Britse Korthaar vs. Burmees – Volledige gids

De Brits Korthaar en de Burmees zijn allebei fascinerende rassen. Aan de ene kant is er de ronde, beminnelijk ogende Britse Korthaar met haar grote ogen, Cheshire Cat glimlach en ongewoon dikke, knapperige vacht. Aan de andere kant is er de slanke, exotische Burmees met haar satijnen vacht en gracieuze, gespierde lichaam. Als u van plan bent een kat in uw huishouden op te nemen, moet u zoveel mogelijk weten over het ras waarin u geïnteresseerd bent. Dat is waar deze pagina om de hoek komt kijken. Lees verder om alles te weten te komen over Brits Korthaar en Burmees katten en leer welk ras het beste bij u past.

Wat u moet weten over Brits Korthaar katten

De Brits Korthaar heeft een indrukwekkende geschiedenis, beginnend met de komst van Egyptische katten in Romeins Groot-Brittannië, met de allereerste kattenshow in Victoriaans Londen, en culminerend in hun huidige wederopstanding als misschien wel het meest populaire rashondenras. Britse Kortharen duiken overal op in de populaire cultuur, van Tenniel’s illustratie van de Cheshire Cat (gemodelleerd naar de kenmerkende glimlach van de Britse Korthaar) tot moderne advertenties. Britse Kortharen zijn zeer populaire katachtige acteurs vanwege hun geduld en telegenieke goede looks.

Het belangrijkste dat u over de Brits Korthaar moet weten is dat zij haar eigen manieren heeft om affectie te tonen en er de voorkeur aan geeft niet opgepakt of geknuffeld te worden. Er zijn uitschieters en uitzonderingen, maar de Brits Korthaar is geen kieskeurige, aanhankelijke kat en zal waarschijnlijk niet lang op uw schoot blijven. Ze geeft er de voorkeur aan om haar diepe loyaliteit en liefde voor haar mensen op andere manieren te uiten: u zult haar vaak van kamer naar kamer zien draven om tijd met u door te brengen, uw dagelijkse activiteiten gadeslaand met een rustig miauwtje van tijd tot tijd. Deze vriendelijke, zachtaardige katten zijn vol liefde, alleen een beetje terughoudend.

Wat u moet weten over Burmezenkatten

Het eerste wat u moet weten over de Burmees is dat de katten veel aandacht van hun mensen nodig hebben om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is en dat niet alle grote registers beide erkennen. De traditionele standaard, ook bekend als de Britse of Europese Birmaan, is lang en mager. Deze katten hebben een smallere wigvormige kop, ovale poten en amandelvormige ogen. De andere standaard is de Amerikaanse Burmees, soms ook wel de hedendaagse Burmees genoemd, is meer blokvormig. Ze hebben een bredere kop, ronde poten en een wat schralere bouw. Alle Burmezen zijn stevig en gespierd; de uitdrukking die door kattenliefhebbers wordt gebruikt is “als een baksteen in zijde gewikkeld”. Dit verwijst naar de sterke, zware bouw en de prachtige satijnen vacht van de Birmaan.

Het zijn werkelijk magische katten, met hun glinsterende vacht in een scala van prachtige kleuren van chocoladebruin tot lichte zilverachtige fawntinten. Alle Burmezen delen een enkele vrouwelijke voorouder, een chocoladebruine kat genaamd Wong Mau. Wong Mau werd vanuit haar geboorteland Birma naar de VS gebracht en daar gefokt met een Amerikaanse Siamese kat. De eerste Birmaanse katten deelden allemaal de rijke bruine kleur van hun moeder, maar later werden er kittens met andere kleuren geproduceerd. Sommige van deze alternatieve vachtkleuren zijn sindsdien opgenomen in de Burmese standaard.

Prijs

Als u een stamboom Brits Korthaar kitten van showkwaliteit wilt kopen, kunt u tegen een prijs van een paar duizend aankijken. De exacte kosten zullen afhangen van de leeftijd van de kat, of uw Brits Korthaar van “show” of “huisdier” kwaliteit is en diverse andere factoren. Een groot verschil zal zijn waar u uw kat koopt. De VS schijnt de duurste plaats te zijn om een Brits Korthaar te kopen (ik heb show-kwaliteit kittens zien gaan voor meer dan $5000 in de VS, hoewel $1000-2000 gebruikelijker is). In het Verenigd Koninkrijk wordt meestal 1200 pond genoemd, hoewel er aan beide kanten veel variatie is. In Australië kom je misschien weg met een lager prijskaartje – onder de $1000.

Bespaar niet op de kosten door een kitten te kopen bij een achtertuinfokker. Als dit echt te rijk is voor uw bloed, kunt u de prijs verlagen door een mix of een volwassen kat te kopen. Volwassen gepensioneerden zijn ongeveer een derde tot de helft van de prijs van een kitten, terwijl reddingskatten nog goedkoper zijn. U kunt meer lezen in: Hoeveel kost een Brits Korthaar kat.

Burmezen zijn goedkoper dan Brits Kortharen, maar u moet zich nog steeds schrap zetten voor een schok. Raszuivere Burmese kittens gaan voor tussen de $600-1000 in de VS en £500-800 in de UK. In Australië kan de prijs iets lager liggen, maar in het algemeen zal je waarschijnlijk niet veel wisselgeld krijgen voor $700-800 (AUD). Mijn advies is om door de zure appel heen te bijten en de hogere prijs te betalen voor een goed gefokt Burmees kitten van stamboom. Als dit echt te veel is voor uw bloed, kunt u de prijs verlagen door een Burmees mix te kopen (koop wel van een gerenommeerde fokker). Als ik wanhopig op zoek was naar een Burmees, zou ik op zoek gaan naar een gepensioneerd show- of fokdier (ongeveer een derde van de prijs van een kitten) of een reddingskat (ongeveer de prijs van een grote pizza). Deze gaan voor een veel, veel lagere prijs en zijn vaak geweldige metgezellen.

Wat je ook doet, geef niet toe aan de verleiding om van een minder gerenommeerde fokker te kopen. Een huis geven aan een oudere kat is een veel beter plan dan geld overhandigen aan een achtertuin-kittenfabriek.

Karakter

Hoewel ze waarschijnlijk niet al te veel knuffels of veel schoottijd willen, zijn het zeer mensgerichte katten en houden ze van aandacht. Het zijn zeer kalme, geduldige, zachtaardige wezens, die niet snel kwaad worden en helemaal niet destructief zijn. Dit ras is tamelijk onafhankelijk; hoewel ze van uw gezelschap genieten en dat actief zullen opzoeken, zijn ze heel goed in staat voor zichzelf te zorgen en kunnen ze overdag veilig thuis worden gelaten. Bij de meeste individuen is de enige keer dat je ze hun kalmte ziet verliezen, wanneer iets hun sterke roofzuchtige reactie uitlokt.

Het zijn zeer gretige jagers – let wel dat ze zowel op kleine huisdieren als op ongedierte af zullen gaan en niet in de buurt van vogels of kleine zoogdieren moeten worden toegelaten waarvan u niet wilt dat ze tot lunch worden. Sommige mensen beschrijven Britse Kortharen als niet-zwijgzaam; de mijne zijn altijd spraakzaam geweest, hoewel rustig.

Birmese katten zijn slim, nieuwsgierig en speels. In tegenstelling tot de Brits Korthaar, worden ze niet trager naarmate ze ouder worden. Burmezen zijn in sommige opzichten permanente kittens, zeer energiek en erg gretig om van een spelletje of speeltje te genieten. Terwijl u een oudere Brits Korthaar misschien een beetje moet aanmoedigen voordat ze deelneemt aan een spel, zal uw Burmese kat waarschijnlijk precies het tegenovergestelde doen – u aansporen om op te staan en mee te doen met wat voor streken ze ook aan het uithalen is.

Dit ras wordt herhaaldelijk vergeleken met honden in termen van hun sterke gehechtheid aan mensen. Birmese katten raken gemakkelijk emotioneel gehecht aan hun mensen en zijn zeer demonstratief. Burmezen zijn praters, net als de Siamezen waar ze deels van afstammen; maar ik vind hun vocalisaties minder opdringerig dan die van de Siamees. Een Birmaanse kat heeft een zoetere miauw.

Gezondheid

Britse Kortharen kunnen gemakkelijk 20 jaar oud worden. De broze gezondheid van sommige rashonden kan een zorg zijn, maar de Britse Korthaar heeft weinig erfelijke gezondheidsproblemen (hemofilie en cardiomyopathie kunnen voorkomen, maar zijn zeldzaam). Het zijn zeer stevige katachtigen die u weinig zorgen zouden moeten baren, zolang u voor goede voeding zorgt en ervoor zorgt dat ze regelmatig worden gecontroleerd, zoals elke andere kat. Anekdotisch gezien, heb ik gemerkt dat Britse Kortharen minstens zo gezond zijn als alle andere katten van gemengde rassen – misschien zelfs gezonder, omdat een goede fokker extra zorg zal besteden aan het vermijden van de verkoop van kittens met gezondheidsproblemen.

Een gebrek aan beweging en de neiging om te veel te eten kan leiden tot overgewicht bij dit ras (ze horen mollig te zijn, maar niet te mollig). U moet ook opletten voor gebitsproblemen. Later in dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe u uw Brits Korthaar in goede conditie kunt houden.

De Burmees is een gezonde kat met een gemiddelde levensduur van 10 tot 17 jaar. Wel heeft ze soms last van erfelijke aandoeningen. Dit kunnen botafwijkingen zijn, die zich vaak vanzelf oplossen als het kitten opgroeit. Deze katten ontwikkelen soms artrose. De aandoening is beheersbaar, maar mag niet worden verwaarloosd. In zeldzame gevallen kunnen Burmezen hartproblemen krijgen of glaucoom en andere oogaandoeningen ontwikkelen.

Nog zeldzamer kunnen ze lijden aan een aandoening die het feline hyperesthesie syndroom wordt genoemd, waardoor ze overgevoelig worden voor aanraking en pijn; een andere zeer ongebruikelijke aandoening die bij Burmezen kan voorkomen is het orofaciaal pijnsyndroom, dat ongemak veroorzaakt rond de mond en het gezicht, maar dat over het algemeen vanzelf overgaat. Sommige katten zijn gevoelig voor stenen in de urinewegen en helaas is dit ras er daar één van; let op voor dit soort problemen, want het kan veel onnodig leed veroorzaken.

GROOTTE/GEWICHT

Groot en stevig, de Britse Korthaar heeft de neiging aan de zware kant te zijn. Mannelijke en vrouwelijke kittens zijn bij de geboorte niet bijzonder dimorf, maar naarmate ze uitgroeien tot katten worden de katers beduidend groter dan de poezen. Tegen de tijd dat de kittens klaar zijn om hun moeder te verlaten en naar een nieuw huis te gaan, is er een zichtbaar verschil tussen jongens en meisjes. Een Brits Korthaar zal het grootste deel van zijn volwassen grootte bereikt hebben tegen het einde van het eerste jaar, maar ze blijven daarna groeien. Britse Kortharen kunnen er drie tot vijf jaar over doen om hun volle omvang te bereiken. Het gewicht varieert dramatisch tussen mannetjes en vrouwtjes. Men is het er algemeen over eens dat vier tot zes kilo een gezond gewicht is voor een poezenkat; toms moeten rond de zes tot negen kilo wegen op volwassen leeftijd. Ik heb natuurlijk grotere Brits Kortharen gezien, maar u moet ervoor zorgen dat uw kat niet te zwaar wordt.

Burmezen worden beschouwd als een klein tot middelgroot ras. Het zijn compacte poesjes, maar hun stevige lichaampjes wegen meer dan je zou verwachten – het kan een hele verrassing zijn als je er voor het eerst een oppakt. Als kitten beginnen ze klein en komen ongeveer een kwart kilo per maand aan (heel grof), met af en toe een groeispurt. Volwassen katten van dit ras wegen tussen de vier en de zes kilo. Birmaanse katten zijn geen uitgesproken dimorf ras, maar katers kunnen iets groter worden dan poezen. Een Burmese poes kan veilig tot vijf-en-een-halve kilo wegen, katers tot ongeveer zes. Katten die veel zwaarder zijn dan dit kunnen gezondheidsproblemen krijgen. (Omdat ze zo actief en speels zijn, zijn Burmese katten niet bijzonder vatbaar voor overgewicht. Het kan gebeuren als ze overmatig gevoed worden en niet genoeg speeltijd krijgen om de extra energie te verbranden).

MET KINDEREN EN HONDEN

De vriendelijke, gezellige Brits Korthaar is een goede match met honden en kinderen. Ze raken snel gehecht aan jongere leden van het gezin – toen ik nog een kind was, volgde onze Britse korthaar mij overal. Het zijn opmerkelijk geduldige katten, die zelfs niet sissen of krabben als ze worden lastig gevallen; waar sommige katten een waarschuwend kneepje of een boze klauw geven, is de typische reactie van de Brits Korthaar om naar de dichtstbijzijnde boekenplank te gaan en zichzelf gewoon buiten bereik te plaatsen. Trouw aan hun gereserveerde aard, geven ze oneindig de voorkeur aan een waardige terugtrekking boven een onooglijk gekletter – goed nieuws voor heel kleine kinderen die nog niet geleerd hebben niet naar hun zachte vacht te grijpen.

Brits Korthaar katten gaan goed om met (katvriendelijke, niet-agressieve) honden en doen het over het algemeen ook goed met andere katten. Ik zou niet aarzelen om deze katten aan te bevelen in elk huis met zowel honden als kinderen – ze passen heel goed bij elkaar.

Een Burmees past ook goed bij kinderen. Jongeren doen instinctief mee met de speelse capriolen van de Burmees en houden van hun aanhankelijke aard. Een kind dat graag lang met huisdieren knuffelt, zal zeker een kick krijgen van de Burmees die van lichamelijke affectie houdt – het zijn toegewijde schootkatten die het heerlijk vinden om geaaid en geaaid te worden. (Kleinere kinderen mogen alleen met katten omgaan onder toezicht van een volwassene, omdat ze ruw kunnen zijn met huisdieren).

De Birmaanse kat kan een beetje een prima donna zijn en kan met andere dieren wedijveren om uw aandacht. Ze zijn echter zelden agressief of opdringerig, en geven er de voorkeur aan u voor zich te winnen met hun speelsheid en charme in plaats van binnen te stormen. Ze kunnen het goed vinden met honden, hoewel ze minder “puppy-achtig” zijn dan sommige rassen; agressieve of slecht getrainde honden kunnen ze bang maken, maar een goed opgevoede hond die weet wanneer hij afstand moet nemen, is een prima metgezel voor een Burmees.

VERZORGING EN ONDERHOUD

De Brits Korthaar houdt van aandacht, maar verkiest om het te ontvangen op armlengte afstand. Voorkom dat uw kat van streek raakt door te veel nadruk te leggen op lichamelijke affectie. Snelle knuffels en korte omhelzingen worden meestal goed ontvangen, maar probeer niet te veel druk uit te oefenen. Hun dikke vacht heeft baat bij wekelijks borstelen om klitten te voorkomen en de natuurlijke oliën te verdelen. Omdat dit ras gingivitis en gebitsproblemen kan krijgen, moet u proberen – als uw kat het toelaat – om de tanden van uw Brits Korthaar een paar keer per week te poetsen. Ik heb ontdekt dat als u een smaak tandpasta vindt waar de kat van houdt en een vingerborstel gebruikt, het poetsen relatief pijnloos kan worden gemaakt. Ze kunnen op latere leeftijd erg terughoudend worden in lichaamsbeweging – doe moeite om met uw oudere Britse korthaar te spelen, zodat ze mobiel en in goede conditie blijft. Uitrusting zoals kattenbakken moeten groot zijn om het grotere gestel van dit ras te kunnen herbergen. Bekijk onze volledige onderhoudsgids.

Burmezenkatten kunnen oogproblemen krijgen, dus let op slijmophopingen, roodheid of ongewoon knipperen. Van tijd tot tijd de ogen voorzichtig wassen is goed voor dit ras – uw dierenarts kan u hierover adviseren. Burmezen hebben niet veel vachtverzorging nodig, maar borstelen tijdens de ruiperiode kan nuttig zijn. Het zijn opmerkelijk kieskeurige katten en staan erop dat hun kattenbak regelmatig wordt verschoond. Hoewel het geen grote kat is, hebben ze door hun speelse aard veel ruimte nodig; weersta echter de drang om ze buiten te laten rondzwerven, want ze kunnen gemakkelijk in de problemen raken. Let op mank lopen en pijn bij het bewegen, want dit kan wijzen op artritis. U moet ook waakzaam zijn voor vreemd eet- en verzorgingsgedrag in het gezicht; dit kan wijzen op het orofaciaal pijnsyndroom.

CONCLUSIE

Welke kat u neemt, hangt echt af van uw eigen temperament. Als u de voorkeur geeft aan een gereserveerde maar liefdevolle metgezel die niet veel energieke activiteit vereist, kan een Brits Korthaar ideaal voor u zijn. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een energieke, kittenachtige bal van plezier, zijn Burmezen geweldig. Voor een eerste kat, zou ik een beetje neigen naar mijn persoonlijke favoriet, de Britse Korthaar. Het zijn veeleisende, onderhoudsarme katachtigen met een volgzaam, niet-destructief karakter – goed voor iemand die nog niet gewend is om een katteneigenaar te zijn. Burmezen zijn iets veeleisender en iets vatbaarder voor gezondheidsproblemen. Geen van beide is echter een goede keuze. Als u op zoek bent naar een gezinskat, is de burmees een heerlijk huisdier omdat ze zo knuffelig en levendig is. Met veel mensen om haar heen om haar te vermaken, is een gezinshuis een geweldige plek voor dit katje. Britse Kortharen zijn ook goede gezinskatten, maar ze doen het ook heel goed bij alleenstaande of oudere eigenaren. Als u de hele dag aan het werk bent, zullen ze waarschijnlijk gewoon slapen; als u niet de energie heeft voor een permanent Burmees kitten, is de Brits Korthaar heel tevreden om bij u te ontspannen.