Mag de Britse korthaar rauw voedsel eten?

Veel mensen voeren hun katten tegenwoordig graag zelfgemaakte rauwe voeding, als alternatief voor verwerkte commerciële diervoeding of gewoon als een speciale traktatie. Dit is echter een omstreden praktijk, sommige dierenartsen en kattendeskundigen bekritiseren de huidige rauwe voeding trend. Hoewel Britse Kortharen het waarschijnlijk prima zullen doen als ze af en toe rauwe voeding eten, of als ze een rauwe voeding krijgen die met de nodige voorzichtigheid is bereid, is het mogelijk dat uw katten schade oplopen als u niet voorzichtig bent met welke rauwe voeding u ze geeft.

Mogen Brits Kortharen rauwe voeding eten? Ja, in principe wel. Katten zijn immers geëvolueerd om dieren te eten die ze doden. In het wild krijgen katten echter parasieten en andere ziektes van hun prooi mee. Sommige voedingsmiddelen mogen nooit rauw aan uw kat worden gevoerd, omdat ze bijzonder gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de kat.

Als je wilt beslissen of je je Britse korthaar rauwe voeding wilt geven, moet je zowel de risico’s als de mogelijke voordelen kennen. Welke voeding kan schadelijk zijn voor uw huisdier? Welke voeding is veiliger? Waarom zou je je kat rauwe voeding geven? Lees verder en ontdek de gevaren van rauwe voeding voor je Brits Korthaar en hoe je dit veiliger kunt doen.

Rauwvoer en uw Brits Korthaar

Kunnen Brits Kortharen rauw voedsel eten? Op het eerste gezicht zou je denken dat het antwoord een duidelijk “ja” is. Katten zijn obligate carnivoren – jagers die zijn geëvolueerd om hun prooi vers te verslinden, het toppunt van rauwe voeding. Je ziet wilde katten toch ook niet met steelpannetjes op pad gaan om de kleine knaagdieren en vogels waar ze graag op jagen te koken?

De logica van de voorstanders van rauwe voeding is dat, aangezien de voorouders van de huiskat geëvolueerd zijn naar het eten van rauw vlees in de vorm van kleine zoogdieren, vogels etc., daaruit volgt dat een op rauwe voeding gebaseerde voeding het gezondste dieet is voor de moderne huiskat. Veel dierenartsen en kattendeskundigen zijn het niet eens met de fans van rauwe voeding, omdat ze vrezen dat uw kat ziektes kan oplopen door rauwe voeding.

Ondanks deze voorzichtigheid is er een hele industrie ontstaan rond het aanbieden van rauwe voeding voor huisdieren: receptenboeken, how-to video’s en voorverpakte rauwe kattenvoeding schieten als nooit tevoren de grond uit. De voordelen van rauwe voeding zijn legio. Fans beweren dat een rauwe voeding je kat gelukkiger, gezonder en fitter houdt doordat het beter aansluit bij hun evolutionaire voedingsprofiel.

Showkatteneigenaren beweren dat een rauwe voeding hun dieren helpt er slanker en aantrekkelijker uit te zien voor de keurmeesters, met heldere ogen en een dikkere, glanzendere vacht. Sommige katteneigenaren die op een rauwe voeding zijn overgestapt, beweren dat hardnekkige gezondheids- en gedragsproblemen sinds de overstap zijn opgelost.

Aan de anti-rauw kant zijn er tal van medische adviezen en die van ervaren kattengezondheidsdeskundigen, die hun bezorgdheid uitspreken over de toename van de adoptie van rauwe voeding. Tegenstanders wijzen op het feit dat door mensen bewerkt rauw vlees in niets lijkt op de prooi waarop een kat in het wild zou jagen. Katten jagen op kleine wilde vogels, niet op op de boerderij opgefokte kalkoenen of legbatterijkippen; en zelfs de meest toegewijde katachtige jager zou geen rauw schapen- of rundvlees eten, aangezien schapen en koeien iets buiten de gewichtsklasse van een kat liggen.

Rauw voedsel brengt ook de mogelijkheid van ernstige en mogelijk zelfs levensbedreigende ziekten met zich mee – parasieten en bacteriën kunnen worden overgedragen als een kat rauw of onjuist gekookt voedsel krijgt. Een ander probleem is de voorkeur van het huisdier: hoewel Britse Kortharen bekend staan om hun goede eetgewoonten en geen kieskeurig botje in hun lijf hebben, lijken ze niet erg dol te zijn op rauwe voeding. Op dit punt voel ik me verplicht om de rauwkostfans te noemen die ik ben tegengekomen en die volhouden dat een kat gelukkig kan leven op een dieet dat geheel of grotendeels bestaat uit rauwe groenten. Dit is zo gevaarlijk fout dat het grenst aan dierenmishandeling. Een kat is een obligate carnivoor. Ze heeft vlees nodig om te leven. Katten kunnen zeker groenten eten en doen dat ook (ik heb ooit een Brits Korthaar kater ontmoet die geobsedeerd was door diepvrieserwten), maar dit zou een kleine toevoeging moeten zijn aan een dieet met veel vlees.

Rauwvoer en ziekte

Het is waar dat katten jagen op levende prooien als ze die kunnen krijgen – en dat Britse kortharen, in het bijzonder, kampioen jagers zijn. Helaas betekent dit ook dat uw buitenkorthaar zo nu en dan iets vervelends kan oplopen van een prooi. Wormen zijn een veel voorkomende kattenkwaal – gemakkelijk te behandelen, maar toch iets dat aandacht nodig heeft.

Dit is een van de mogelijke nadelen van rauwe voeding in het algemeen. Hoewel de moderne methodes om vlees te kweken en te verwerken de meeste parasieten uit de weg ruimen, zijn er af en toe toch nog een paar gevallen waarbij een ongelukkige consument een ongenode intestinale lifter oppikt. Hetzelfde kan gebeuren met uw kat. Het is zelfs zo dat de meeste wilde herplaatsers wormen met zich meedragen van hun zogenaamd gezonde en natuurlijke rauwe dieet. Soms kunnen deze zelfs levensbedreigend zijn.

Intestinale parasieten zijn geen grapje; als je besluit je kat rauwe voeding te geven, zul je haar goed in de gaten moeten houden voor het geval ze iets onaangenaams oploopt. Voedselvergiftiging is een ander probleem. Hoewel de korte, zure darmen van een kat infecties kunnen doden die schadelijk zijn voor een mens, kunnen ze toch ten prooi vallen aan bacteriën zoals salmonella. Dit is zeldzaam, maar het kan voorkomen.

U kunt het risico verminderen door het vlees dat u uw kat geeft te paraffineren in plaats van het volledig rauw te serveren. Sommige voedingsmiddelen, zoals tonijn en andere vissoorten, eieren en melk, mogen nooit rauw aan uw kat worden gegeven. Rauwe vis kan een enzym bevatten dat thiamine in het lichaam van uw kat afbreekt, terwijl melk lactose bevat waar Britse Kortharen niet tegen kunnen. Met name rauwe melk is erg slecht, omdat het ook ziekteverwekkers kan bevatten die uw kat ernstig ziek kunnen maken.

Waarom dan toch kiezen voor een rauwe voeding voor uw Brits Korthaar?

De angst voor diervoeding heeft bijgedragen aan de populariteit van rauwe en zelfgemaakte kattenvoeding. Het is waar dat sommige van deze een zeer reële bedreiging vormden voor de geliefde metgezellen van mensen. Verontreiniging met chemische stoffen zoals melamine kan reële en ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van huisdieren.

Katten zijn kwetsbaar voor dergelijke verontreinigingen vanwege hun gevoeligheid en hun kleine lichaamsgrootte. Een andere vorm van besmetting is, ironisch genoeg, met bacteriën zoals salmonella – precies de besmetting die, naar men zegt, in rauwe voeding kan worden aangetroffen. Goede voedselveiligheidsprocedures bij de productie zijn bedoeld om deze besmettelijke organismen uit te roeien, maar als het voedsel niet goed is ingeblikt of verpakt, kunnen ze gedijen.

Dergelijke procedures zouden moeten voorkomen dat huisdiervoer wordt besmet met bacteriën, maar er zijn geruchtmakende gevallen geweest waarin deze niet werden gevolgd. Veel katteneigenaren zijn ook van mening dat commercieel kattenvoer vanuit voedingsoogpunt ontoereikend kan zijn – met enig recht, want goedkopere voeders kunnen inderdaad een aantal voedingsstoffen missen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Het bereiden van het voer van uw kat geeft u ook meer controle over de ingrediënten. Dit kan belangrijk zijn als uw huisdier gevoelig is of last heeft van gewichtsproblemen (iets waar Britse Kortharen erg vatbaar voor zijn, vooral als ze ouder worden). Er zijn speciale voeders die hierbij kunnen helpen, maar die zijn vaak duur. In deze situatie kan het economisch en praktisch zijn om het voer van uw kat thuis te maken, hoewel het niet rauw hoeft te zijn.

Is rauwe voeding de moeite waard?

Overschakelen op rauwe voeding kan, in theorie, veilig gebeuren, als u bereid bent veel tijd te besteden aan het bereiden van haar maaltijden. Je moet niet alleen rauw vlees klaarmaken, maar ook de essentiële vitaminen die in de voeding kunnen ontbreken, zoals taurine en arginine. Het proces kan zeer arbeidsintensief zijn en het in bulk klaarmaken van rauwe voeding kan af te raden zijn – je kunt het niet te lang bewaren, zelfs niet gekoeld, want het kan snel bederven.

U moet ook toezicht houden op het eten van uw kat, want rauwe voeding moet uit het bakje worden verwijderd zodra uw kat klaar is met eten. Rauwkost mag niet worden weggelaten, want dan bestaat het risico op ziekten. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is er geen echte reden om over te schakelen op rauwe voeding, maar sommige mensen vinden het een praktische oplossing voor de kosten van kwalitatief goede kattenvoeding.

Maar over het algemeen zult u waarschijnlijk vinden dat de extra moeite het niet waard is. Brits Kortharen zijn over het algemeen geen kieskeurige eters en zullen met plezier gewoon voer eten. Om gewichtsproblemen te voorkomen, kiest u een goede kwaliteit voeding met veel eiwitten en een graanvrije formule. Hoewel kleine hoeveelheden granen en koolhydraten in voedsel niet schadelijk zijn voor een kat, zijn ze onnodig voor de voeding van een kat. Een zeer actieve kat die veel calorieën verbrandt, zou kunnen profiteren van de extra energie die koolhydraten leveren, maar eerlijk gezegd beschrijft de term “zeer actief” niet de gemiddelde Britse Korthaar. Granen en koolhydraten in dierenvoeding kunnen bijdragen tot gewichtsproblemen bij deze katten die veel aandacht van hun mensen nodig hebben om gelukkig te zijn. Denk eraan, dit is hetzelfde ras.