Skip to Content

Zijn Brits Korthaar Katten Agressief

Als je op zoek bent naar een nieuwe kat voor in huis, geef je waarschijnlijk de voorkeur aan een kat die makkelijk in de omgang is en niet voor veel problemen zorgt. Ook al houdt u van katten, gekrabd of gebeten worden is voor niemand een pretje. Sommige rassen zijn nu eenmaal sneller geneigd tot agressief gedrag, terwijl andere dat niet zijn. Met zijn gemakkelijke aard, kan de Britse Korthaar precies de kat zijn die u zoekt. Dat gezegd hebbende, elke kat kan agressief worden in bepaalde situaties en hetzelfde geldt voor de zachtaardige Britse Korthaar.

Zijn Brits Korthaar katten agressief? Nee, de gemiddelde Brits Korthaar is een model huisgenoot: vredelievend, aanhankelijk en geduldig. De uitzondering is wanneer ze geconfronteerd worden met een potentiële prooi – dit ras is een jager en zal op kleine dieren en vogels jagen.

U bent op deze pagina terechtgekomen omdat u geïnteresseerd bent in dit raskattenras. Of u nu al een Brits Korthaar bezit of overweegt er een aan te schaffen, dit artikel zal u helpen meer te weten te komen over de beroemde “teddy-beer kat”. U heeft waarschijnlijk een aantal vragen over hun karakter: Wat maakt de Brits Korthaar zo bijzonder? Kunnen ze overweg met uw andere huisdieren? Hoe zit het met de kinderen? Wat kunt u doen als uw kat agressief wordt? Al deze vragen en meer zullen beantwoord worden als u verder leest.

Agressie bij Brits Kortharen

Zijn Brits Korthaar katten agressief? Mijn luchthartig antwoord zou zijn “het hangt ervan af of je een muis bent”. Hoewel ze afstammen van generaties toegewijde mouseneters, is dit ras niet agressief als het gaat om mensen, andere katten en grotere huisdieren. Ze staan juist bekend om hun volgzaamheid en kalme houding. Ze gaan goed om met honden, mits de hond zich goed gedraagt en niet agressief is. Brits Kortharen kunnen heel goed met kinderen overweg – zelfs met kleinere kinderen met grijpgrage handjes. Als een interactie ongemakkelijk wordt voor een kat, is de gebruikelijke reactie sissen, bijten en klauwen; een Brits Korthaar zal zich gewoon uit de situatie verwijderen en zich zonder al te veel ophef terugtrekken op een veilige afstand. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel. Een normaal welopgevoede kat die voldoende geprovoceerd wordt, kan agressief worden.

Hier zijn enkele problemen die de oorzaak kunnen zijn van uitbarstingen bij uw Brits Korthaar:

1: Prooidieren

Een situatie die zelfs de meest ontspannen en zachtaardige Brits Korthaar het hoofd kan doen verliezen is de confrontatie met kleine huisdieren zoals muizen, gerbils, hamsters enzovoort. Britse Kortharen zullen kleine zoogdieren, vogels en andere kleine wezens die hun roofzuchtige reactie triggeren, actief achtervolgen en aanvallen. Als ze eenmaal weet dat ze in huis zijn, zal ze er bij elke gelegenheid op af gaan. Sommige mensen maken de fout om te proberen dit uit hun Brits Korthaar te trainen; mijn ervaring is dat dit gewoon onmogelijk is. U kunt de mouser niet uit een Brits Korthaar halen en dat moet u ook niet proberen.

2: Intimidatie of misbruik

Een andere oorzaak van agressie is een provocatie door iemand in het huishouden, opzettelijk of geheel onopzettelijk. Als een hond, een andere kat of een klein kind uw Brits Korthaar blijft lastigvallen, kan de kat agressief worden tegen de boosdoener. Deze agressie kan zich uitbreiden als het probleem niet wordt opgelost, waarbij de kat het vertrouwen in andere mensen en dieren verliest. U kunt dit aanpakken door het probleemgedrag te voorkomen en voor een veiligere omgeving te zorgen.

3: Ziekte, verwonding of dementie

Ziekte en verwondingen kunnen soms agressie en vernielzucht veroorzaken bij katten, ook bij Brits Kortharen. Het kan zijn dat u niet direct ziet dat er iets mis is, vooral als het probleem een verrekte spier of verstuikt gewricht is. Als de kat pijn heeft en dit niet kan overbrengen, kan ze uitvallen. Helaas kunnen oudere katten aan het eind van hun leven dementie ontwikkelen en dit kan agressief gedrag veroorzaken bij voorheen rustige katten. Uw dierenarts kan het probleem vaststellen en de juiste zorg bieden. Hoewel dementie niet echt te genezen is, kan het leed dat het veroorzaakt onder controle worden gehouden, zodat de laatste jaren van uw kat comfortabeler worden. Om meer te weten te komen over de oorzaken van agressie bij de normaal gesproken rustige Brits Korthaar en hoe u kunt helpen, lees dan verder.

Mijn Britse korthaar krabt en bijt als ik haar oppak of probeer te knuffelen. Hoe krijg ik haar zover dat ze op mijn schoot blijft zitten en knuffels accepteert?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: “Stop met de dingen te doen die uw kat van streek maken”. De Brits Korthaar is veel dingen maar, op enkele uitzonderingen na, is ze niet echt een knuffelbeest. Dit ras houdt van een beetje afstand en kan niet goed tegen geforceerde intimiteit. Snelle knuffels kunnen ze verdragen en ze vinden het vaak prettig om geaaid of verzorgd te worden, zolang ze maar naast u zitten of staan en niet op uw schoot.

Britse Kortharen hun eigen persoonlijke ruimte geven is een belangrijk onderdeel van de verzorging van dit ras. Om te zien of uw kat het accepteert om opgepakt te worden, kunt u proberen uw hand onder haar borstkas achter haar voorpootjes te laten glijden. Als ze dit tolereert, pak dan haar achterpoten op met uw andere hand en til haar voorzichtig op naar uw borst voor een snelle knuffel. Zet haar neer zodra ze zich ongemakkelijk voelt en niet aandringt. Als u aandringt op grijpen en vasthouden, kan ze krabben of bijten om weg te komen – zou u dat niet doen? Als u uw kat de ruimte en het respect geeft dat ze nodig heeft, zult u merken dat ze naar u toekomt voor knuffels en buikstrelingen.

Gebaseerd op mijn eigen ervaring, kunnen veel problemen met “gemene” of “agressieve” Brits Kortharen op deze manier opgelost worden. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze een bepaald soort lichamelijke genegenheid van hun katten tegoed hebben en staan erop om te proberen hen knuffels en aaien te laten accepteren die ze niet willen. Relaties met huisdieren werken gewoon niet op die manier.

Mijn Britse korthaar is prima met alle anderen, maar agressief tegen mijn hond / kind / een andere persoon. Hoe komt dat?

Leg de jongeren in huis uit dat ze de kat met zachtheid en respect moeten behandelen. Peuters en kleuters moeten goed in de gaten worden gehouden, omdat ze de kat per ongeluk pijn kunnen doen – en dan zelf pijn kunnen doen – door haar te omhelzen of vast te pakken. Die dichte, knisperende vacht is een magneet voor kleine handjes. Brits Kortharen zijn zeer goede katten om in de buurt van kinderen te hebben, maar ze hebben wel hun grenzen. Als de kat gewond of bang is, kan ze uitvallen.

Herhaalde interacties waarbij ze gewond raakt, zullen haar leren dat deze persoon gevaarlijk is en ze kan preventief gaan slaan of krabben. Ze is niet wreed of gemeen, ze verdedigt zich gewoon tegen een waargenomen bedreiging. Hetzelfde geldt voor honden. Een hond kan alleen maar proberen te spelen met uw Brits Korthaar, maar de kat weet dat niet altijd; alles wat ze weet is dat een groter, meer fysiek energiek dier in haar ruimte is gekomen en met haar omgaat op een manier die ze niet begrijpt. Het is in uw belang om hun interacties in de gaten te houden en de dieren van elkaar te scheiden voordat de kat agressief wordt. U kunt merken dat er een wederzijdse vijandigheid tussen hen ontstaat. Als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn, kunnen honden en Brits Kortharen het over het algemeen goed met elkaar vinden.

Als de persoon een ouder kind of een volwassene is, zou ik een beetje achterdochtig zijn. Houd ze in de gaten om er zeker van te zijn dat ze geen dingen doen die de kat irriteren of angst aanjagen. Dit kan volkomen onbedoeld zijn; sommige mensen zijn gewoon niet goed in het lezen van de lichaamstaal van katten en weten niet wanneer ze afstand moeten nemen. Leg uit dat de kat niet blij is met wat ze doen en dat ze hun omgang met het dier moeten veranderen.

Mijn Brits Korthaar kat is agressief tegen iedereen. Wat is er aan de hand en wat kan ik doen?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat een Brits Korthaar kitten van een geregistreerde fokker agressief is. Als u veel gedragsproblemen heeft en er zijn geen duidelijke oorzaken – geen ziekte, geen verwondingen, geen provocatie – moet u contact opnemen met de fokker waar u het kitten heeft gekocht om meer te weten te komen over haar achtergrond. Als u uw kitten bij een hobbyfokker heeft gekocht, kunnen er een aantal dingen mis zijn. Misschien is ze mishandeld of verwaarloosd; misschien is ze te vroeg bij haar moeder weggehaald; misschien is ze niet goed gesocialiseerd. Dezelfde problemen duiken vaak op bij een volwassen kat uit een problematische achtergrond, zoals een reddingsdier.

De problemen kunnen met geduld en zorg verdwijnen, maar het kan ook zijn dat u gespecialiseerde hulp moet inschakelen. Als uw Brits Korthaar altijd perfect opgevoed en rustig is geweest, maar zich nu agressief of destructief gedraagt, zoek dan uit of er een nieuwe stressfactor in haar leven is. Is de routine in het huishouden drastisch veranderd? Bent u een nieuw huisdier kwijt of heeft u een nieuw huisdier? Is er een nieuwe baby in huis? Al deze dingen kunnen een kat angstig en soms agressief maken. Als er niets aan de hand lijkt te zijn, moet u uw Brits Korthaar door uw dierenarts laten nakijken. Ze kan lijden aan een gezondheidsprobleem waardoor ze zich gedraagt