Veroorzaken Brits Korthaar Katten Allergieën Bij Baby’s?

Huisdierallergieën kunnen absolute ellende veroorzaken en zijn vooral problematisch bij baby’s en kleine kinderen. Niezen, hoesten en huiduitslag zijn zeer onaangenaam voor kleintjes – en meer ernstige aandoeningen zoals astma zijn nog erger. Als u overweegt om een Brits Korthaar in huis te nemen met een baby of peuter, is het belangrijk om na te denken over de gevolgen die allergieën kunnen hebben.

Veroorzaken Brits Korthaar katten allergieën bij baby’s? Als de baby nog geen kattenallergie heeft, is het onwaarschijnlijk dat hij er een zal ontwikkelen door blootstelling aan dit ras. Als de baby een bestaande allergie voor katten heeft, zal een Brits Korthaar waarschijnlijk een reactie uitlokken, net zoals elke andere kat dat kan. U kunt stappen ondernemen om de problemen van een allergische baby tot een minimum te beperken door antihistaminica toe te dienen zoals aanbevolen door uw kinderarts en door de blootstelling aan het haar, de huidschilfers en het speeksel van de Brits Korthaar te verminderen.

Lees verder om meer te weten te komen over allergieën en de Britse Korthaar. Allergieën kunnen behoorlijk ernstig zijn, dus het is belangrijk om goede informatie bij de hand te hebben. In dit artikel gaan wij sommige mythen rond huisdierenallergieën ontkrachten en sommige van uw dringende vragen beantwoorden. Wat zijn kattenallergieën? Hoe uiten ze zich en wat veroorzaakt ze eigenlijk? Zijn Brits Korthaar katten bijzonder geschikt om een allergische reactie te veroorzaken? Lees verder om meer te weten te komen over deze vragen en hoe je het negatieve effect van huisdierenallergieën tot een minimum kunt beperken.

Allergieën en de Brits Korthaar: de lange en korte kant van de zaak.

Veroorzaken Brits Korthaar katten allergieën bij baby’s? Het hangt ervan af wat je bedoelt met “veroorzaken”. Als een baby geen kattenallergie heeft, dan zal vroege blootstelling aan welke kat dan ook, inclusief de Brits Korthaar, er geen veroorzaken. Integendeel, er zijn aanwijzingen dat dit soort vroege blootstelling de ontwikkeling van allergie voor katten later kan helpen voorkomen.

Als het kind echter al allergisch is voor katten, dan kan de aanwezigheid van een Brits Korthaar een allergische reactie uitlokken: niezen, hoesten, enzovoort. Om dit wat beter te begrijpen, moeten we eerst de werking van een allergische reactie begrijpen.

Een allergie is een storing van de gezonde immuunrespons van het lichaam. Om redenen die de wetenschap nog niet helemaal heeft kunnen achterhalen, besluit het immuunsysteem soms dat een onschuldige stof een gevaarlijke ziekteverwekker is en valt het die stof aan, ongeveer zoals het een microbe zou aanvallen. In dit geval heeft het immuunsysteem een proteïne in de huidschilfers van katten aangezien voor een gevaarlijke ziekteverwekker en is het in de aanval gegaan.

Merk op dat het meestal de huidschilfers (dode huidcellen) van de kat zijn en niet de vacht zelf die de oorzaak is. Kattenhaar veroorzaakt over het algemeen allergieën door de huidschilfers die eraan kleven. Dit betekent dat rassen met langer of dikker haar vaker allergeen zijn, simpelweg omdat hun vacht meer huidschilfers vasthoudt. Sommige mensen kunnen ook slecht reageren op het speeksel van een kat, dat de neiging heeft hun vacht te bedekken met microscopisch kleine deeltjes van het allergeen in kwestie. De gevolgen kunnen uiteenlopen van een lichte snuif en jeukende ogen tot een zware astma-aanval.

Huidaandoeningen kunnen ook worden veroorzaakt door contact met huidschilfers of speeksel van katten; deze omvatten eczeem, dermatitis, netelroos en andere problemen. Om een allergische reactie te ontwikkelen, moet iemand eerst gesensibiliseerd zijn voor het allergeen (in dit geval de eiwitten in de huidschilfers of het speeksel van de kat). Het is niet helemaal duidelijk hoe dit gebeurt, maar er lijkt een verband te bestaan tussen de leeftijd bij de eerste blootstelling en de kans dat iemand een allergie ontwikkelt.

Er zijn verschillende andere factoren die een rol spelen, zoals de gezondheidstoestand van de persoon, of hij/zij al allergisch is voor iets anders, enzovoort – maar zoals bij veel zaken die te maken hebben met het immuunsysteem en de allergische reactie, is er veel geheimzinnigheid rond deze kwestie. Het enige wat we kunnen zeggen is dat een niet-allergische baby waarschijnlijk niet-allergisch zal blijven als je een Brits Korthaar in huis haalt en misschien zelfs een zekere mate van bescherming geniet tegen het krijgen van een allergie op latere leeftijd. Een baby met een bestaande kattenallergie zal reageren zoals op elke andere kat.

Een van de eerste dingen die je moet weten, is of er echt sprake is van een allergie. Is je baby echt allergisch voor katten? Soms kan een simpele verkoudheid veel lijken op een allergie. Er zijn veel andere allergenen in het gemiddelde huis, van tabaksrook tot geuren. Er zijn eenvoudige tests om te bepalen voor welke stoffen baby allergisch is; het kan een goed idee zijn om dit te controleren voordat u de kat de schuld geeft.

Zijn Brits Kortharen bijzonder allergeen?

Hier is enige onenigheid over. Sommige mensen denken dat kortharige katten veel aandacht van hun mensen nodig hebben om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is dat minder allergeen materiaal produceert dan rassen met een langere vacht. Anderen houden vol dat, omdat de vacht van de Brits Korthaar zo opmerkelijk dicht is, daaruit volgt dat zij meer van de allergene eiwitten aanmaken en vasthouden. Puur anekdotisch gezien, vind ik ze niet bijzonder allergeen. Ik heb zelf een lichte kattenallergie (hoewel ik weiger om een paar snotjes tussen mij en mijn katachtige vrienden te laten komen – daarom hebben we antihistaminica).

Ik heb eerlijk gezegd niet meer last van mijn Britse Kortharen dan van de Maine Coon of Perzische mix van mijn vriend. Een ding kan ik beamen en dat is de hoeveelheid haar die dit ras produceert. Ze verharen absoluut meer dan de meeste andere kortharige katten, wat het moeilijk maakt om de allergenen in één deel van het huis te vangen. In het geval van een kleine baby, zult u het kind en de kat zoveel mogelijk uit elkaars buurt willen houden – maar een Brits Korthaar zal het kind niet zieker maken dan enig ander ras.

Hoe kan ik weten of mijn baby echt allergisch is voor mijn Brits Korthaar?

We hebben het gehad over de mogelijkheid van een andere verklaring voor de symptomen van uw baby. Laten we nu wat dieper op dit onderwerp ingaan. We gaan ervan uit dat de baby is blootgesteld aan een Brits Korthaar en daarna symptomen begon te vertonen die duidden op een allergie. Gebeurt dit elke keer dat Baby in de buurt van een kat komt of was het eenmalig? Stopten de symptomen nadat de kat was verwijderd of is de baby nog steeds ziek? Als het probleem zich slechts één keer heeft voorgedaan of als de symptomen aanhielden nadat de vermeende bron van allergenen was verwijderd, hebt u misschien eerder te maken met een infectie dan met een allergie. Verkoudheden en infecties van de luchtwegen hebben vaak symptomen die vrijwel identiek zijn aan een allergie, althans in het begin.

Zodra de infectie een tijdje heeft geduurd, zult u het verschil zien – allergieën produceren dun, helder slijm terwijl infecties dikke, ondoorzichtige afscheiding veroorzaken. Zodra een infectie is uitgesloten en een allergie is uitgesloten, is de volgende vraag of de Britse Korthaar de schuldige is.

Er zijn vele andere allergenen in en rond het gemiddelde huis. Andere huisdieren zijn een voor de hand liggende boosdoener. Vederbedden waren mijn persoonlijke Kryptonite als kind, terwijl wollen dekens anderen ellende bezorgen.

  • Stof en huisstofmijt
  • pollen van buiten
  • schimmel van binnen
  • schoonmaakproducten
  • geuren
  • dampen van verf
  • vernis of lijm die in meubilair wordt gebruikt

Dit zijn allemaal krachtige allergenen. Uw arts kan misschien tests regelen om erachter te komen wat de oorzaak is van de symptomen van uw baby.

Mijn baby is allergisch voor katten. Hoe kan ik voorkomen dat er allergische reacties optreden?

Ervan uitgaande dat je hebt gecontroleerd of er echt sprake is van een allergie en dat katten de boosdoener zijn, moet je je baby zo veel mogelijk weghouden van kattenharen en -schilfers. Als de baby of de Britse korthaar alleen op bezoek komt, kan het voldoende zijn om de kat in een deel van het huis afgezonderd te houden terwijl de baby in een ander deel van het huis verblijft.

De stofzuiger en de pluizenroller veelvuldig gebruiken zal ook helpen. Maak alle oppervlakken in de kamer waar het kind zal verblijven schoon en verwijder of stofzuig zacht meubilair. De verzorgers van het kind moeten de kat zo weinig mogelijk aanraken en hun handen wassen voordat ze de baby aanraken (dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, zelfs als het kind niet allergisch is – katten kunnen zeer vervelende ziektekiemen bij zich dragen waar het immuunsysteem van een kind nog niet op is ingesteld – maar ik vermeld het toch maar even).

Uw kat een bad geven is aan te bevelen, al is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uw kinderarts kan u misschien een veilig antihistaminicum geven om te voorkomen dat een allergische reactie uit de hand loopt; controleer altijd dubbel met zowel de arts als de apotheker wanneer u geneesmiddelen aan zeer jonge kinderen geeft. Helaas kan ik niet adviseren om een Brits Korthaar of een andere kat te houden als je een kind met een kattenallergie in huis hebt. Het is gewoon niet eerlijk, noch voor het kind, noch voor de kat, die zeker te maken moet hebben met een zeer beperkte binnenomgeving. Als u geen kat hebt, neem er dan geen; als u er wel een hebt, overweeg dan een ander liefdevol thuis te zoeken.