Verharen Maine Coon katten veel? Hier is de waarheid

Maine Coon katten zijn prachtige dieren en bovendien staan ze bekend als zeer vriendelijk, aanhankelijk en zachtaardig. Een Maine Coon is absoluut de perfecte gezinskat en dat is waarom dit ras zo populair en geliefd is bij veel katteneigenaren.

Maar hoe zit het met de verzorging en alles wat daarmee samenhangt? Verharen Maine Coon katten veel? Dit kan voor veel mensen een grote afknapper zijn, want meestal wil minstens één gezinslid geen kattenhaar overal hebben.

Eigenlijk verharen Maine Coon katten niet zo veel. Natuurlijk, het is een kat en hij verliest haar, maar men zou kunnen denken dat door de grootte van deze kat en door het lange haar, Maine Coon katten meer ongewenst haar produceren dan andere kattenrassen. Dit is niet het geval. Veel Maine Coon katteneigenaren merken niet echt dat de Maine Coon haar verliest, terwijl mensen die een kat met kort haar bezitten klagen over het feit dat ze de hele tijd bosjes haar vinden.

U ziet dus dat Maine Coon katten niet meer verharen dan andere katten, dus dit is niet echt een reden om tegen een Maine Coon kat te beslissen. U zou echter kunnen denken dat u veel tijd moet investeren om uw Maine Coon elke dag te verzorgen.

Dit is absoluut niet het geval. Wij hebben een Maine Coon en we gebruiken zelden een borstel, omdat het haar er goed uitziet en er geen reden voor is. Laat ik hier wat dieper op ingaan.

HOE VAAK MOET JE JE MAINE COON BORSTELEN?

Maine Coon katten hebben niet veel ondervacht en hun haar wordt niet snel mat. Zelfs als het haar een beetje mat is en geborsteld moet worden is dat niet zo veel werk als bijvoorbeeld het borstelen van een Perzische kat.

Sommige mensen raden aan om een Maine Coon elke dag te borstelen. Zij raden dit echter niet alleen aan omdat het haar er dan goed en gezond uitziet, maar ook omdat de kat dan gewend raakt aan borstelen en er geen problemen van ondervindt.

Persoonlijk doe ik dat niet. Maine Coon katten zijn vrij rustig en ze worden toch niet boos op je. Verder blijft het haar niet echt gezond omdat je het elke dag borstelt.

Natuurlijk, soms moet een kat geborsteld worden omdat het haar er mat uitziet, maar als dat niet het geval is, zie ik het nut er niet van in om het elke dag te borstelen. Het is gewoon niet nodig, dus waarom zou je het doen?

Als u de vacht van uw Maine Coon kat toch regelmatig wilt borstelen, kunt u dat zeker doen. Om de twee tot drie dagen is echter wel voldoende.

MAINE COON KATTEN VERANDEREN HUN VACHT

In de lente en in de herfst veranderen Maine Coon katten van vacht (dit hangt ook af van de temperatuur). Sommige mensen zeggen dat de Maine Coon in die periode meer haar verliest.

Ik kan dat niet bevestigen, want ik merk niet echt meer haar, maar in deze periode zou u uw Maine Coon kat vaker kunnen borstelen om de losse haren in de ondervacht kwijt te raken.

Lees ook: De 3 Beste Borstels Voor Maine Coon Katten!

WAT IS DE BESTE BORSTEL DAARVOOR?

Je wilt zeker een borstel aanschaffen die geschikt is voor katten met heel lang haar. Zelfs als het haar van een Maine Coon kat niet veel werk vereist, wil je het toch goed laten doen. De borstels voor lang haar zullen de klus snel en goed klaren.

Veel mensen gebruiken een Furminator borstel om hun Maine Coon te borstelen en ik begrijp volkomen waarom. Die borstel verwijdert gemakkelijk alle losse haren en is bovendien heel gemakkelijk schoon te maken. Eén druk op de knop en alle haren op de borstel komen los.

Verder is deze borstel perfect voor katten met lang haar en hij is helemaal niet duur. Als je er over denkt om een FURminator aan te schaffen, maar je weet niet of dit de juiste borstel is, kijk hier dan eens naar!

HOE EEN MAINE COON BORSTELEN

Borstels zoals de Furminator maken het borstelen zonder uw kat pijn te doen heel gemakkelijk. Er is geen speciale manier om uw kat te borstelen. Het is gewoon een kwestie van gezond verstand. Wees voorzichtig bij de ogen en andere gevoelige lichaamsdelen.

Als u uw Maine Coon kat tijdens het borstelen pijn doet, zal hij het borstelen na een tijdje associëren met pijn en dit zal het borstelen voor u beiden moeilijker maken.

Verder, wees voorzichtig bij de staart. Katten zijn daar gevoelig en het haar op de staart groeit erg langzaam.

U KUNT UW MAINE COON IN BAD DOEN

Wist je dat Maine Coon katten eigenlijk dol zijn op water? Normaal gesproken hebben katten een hekel aan water, maar als Maine Coons de kans krijgen om natte voeten te krijgen, doen ze dat zeker. De meeste Maine Coon katten vinden het bijvoorbeeld heerlijk om met het water in een grote waterbak te spelen.

Daarom maken ze vaak zo’n puinhoop als ze drinken.

Veel Maine Coon katten vinden het zelfs leuk om in bad te gaan en een beetje te zwemmen. U kunt uw Maine Coon zeker een bad geven als u dat wilt.

Je moet er alleen voor zorgen dat het water niet te koud is. Anders zou je Maine Coon ziek kunnen worden en dat is absoluut niet wat je wilt.

Het in bad doen van uw Maine Coon kan leuk zijn voor u en uw kat.

Let wel op dat katten normaal gesproken geen bad nodig hebben, behalve als hun vacht erg vuil is en u ze niet meer in uw huis kunt laten rondrennen. Dan is het zeker nodig, ook al maken katten hun vacht zelf schoon.

Houd er ook rekening mee dat u uw kat niet moet dwingen om in bad te gaan. Als uw Maine Coon in bad wil, goed, zo niet, overweeg dan om uw kat met een nat washandje schoon te maken.

Gebruik a.u.b. geen shampoo voor mensen als u uw Maine Coon wast. Er zijn speciale kattenshampoos die u daarvoor kunt gebruiken en die zijn helemaal niet duur. Als u meer wilt weten over het baden van Maine Coons en Maine Coons en water, kijk dan eens naar dit artikel hier.

MIJN MAINE COON HEEFT EEN HEKEL AAN GEBORSTELD WORDEN – WAT MOET IK DOEN?

Zoals ik al zei, Maine Coon katten zijn vrij relaxt. Ze staan niet voor niets bekend als het meest vriendelijke kattenras. Er zijn echter Maine Coon katten die er niet van houden om geborsteld te worden.

Onze Maine Coon kat, Maze, houdt er niet echt van, maar ze valt ons niet aan als we haar borstelen.

Ze begint gewoon met de borstel te spelen en wil dat we stoppen. Het is niet echt een probleem, maar op deze manier duurt het een paar minuten langer om haar te borstelen.

Je moet je Maine Coon vroeg kennis laten maken met de borstel. Het is het beste als u begint wanneer uw Maine Coon nog een kitten is, maar zelfs als u een volwassen Maine Coon heeft, kunt u de kat nog steeds gemakkelijk laten wennen aan de borstel.

Ik raad aan om plekjes te vinden waar uw kat graag gekroeld wordt en daar te beginnen met borstelen. Meestal vinden katten het leuk en dit maakt het makkelijker om te accepteren dat ze geborsteld worden. Werken met veel traktaties zal ook helpen.

Laat uw kat de borstel zien en geef hem een traktatie. Op deze manier zal uw kat de borstel associëren met iets positiefs.

Begin met een klein stukje borstelen en stop dan. Verleng de borstelsessie steeds een beetje en geef uw kat traktaties wanneer hij rustig blijft tijdens het borstelen. Op deze manier zal uw kat snel wennen aan de borstel en uiteindelijk zal hij misschien zelfs spinnen als hij wordt geborsteld.

Het kan ook helpen om de borstel in te wrijven met een beetje catnip. Zoals u weet, is elke kat verslaafd aan catnip en wordt hij helemaal gek als hij eraan ruikt. Test maar eens hoe je Maine Coon erop reageert.

CONCLUSIE

De enorme Maine Coon kat lijkt je misschien een hoop werk te bezorgen. Het wegwerken van al het kattenhaar in uw huis, het elke dag borstelen van de lange Maine Coon haren. Het goede nieuws is dat dit niet waar is.

Vergeleken met hun massieve lichaam en hun lange haren die perfect zijn om in de winter buiten te overleven, verharen Maine Coon katten niet echt veel.

Verder is de vachtverzorging van een Maine Coon katten heel eenvoudig en vraagt het niet veel van uw tijd. Wij borstelen onze Maine Coon kat alleen als het nodig is en verder laten we onze Maine Coon, Maze, gewoon haar gang gaan en haar haren zelf verzorgen.

Als je een borstel voor je kat nodig hebt, raad ik je zeker de Furminator aan. Bekijk hem hier!

Verharen Maine Coon katten veel? Het antwoord is beslist nee. Wij hebben ook een gewone huiskat, Gigetta genaamd, en Gigetta verliest veel meer haar dan onze Maine Coon kat, Maze. Je zou denken dat het andersom is.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen en dat het je heeft laten zien dat je niet bang hoeft te zijn om in de haren te verdrinken in huis, lol. Als je vragen hebt, of als je verhalen wilt delen over je Maine Coon kat en zijn haren, laat dan een bericht achter in het commentaarveld hieronder.