Brits Korthaar vs Chartreux Kat – Volledige Vergelijking

Op het eerste gezicht lijken de Brits Korthaar en de Chartreux kat erg op elkaar. Het zijn allebei stevige katten, vaak met een knappe effen grijze vacht en amber- of koperkleurige ogen (hoewel de Brits Korthaar veel andere kleuren kan hebben).

Ze staan er allebei om bekend vriendelijk en sociaal te zijn en goed als huiskatten te functioneren. Als je wat meer over ze te weten komt, zul je zien dat ze eigenlijk heel verschillend zijn. Het zijn allebei erg knappe katten – maar er komt meer kijken bij een katachtige metgezel dan alleen een goed uiterlijk, vooral als het je eerste kat is. In dit artikel komen we meer te weten over deze twee speciale rassen en wat hen onderscheidt.

Wat u moet weten over Brits Korthaar katten

Vaak de teddybeer kat genoemd, deze katachtigen doen hun bijnaam eer aan. Het is gemakkelijk om halsoverkop verliefd te worden op hun grote ronde ogen, vrolijke gezichten en goedmoedige persoonlijkheden. Het zijn niet bepaald schootkatten, die liever dicht tegen je aan kruipen dan je knieën te koloniseren; maar ze lijken wel veel meer dan welk ander ras dan ook te houden van een massage op hun buik.

De Brits Korthaar heeft een husky, gespierd frame (bekend als “cobby” in kattenliefhebber taal), gedrongen ledematen en afgeronde poten. Hun hoofden zijn enigszins brachycephalisch, maar zonder de uitgesproken afvlakking van de gelaatstrekken die je ziet bij Perzen en soortgelijke rassen. In plaats daarvan heeft de Brits Korthaar een ronde kop met mollige wangen en wijd uit elkaar staande oren. Hun vacht is fascinerend: een enkele laag met een heerlijke “knapperige” textuur. Hun vacht en oogkleuren variëren. De klassieke kleur is de British Blue, die een effen blauwgrijze vacht heeft en levendige amber- of koperkleurige ogen. Hun voorouders werden naar het Verenigd Koninkrijk gebracht door de Romeinen, die een gezelschapsdier nodig hadden om het ongedierte te verdrijven, en tot op de dag van vandaag zijn het kampioenenmarters.

Wat u moet weten over Chartreux katten

De vroege geschiedenis van de Chartreux is nogal een raadsel. Volgens de folklore werden ze ofwel geadopteerd door de monniken van de kartuizerorde of naar Frankrijk gebracht door kruisvaarders die terugkeerden uit wat nu Syrië is. In ieder geval werd de Chartreux al in de 16e eeuw in de Franse kunst en poëzie gevierd. Net als de blauwe Britse Korthaar, zijn ze een opvallend dier, met een dichte dubbel gelaagde blauwe vacht en prachtige herfstachtige koperen ogen.

Hun vacht verschilt van die van de korthaar doordat ze een ondervacht hebben en door de wolliger textuur van hun vacht. De Chartreux heeft een smallere kop en mist de mollige wangen van de Brit. Hun oren staan dichter bij elkaar en hoger op het hoofd. Hoewel de Chartreux het bobbelige lichaam en de ronde poten van de BSH deelt, hebben ze veel slankere ledematen.

Ze verschillen ook in karakter en zijn veel meer geneigd om uw schoot als hun persoonlijke domein op te eisen. In tegenstelling tot de Britse Korthaar, praat de Chartreux nauwelijks; sommige van hen kunnen een vage, kittenachtige miauw produceren, maar anderen zijn volledig zwijgzaam. Ze hebben wel een luide purr en rommelen op een zeer bevredigende manier op uw schoot. Oorspronkelijk aangeworven als mousselors, genieten ze van achtervolgingsspelletjes en zijn ze zeer geïnteresseerd in kleinere dieren als prooi.

Prijsvergelijking

Kosten Brits Korthaar Kat

De prijs van een rashond Brits Korthaar zal afhangen van veel verschillende factoren. Deze omvatten de leeftijd van het dier dat u koopt – raskittens kosten een fortuin, volwassen katten iets minder. Als u uw zinnen hebt gezet op een kitten, kunt u rekenen op een prijskaartje van rond de 1200 pond in het Verenigd Koninkrijk. Er is veel variatie in het land, maar ongeveer twaalfhonderd is een redelijk bedrag. In de VS gaan Brits Korthaar kittens tussen de $1000 en $2000, hoewel ik echt geweldige kittens heb zien gaan voor zo veel als $5000. Brits Kortharen schijnen in Australië goedkoper te verkopen, met $1000 (AUD) als het hoogste wat je normaal zou betalen.

U kunt uw uitgaven aanzienlijk verminderen als u bereid bent een oudere kat te accepteren. Gepensioneerde showdieren of fokkatten zijn vaak prachtige huisdieren. Rescues zijn nog goedkoper. Omdat ze zo populair zijn, blijven ze meestal niet lang in asielen, maar je vindt ze af en toe wel. Ik moedig potentiële Britse korthaar eigenaren altijd aan om te kijken of ze een oudere kat kunnen adopteren – het zijn lieve dieren die op elke leeftijd een liefdevol thuis verdienen.

Kosten Chartreux kat

Chartreux kittens zijn ook behoorlijk prijzig. Reken op een minimum van £500 en een maximum van £1500 voor een stamboom kitten van een goede fokker. In de VS schijnen ze te gaan voor ongeveer $1000, als een ruwe schatting; je kunt ze vinden voor zo weinig als $500 of zo veel als $1500. Australische kopers hebben het niet veel beter, aangezien Chartreux kittens moeilijker te krijgen zijn. Kittens gaan daar voor $1000 AUD en meer.

Zoals met alle raskatten, dalen de prijzen voor volwassen katten. Als de kosten van een kitten u doen terugdeinzen, overweeg dan om een oudere kat aan te schaffen of een tehuis te geven aan een reddingsdier. Wat u ook doet, laat u niet misleiden door de verlokkingen van achtertuinfokkers. Het is de moeite waard om zorgzame, toegewijde, geregistreerde fokkers te steunen die u een gezond, goed gesocialiseerd kitten verkopen met al haar inentingen en geslachtsbeperking. Kopen van kittenfabrieken betekent geld geven aan een werkelijk onethische industrie.

Karakter Vergelijking

Brits Korthaar Temperament

De meningen zijn verdeeld over het karakter van de Brits Korthaar.

Sommigen vinden dat ze te onafhankelijk en afstandelijk zijn om echt goede huisdieren te zijn, wijzend op hun onwil om opgepakt te worden of om op schoot te gaan.
Anderen wijzen op het feit dat Britse Kortharen zeer aanhankelijk zijn op hun ietwat gereserveerde manier, enorm loyaal en eigenlijk zeer liefdevolle metgezellen.

Ik val in het laatste kamp. Nee, dit ras heeft niet de neiging schootkatten voort te brengen; nee, u zult waarschijnlijk niet in staat zijn uw Brits Korthaar op te pakken en haar rond te dragen zoals een Ragdoll, bijvoorbeeld. Aan de andere kant krijgt u een metgezel die rustig van u houdt, u van kamer naar kamer volgt, u begroet als u thuiskomt van uw werk en graag dicht bij u zit terwijl u ontspant. Respecteer de grenzen van de Brits Korthaar en u zult merken dat ze zich in haar eigen tijd voor u openstelt.

Chartreux Kat Temperament

De Chartreux kat is enorm vriendelijk en lichamelijk demonstratief. Ze is dol op schoottijd en kan er niet genoeg van krijgen, ze smeekt om geknuffeld te worden zodra u gaat zitten. Het is over het algemeen beter om haar te laten opspringen dan om opgepakt te worden, maar ze houdt wel van knuffels. Chartreux katten zijn erg actief en speels, en ook intelligent tot op zekere hoogte. U moet goed nadenken over dingen als deuren en ramen; deze katten staan erom bekend dat ze in en uit plaatsen komen waar ze niet in of uit horen te komen. Als er een ingang is in de kast met de traktaties of een uitgang uit de grenzen van het huis, zal de Chartreux kat die gegarandeerd vinden.

Ze schijnen uit te blinken in het vinden van manieren om vast te komen zitten in kleine ruimtes waaruit ze gered moeten worden. Ze behoren tot de vriendelijkste katten die ik ooit ben tegengekomen, maar zijn ook erg trouw. Als ze zich eenmaal aan een mens hebben gehecht, kunnen ze zich terughoudend opstellen tegenover vreemden. Chartreux zijn persoonlijk iets kleveriger dan ik mijn katachtige metgezellen graag zie; ze zijn echter enorm leuk, en als u van een kat houdt die meer enthousiast is over knuffelen, dan kan er op hen niets aan te merken zijn.

Gezondheid Vergelijking

Brits Korthaar Gezondheid

De Brits Korthaar staat erom bekend een kerngezond dier te zijn. Ze lijden aan dezelfde fysieke problemen als elke andere kat en zijn iets vatbaarder voor een paar erfelijke aandoeningen dan uw gemiddelde moggy van een gemengd ras. Dit zijn hemofilie B en hypertrofische cardiomyopathie bij katten. De eerste is gemakkelijk te testen en een verantwoordelijke fokker zal zijn katten of kittens op het gen controleren. De tweede is moeilijker te voorspellen en een fokker kan niet garanderen dat zijn Brits Korthaar katten er vrij van zullen zijn. (Trouwens, wees erg op uw hoede voor fokkers die zeggen dat ze zo’n garantie kunnen bieden – dit is een belangrijke rode vlag).

Brits Kortharen zijn nogal berucht om hun luiheid en zwaarlijvigheid in hun latere jaren; later in dit artikel zullen we dit probleem bespreken en hoe het te voorkomen.

Chartreux Gezondheid

De Chartreux kat is ook een zeer gezond karakter. Hoewel ze nog steeds onderhevig zijn aan de verschillende kwalen die katachtig vlees met zich meebrengt, zijn ze over het algemeen niet vatbaar voor de gezondheidsproblemen die sommige andere rassen teisteren. Er zijn één of meer aandoeningen die vaker voorkomen bij Chartreux katten dan bij de doorsnee huiskat van een gemengd ras. Patella luxatie (verschoven knieschijven) is er één van. Dit gebeurt wanneer een gewrichtsafwijking de knieschijf van zijn plaats laat glijden. Dit kan operatief worden gecorrigeerd, maar dit is meestal niet nodig – de meeste katten met deze aandoening redden zich prima.

Chartreux katten kunnen ook polycysteuze nieren ontwikkelen. Dit is een zeldzame, maar ernstige aandoening, waarvoor op dit moment geen genezing bestaat. Het is behandelbaar en beheersbaar; uiteindelijk is nierfalen onvermijdelijk, maar er is geen reden waarom een kat met deze aandoening niet nog vele gelukkige jaren zou kunnen hebben voordat dat gebeurt. Een andere aandoening die iets vaker voorkomt bij deze katten is de ontwikkeling van stenen in de urinewegen.

Vergelijking grootte en gewicht

Brits Korthaar Gewicht

De Brits Korthaar is een grotere kat. Ze hebben de neiging aan de zware kant te zijn (en zullen op latere leeftijd nog zwaarder worden als het aan hen ligt). Ze zijn zeer gespierd, vooral de katers, en dit maakt ze nog zwaarder dan hun grootte zou doen vermoeden. Tegen de tijd dat ze hun volwassen grootte hebben bereikt (dit kan lang duren – aan het eind van het eerste jaar zijn ze al een heel eind op weg, maar het kan drie tot vijf jaar duren voordat een Brits Korthaar zijn volledige volwassen lengte en gewicht heeft bereikt).

U kunt verwachten dat een volwassen vrouwelijke Brits Korthaar weegt van 4 kg aan de kleine kant van het spectrum tot 6 kg aan de grote kant. Mannelijke Brits Kortharen zijn groter – hun volwassen gewicht begint waar dat van de vrouwtjes ophoudt, bij 6 kg, en kan oplopen tot 9 kg voordat u moet gaan denken om uw gespierde jongen op dieet te zetten. Ja, dit is een fors dier.

Chartreux Gewicht

Chartreux katten zijn middelgrote katten die veel aandacht van hun mensen nodig hebben om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is. Ze zijn beduidend kleiner en lichter dan de Britse Korthaar. De Chartreux is mollig, maar een wat leniger en compacter wezen; ze zal nooit zo groot worden als haar dikke BSH neven. Dit is waarschijnlijk een zegen, gezien het feit dat de Chartreux graag urenlang op uw schoot zit. Poezen van dit ras zijn een stuk kleiner dan de katers.

Volwassen Chartreux poezen met een gezond gewicht beginnen rond de 2,5 kg en kunnen gemakkelijk tot 4 kg komen voordat ze als zwaarlijvig worden beschouwd. Gezonde reuen kunnen een gewicht bereiken van 4,5 kg tot ongeveer 6,5 kg. Dit is een tamelijk dramatische mate van sexueel dimorfisme, zelfs meer uitgesproken dan dat van de Brits Korthaar. Chartreux katten zijn over het algemeen vrij actief en levendig, zodat ze niet de neiging hebben om op latere leeftijd zwaar te worden; toch is het nooit een slecht idee om het gewicht van uw kat in de gaten te houden.

Samenleven met kinderen en honden

Brits Korthaar Kinderen en Honden

Brits Kortharen staan bekend om hun goede omgang met zowel honden als kinderen. Ze zijn erg geduldig en reageren traag op irritaties. Als iemand iets doet wat de Brits Korthaar niet bevalt, is haar typische reactie om zich zonder enig vertoon van rancune uit hun buurt te verwijderen. Jongere kinderen moeten goed in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat ze de kat per ongeluk iets aandoen, want ze zal zich niet altijd verdedigen. Met oudere kinderen gaat het meestal goed, zolang zij maar begrijpen dat dit type kat er niet van houdt om zonder toestemming te worden opgepakt of geknuffeld.

Brits Kortharen zijn hartelijk of ronduit vriendelijk met honden, zolang de hond niet vijandig of agressief is tegen katten. Overvriendelijke honden die de persoonlijke ruimte van de Brits Korthaar binnendringen zullen niet goed ontvangen worden; maar zoals we al zeiden, zal ze zich eerder uit de voeten maken dan een gevecht beginnen.

Chartreux kinderen en honden

De Chartreux kat is ook erg goed met zowel honden als kinderen. Haar aanhankelijke aard en voorliefde voor hond-achtige spelletjes zoals apporteren maken haar een geweldige pasvorm voor hondenbezitters. Kinderen zijn over het algemeen dol op ze en vice-versa; de levendige, speelse persoonlijkheid van de Chartreux past goed bij een energieke jongere die graag tijd doorbrengt met het aaien en knuffelen van katten. De Chartreux kat kan wat schichtig en angstig zijn in de buurt van honden die te agressief zijn.

Kinderen kunnen hulp nodig hebben om te begrijpen dat de Chartreux kat na het spelen vaak een dutje wil doen en dat ze moeten wachten tot ze wakker wordt voordat ze weer kunnen spelen. Zoals altijd moeten peuters en zeer kleine kinderen zorgvuldig worden begeleid, zodat ze de kat niet per ongeluk pijn doen. De Chartreux kat is niet zo geduldig als de Brits Korthaar, maar ze is liefdevol en zal zich onthouden van uitvallen tenzij ze ernstig wordt geprovoceerd.

Vergelijking van verzorging en onderhoud

Brits Korthaar Onderhoud

De Brits Korthaar heeft eigenlijk alleen maar dezelfde verzorging nodig als een gemiddelde gemengde raskat. Kattenbakken, speeltoestellen en andere voorwerpen die de kat kan gebruiken, moeten worden aangepast aan het grote gestalte van de Brits Korthaar. U moet de vacht van de kat ongeveer elke week borstelen. Probeer ook de tanden van de Brits Korthaar te poetsen als u dat kunt; idealiter zou dit een paar keer per week moeten gebeuren. Als u een oudere Britse Korthaar heeft, moet u proberen haar te betrekken in lichamelijke activiteit.

Speeltjes met visstokken zijn een goede keuze, omdat ze een beroep doen op haar roofdierinstincten en haar aanmoedigen om te bewegen. Als uw kat blijft bedelen om traktaties, probeer dan een puzzelspeeltje te geven dat kleine hoeveelheden voer afgeeft als beloning. In het algemeen moet u grote hoeveelheden droogvoer vermijden en ervoor zorgen dat uw Brits Korthaar voldoende water drinkt. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de nieren.

Chartreux Onderhoud

De Chartreux kat heeft een vergelijkbare verzorging nodig. Hun dikke vacht moet worden gekamd in plaats van geborsteld, ten minste eenmaal per week. Hun tanden moeten ook regelmatig worden gereinigd. De Chartreux kat moet elke dag voldoende lichaamsbeweging krijgen, anders wordt ze destructief en wordt ze lastig; ze is heel goed in het maken van haar eigen vermaak als ze wordt voorzien van geschikte speeltjes, krabpalen, enzovoort, maar ze houdt er echt van om met haar favoriete mensen te spelen.

Geef uw Chartreux kat natvoer van goede kwaliteit met een hoog eiwitgehalte en zorg ervoor dat ze veel water drinkt om de ontwikkeling van urinestenen te helpen voorkomen. Droogvoer moet in kleine hoeveelheden worden gegeven, als het al wordt gegeven. Chartreux zijn goed trainbaar en zeer inschikkelijk; het zijn echter nogal gevoelige zielen, die door straf gemakkelijk van streek kunnen raken. Vermijd schreeuwen of een harde behandeling en geef in plaats daarvan positieve versterking.

Conclusie

Dit is een van die situaties waarin de keuze van het ras grotendeels zal afhangen van uw persoonlijke voorkeur. In mijn eigen ervaring zijn de mensen met “gemene” of “verwaande” Brits Kortharen meestal de mensen die erop staan katten op te pakken die niet opgepakt willen worden en die katten dwingen op schoot te blijven na herhaalde pogingen om naar beneden te komen. Dat gezegd hebbende, ze zijn echt een beetje terughoudend en zijn misschien niet perfect geschikt als u echt een schootkat in uw leven wilt. Als je een speels knuffelbeest wilt dat urenlang op schoot zit, kies dan voor de Chartreux. Als u aan de andere kant een drama-vrije huiskat wilt die van uw gezelschap houdt, maar u niet zal pesten om knuffels (en over het algemeen zal afzien van het vast komen te zitten in de jaloezieën), zou ik de Britse Korthaar aanbevelen. Iets wat ik zou willen opmerken over de Chartreux is dat dit ras ongewoon gek lijkt te zijn op reizen. Als u op zoek bent naar een kat die graag met u mee op reis gaat, in een caravan of camper, dan is de Chartreux een uitstekende keuze.