kun je zien dat hun vacht omhoog komt, ze kunnen naar je sissen en in sommige gevallen kunnen ze hun poten gebruiken om je te krabben en te bijten om weg te komen.

Als het achtervolgen van je kat er altijd op uitloopt dat je gekrabd wordt, dan kan dit komen doordat je niet genoeg met je kat speelt of dat je deze agressie gewoon toelaat in je speeltijd.

Debra Horwitz, DVM, DACVB & Gary Landsberg, DVM, DACVB, DECAWBM, leggen uit dat “onder-stimulatie, een overmaat aan ongebruikte energie, en een gebrek aan geschikte mogelijkheden om te spelen kan leiden tot spel-gerelateerde agressie. Dit kan zich uiten in overdreven onstuimig of agressief spel, wat onbedoeld leidt tot verwondingen bij mensen”.

Zoals eerder gezegd is timing ook belangrijk om te weten wanneer een kat wil spelen en de ontspanningstijd van uw kat lijkt voor u misschien een goed moment, maar dat is het eigenlijk niet. Als je kat aan het luieren is, moet je hem of haar de ruimte geven, omdat elke poging om de rust te verstoren als een bedreiging kan worden opgevat (ze vinden het waarschijnlijk wel goed als je ze zachtjes aait).

Dr. Crowell-Davis zegt dat “het belangrijk is om te beseffen dat het normaal is voor katten om te stalken en te rennen en iets aan te vallen – de sleutel is dat we niet willen dat ze ons aanvallen.” Dus, de volgende keer dat je katje overprikkeld is door je achtervolgingsspel, is het beter om te stoppen en er op terug te komen als ze klaar zijn om lief te spelen.

Is het Oké om achtervolging te spelen met een kitten?

Als je een nieuwe of zelfs doorgewinterde kattenouder bent, zal het opvoeden van een kitten veel vragen oproepen over hoe het goed te doen en spelen maakt zeker deel uit van dat gesprek. De meeste volwassen katten zullen gewoonlijk stoppen met spelen wanneer het tijd voor hen is om te stoppen, maar kittens kunnen meer vatbaar zijn voor overspelen.

Hoewel het spelen van achtervolging en tikkertje met je kitten perfect in orde kan zijn, is het belangrijk om de juiste basis te leggen in alle vormen van spelen om eventuele agressie te minimaliseren. Natuurlijk kan wat wij als agressie beschouwen deel uitmaken van de natuurlijke speelsheid van een kat, zoals stalken en niet-vechtend worstelen tussen katten.

Dr. Crowell-Davis legt uit dat “een deel van het opvoeden van een kitten is ervoor te zorgen dat ze voldoende mogelijkheden heeft om gepast te spelen,” voegt ze eraan toe, “zodat ze niet besluit om uit te proberen wat wij beschouwen als ongepast spel, namelijk achter de handen of voeten van mensen aan te gaan.” En terwijl bijten of krabben leuk kan zijn als ze klein zijn, zal het dat zeker niet zijn als ze ouder zijn, en hun natuurlijke wapens groter en scherper worden.

Als je katje overprikkeld raakt, tekenen van angst of agressie vertoont, is het waarschijnlijk tijd voor een pauze en laat ze het uit hun systeem halen op een nieuw speeltje en niet op jou. Omdat kittens veel energie hebben, is het mogelijk dat ze niet weten wanneer ze een pauze nodig hebben en het is jouw verantwoordelijkheid om te letten op tekenen van vermoeidheid zoals hijgen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat uw kitten door uw training misschien heeft geleerd dat u stalken, achtervolgen en naar uw voeten slaan niet is toegestaan, maar dat betekent niet dat ze het niet zullen proberen bij een ander gezinslid, of huisgenoot. Zorg er dus voor dat iedereen in uw huis op dezelfde golflengte zit en bereid is om u te helpen uw kitten op het pad te zetten om een zachtaardige speelkameraad te worden.

Waarom het niet OK is om je kat bang te maken

Achtervolgen kan een chaotisch spel zijn als je het met een kat speelt, het kan beginnen als een verstoppertje, dan overgaan in een achtervolging door het huis en dan overgaan in een spelletje tikkertje. In al deze spelletjes kan er een element van verrassing zijn dat bij sommige katten hun vlucht- of vechtinstinct kan opwekken.

Kristyn Vitale, een postdoctoraal medewerker aan de Oregon State University, stelt dat “De meerderheid van de katten kijkt naar hun baasjes om een bron van veiligheid en zekerheid te zijn.” Dus, je kat laten schrikken is niet echt een deel van de “veilige” taal.

Je kat opzettelijk laten schrikken is nooit goed, en na verloop van tijd kunnen ze angst- en stressgerelateerd gedrag ontwikkelen. Als uw kat al een bange kat is en gevoelig is voor angst, dan zou het zeker geen deel moeten uitmaken van uw wederzijdse interactie, zelfs als het lijkt te gebeuren tijdens een “onschuldig” spel als het achtervolgen.

Veel van de tijd angst bij een kat kan worden waargenomen in gedragsveranderingen en buitensporig gedrag. Onderzoek heeft aangetoond dat “een slecht welzijn kan worden weerspiegeld in een slechte lichamelijke gezondheid, ziekte en aandoeningen of gedragsproblemen zoals zindelijk worden en angstig agressief gedrag.”

Katten zijn natuurlijk van nature voorzichtig en kunnen gemakkelijk bang worden van de meest belachelijke dingen. Een van mijn katten schrikt willekeurig door gewoon te bestaan. Ik maak altijd een grapje door te zeggen dat hij verwacht dat een ninja-moordenaar elk moment kan komen om een einde aan hem te maken! Omdat hij een redder is, heeft hij waarschijnlijk een moeilijke tijd op straat gehad, waardoor hij zelfs in een veilige omgeving alerter is. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat je het gevoel van veiligheid bij je kat blijft cultiveren in plaats van hem bang voor je te maken.

Afsluitende gedachten

Ik denk dat een kattenouder zijn altijd gepaard gaat met een element of zelfs een paar elementen van verrassing en met hen spelen geeft me zeker een gevoel van verwondering! En hoe graag ik ook speelgoed gebruik in onze speelroutine, ik vind het heerlijk om deze directe interactie te hebben van het op en neer rennen met ze door het huis.

Niet alleen houdt het hen fit en gestimuleerd, maar het geeft mij zeker een reden om actiever te zijn!

Ik zou graag meer over jullie katten horen, houden ze ervan om achterna gezeten te worden? Ben jij de initiatiefnemer of hoor je hun gemiauw van de andere kant van de gang roepen om jouw achtervolgingskunsten?