Brits Korthaar vs Maine Coon – Uw eerste kat

Als u op deze pagina terecht bent gekomen, bent u waarschijnlijk enthousiast over het krijgen van uw eerste kat. Misschien heb je al eerder een huis gedeeld met katten, maar ben je zelf nooit een katteneigenaar geweest, misschien heb je nog nooit het genoegen gehad om met een katachtige samen te leven; hoe dan ook, je hebt waarschijnlijk een hoop vragen op dit moment terwijl je probeert te beslissen welke van deze twee prachtige rassen bij jouw specifieke situatie past. In dit artikel maken we een einde aan de verwarring, door uit te leggen wat deze geweldige rassen zo speciaal maakt, zodat u precies kunt bepalen welke de beste keuze is voor u en uw huishouden.

Wat u moet weten over de Brits Korthaar

Deze vriendelijke, gemakkelijk te verzorgen katten staan bekend om hun charmante kenmerken: grote ronde ogen, wijd uitgespreide oren en een snuit die een permanente glimlach lijkt te dragen. Hun vacht heeft een unieke “crisp” textuur en is zeer dicht – een genot om te aaien. Er wordt gezegd dat de Brits Korthaar afstamt van Egyptische katachtigen die door de Romeinen werden geïntroduceerd, die ze meebrachten om muizen en ratten aan boord van schepen en in hun voedselopslagplaatsen te helpen bestrijden.

Deze katten kruisten met inheemse Britse wilde katten De Britse Korthaar werd erkend als een rashondenras in het Victoriaanse tijdperk; ondanks enkele ups en downs, is de Britse Korthaar populairder dan welk ander rashondenras ook. Ze hebben een sterke aanwezigheid in de populaire cultuur, opduikend in alles van Alice’s Adventures in Wonderland (men gelooft dat de Cheshire Cat was gebaseerd op een Brits Korthaar) tot advertenties en internet memes.

Wat u moet weten over de Maine Coon

Deze katten, die echt uit New England komen, zijn adembenemend mooi en tamelijk majestueus. Hun exacte afstamming is verloren gegaan in de nevelen der tijd, maar ze lijken erg op Noorse Boskatten. De folklore over deze katten, die veel aandacht van hun mensen nodig hebben om gelukkig te zijn, kunnen we met een gerust hart achter ons laten. De ongebruikelijke gelaatstrekken van hetzelfde ras – dat ze een kruising zijn tussen een langharige kat en een wasbeer – maar verder is er niet veel om op af te gaan. Men vermoedt dat ze afstammen van katten die naar Maine werden gebracht door handelaars uit Europa, die vervolgens met Perzen of andere langharige katten fokten om hun luxueuze vacht te verkrijgen.

Maine Coons komen oorspronkelijk uit de staat die hen hun naam gaf, maar zijn enorm populair geworden, zowel in de VS als in vele andere landen. Hun knappe vacht met bijna Lynx-achtige pluimpjes rond hun oren, hun expressieve gezichten, hun ongewone trainbaarheid – al deze dingen en nog veel meer maken de Maine Coon echt speciaal.

Wat is het prijsverschil?

De prijzen van rashonden van de Brits Korthaar zijn nogal moeilijk vast te stellen, omdat ze nogal dramatisch kunnen variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Waar u woont is er één (ze hebben de neiging erg prijzig te zijn in de VS en het VK, maar iets goedkoper in Australië, met aanzienlijke variatie per regio binnen elk land). Andere factoren zijn de leeftijd van de kat en of u al dan niet bij een geregistreerde fokker koopt. Hoewel Brits Korthaar kittens van een achtertuin fokker goedkoper zijn, kunnen ze een aantal problemen hebben.

Het is veel beter om de 1200 Euro of meer die u zult betalen voor een kitten van een geregistreerde fokker met een glimlach te dragen. U kunt dit aanzienlijk verminderen als u bereid bent om een volwassen Britse Korthaar te adopteren; reddingshonden kosten zo weinig als €50 in het VK en gaan voor minder dan €200 in de VS. De prijs voor een redding in Australië varieert, maar kan nog minder zijn.

Stamboom Maine Coon kittens kosten tussen de €500 en €1000 als je koopt bij een geregistreerde fokker. In de VS is er een aanzienlijke variatie; ik heb prijzen van €400-€1500 rond zien slingeren. In Australië betaal je misschien rond de 800 AUD, maar de prijzen liggen soms veel lager – of hoger voor sommige gewilde kleuren. Net als bij de Britse Korthaar, moet je achtertuin fokkers mijden en gaan naar iemand die is opgenomen in de regio’s stamboom fokker register. Kittens met minder populaire kleuren of polydactylie (extra tenen) zijn prachtige huisdieren maar kosten veel minder omdat het geen showdieren zijn.

U kunt ook een minimale vergoeding betalen als u een volwassen Maine Coon wilt adopteren. Hoewel ze gewild zijn als huisdier, hebben ze soms een thuis nodig; een reddingsdier kost u misschien maar een tiende van de prijs van een stamboom Maine Coon kitten. U zult ook een liefdevol thuis bieden aan een prachtige kat die anders misschien geen thuis zou vinden.

De karakterverschillen

Ik zou graag zeggen dat de Brits Korthaar de kat van een echte kattenliefhebber is. Ze belichamen gewoon zoveel moois aan de huiskamerkat. Ze zijn misschien niet erg demonstratief, maar ze zijn erg aanhankelijk en trouw. Dit is een tamelijk energiearm ras; als ze eenmaal uit de speelse kittenfase zijn, hebben ze de neiging om het leven op een laag pitje te leven, tevreden met de dag wegdommelen in de buurt van hun favoriete mensen of door het huis slenteren, u vriendelijk op de hielen zettend als u van kamer naar kamer gaat. Ze hebben vaak een goed idee van uw dagindeling en het is niet ongewoon dat ze opstaan en bij de deur wachten tot u thuiskomt zodat ze u kunnen begroeten.

Brits Kortharen zijn rustig in hun babbel, ze praten vaak met u in hun zacht gemiauw en roepen u zelfs om naar een andere kamer te komen als ze uw gezelschap willen. Ze zijn geduldig, standvastig en niet geneigd tot drama of vernielzucht.

Maine Coons zijn ook zeer loyale en aanhankelijke dieren, hoewel het ook hier niet echt schootkatten zijn. Afgezien van hun wilde, Viking-achtige uiterlijk, verschillen ze van de Britse Korthaar in termen van hun energieniveau. Terwijl de Brits Korthaar graag uren achter elkaar een dutje doet, is de Maine Coon energiek en heeft veel oefeningen nodig om niet verveeld en onrustig te worden. Hutkoorts is een echt probleem bij dit ras; ze hebben heel veel lichamelijk en geestelijk spel nodig om goed uit te putten.

Ik heb Maine Coons wel eens “puppy-hondkatten” genoemd zien worden, omdat ze apporteren als een hond; ze zijn ook buitengewoon dol op zwemmen (hoewel dit per individu verschilt – sommige Maine Coons hebben een hekel aan water, anderen springen in de koudste rivier voor een duik). Als je voor een Maine Coon kiest, heb je veel ruimte nodig – ze houden er niet van om opgesloten te zitten. Je moet ook zelf behoorlijk energiek zijn als je deze kat bij wilt houden.

Hoe zit het met de gezondheid?

Afgezien van een paar erfelijke aandoeningen, is de Brits Korthaar zo sterk als een os. Ze zijn vatbaar voor dezelfde aandoeningen als elke andere kat, maar over het algemeen blijft hun gezondheid uitstekend gedurende een lang, lang leven (verwacht dat uw Brits Korthaar minstens 15 jaar bij u blijft; 20 is niet ongehoord). Deze erfelijke aandoeningen zijn hypertrofische cardiomyopathie, een hartaandoening – gelukkig zeldzaam – en een vorm van hemofilie. Deze laatste is aantoonbaar via laboratoriumtests en fokkers zullen hierop controleren. De aandoeningen waar u echt voor moet uitkijken zijn een slecht gebit en zwaarlijvigheid; later zullen we bekijken hoe u kunt voorkomen dat uw Brits Korthaar hier last van krijgt.

De Maine Coon is ook een zeer gezond ras. Naast de gebruikelijke problemen die elke kat kan hebben, heeft de Maine Coon drie erfelijke aandoeningen om voor uit te kijken. Net als Brits Kortharen kunnen ze lijden aan hypertrofische cardiomyopathie, die er uiteindelijk toe kan leiden dat het hart van de kat faalt. Dit is te testen bij Maine Coons en fokkers zullen vaak controleren op het gen. Ze kunnen ook heupdysplasie ontwikkelen, een misvorming van de poten die het lopen pijnlijk en moeilijk kan maken, en polycysteuze nierziekte die er langzaam voor kan zorgen dat hun nieren verslechteren en niet meer werken. Deze aandoeningen zijn zeer zeldzaam en het is onwaarschijnlijk dat uw Maine Coon ze zal ontwikkelen, maar ze zijn een mogelijkheid. Afgezien van deze problemen is de Maine Coon over het algemeen niet ziekelijk of lijdt hij niet aan een slechte gezondheid – het zijn sterke, robuuste katten met een goede constitutie. Om te weten te komen hoe u uw Maine Coon in optimale gezondheid kunt houden, lees verder.

Laten we grootte en gewicht vergelijken

De Brits Korthaar is, om in het jargon van onze tijd te spreken, “een absolute eenheid”. Het ras is indrukwekkend zwaargebouwd en behoorlijk lang. Ze beginnen als vrij grote kittens en worden de volgende jaren langzaam maar zeker groter. Een zeer ruwe schatting is dat kittens iets minder dan een halve kilo of ongeveer een pond per maand aankomen. Tegen hun derde jaar hebben Brits Kortharen meestal hun volledige volwassen grootte bereikt – in sommige gevallen kan dit zelfs nog langer duren.

Het ras is ongewoon dimorf, met toms die veel groter en zwaarder zijn dan poezen; er is niet veel verschil wanneer ze voor het eerst geboren worden, maar tegen de tijd dat uw kitten oud genoeg is om zijn moeder te verlaten, zal een mannetje merkbaar groter zijn dan het vrouwtje. Katertjes gaan soms door een “slungelige tiener” fase voordat ze de klassieke blokachtige lichaamsbouw bereiken. Een gezond gewicht voor een volwassen mannelijke Brits Korthaar ligt tussen de 6-9 kg; poezen moeten ongeveer tussen de 4-6 kg wegen.

Maine Coons hebben de neiging om niet zo mollig te worden als Brits Kortharen, maar het zijn nog steeds grote knappe katten. Door hun dikke vacht lijken ze nog groter dan ze zijn. Ze groeien zeer snel, ongeveer twee keer zo snel als Britse Kortharen en huiskatten; kittens komen twee pond per maand aan of ongeveer 800 gram. Vrouwtjes zijn beduidend kleiner dan mannetjes, hoewel het dimorfisme van het ras niet zo uitgesproken is als dat van de Britse Korthaar.

Een Maine Coon mannetje kan ruwweg 6 tot 8 kilo wegen, terwijl een vrouwtje 4 tot 6 kilo weegt. Ze bereiken hun volle grootte tussen drie en vijf jaar oud. Maine Coons zijn lange, lange katten; zorg ervoor dat de grootte van krabpalen en kattenbakken daarop is afgestemd. Later in dit artikel zullen we het hebben over dit soort materiaal en hoe u ervoor kunt zorgen dat het groot genoeg is voor uw kat, dus blijf op de hoogte.

Leven met kinderen en honden

Als u al kinderen of honden in huis heeft (of van plan bent om er binnenkort een paar bij te nemen) is de Brits Korthaar een heel goed ras om voor te kiezen. Ze zijn moeilijk lastig te vallen, ze verwijderen zich liever naar een veilige plek dan dat ze iemand bijten of krabben die hen lastig valt. Honden vinden ze niet erg, zolang de hond maar vriendelijk is, hoewel ze er niet van houden om lastig gevallen te worden door al te energieke pups. Wat kinderen betreft, daar lijkt dit ras positief dol op te zijn.

Ze hechten zich heel gemakkelijk aan de jongere leden van uw gezin, volgen hen op hun avonturen, wachten vol ongeduld op hun terugkeer uit school en houden toezicht op hun slaap vanaf het uiteinde van het bed. Kleinere kinderen, die misschien te hardhandig worden, moeten onder toezicht blijven tot ze oud genoeg zijn om de behoeften van de kat te begrijpen. Al met al is het een fantastische kat voor een huis met meerdere huisdieren en geweldig voor huizen met jongeren.

Maine Coons zijn ook goed met kinderen. Hoewel ze minder geduldig zijn met ruwheid dan de Brits Korthaar, zijn ze, zodra een kind oud genoeg is om niet meer naar staarten te grijpen of te proberen een kat op te pakken die neergelegd wil worden, een uitstekende metgezel. Het hoge energieniveau van een kind past goed bij de uitbundige Maine Coon, en hun speelse aard maakt ze erg leuk voor kinderen. Honden en Maine Coons kunnen over het algemeen ook goed met elkaar opschieten, mits je geen hond hebt die katten graag kwelt.

Hun eigen puppyachtige aard maakt ze beter geschikt voor een huishouden met honden dan voor het gemiddelde tamme mormel. Als u uw Maine Coon toestaat om een buitenkat te zijn, is het niet ongewoon dat ze zichzelf uitnodigen voor wandelingen met uw trouwe viervoeter, naast u meelopen en achter gegooide stokken en ballen aanzitten, net als een andere hond.

Verzorging en onderhoud van uw kat

Afgezien van de gebruikelijke vaccinaties en dierenartscontroles die elke kat zou moeten hebben, heeft de Brits Korthaar slechts een beetje extra verzorging nodig. Hoewel kort, kan hun dichte vacht wel eens gaan vervilten en moet dan ook minstens één keer per week worden geborsteld. De Brits Korthaar kan ook gingivitis en gebitsproblemen ontwikkelen, dus zorg ervoor dat u haar tanden wekelijks poetst – probeer een tandpasta met vleessmaak en een vingerborstel te gebruiken om haar de procedure te laten accepteren. Omdat het grote katten zijn, moet hun uitrusting dienovereenkomstig worden vergroot. Krabpalen moeten half zo hoog zijn als uw kat wanneer ze op haar achterpoten staat, terwijl kattenbakken half zo lang moeten zijn. Maak er een punt van haar te betrekken bij spelletjes – ze zal op latere leeftijd lui worden en het is goed voor haar als ze opstaat om achter een speeltje aan te gaan of een andere leuke activiteit te ondernemen.

Ondanks hun overvloedige lagen pluis, hoeven Maine Coons maar één keer per week goed geborsteld te worden om vrij van vervilting te blijven. Net als bij de Britse Korthaar moeten hun tanden soms goed worden geborsteld om tandvleesontsteking en cariës te voorkomen. Ook hier geldt dat de uitrusting wat groter moet zijn om deze grote katten te huisvesten. Het belangrijkste verschil tussen de twee rassen is het energieke karakter van de Maine Coon – in tegenstelling tot de stugge Britse Korthaar moet de Maine Coon absoluut de ruimte hebben om te zwerven en veel plaatsen om te verkennen.

Als u uw Maine Coon binnenshuis houdt, moet u zorgen voor een klimboom en veel speelgoed van het soort waar ze achteraan kan rennen. Dit ras wordt erg ongelukkig als ze niet wat van die ruime levenslust kunnen verbranden. Uw Maine Coon kan destructief worden of opstandig worden als ze niet genoeg beweging en veel krachtig spel krijgt. U moet natuurlijk zorgen voor alle gebruikelijke kattenvaccinaties en uw kat meenemen voor routinecontroles, zoals aanbevolen door uw dierenarts.

Wat is het oordeel?

Ik zou met plezier beide rassen aanbevelen als uw eerste kat. De Brits Korthaar zal de minste uitdaging vormen, maar een Maine Coon is niet al te moeilijk voor een beginner met veel energie en leefruimte. Hoewel ze niet aanhankelijk is en over het algemeen niet graag een schootkat wil zijn, is de Britse Korthaar op haar eigen manier heel liefdevol en heel gemakkelijk om in de buurt te hebben. Als u overdag niet veel in de buurt bent, is een Brits Korthaar een goede keuze, want ze zijn erg onafhankelijk en zullen niet mopperen of treuren als ze alleen gelaten worden. Ze passen ook goed in een kleinere woning.

De Maine Coon is uitstekend geschikt als je veel ruimte hebt (zowel binnen als buiten) waar ze kunnen rondlopen en ontdekken. Ze hebben echt een huishouden nodig met energieke mensen om met ze te spelen, vooral spelletjes die hun groter dan gebruikelijke kattenhersens uitdagen. Ze zijn lichamelijk wat demonstratiever dan Britse Kortharen, maar hebben tijd nodig om aan je te wennen voordat ze met je knuffelen. Geen van beide rassen is geschikt voor een huis met veel kleinere huisdieren, omdat het allebei woeste jagers zijn. Tenzij u muizen, konijnen, cavia’s enzovoort in een aparte kamer kunt houden waar de kat niet komt, zijn ze geneigd om als snack te eindigen.