Veranderen de ogen van Britse blauwe katten van kleur?

Brits Blauwe katten zijn Brits Kortharen met een specifieke kleurslag. Het product van vroege paringen tussen Britse Kortharen en Russische Blauwen, de oer-Brits blauwe heeft een diepe, dikke vacht van een stevige blauw-grijze tint en opmerkelijke koperkleurige ogen. Sommige nieuwe eigenaars zijn verbaasd of zelfs verbijsterd wanneer ze voor het eerst de ogen van hun Brits Blauwe kitten zien, en ontdekken dat hun kitten die kenmerkende amber-oranje kijkers mist en in plaats daarvan blauwe ogen heeft.

Veranderen de ogen van een Brits Blauw kitten van kleur? Ja. Met uitzondering van blauwogige katten, beginnen de ogen van alle kittens blauw en nemen ze geleidelijk hun volwassen kleur aan naarmate het kitten ouder wordt.

Je bent op deze pagina terechtgekomen omdat je vragen hebt over Brits Blauw. Waarom hebben Brits blauwe kittens geen koperen of amberkleurige ogen? Hoe komt het dat kittens toch blauwe ogen hebben? Wat gebeurt er met de ogen van een kitten waardoor ze van kleur veranderen? Zijn blauwe ogen iets om je zorgen over te maken? Verschuivingen in oogkleur zijn slechts enkele van de verbazingwekkende veranderingen die een kitten doormaakt tussen de geboorte en het spenen – lees verder om meer te weten te komen over British Blue kittens, hun ontwikkeling, en de oogkleur van een kat gedurende zijn hele leven.

Om te begrijpen waarom, laten we iets meer vertellen over kittens en hun ontwikkeling.

Veranderen de ogen van een Brits Blauw kitten van kleur? Dat doen ze. De ogen van een kitten beginnen met een bleke, wazige blauwe kleur. Geleidelijk aan, in de loop van enkele weken, begint de beroemde koperkleur te verschijnen – eerst rond de pupil, dan geleidelijk aan verspreidend naar de rest van het oog. De ogen van alle kittens veranderen op dezelfde manier van kleur, met uitzondering van katten die tot op volwassen leeftijd blauwogig blijven.

Voor zover ik weet, is er geen kat die aan haar leven begint met ogen die al een volwassen kleur hebben, tenzij hun ogen sowieso blauw zullen zijn. Als u uw kitten bij een geregistreerde fokker heeft gekocht, zou ze al minstens 12 weken oud moeten zijn; op deze leeftijd zouden de meeste katten hun volwassen oogkleur moeten hebben. Als de ogen van het kitten nog niet helemaal zijn veranderd of als u om de een of andere reden een jonger kitten hebt, kunnen ze nog gedeeltelijk of helemaal blauw zijn.

Als een kitten wordt geboren, zijn de oogjes gesloten. In feite zijn de ogen van het kitten nog niet eens klaar met ontwikkelen. Het kitten heeft nog geen andere ontwikkelde zintuigen dan tast, reuk en smaak; niet alleen zijn de oogjes dicht en worden ze nog gevormd, maar ook de oortjes zijn nog in ontwikkeling. Ze kunnen niet goed horen en helemaal niet zien. De kleine blinde kittens zullen in het begin volledig afhankelijk zijn van hun moeder. Neonaten kunnen niet eens hun eigen lichaamswarmte regelen. Als ze voor het eerst geboren worden, passen deze kleine wezentjes in de palm van je hand.

  • De eerste week doen ze niet veel meer dan eten, slapen en groeien.
  • Tegen de tweede week zijn de kittens een stuk groter en beginnen hun oogjes open te gaan.
  • Ergens tussen de 9 en 14 dagen oud, moeten de ogen van het kitten volledig open zijn.

Ze zijn echter nog niet klaar met ontwikkelen. De wereld om hen heen is een waas van licht en kleur; hun pupillen verwijden en trekken nog niet goed samen, dus ze moeten worden beschermd tegen fel licht. Een van de dingen die de ogen van kittens missen, is hun volledige aanvulling van het pigment melanine.

Melanine is hetzelfde pigment dat mensen en andere dieren hun haar, iris en huidskleur geeft. Bij katten zorgt het voor groene, amberkleurige, bruine en andere kleuren, waaronder de koperkleurige ogen van een Britse Blauwe. Als uw kat weinig of geen melanine in haar ogen heeft, zal ze lichte ogen hebben die blauw lijken door de manier waarop het licht door het weefsel van de iris wordt verstrooid.

Als het kittenblauw eenmaal is vervaagd, kan het zijn dat uw kat nog niet meteen die oranje-koperkleur heeft – veel Brits-Blauwen hebben enkele maanden platbruine ogen voordat ze eindelijk hun koperkleurige tint krijgen. Dit is volkomen normaal. Sommige kittens ontwikkelen sterke koperen, oranje of amberkleurige ogen zodra ze uit hun blauwe stadium groeien, maar het is gebruikelijk om te zien dat hun ogen eerst bruin worden. Het kan zijn dat je moet wachten tot de kat een maand of tien, twaalf oud is om te zien hoe hun ogen zullen uitvallen.

Waarom hebben Britsblauwen koperen ogen?

Brits Blauw is een mooie en zeer gewaardeerde variant van de Brits Korthaar. Ze zijn misschien wel de meest populaire kleur voor dit ras. De ideale Britse Blauwe heeft een effen blauw-grijze vacht zonder andere kleuren of aftekeningen. Ze heeft een stevig, cobby lichaam, een afgeronde kop en afgeronde trekken. Haar ogen zijn groot en rond, met amberkleurige, oranje of koperen irissen. Brits Blauwe katten zijn ontstaan in de begindagen van het ras toen Brits Korthaar katten opzettelijk werden gekruist met Russisch Blauwe katten in de hoop een variëteit van het Brits Korthaar ras te creëren met de blauw-grijze vacht van de Russisch Blauwe. Deze paringen waren succesvol in het introduceren van de blauwe vacht eigenschap in het ras.

Fokkers moesten vervolgens werken om een echte Britse Korthaar te creëren met zowel de blauwe kleur en de knappe eigenschappen van de oorspronkelijke lijn. Deze omvatten de koperkleurige ogen van de Britse Korthaar. Blauwe Rus katten hebben ogen die groen, blauw-groen of soms blauw van kleur zijn, waardoor een duidelijk ander effect ontstaat dan het koper-op-blauw contrast dat we zien bij de Blauwe Britten. De koperkleurige ogen zijn geërfd van de vroegste Britse Kortharen en zijn zeer gewild bij zowel fokkers, kattenliefhebbers als gewone huisdiereigenaren.

Is er dan niets mis met de ogen van mijn Brits Blauwe kitten?

Dit is de eerste vraag die sommige onervaren kitteneigenaren stellen wanneer de ogen van het kitten opengaan en ze die grijsblauwe kleur zien in plaats van het oranje dat ze verwachtten. Is er iets mis met het kitten? Nee. Dit is volkomen normaal en u hoeft zich er echt geen zorgen over te maken. Britse Kortharen zijn over het algemeen niet bijzonder gevoelig voor oogproblemen; hun grote, ronde ogen zijn goed gevormd en over het algemeen erg gezond.

Zoals elke kat kan uw Britse Blauwe echter oogproblemen ontwikkelen tijdens de kittenperiode. Kittens zijn gevoelig en hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld; dit maakt ze kwetsbaar voor infecties. Ze zijn ook nieuwsgierig, speels en onstuimig, en komen altijd in de problemen en kunnen daardoor schade oplopen. Zelfs een misplaatste poot van een nestgenoot kan verwondingen veroorzaken. Tekenen dat uw kitten problemen heeft met haar ogen zijn slijm of andere afscheiding, loensen, bultjes of zwelling rond de ogen of duidelijke verwondingen. Als u een van deze symptomen bij uw Britse blauwe kitten ziet, is het belangrijk dat u haar zo snel mogelijk door een dierenarts laat onderzoeken.

Oogproblemen kunnen snel verergeren en zeer ernstig worden als er niet snel iets aan wordt gedaan. In de meest extreme gevallen kan een kitten het zicht in één of beide ogen verliezen. Ernstige infecties kunnen zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier.

Mijn Britse blauwe kitten is ouder dan 12 weken, maar heeft nog steeds blauwe ogen. Zullen ze ooit veranderen?

Tegen de tijd dat het kitten drie maanden oud is, is hun oorspronkelijke oogkleur meestal volledig veranderd. Hoewel sommige katten er langer over doen om hun oogkleur volledig te ontwikkelen, moet u zeker al veel veranderingen hebben gezien als ze 12 weken oud zijn. Als de ogen van het kitten op dat moment nog steeds strak blauw zijn, zonder zelfs maar een ring van kleur rond de pupil (het donkere deel van het oog), is de kans groot dat ze niet zullen veranderen en dat u gewoon een blauwogige, blauwharige kat hebt. Dit is niet ongewoon – hoewel Britse Kortharen met de British Blue kleurslag meestal ogen hebben die beschreven worden als koperkleurig of amber-oranje, komen ze van tijd tot tijd ook voor met blauwe of groene ogen.

Uw kitten is in orde, gewoon een baby met blauwe ogen in plaats van een met amberkleurige ogen. Als de ogen van de kat na een week nog steeds niet veranderd zijn, blijven ze zeker blauw. Ik vind het zelf een aantrekkelijke combinatie – hoewel ik de typische koperen ogen erg opvallend vind, heeft de combinatie van blauwe ogen en een grijsblauwe vacht iets charmants. Sommige mensen vermoeden onmiddellijk dat ze geen raszuivere Brits Korthaar in handen hebben – dat hun kitten misschien een mix is van Brits Korthaar en een ander type kat, zoals een Blauwe Rus of een Ragdoll. Dit is niet noodzakelijkerwijs het geval. Hoewel het een zeldzame oogkleur is in dit ras, zijn er raszuivere Brits Kortharen die blauwe ogen hebben; ze hebben meestal een witte vacht in plaats van een blauwe, maar ook hier is het mogelijk.

Ik hou van de koperkleurige ogen van mijn Britse Blauwe, maar ik vond die blauwe kittenogen ook mooi. Kan ik een kat vinden waarvan de ogen niet veranderen?

U kunt een Brits Korthaar kitten of kat met blauwe ogen kopen – zilver of wit gekleurde Kortharen hebben vaak eenden-ei of azuurblauwe irissen. Als u van blauwharige katten houdt, de slanke Blauwe Rus is een verwant korthaarras met blauwe vacht en blauwe of groene ogen. In feite zijn er verschillende prachtige kattenrassen die hun blauwe ogen permanent behouden. De Siamees is misschien wel de bekendste, maar er zijn nog andere katten met charmante blauwe ogen. De intelligente, ondeugende Balinees en de hyper-sociale Tonkinees zijn twee populaire rassen. (Als u kiest voor een Tonkinese kat, houd er dan rekening mee dat ze veel gezelschap nodig hebben – u zou er twee kunnen nemen om ze bezig te houden).

Mijn persoonlijke favoriet is de Ragdoll – ze hebben baby-blauwe ogen, een lange, dikke vacht en een zeer liefhebbend karakter, en ze zijn een levendige metgezel die het uitstekend zal kunnen vinden met uw Britse blauwe. Als u besluit een blauwogige kat te nemen, wees u er dan van bewust dat sommige rassen vatbaar zijn voor problemen zoals bijziendheid, nystagmus en een neiging tot blindheid. Dit hoeft geen invloed te hebben op het welzijn van de kat – ik heb genoeg volledig gezichtsloze katten gekend die volmaakt gelukkig waren en volop van het leven genoten – maar blinde of slechtziende katten hebben wel extra zorg nodig die volledig ziende katten niet nodig hebben. Lichte ogen gaan vaak samen met lichte vachtkleuren, vooral wit, en deze gaan gepaard met verschillende problemen zoals een neiging tot verbranden in de zon en het ontwikkelen van melanoom. Witharige katten zijn vaak ook doof aan één of beide oren, wat hun welzijn kan beïnvloeden.

De ogen van mijn volwassen Britse blauwe beginnen van kleur te veranderen. Is dit normaal?

Nee, dit is zeker niet normaal. Hoewel uw volwassen kitten enkele veranderingen in de oogkleur kan vertonen (zoals we hebben vermeld, kunnen de ogen van een Britse Blauwe van blauw naar bruin gaan en vervolgens naar oranje als ze opgroeit), zou hun oogkleur niet veel meer moeten veranderen als ze eenmaal meer dan een jaar oud zijn. Er zijn een aantal redenen waarom oogkleurveranderingen kunnen optreden bij volwassen katten en geen van hen is goed. Net als elke andere kat kan de Brits Korthaar oogafwijkingen en aandoeningen ontwikkelen, die zich kunnen uiten als kleurveranderingen. In sommige gevallen kan het duidelijk zijn dat er iets niet in orde is – één of beide ogen van uw kat kunnen rood lijken; een oog kan er gezwollen of ingevallen uitzien en verkleurd zijn.

Deze symptomen kunnen wijzen op een infectie, verwonding of iets ernstigers, zoals glaucoom. Als de ogen van uw kat er lichter uitzien, vooral als ze melkachtig of mistig lijken, kan er sprake zijn van cataract. Als de ogen van uw volwassen kat van kleur beginnen te veranderen, moet u ze onmiddellijk door een dierenarts laten nakijken. Sommige aandoeningen zijn gemakkelijk te genezen, terwijl andere op zijn minst behandelbaar zijn. Verandering van oogkleur kan ook een teken zijn dat er iets anders de gezondheid van uw kat verstoort, zoals suikerziekte of hoge bloeddruk. Koperachtige ogen zijn normaal voor Britse Blues; als uw kat er echter niet mee begonnen is, kunnen ze een symptoom zijn van een zeldzame aandoening die een levershunt wordt genoemd. Dit is een misvorming waardoor gifstoffen en andere stoffen die door de lever zouden moeten worden opgenomen, in plaats daarvan in de bloedbaan van het dier terechtkomen. Het kan niet genoeg worden benadrukt dat elke verandering in de kleur van de ogen reden tot bezorgdheid is en moet worden onderzocht.

De ogen van mijn Britsblauwtje hebben verschillende kleuren! Is dit normaal?

Als u merkt dat een van de ogen van uw kat er anders uitziet dan het andere oog, moet u advies vragen aan een dierenarts. Dit kan wijzen op een probleem, vooral als de ogen van uw kat aanvankelijk dezelfde kleur hadden. Zodra u de ogen van uw kat door de dierenarts hebt laten controleren om eventuele problemen uit te sluiten, kunt u zich echter ontspannen: uw huisdier heeft gewoon heterochromie. Dit is niet zo ongewoon bij katten. Het komt vaker voor bij witte katten, maar kan in elke andere kleur voorkomen. Blauw en groen, groen en geel, geel en bruin – er zijn tal van combinaties mogelijk.

Hoewel sommige aangeboren afwijkingen heterochromie kunnen veroorzaken, komt het vaak vanzelf voor en veroorzaakt het geen speciale problemen voor de kat. Persoonlijk vind ik heterochrome katten heel charmant; er is iets magisch aan die vreemde ogen. Katten van verschillende rassen met vreemde ogen worden vaak zeer op prijs gesteld en er kan selectief mee worden gefokt, zoals in het geval van de Turkse Angora’s in de dierentuin van Ankara. Volgens de gangbare kattenoverlevering zijn odd-eyed katten automatisch doof aan één oor (met name het oor aan de zijde met het blauwe oog), maar dit geloof is onjuist. Hoewel ze aan gehoorproblemen kunnen lijden, is dat bij de meerderheid niet het geval.

Heterochromie is zeldzaam bij Brits Kortharen, maar ik heb er één of twee gezien, altijd wit of overwegend wit van kleur. Beide ogen zien er de eerste weken meestal hetzelfde uit, en de heterochromie openbaart zich pas wanneer de ogen van de kat van hun kittenachtige blauw veranderen.

Mijn blauwe Britse korthaar is nu volwassen en ze heeft echt blauwe ogen in plaats van de oranje die ik wilde! Moet ik een klacht indienen bij de fokker?

Ik kom niet vaak mensen tegen die klagen over de ogen van hun kat nadat ze bij een gerenommeerde fokker hebben gekocht, maar het gebeurt wel. Om eerlijk te zijn, zou ik in deze gevallen de kant van de fokker kiezen. U kunt de kwestie ter sprake brengen, maar het is onwaarschijnlijk dat u gronden voor een klacht heeft. Fokkers kunnen streven naar specifieke oogkleuren, maar de genetica van katachtigen kan altijd een oogje in het zeil houden. Als u uw kitten bij een geregistreerde fokker heeft gekocht, is het zeer onwaarschijnlijk dat uw kat geen raszuivere Britse Korthaar is.

In elk geval had u de oogkleur van het kitten moeten kunnen zien voordat u het in uw bezit kreeg – een fatsoenlijke fokker verkoopt een kitten pas als het minstens drie maanden oud is, zodat het gespeend en goed gesocialiseerd kan worden, en zodat eventuele gezondheidsproblemen opgemerkt kunnen worden. Op die leeftijd moeten ze zeker een indicatie hebben van de kleur van hun ogen. Misschien wilt u de oogkleur van uw kat toch met uw fokker bespreken – deze zal waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in het herhalen van de paring die uw ongewoon gekleurde kat heeft voortgebracht. Als u uw kitten bij een niet-geregistreerde fokker heeft gekocht, is er maar weinig dat u kunt doen. U zou kunnen kijken naar de achtergrond van de kat om uit te vinden of ze echt een zuivere Britse Korthaar is of een mix.