Zijn Brits Korthaar Katten Intelligent?

Katten zijn vaak veel slimmer dan mensen vermoeden. Wat willekeurig gedrag lijkt, kan vaak intelligent en gericht zijn.

Ze leren (de een wat sneller dan de ander, toegegeven) hoe ze de kattenbak moeten gebruiken, waar ze eten kunnen krijgen en wie ze het liefst trakteren. Ik denk dat alle katten redelijk intelligent zijn (de mijne in ieder geval wel), maar mijn Brits Kortharen zijn iets heel speciaals.

Zijn Brits Korthaar katten intelligent? Ja, dat zijn ze. Ze zijn goed trainbaar en geven blijk van een hoge mate van inzicht. Hoewel ze onafhankelijk zijn en hun intelligentie zich niet uit in ondeugendheid, zijn Brits Kortharen gelukkiger als hun geest bezig is met puzzels en spelletjes.

Hoe slim zijn Britse Kortharen eigenlijk? Zijn er nog andere slimme kattenrassen? Hebben intelligente katten speciale verzorging nodig? Als liefhebbende huisdiereigenaar (of toekomstige huisdiereigenaar) wilt u het beste voor uw kat. Dat betekent ook dat u ze moet helpen zich te vermaken en mentaal actief te blijven. Lees verder om te weten te komen hoe u zowel de geest als het lichaam van uw kat kunt trainen, en om meer te weten te komen over de intelligentie van katten.

Zijn Brits Korthaar katten intelligent?

Samen met al hun andere positieve eigenschappen, hebben deze katten veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is dat bekend staat als slim: snel lerend, gemakkelijk te trainen en dol op puzzelspelletjes en speelgoed dat hun intellect test. Elke huiskat is, in mijn ervaring, een behoorlijk slim wezen; misschien omdat ze zorgvuldig zijn gefokt op hun sociale vaardigheden, lijken ze een extra niveau van slimheid te bezitten dat hen een voorsprong geeft op de gemiddelde kat. Intelligentie varieert van individu tot individu.

Ik heb een aantal Britse Kortharen ontmoet die duidelijk niet Mastermind zouden winnen, hoewel ze altijd lief waren, maar over het algemeen waren het allemaal heel slimme katten. De intelligentie van een kat kan soms een gemengde zegen zijn, omdat er een directe correlatie lijkt te bestaan tussen de intelligentie van een kat en de hoeveelheid ravage die hij in je leven kan aanrichten.

Het is niet zo dat een slimme kat kwaadaardig is – het is gewoon dat ze dingen kan doen en op plaatsen kan komen waar je haar echt niet wilt hebben. Dit is typisch niet het geval bij de relaxte, niet-destructieve Britse Korthaar, die tevreden lijkt te zijn om haar superkrachten voor het goede te gebruiken. In het bijzonder heb ik gemerkt dat Brits Kortharen instructies goed opnemen en hun menselijke metgezellen lijken te willen behagen door nieuwe vaardigheden te leren.

Ze willen actief meewerken en met je communiceren. Dit lijkt misschien op antropomorfisme en wishful thinking maar modern onderzoek lijkt dit idee te ondersteunen.

Katachtigen krijgen over het algemeen weinig aandacht als het op trainbaarheid aankomt; dit is echter gebaseerd op een samenstel van misvattingen en een gebrek aan onderzoek. Het algemene stereotype van de katachtige is dat van een koud, afstandelijk dier dat een eenzaam leven leidt in het wild, zonder sociale instincten of een echte opvoeding. In feite is niets minder waar. Verwilderde katten leven niet alleen, zij vormen bij voorkeur kolonies.

Meestal zijn er één of twee matriarchen die helpen bij de opvoeding van de kittens, terwijl de rest van de kolonie samenwerkt bij het jagen, het scharrelen en het terugbrengen van voedsel voor de andere katten. Katten zijn niet alleen sociaal en heel loyaal, maar ze moeten ook vaardigheden ontwikkelen en zich bezighouden met coöperatieve taken. Dit zijn dingen die intelligentie vereisen. Tot voor kort werd er niet veel onderzoek gedaan naar intelligentie bij katten, maar dat begint nu te veranderen. In dit artikel gaan we dieper in op de intelligentie van katten en hoe die zich manifesteert.

Maar katten zijn niet slim – niet zoals honden…”

Ik ben dol op honden en weiger mee te doen aan de Cat Person vs Dog Person oorlogen. Dat gezegd hebbende, ik heb verschillende honden ontmoet die duidelijk minder slim waren dan sommige van mijn katten waren. Honden zijn over het algemeen leergierig en bereidwillig te trainen, terwijl katten niet altijd geïnteresseerd zijn in het leren van trucjes of stunts.

Een van de redenen waarom katten de reputatie hebben minder slim te zijn dan honden, is echter dat mensen niet echt proberen ze te trainen. U kunt uw kat absoluut spelletjes en andere vaardigheden leren als u bereid bent er wat tijd in te steken. Het helpt als de kat nog jong is, want oudere dieren hebben de neiging om vastgeroest te zijn in hun gewoontes en aarzelen om hun vaardigheden uit te breiden tot het apporteren van stokken of ballen.

Clicker- en traktatietraining werkt goed bij katten. Bij deze methode geeft u de kat een traktatie wanneer ze de gewenste activiteit uitvoert. U gebruikt het geluid van de clicker om de actie te markeren (anders is het mogelijk dat de kat in de war raakt over waarom de beloning wordt gegeven). Op deze manier kunt u uw kat trainen om een aantal dingen te doen, van schattige trucjes tot vaardigheden die echt nuttig kunnen zijn. Gebruik nooit, onder geen enkele omstandigheid, straf bij het trainen van uw kat in een nieuwe vaardigheid.

Wat voor dingen kan mijn Brits Korthaar kat leren?

Veel hangt af van de individuele kat, maar er zijn veel leuke en nuttige trucjes die uw Brits Korthaar kat zou kunnen leren. Sommige mensen leren hun kat een pootje op te steken om te bedelen voor lekkers, op de hand of voet te tikken, een high-five te geven en andere leuke kleine activiteiten.

Sommige meer ambitieuze katteneigenaren hebben hun katten zindelijk gemaakt met behulp van een kattenbak die bovenop het toilet kan worden gezet; persoonlijk heb ik dit nooit geprobeerd omdat het een lange en lastige procedure is, maar het werkt wel voor sommige katten. Uw Brits Korthaar kat leren te komen als ze wordt geroepen is erg nuttig. Niet alleen kunt u haar uitnodigen voor een spelletje of een buikmassage, maar u kunt deze vaardigheid ook gebruiken als ze weggaat en u haar nodig heeft om terug te komen. Ik raad over het algemeen aan om Brits Korthaar katten als binnenkatten te houden, omdat ze zo goed zijn in jagen.

Als je je BSH toch naar buiten laat (per ongeluk of met opzet) is het goed om een manier te hebben om haar terug te halen. Kies een geluid – de clicker, haar naam plus “Kom hier”, enz. – en geef haar een beloning als ze reageert. (Het is belangrijk om hier consequent in te zijn; als u niet elke keer hetzelfde geluid gebruikt, zult u uw huisdier verwarren). Als ze eenmaal begint te reageren op het geluid dat u hebt gekozen, kunt u proberen bij haar vandaan te gaan en haar naar u toe te laten komen voor haar traktatie. Blijf de afstand tussen u vergroten totdat uw Britse korthaar naar u toe komt vanaf de andere kant van het huis.

Is mijn Brits Korthaar slim genoeg om aan de lijn te lopen?

Een vaardigheid die verwant is aan het komen wanneer je geroepen wordt is tuig training. Sommige mensen beweren dat katten niet kunnen worden opgeleid om aan de lijn te lopen, maar het enige wat echt nodig is, is geduld. Omdat Britse Kortharen vaak een beetje hulp nodig hebben om de beweging te krijgen die ze nodig hebben om in goede conditie te blijven, kan het nuttig zijn om ze mee uit te nemen voor wandelingen, zodat ze hun stoppeltjes kunnen strekken en hun bloedsomloop in beweging krijgen.

Laat het tuigje eerst ergens liggen waar uw kat veel tijd doorbrengt; naast de etensbak van uw Brits Korthaar is een goede keuze, omdat dit positieve associaties opwekt. Vervolgens begint u het tuigje losjes over het lichaam van uw kat te leggen zonder het vast te maken en gaat u langzaam over tot het een moment of twee goed omdoen. Uiteindelijk kunt u toewerken naar het omdoen van het tuigje en het steeds langer vastmaken, en dan de riem toevoegen. Zodra uw Brits Korthaar aan de riem gewend is, kunt u met haar gaan wandelen, bijna zoals met een hond. (Gebruik liever een tuigje dan een halsband en riem, omdat dit veiliger is voor de kat. Sommige mensen gebruiken traktaties om hun kat aan de lijn te krijgen zonder al te veel gedoe.

Ik vermijd dit liever omdat Brits Korthaar katten toch al een beetje obsessief kunnen zijn wat eten betreft en ik wil dit niet aanmoedigen. Als het echter op een keuze aankomt tussen een beetje meer eten en veel meer beweging, kies dan voor het laatste. Ik zou adviseren om eerst de kom-wanneer-geroepen vaardigheid aan te leren. Brits Kortharen kunnen een verrassende snelheid hebben als ze iets zien om achteraan te gaan; het is goed om een manier te hebben om ze terug te krijgen.

Hoe slim zijn Britse Kortharen?

Intelligentie is moeilijk te kwantificeren, vooral bij dieren. Moderne onderzoekers schatten dat een volwassen kat minstens zo intelligent is als een mens van twee jaar oud, wat mij ongeveer juist lijkt; ik heb katten gehad die zelfs slimmer waren. Onder kattenliefhebbers heeft de Brits Korthaar een reputatie van middelmatige intelligentie – slim, maar geen kwaadaardig genie zoals de Siamees. Ik ben het daar niet mee eens.

Ze behoren tot de slimste katten die ik ken; het is gewoon zo dat de intelligentie van de Brits Korthaar meer lijkt te liggen in het diepe denken dan in opzichtig vertoon van “hoe goed ben ik in het in deze kindveilige snoepkast komen”. Ze hebben een uitstekend geheugen – in het bijzonder is het niet ongebruikelijk voor de Britse korthaar om uw schema te leren tot op het bot. Ik kan erop vertrouwen dat mijn jongens weten hoe laat ik thuis kom en rustig bij de deur op mijn terugkomst wachten als ik terugkom. Als ik vroeg thuis ben, wachten ze niet op de mat – ze springen op van waar ze liggen van verbazing en komen naar me toe. Alle Brits Kortharen die ik heb ontmoet leken te genieten van een goede puzzel.

Ik zou aanraden om zo’n voerspeeltje aan te schaffen waarmee je kat een puzzel kan oplossen voor een kleine traktatie. Dit kan een goede manier zijn om de hersenen van uw kat actief te houden, te voorkomen dat ze te sedentair worden, en hun voedselconsumptie te vertragen (vooral belangrijk voor oudere katten). In het volgende hoofdstuk gaan we wat dieper in op speelgoed en spelletjes.

Welke speeltjes en spelletjes zijn goed voor mijn Brits Korthaar?

Zoals ik hierboven al zei, houd ik erg van puzzelspelletjes voor katten. Mijn Brits Kortharen lijken de voorkeur te geven aan die spellen die een klein stukje voer of een aantrekkelijk speeltje afgeven als ze het correct manipuleren. Ze raken snel uitgekeken op hetzelfde speelgoed, tenzij er een goede reden is om te blijven spelen. Ik hou van doolhofspeeltjes – hierbij moet een kat kleine stukjes voer door een doolhof manoeuvreren om ze eruit te krijgen.

Ik geef de voorkeur aan de soorten waarbij je het speeltje op verschillende moeilijkheidsniveaus kunt instellenñ als een puzzel te ingewikkeld is, raken katten vaak ontmoedigd en stoppen ze ermee te spelen. Een andere heel goede optie is een traktatiebal. Deze hebben een schroef-achtig pad binnenin dat de traktatie zijn weg laat banen naar de uitgang. Het mechanisme zorgt ervoor dat katten de bal najagen en rondrollen om stukjes voedsel naar buiten te werken zodat ze ze kunnen opeten.

Traktatieballen zijn vooral goed voor onze mollige Britse korthaarvrienden, die profiteren van de extra beweging die het najagen van een bal met zich meebrengt. In het algemeen ben ik een fan van hengelspeeltjes, maar ik moet toegeven dat ze het intellect van de kat niet echt uitdagen – geweldig om hun prooi reactie te gebruiken om ze actief te houden, maar niet noodzakelijkerwijs uitdagend in termen van slimheid. Een beter spel om het verstand van uw Britse korthaar, evenals haar jachtinstincten, te stimuleren is apporteren.

De mijne zijn over het algemeen snel om het op te nemen met een beetje begeleiding. Ze genieten er echt van en het is een geweldige manier om ze zowel lichamelijk als geestelijk actief te houden. Ze lijken een speeltje dat geluid maakt leuk te vinden, zoals een bal met een belletje erin.

Zijn er nog andere intelligente kattenrassen?

Als u op zoek bent naar een vergelijkbare intelligente vriend voor uw Brits Korthaar kat, zijn er verschillende andere rassen die bekend staan om hun intelligentie.

  • Abessijnen staan bovenaan de lijst – ze zijn beroemd om hun intelligentie, misschien wel meer dan welke andere kat dan ook. Net als Britse Kortharen houden ze van een goed spelletje apporteren en hebben ze een intense belangstelling voor de activiteiten van hun mensen; in tegenstelling tot de Britse Korthaar, zijn ze echter niet tevreden met toezicht houden. Ze hebben de neiging om kleinere voorwerpen waarin u toevallig geïnteresseerd bent, zoals uw breiwerk, correspondentie en al het andere dat ze kunnen oprapen, op te pakken, zodat ze het naar een rustige plaats kunnen brengen en op hun gemak kunnen bestuderen. Sommige mensen noemen ze “Abbie-grabbies” vanwege hun voorliefde voor het zich toe-eigenen van kleine voorwerpen.
  • Siamese katten zijn eerder berucht dan beroemd; hun intelligentie lijkt zich te lenen voor kattenkwaad. Ze willen graag rondhangen en kletsen, maar ze zijn een stuk luider en opdringeriger dan uw Britse korthaar; de Siamees wil er zeker van zijn dat ze uw volledige aandacht heeft. Ze houden er niet van om te veel alleen gelaten te worden want dat grote intellect heeft veel stimulatie nodig.
  • Turkse Vans staan bekend om hun slimheid en zijn een hoop plezier. In het bijzonder zijn ze dol op water – je kunt een stok in het water gooien en je Turkse Van gretig in het water zien duiken om hem op te halen.
  • De Scottish Fold is een populair ras om te kruisen met Britse Kortharen. Ze hebben een wat aaibaarder temperament maar delen de intelligentie van de Britse Korthaar. De Scottish Fold houdt van puzzels en is een zeer gretige partner in spelletjes; verwacht te worden begroet met eisen om te spelen wanneer u terugkomt na overdag te zijn uitgelaten.

Andere rassen die bekend staan om hun slimheid zijn Burmees, Bengaal, Rex en Savannah katten. Bedenk wel dat “slim” niet betekent “gehoorzaam” – vaak is het tegendeel waar. Intelligente rassen hebben vaak meer aandacht nodig dan de gemiddelde kat.

Intelligentie van katten: fascinerende feiten

Er bestaan veel misvattingen over de intelligentie van katten. Dit is deels te wijten aan een gebrek aan onderzoek – het is pas relatief recent dat wetenschappers serieus zijn gaan kijken naar wat er in die pluizige kleine hoofdjes omgaat. De hersenen van een kat zijn vrij klein. Ze wegen ongeveer 25 tot 30 gram (ongeveer een ons) en zijn ongeveer vijf centimeter lang.

Laat u echter niet misleiden door de gedachte dat dit kleine formaat een gebrek aan complexiteit betekent. De hersenen van een kat bevatten gemiddeld 300.000.000 neuronen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als de gemiddelde hond, die het moet doen met 160 miljoen. Waar een groot deel van de rekenkracht van de hond gaat naar het interpreteren van sociale signalen en wat je “netwerken” zou kunnen noemen, wordt de denkkracht van de kat ingezet voor waarneming en ruimtelijk inzicht.

Met name de visuele cortex van de kat is enorm in vergelijking met veel andere dieren. Ze steekt ook veel van haar mentale energie in het geheugen – katten hebben een uitstekend geheugen. Eén vaardigheid die de katachtige bezit is objectpermanentie – het begrip dat een voorwerp dat niet meer kan worden gezien, niet betekent dat het ophoudt te bestaan. Ter vergelijking, menselijke baby’s ontwikkelen dit vermogen over het algemeen tussen de vier en zeven maanden, en het wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal.

Object permanentie is de vaardigheid die uw Brits Korthaar feilloos laat weten waar u de traktaties heeft verstopt en ze zo op te jagen. Het uitstekende geheugen van de kat zal de locatie van de snoepkast voor onbepaalde tijd onthouden. Vreemd genoeg lijken de hersenen van de kat qua structuur en anatomie sterk op die van de mens. Ze hebben een hersenschors die veel op de onze lijkt, met soortgelijke kwabben. Alles is alleen verkleind en herverdeeld om beter aan de behoeften van deze kleine roofdieren te voldoen.