Hebben Brits Korthaar Katten Oogproblemen

Liefhebbers van raskatten worden vaak geconfronteerd met hartzeer. Veel rassen hebben een aantal genetische problemen of kunnen de neiging hebben om fysieke problemen te ontwikkelen als gevolg van hun configuraties. Aan de andere kant hebben we de Brits Korthaar – deze katachtigen hebben een welverdiende reputatie voor gezondheid en een lange levensduur. Ze zijn een bijzonder veerkrachtig ras – solide, hartelijke katten met weinig van de medische problemen die veel stamboomdieren teisteren. Toch, in elk leven, moet een beetje regen vallen en Britse Kortharen kunnen lijden aan een paar gezondheidsproblemen, met inbegrip van die welke alle katten kunnen treffen; aandoeningen van de ogen zijn een mogelijkheid.

Hebben Brits Korthaar katten oogproblemen? Nee, niet als een genetisch kenmerk van de katten hebben veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat het hier om hetzelfde ras gaat. Echter, Brits Kortharen kunnen een oogprobleem ontwikkelen wanneer ze opgroeien. Dit kan het zicht van een oudere kat aantasten en tot blindheid leiden. Met de juiste zorg hoeft het welzijn van de kat niet ernstig te worden beïnvloed door een verminderd gezichtsvermogen, omdat andere zintuigen dit over het algemeen zullen compenseren.

U bent duidelijk naar deze pagina gekomen met vragen over de gezondheid van de ogen van uw huisdier, dus laten we eens wat antwoorden ontdekken. Veel oogproblemen hebben vroege symptomen die u kunnen waarschuwen voor een aandoening voordat het ernstig wordt. Het is erg belangrijk om te weten waar u op moet letten, zodat u kunt ingrijpen en misschien het zicht van uw huisdier kunt redden. Op welke oogproblemen moet u letten bij een Brits Korthaar? Hoe kunt u de eerste tekenen van een oogaandoening herkennen? Hoe kunt u ervoor zorgen dat een kat met afnemend gezichtsvermogen gelukkig blijft en van het leven geniet? Lees verder om meer te weten te komen.

Oogproblemen bij raskatten: hoe de Brits Korthaar het er vanaf brengt

Terugkomend op onze oorspronkelijke vraag “Hebben Brits Korthaar katten oogproblemen?” is het antwoord dat ze niet bijzonder vatbaar zijn voor dit soort problemen. Het is heel redelijk om bezorgd te zijn, gezien de prevalentie van oogproblemen bij raskatten van andere rassen. Bepaalde rassen – katten met een korter gezicht en een ronde schedel – kunnen problemen met hun ogen krijgen door hun vernauwde traanbuisjes.

Tranen en slijm kunnen niet goed worden afgevoerd en zich rond hun ogen ophopen, wat leidt tot hardnekkige en herhaalde infecties die regelmatige aandacht vereisen. Hoewel de Britse Korthaar een ronde schedel heeft, is haar gezicht rond in plaats van kort en heeft ze geen last van die vervelende traanbuisproblemen. Sommige rassen, bijvoorbeeld de Siamees, hebben last van bijziendheid en een zeldzame aandoening die nystagmus heet, waardoor de ogen van deze katten snel trillen en hun gezichtsvermogen wordt aangetast.

Gelukkig heeft de Britse Korthaar deze problemen niet. De grote, ronde, goed gevormde ogen van de Brits Korthaar hebben niet meer kans op het ontwikkelen van infecties dan elke andere niet-stamboom kat en ze hebben meestal geen last van de zichtproblemen die andere rassen wel kunnen hebben. Toch kan uw kat een ooginfectie oplopen; ze komen vaak voor, en de meeste katten krijgen er wel eens een.

Een ernstiger probleem dat het gezichtsvermogen van uw Brits Korthaar kat kan aantasten, is de ontwikkeling van cataract. Dit is een verdikking en vertroebeling van het hoornvlies die het zicht van de kat langzaam belemmert tot ze volledig blind wordt.

Brits Korthaar katten kunnen ogen van verschillende kleuren hebben – groen, koper, amber en blauw. Het zijn de blauwogige katten die de meeste kans lijken te hebben om cataract te ontwikkelen, hoewel ze bij katten met elke oogkleur kunnen voorkomen. Cataract komt vooral op latere leeftijd voor; veel van mijn eigen oudere kortharen kregen het uiteindelijk, maar pas toen ze al ver in hun tienerjaren waren. Dit langlevende ras zal zeker de gevolgen van de ouderdom voelen; cataract is slechts één van de prijzen die ze betalen voor hun langere levensduur.

Zoals elk kattenras kunnen ook Britse Kortharen glaucoom ontwikkelen. Deze aandoening zorgt ervoor dat de druk in het oog toeneemt, waardoor het oog beschadigd raakt en uw kat blind wordt als er niets aan wordt gedaan. Na verloop van tijd kunnen, ondanks al uw zorg, een of meer van deze aandoeningen samenzweren om het gezichtsvermogen van uw kat te vernietigen. Dit kan verontrustend zijn voor een zorgzame huisdiereigenaar en de kat kan aanvankelijk moeite hebben om zich aan te passen – blinde katten kunnen zich echter aanpassen aan hun handicap en uiteindelijk volkomen gelukkig worden.

Sommige radeloze huisdiereigenaren hebben me gevraagd of ze hun geliefde katachtige vriend moesten euthanaseren vanwege het verlies van hun gezichtsvermogen; ik ben meer dan blij om dit idee te weerleggen. U zult uw blinde kat waarschijnlijk binnenshuis willen houden, omdat ze vatbaarder zijn voor ongelukken, maar de Britse korthaar is sowieso een huismus. De andere zintuigen nemen het over, inclusief het scherpe gehoor van uw kat en die opmerkelijke snorharen. Ik heb volledig blinde katten gelukkig zien spelen met plaagstokken en ander speelgoed dat voorzien was van een belletje, ze navigeerden hun leefruimte op geluid en gevoel, en genoten in het algemeen met volle teugen van het leven.

Oogontsteking bij uw Brits Korthaar

Ooginfecties kunnen variëren van eenvoudige bindvliesontsteking tot oogzweren. Tekenen van een infectie zijn rode of tranende ogen, slijm rond het oog, loensen, herhaaldelijk knipperen en pogingen om rond het oog te krabben. Als uw kat vaak met haar oog tegen voorwerpen wrijft, zoals de hoek van een tafel, probeert ze misschien de symptomen van een infectie te verlichten. U kunt proberen het slijm voorzichtig weg te vegen om te zien of dat het probleem oplost (ervan uitgaande dat uw kat dit toelaat), maar als het slijm terugkomt, moet u uw kat naar de dierenarts brengen.

Infecties zijn pijnlijk voor uw huisdier – ze kan jeuk hebben, pijn lijden en mogelijk niet goed uit het aangetaste oog kunnen zien. Het is mogelijk dat uw Britse korthaar zich verwondt door het krabben en obsessief verzorgingsgedrag, waarbij de tere huid en weefsels rond het oog of het oog zelf worden beschadigd. Hoewel ooginfecties zelden ernstig zijn als ze in een vroeg stadium worden opgelopen, kunnen ze ernstige en blijvende schade veroorzaken als ze niet worden behandeld.

In zeer extreme gevallen (meestal bij langdurige medische verwaarlozing) kan een kat haar oog verliezen door een infectie. Infecties kunnen zich vanuit het oog verspreiden naar andere systemen (de luchtwegen van de kat kunnen via de neus betrokken raken) en ze kan haar aandoening gemakkelijk overdragen op andere huisdieren in het huishouden – zelfs op mensen, vooral kinderen. Uw dierenarts kan een kuur met druppels of zalf of eventueel orale antibiotica voorschrijven. Het is heel belangrijk dat u deze volgens het advies van uw dierenarts toedient. Als u doses overslaat of de kuur niet afmaakt, kan de infectie resistent worden.

Hoe kunt u zien of uw Britse Korthaar Cataract ontwikkelt

Als u een oudere korthaar heeft, moet u extra waakzaam zijn voor dit probleem. De ogen van uw kat kunnen er troebel of melkachtig uit gaan zien in sommige lichten. Bij elk ander ras zou ik er iets aan toevoegen als “Ze kan geneigd zijn om sprongen verkeerd in te schatten of zich aan dingen te stoten,” maar aangezien de gemiddelde Britse korthaar al zo’n schattige kluns is, zal dit u misschien niet veel helpen. Als ras hebben ze veel prachtige eigenschappen; lichamelijke gratie is daar niet één van. Maar toch, als uw Brits Korthaar nog onhandiger is dan gewoonlijk, kunt u dit misschien aan uw dierenarts melden.

Cataract is meestal een ouderdomsziekte, maar kan ook bij jongere katten voorkomen. Cataract komt ook voor bij kittens, maar is zeer zeldzaam; in elk geval verdwijnt het na verloop van tijd spontaan. Voedingsgebreken kunnen cataract veroorzaken, maar dit soort problemen is zeldzaam bij Britse Kortharen – raskatten worden over het algemeen in elke fase van hun leven zeer goed verzorgd. In het onwaarschijnlijke geval dat uw huisdier dit type cataract heeft, kan het waarschijnlijk niet worden teruggedraaid zonder operatie, maar de verslechtering kan worden gestopt door het dieet van de kat te veranderen, soms met behulp van supplementen.

Uw dierenarts zal u adviseren over het dieet en uw huisdier zal regelmatig gecontroleerd moeten worden om ervoor te zorgen dat het probleem niet erger wordt. Uiteindelijk zal een cataractprobleem dat niet spontaan oplost, moeten worden aangepakt met een operatie. Uw kat zal niet meer het zicht hebben dat hij had voor de cataract, maar hij zal wel weer goed kunnen zien. In elk stadium moet cataract in de gaten worden gehouden, omdat het gepaard kan gaan met andere oogproblemen, zoals netvliesloslating en glaucoom.

Andere oogaandoeningen

Andere oogaandoeningen die uw Brits Korthaar kan ontwikkelen zijn glaucoom en netvliesloslating. Het netvlies van een kat kan losraken als gevolg van verwondingen, zoals een val of een klap op het hoofd of gezicht. Het kan losraken door onbehandeld cataract of gewoon door ouderdomsverschijnselen. Een netvliesloslating kan ook een symptoom zijn van een ernstige onderliggende ziekte, zoals.

Hoewel sommige gevallen met een operatie kunnen worden hersteld, kan een netvliesloslating onherstelbaar blijken te zijn en zal uw kat te maken krijgen met enig verlies van gezichtsvermogen.

Glaucoom is een andere ernstige aandoening die katten kan treffen; hierbij treedt een verandering op in de druk binnen het oog van uw huisdier, waardoor het gezichtsvermogen wordt aangetast en het oog uiteindelijk blind wordt. Tekenen van glaucoom zijn verlies van gezichtsvermogen, een troebel oog, en zwelling of teruglopen van het oog. Door de verhoogde druk kan uw kat ook hoofdpijn krijgen, die ze probeert te verlichten door haar kop tegen dingen aan te drukken. Drukken op het hoofd is altijd een gevaar en vereist onmiddellijke medische verzorging. Glaucoom kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte die op de juiste manier moet worden behandeld. De aandoening zelf kan worden verlicht met medicijnen. Uiteindelijk kan een operatie nodig zijn om de druk in het oog te verminderen.