Redenen waarom uw Maine Coon haar verliest

Als u de trotse eigenaar bent van een mooie Maine Coon, dan bent u vast en zeker bekend met hun prachtig gladde en ruige uiterlijk.

Ontwikkeld als een laag van bescherming tegen het barre winterweer in de staat waar ze naar vernoemd zijn, zijn Maine Coons berucht om hun dikke, weelderige vacht. Maar wat doet u als u overmatig haarverlies bij uw katachtige vriend begint op te merken?

Als u meerdere katten voor langere tijd bezit, zult u waarschijnlijk in meer of mindere mate problemen met haaruitval tegenkomen.

Haaruitval is een relatief veel voorkomend probleem, dat door verschillende oorzaken veroorzaakt kan worden.

De meeste van deze problemen zijn gemakkelijk te identificeren en kunnen worden verholpen door enkele eenvoudige stappen te volgen.

In enkele zeldzame gevallen kan het onderliggende probleem de expertise en het advies van een gekwalificeerde dierenarts vereisen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de meest voorkomende kwalen die uw dier van zijn pluizige roem kunnen beroven.

Lees verder om te ontdekken wat ze zijn en, nog belangrijker, hoe u ze kunt bestrijden. Normaal gesproken staan Maine Coons er niet om bekend dat ze veel verharen, zoals u hier kunt lezen.

KRUIPEND ONGEDIERTE

Het is misschien geen verrassing, maar uw Maine Coon is net zo geïrriteerd en ontstemd over dingen van kruipende aard als u waarschijnlijk bent! Minder leuke wezens kunnen een last worden en moeten snel worden aangepakt. Dit kunnen de volgende onaangename parasieten zijn:

 • Teken
 • Vlooien
 • Mijten
 • Luizen

Als u merkt dat uw grote kat wat grote haren verliest, is dit de eerste halte in uw zoektocht naar antwoorden. Controleer uw jeukende kat op een van de bovengenoemde lifters. Om dit te doen, kunt u eerst kijken naar uiterlijke tekenen.

Dit zijn bijvoorbeeld zweertjes die verschijnen in de vorm van kleine, korstige bultjes. Een ander teken waar u op moet letten zijn lintwormen in de ontlasting van uw kat.

Vlooien dragen soms lintwormeitjes bij zich die, als ze die binnenkrijgen, in de uitwerpselen te zien kunnen zijn. Hoewel het doorspitten van de uitwerpselen een onplezierige bezigheid lijkt, kan ik u verzekeren dat uw Maine Coon het gebaar zal waarderen als het helpt om zijn of haar symptomen te verlichten.

De beste manier om te weten of uw kat last heeft van dit ongedierte is natuurlijk door ze te vinden. Er zijn speciale kammen te koop met dicht op elkaar geplaatste tanden om de ongewenste bezoekers uit hun schuilplaats te halen. (Als u zo’n kam nodig heeft, raad ik u ten zeerste aan deze te kopen. Hij is niet duur en doet zijn werk).

Leg je Maine Coon eerst op een wit of lichtgekleurd stuk stof.

Dit maakt het makkelijker om het kleine ongedierte te vinden. Moedig uw huisdier aan om stil te zitten terwijl u de vacht doorkamt, met speciale aandacht voor gebieden die het meest aangetast lijken te zijn door haaruitval.

Controleer tijdens het kammen zorgvuldig zowel de kam als de omgeving van uw kat. Als u iets verdachts vindt, bewaar het dan als bewijsmateriaal.

Als u kunt vaststellen wat u hebt gevonden, zijn er verschillende behandelingen en medicijnen die kunnen worden gebruikt om de plaag te bestrijden. Neem anders wat u hebt gevonden mee en ga naar uw dierenarts.

Die kan u helpen bepalen welke stappen u moet nemen op weg naar genezing.

Zelfs als u niets vindt, is het een goed idee om naar preventieve opties te kijken. In het algemeen is het veel gemakkelijker om ongedierteproblemen te voorkomen door preventief in te grijpen dan ze uit te roeien nadat ze voet aan de grond hebben gekregen.

Er bestaan antivlooienbehandelingen in de vorm van sprays, halsbanden, geneesmiddelen en topische oplossingen. Als u een antivlooienmiddel nodig heeft, raad ik u aan dit middel te gebruiken.

ALLERGIE VEROORZAAKTE LIJDENSWEG

Ja, je hoorde het goed! Net als veel mensen, kan uw grote kat te kampen hebben met een allergische reactie. Als u symptomen zoals niezen en waterige ogen samen met het haarverlies van uw kat opmerkt, zou het allergieën kunnen zijn.

De lijst van mogelijke trekkers kijkt zeer gelijkaardig aan gemeenschappelijke menselijke allergieën, met inbegrip van irriterende stoffen zoals:

 • Stof, stuifmeel of schimmel
 • Insecten
 • Bepaalde soorten voedsel
 • Medicijnen
 • Colognes, parfums, of andere geurbestrijdende chemicaliën
 • Schoonmaakmiddelen
 • Kattenbakvulling
 • Plastic voedselcontainers

Net zoals veel van de oorzaken overlappen met de boosdoeners voor menselijke allergieën, doen de symptomen dat ook. Eén van de meest voorkomende neveneffecten van een allergie is jeuk, wat op zijn beurt de oorzaak kan zijn van de dramatische haaruitval die uw Maine Coon ervaart.

Jeuk leidt tot krabben en bijten, en overmatig krabben of bijten leidt tot kale plekken.

Let op waar en hoe deze kale plekken verschijnen, want dit kan aanwijzingen geven over het type allergie dat uw kat kan hebben.

Bijvoorbeeld, katten die lijden aan een voedselallergie zullen vaak jeuken of krabben in gebieden rond de kop en nek.

Bij een insectenallergie daarentegen, is de meest aangevallen plek de rug of de staart. Als dit veroorzaakt wordt door contact met een voedselcontainer, zal uw kat de drang ervaren om te jeuken onder de kin.

Hoewel al deze waarnemingen en theorieën thuis kunnen worden geëvalueerd, zult u een bezoek moeten brengen aan uw huisarts voor een officiële diagnose.

Dit kan nodig zijn als u een paar eenvoudige stappen hebt ondernomen, zoals het veranderen van het soort voer dat uw kat eet of het kopen van een andere kattenbakvulling, en het probleem blijft aanhouden.

Gewapend met de kennis van wat u hebt gezien of geprobeerd, neemt u uw huisdier mee voor een afspraak.

Met behulp van de informatie die u verstrekt, zal de dierenarts in staat zijn om een diagnose en / of behandelplan aan te bevelen. In het geval van huidallergieën, kan het zo simpel zijn als een snelle test en enkele veranderingen in de leefomstandigheden.

Voor een voedselallergie kan het een ingewikkelder proces zijn waarbij alle mogelijke probleemvoedingsmiddelen worden geëlimineerd en vervolgens één voor één opnieuw worden geïntroduceerd om te ontdekken welke de allergie veroorzaken.

INFECTIES

Een andere mogelijke oorzaak van de complicaties van uw knuffeldier kan een infectie zijn. Hoewel infecties kunnen ontstaan als gevolg van de insecten en allergieën die we eerder hebben besproken, komen verschillende soorten huidinfecties ook voor als gevolg van de volgende bijkomende aandoeningen:

 • Schimmelinfecties (zoals ringworm)
 • Blootstelling aan chemische stoffen
 • Brandwonden
 • Insectenbeten
 • Open wonden

Als je in staat bent om het op te merken, noteer dan wanneer je Maine Coon begon te krabben of te jeuken op de plaatsen waar hij haar verliest. Als het krabben begon na het ontstaan van een zweer op de huid, dan is het waarschijnlijker dat de oorzaak van het krabben een infectie is (in tegenstelling tot het ontstaan van de zweer als gevolg van jeuk en krabben).

Een ander teken dat een infectie is ontstaan, is verandering in het gedrag van uw kat.

Infecties kunnen ervoor zorgen dat uw Maine Coon moe en lusteloos wordt, of zelfs koorts krijgt. Als u een infectie vermoedt en het lijkt een kleine infectie te zijn, kunt u proberen het getroffen gebied thuis te behandelen.

Gebruik een milde zeep om de plekken voorzichtig schoon te maken en controleer deze plekken regelmatig. Het kan nodig zijn overtollig haar weg te knippen of te trimmen om het gemakkelijker schoon te houden.

Als u het probleemgebied hebt aangepakt en de situatie niet verbetert, kunt u het beste een bezoek aan uw dierenarts brengen. De arts heeft extra hulpmiddelen tot zijn beschikking om de oorzaak van een infectie vast te stellen.

Dit kan microscopisch onderzoek van huidschraapsels, kweektests en bloedonderzoek omvatten. Zodra het onderliggende probleem is ontdekt, kan de juiste behandeling worden voorgeschreven.

De behandelingen variëren van uitwendige en orale antibiotica tot gespecialiseerde zepen en shampoos. Terwijl u de instructies van uw zorgverlener opvolgt, moet u de vooruitgang van uw kat in de gaten houden.

Vervolgbezoeken kunnen nodig zijn als u merkt dat er geen vooruitgang is of dat het behandelplan niet aanslaat.

STRESSVOLLE OMSTANDIGHEDEN

Ziet u hier een trend? Nog een factor die soortgelijke effecten bij mensen veroorzaakt! Stressgerelateerde haaruitval bij mensen is echter een beetje anders.

Terwijl wij de uitdrukking misschien terloops gebruiken, kunnen onze katachtige vrienden letterlijk “hun haren uittrekken” als reactie op stress in hun leven. Zoals gebruikelijk in ons dagelijks leven, kan uw kat zich zorgen maken als gevolg van veranderingen zoals:

 • Nieuw in uw huis, of verhuizing
 • Onwelkome toevoegingen aan uw gezin, mensen of andere dieren
 • Het zien van stressvolle gebeurtenissen buiten door het raam
 • Veranderingen in routine
 • Overmatige en/of constante geluiden
 • Bezoeken aan de dierenarts

Hoewel stress veroorzaakt door bovenstaande situaties zich op vele manieren kan manifesteren, is een van de veel voorkomende neveneffecten overmatig likken en krabben. Als gevolg van een aandoening die “psychogene alopecia” wordt genoemd, kan uw Maine Coon de drang voelen om te likken als gevolg van nervositeit of angst.

Dit komt vaker voor bij poezen, maar kan bij beide geslachten voorkomen. Naarmate katten ouder worden, lopen ze meer risico om nadelige gevolgen van stress te ondervinden. Als stress de oorzaak is, is de kans groot dat het haarverlies zich concentreert rond de flanken, buik of poten van uw kat.

De behandeling van stress bij uw kat kan verschillende vormen aannemen. De meest voor de hand liggende verlichting kan worden bereikt door het identificeren en elimineren van de bron van de stress. Natuurlijk kan het zijn dat sommige bronnen van stress niet weggaan.

In dat geval kunt u het beste met uw dierenverzorger overleggen wat de beste aanpak is voor de situatie van uw Maine Coon.

In sommige gevallen kan een behandeling zo simpel zijn als meer tijd doorbrengen met spelen of ontspannen met uw kat. De extra aandacht kan de kat een oppepper geven om er mee om te gaan.

Uw dierenarts kan ook behandelingen voorstellen waarbij gebruik wordt gemaakt van kattenferomonen of anti-depressiva om een chemisch onevenwicht dat het gedrag kan beïnvloeden directer te bestrijden.

ONGEWONE EN ONAANGENAME MEDISCHE AANDOENINGEN

Als alle andere diagnoses en behandelingen die we hebben beschreven niet helpen bij de haaruitval van uw Maine Coon, zijn er nog een paar mogelijke verklaringen. Hoewel deze aandoeningen zeldzaam zijn, komen ze wel voor. Deze omvatten het volgende:

 • Kanker
 • Diabetes
 • Hyperthyreoïdie
 • Auto-immuunziekten
 • Aangeboren aandoeningen
 • Ziekte van Cushing

Elk van deze aandoeningen kan verschillende tekenen en symptomen vertonen, wat het moeilijker maakt om thuis een diagnose te stellen. Afgezien van een aandoening die “symmetrische alopecia bij katten” wordt genoemd en die een kenmerkend “spiegelbeeld” patroon van haaruitval bij uw kat veroorzaakt, kunnen deze het beste door uw dierenarts worden onderzocht.

Maak gedetailleerde aantekeningen van alles wat uw kat ervaart en geef deze aan uw dierenverzorger.

Bijna alles kan mogelijk relevant zijn, inclusief dieet, gedrag, symptomen en een groot aantal andere details. Als vuistregel geldt: als u twijfelt, schrijf het dan op!

Dit zal hen het beste totaalbeeld geven, zodat ze de meest effectieve route kunnen bepalen voor diagnose en behandeling van eventuele onderliggende aandoeningen.

Afhankelijk van de diagnose omvat de behandeling een breed scala van maatregelen. Voor sommige aandoeningen zijn geen behandelingen bekend, zodat u en uw dierenverzorger de symptomen van uw Maine Coon zo goed mogelijk moeten aanpakken.

Andere behandelingen kunnen chirurgische ingrepen inhouden, of gespecialiseerde medicatie en therapieën.

Hoewel de kans dat uw dier deze zeldzame problemen ontwikkelt in uw voordeel is, is het belangrijk om geen mogelijkheden over het hoofd te zien als het gaat om de gezondheid van uw kat.

Als u vermoedt dat uw Maine Coon lijdt aan een van deze zeldzame aandoeningen, neem dan onmiddellijk contact op met professionals om uw speciale metgezel de best mogelijke zorg te geven.

CONCLUSIE

Overmatig haarverlies bij uw Maine Coon is een reële mogelijkheid, gezien de veelvoorkomende oorzaken die er zijn. Het goede nieuws is echter dat er voor de meest voorkomende oorzaken ook relatief eenvoudige en effectieve behandelingen bestaan.

De beste strategie tegen haaruitval is zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen, maar er is ook veel kennis voorhanden om uw pluizige vriend met succes te helpen genezen.

Als u goed oplet, zal uw Maine Coon eventuele problemen kenbaar maken via de tekenen en symptomen die het gevolg zijn van hun ongemak.

Hoewel sommige aandoeningen niet kunnen worden behandeld of uitgebreide zorg vereisen, is de meerderheid van de gevallen gemakkelijk te diagnosticeren en te behandelen. Als verantwoordelijke huisdiereigenaar kunt u dit opmerken en vervolgens actie ondernemen om u en uw dier aan de “harige” kant van het leven te houden!