Brits Korthaar vs Russisch Blauw

Met hun winnende combinaties van een prachtig uiterlijk en prachtige karakters, zijn de Brits Korthaar en Blauwe Rus twee van mijn favoriete katten. Hoewel mijn voorkeur absoluut uitgaat naar de geduldige en liefdevolle Brits Korthaar,

Ik ben ook dol op de slimme, aanhankelijke Blauwe Rus: de twee rassen hebben een lange associatie, met de klassieke blauw-grijze vacht van de Britse Korthaar is afgeleid van kruisingen met Blauwe Rus.

Blauwe Rus of Brits Korthaar – welke van deze zou de beste eerste kat voor u zijn?
In dit artikel gaan we dieper in op wat Blauwe Rus en Brits Korthaar zo speciaal maakt, zodat u uw favoriet kunt kiezen.

Introductie van de Brits Korthaar: wat u moet weten over de “teddybeer kat”

Met hun knuffelig ogende lichamen, grote ronde ogen en dikke vacht, is het geen verrassing dat de Brits Korthaar de bijnaam teddy-beer katten heeft gekregen. Hoewel ze meestal niet graag worden opgepakt en geknuffeld, zijn ze een zeer aanhankelijke kat met een loyaal en liefdevol temperament.

De Brits Korthaar is gereserveerd, maar zal zich openstellen voor de juiste persoon. Als ze eenmaal aan u gewend zijn, raakt de Brits Korthaar gemakkelijk gehecht en zal hij tijd in uw land willen doorbrengen. Ze zullen misschien niet uw schoot willen monopoliseren, maar ze zullen in de buurt zitten wanneer u thuis ontspant of werkt en ze zullen over het algemeen uw kamer in willen kruipen om dicht bij u te blijven terwijl u slaapt.

De Britse Korthaar heeft een lange en fascinerende geschiedenis, beginnend in Romeins Brittannië. de binnenvallende Romeinen hadden katachtige vrienden nodig om het ongedierte op hun lange zeereizen tegen te houden, dus brachten ze katten mee uit Egypte. Deze fokten met Europese wilde katten om de allereerste huiskatten in Groot-Brittannië te produceren. In het Victoriaanse tijdperk besloot een kattenliefhebber een raskatversie van de vertrouwde huiskat te creëren door te fokken op het allerbeste karakter en de beste fysieke eigenschappen. De Brits Korthaar was het resultaat.

Introductie van de Blauwe Rus: wat u moet weten over de Aartsengel Kat.

De Blauwe Rus wordt zo genoemd omwille van haar prachtige vacht: effen grijsblauw, zeer dicht en zacht. De standaard Blauwe Rus heeft briljante groene ogen en poten die mauve of roze-lila van kleur kunnen zijn. In tegenstelling tot hun neven zijn ze eerder atletisch dan bobbelig.

Mager, elegant en knap, heeft de aristocratische Blauwe Rus vele legenden over haar achtergrond. Er wordt beweerd dat deze katten veel aandacht van hun mensen nodig hebben om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit ras zijn oorsprong vindt bij katten die eigendom waren van de Russische koninklijke familie in de dagen van de Tsaren. In feite zijn ze waarschijnlijk een natuurlijk voorkomend ras en lijken ze hun start te hebben gehad op de Archangel-eilanden in Rusland.

In de jaren 1800 pikten zeelieden deze aantrekkelijke katten op, die volgens het bijgeloof genezende krachten bezaten en een vleugje katachtig geluk. Aan deze oorsprong danken zij hun bijnaam van “de aartsengelkat”. Hun aard is echt liefdevol: aanvankelijk gereserveerd, raken ze langzaam zeer gehecht aan hun speciale mensen en gaan ze hunkeren naar hun aandacht en gezelschap. De Blauwe Rus kan zelfs een tikje aanhankelijk worden.

PRIJS

De prijs van een Brits Korthaar varieert aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren. Waar u koopt is belangrijk; verschillende landen lijken dramatisch verschillende prijzen te hebben voor stamboom Britse Kortharen. Zelfs verschillende regio’s binnen hetzelfde land kunnen verschillende prijzen betekenen.

In het VK is de prijs die ik het vaakst genoemd zie 1200 pond voor een raszuiver kitten van showkwaliteit. De prijs varieert veel; gewoonlijk is het ergens tussen €1000 en €2000 maar soms bereikt het zelfs nog duizelingwekkender hoogten. Kopers in Australië kunnen meer geluk hebben, met de meeste kittens die onder de €1000 USD komen.

U kunt de kosten enigszins drukken als u bereid bent een Brits Korthaar kitten van huisdierkwaliteit te accepteren in plaats van een dier van showkwaliteit. Prijzen voor volwassen katten zijn nog lager, met een aantal echt mooie gepensioneerde fokkers en ex-show dieren te koop voor een fractie van de kosten van een kitten.

Omdat ze zo geliefd zijn, is het moeilijk om Britse Kortharen als reddingsdieren te vinden; het gebeurt echter wel, en de kosten zijn zeer redelijk.

De Blauwe Rus is minder duur dan haar neef. U kunt een heel goed kitten in het VK krijgen voor minder dan €1000; €500 is normaler. In de VS gaan Blauwe Rus kittens voor een bescheiden €400 tot €600. In Australië liggen de prijzen iets hoger, met stamboom Blauwe Rus kittens voor tussen de €850 en €1200.

Zoals altijd het geval is met raskatten kunt u uw uitgaven verlagen als u genoegen neemt met een niet-show dier; een Blauwe Rus met een licht geknikte staart, witte vlekken of andere niet perfecte aftekeningen zal veel goedkoper zijn dan haar show-standaard nestgenoten.

Oudere katten zijn natuurlijk veel goedkoper dan kittens, en reddingsdieren zijn ongebruikelijk maar zeer goedkoop als je er toevallig een tegenkomt. Wat u ook doet, koop nooit een “stamboom” kitten van een achtertuin fokker, hoe aantrekkelijk de prijs ook is. Als u zich echt geen raskitten kunt veroorloven, neem dan een oudere kat of kies voor een mix van Blauwe Rus van een goed thuis.

KARAKTER

Het karakter van de Brits Korthaar is heerlijk gemoedelijk, standvastig en geduldig. Het zijn geen schootkatten, althans meestal niet (ik heb één of twee oudere poezen ontmoet die dol waren op schoottijd en knuffels, maar zij zijn eerder uitzondering dan regel).

Dit ras is eerder kalm en bezadigd dan uitbundig – maar verwar hun ietwat afstandelijke manier van doen niet met een gebrek aan liefde. De Britse Korthaar is een aanbiddelijke metgezel die op haar eigen manier dol op je zal zijn. Ze zal zo veel mogelijk aan uw zijde willen zijn, vrolijk dravend op uw hielen als u door het huis loopt en gezellig op de bank terwijl u TV kijkt.

De Brits Korthaar is niet agressief speels, maar houdt wel van spelletjes en speelgoed. Ze houden vooral van activiteiten die hun prooi reactie of hun verstand stimuleren – geef ze iets om achteraan te jagen of leer ze apporteren en ze zullen blij met je spelen zo lang als je wilt. De Brits Korthaar is een onderhoudsvriendelijke kat, die zich graag alleen ontspant terwijl u aan het werk bent.

De Blauwe Rus is ook een zeer relaxte kat. Ze is speels, maar niet dramatisch of destructief. Dit ras is zachtaardig, rustig en liefdevol. Meer lichamelijk demonstratief dan de Britse Korthaar, zal ze schoothondjes en knuffels op prijs stellen als ze eenmaal heeft besloten dat u een favoriet mens bent.

U moet haar veel genegenheid en aandacht geven, die ze terug zal geven met veel van haar eigen aandacht. Hoewel dit ras graag actief is, houden ze er over het algemeen niet van om dingen te vernielen zoals sommige andere, meer actieve rassen dat doen. Ze zijn vooral dol op klimmen en zullen vaak boven op uw boekenplanken te vinden zijn.

De Blauwe Rus is niet zo onafhankelijk als de Britse Korthaar, maar is nog steeds goed in zelfvermaak en zal er niet onnodig onder lijden als u overdag weg bent. Dit ras is heel rustig en laat niet veel van zich horen; hun stem is zacht en ze zijn niet erg spraakzaam.

Maar als ze zich eenmaal op hun gemak voelen op uw schoot, spinnen ze als een bezetene. Russische Blues zijn nog kieskeuriger dan de gemiddelde kat, dus zorg ervoor dat je de kattenbakken goed schoonhoudt.

GEZONDHEID

Brits Kortharen zijn sterk gebouwd en hebben de neiging om lange volle levens te hebben. Voor het grootste deel lijden ze alleen aan dezelfde aandoeningen die elke kat kan treffen, of het nu een raskat of een gemengde kat is. De bouw van het ras leent zich eerder tot gezondheid dan tot ernstige problemen.

De Brits Korthaar is iets vatbaarder dan gemiddeld voor een paar erfelijke ziekten: hemofilie B en feline hypertrofische cardiomyopathie. Hemofilie B is een aandoening waardoor het bloed van de kat niet goed kan stollen en is gemakkelijk op te sporen door middel van een DNA-test.

Hypertrofische cardiomyopathie is een hartaandoening die elke kat kan treffen, maar die iets vaker voorkomt bij Britse Kortharen. Het kan zich op elk moment ontwikkelen en is moeilijk te testen tot de aandoening zich daadwerkelijk voordoet. Het is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden en heeft niet onmiddellijk invloed op het welzijn van uw kat.

U kunt verwachten dat uw Brits Korthaar minstens een decennium en mogelijk zelfs twee jaar bij u zal blijven. Zwaarlijvigheid kan een probleem zijn bij oudere katten.

De Blauwe Rus is over het algemeen een gezond ras, vrij van de problemen die veel raskatten teisteren. Er zijn geen specifieke aandoeningen om op te letten – alleen de gebruikelijke problemen waar katten van elk ras last van kunnen hebben. Ze hebben de neiging net zo lang te leven als hun neven – de Blauwe Rus heeft een indrukwekkende levensduur van ongeveer 10-20 jaar, hoewel er ook katten zijn geregistreerd die wel 25 jaar oud kunnen worden. Het ras is niet bijzonder vatbaar voor erfelijke aandoeningen en heeft slechts dezelfde verzorging nodig als elke andere kat.

Het belangrijkste probleem waarvoor u bij dit ras moet oppassen, is zwaarlijvigheid – net als de stevige en dikbuikige Britse Korthaar hebben ze een zeer grote eetlust en kunnen ze zwaarder worden als u op latere leeftijd niet op hun voeding let.

GROOTTE/GEWICHT

De Britse Korthaar wordt geclassificeerd als een groot ras. Ze zijn niet alleen stevig en hees qua bouw, ze zijn gewoon groot over de hele linie. Alle benodigdheden voor uw kat moeten worden aangepast aan de groei van de kat.

Deze katten hebben een lange tijd nodig om uit te groeien – drie jaar is typisch en uw kat kan nog steeds aan het groeien zijn tegen de leeftijd van vijf jaar. De gemiddelde Brits Korthaar heeft het grootste deel van haar volwassen gewicht bereikt als ze een jaar oud is. De ontwikkeling is over het algemeen gestaag met weinig groeispurten; het kan zijn dat uw Brits Korthaar tom door een slungelige “onhandige tiener” fase gaat op weg naar het worden van een volgroeide BSH hunk.

Als hij eenmaal volgroeid is, verwacht dan dat een gezonde Brits Korthaar kater tussen de 6 en 9 kilo weegt; veel zwaarder dan dit en het is tijd voor een dieet. Teefjes zijn een stuk kleiner – ze beginnen rond de 4 kilo en kunnen oplopen tot 6 kilo.

De Blauwe Rus wordt beschouwd als een middelgroot kattenras. Ze kunnen tussen de 3 en 6 kilo wegen. Er is minder dimorfie dan bij de Britse Korthaar, maar poezen hebben de neiging iets kleiner te zijn dan katers als ze eenmaal volgroeid zijn. Blauwe Rus kittens groeien snel met af en toe een groeispurt – het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende kwaliteitsvoeding krijgen tijdens de groei. Eenmaal volgroeid heeft deze kat een gespierde lichaamsbouw; in tegenstelling tot de Britse Korthaar zijn ze slank en slank van bouw. Hun lichaamsbouw wordt omschreven als “de Doberman pinscher” van de kattenwereld. Slungelig en atletisch, kan de Blauwe Rus ongeveer 70 centimeter lang worden.

Hun slanke uiterlijk wordt versterkt door hun fijne ledematen en sierlijke, afgeronde pootjes, waardoor het lijkt alsof de kat op haar tenen staat. Op latere leeftijd zult u het gewicht van uw Blauwe Rus in de gaten moeten houden om te voorkomen dat ze te zwaar wordt.

MET KINDEREN EN HONDEN

Als het ongemakkelijk wordt voor de Britse Korthaar, zal ze zich rustig uit de situatie verwijderen in plaats van vijandig of geïrriteerd te worden; goed nieuws voor nieuwsgierige jongeren of honden. Brits Kortharen kunnen het uitstekend vinden met andere huisdieren (zolang het geen kleine zoogdieren zijn die een prooi reactie oproepen). Honden zijn prima zolang ze maar goed opgevoed zijn – een hond die agressief of overdreven vriendelijk is, kan uw Brits Korthaar het gevoel geven dat hij wordt lastiggevallen en angstig is.

Het geduldige en zachtmoedige karakter van de Brits Korthaar maakt dat ze goed bij kinderen past – dit ras is zeer aanhankelijk en dol op kinderen, raakt gemakkelijk gehecht aan de jongere leden van het gezin en wil graag toezicht houden op alles wat ze doen. Zeer jonge kinderen moeten worden geholpen tijdens interacties met katten, omdat ze het dier per ongeluk pijn kunnen doen of bang kunnen maken. Kleine handjes die aan een staart of oor grijpen, kunnen pijnlijk en verontrustend zijn, dus leer kinderen voorzichtig met huisdieren om te gaan.

De Blauwe Rus is een vrij goede kat voor een huis met kinderen of honden. Ze zijn heel sociaal en aanhankelijk, met een speels kantje dat goed past bij het enthousiasme van een kind. Honden, vooral honden met een even liefdevolle, speelse aard, zullen het over het algemeen goed kunnen vinden met deze kat. De Blauwe Rus is niet zo geduldig als de Britse Korthaar, maar ze komt aardig in de buurt. Ze is meer geïnteresseerd in ontsnappen en zich verstoppen dan in wraak nemen voor kleine verwondingen of ergernis.

Houd agressieve honden ver uit de buurt van deze vriendelijke, vertrouwensvolle katten, en zorg ervoor dat zeer vriendelijke honden leren haar de ruimte te geven. Te veel opdringerige aandacht van honden, kinderen of andere leden van het huishouden kan de Blauwe Rus angstig en schichtig maken. Als iets de Blauwe Rus van streek maakt, verwacht dan dat ze zich terugtrekt in een geheime schuilplaats of zich wegstopt boven op een kast tot ze weer rustig is.

VERZORGING EN ONDERHOUD

Naast de gebruikelijke verzorging die u aan elke kat zou geven, zijn er een paar extra dingen die u voor uw Britse Korthaar moet doen. Zoals bij veel rassen kunnen haar tanden een probleem worden; idealiter worden ze een paar keer per week gepoetst, maar één keer per week is aanvaardbaar als ze het echt niet leuk vindt. Britse Kortharen hebben baat bij een wekelijkse borstelbeurt van hun vacht, zodat de dichte vacht niet gaat klitten. Het belangrijkste om te onthouden is dat uw Brits Korthaar actief moet blijven, vooral op latere leeftijd.

Ze kunnen lui worden als ze ouder worden en hebben een beetje hulp nodig om te voorkomen dat ze lichamelijke problemen krijgen. Ik zou adviseren om uw kat een grote kattenboom te geven en ervoor te zorgen dat er spelletjes en speelgoed in de buurt zijn. Hengelspeeltjes zijn hier heel geschikt voor, omdat uw kat daarmee kan spelen als u niet thuis bent.

De Blauwe Rus heeft ook baat bij een of twee keer per week goed kammen. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar helpt haarballen te verminderen. Net als bij de Brits Korthaar is wekelijks de tanden poetsen een goed idee. Ze doen het heel goed in hun eentje als je weg moet om te werken, maar zorg er wel voor dat ze genoeg genegenheid en aandacht krijgen als je in de buurt bent. Laat uw Blauwe Rus niet te veel eten en zorg ervoor dat ze voldoende vers water krijgen (een waterfontein is de beste manier om dit te doen).

Dit ras wordt te dik naarmate ze ouder worden, dus houd hun voedselinname in de gaten en laat ze niet te lui worden. De Blauwe Rus houdt meer van lichaamsbeweging dan de Britse Korthaar; het aanmoedigen van deze neiging is een goede manier om te voorkomen dat uw kat overgewicht krijgt. Het kiezen van een goede kwaliteit kattenvoer en het vermijden van extra traktaties kan helpen voorkomen dat de kat te dik wordt.

CONCLUSIE

Deze twee rassen zijn beide prachtige huiskatten en zullen het goed doen in allerlei soorten huishoudens. Ze doen het goed in huizen met alleenstaanden die veel buiten zijn – maar ze doen het ook goed in drukke familiehuizen met meerdere huisdieren.

Mijn enige echte voorbehoud zou zijn dat geen van beide rassen geschikt is voor huizen met loslopende vogels of kleine zoogdieren – de Britse Korthaar heeft een zeer sterke prooi reactie en de Blauwe Rus is niet ver daarachter. Ik zou zonder aarzeling beide rassen aanbevelen als uw eerste kat, met misschien een zeer lichte voorkeur voor de Brits Korthaar boven de Blauwe Rus; hun goede gezondheid en niet-destructieve gewoonten maken beide rassen een geweldige keuze voor de eerste eigenaar.

Als u al katten hebt, zullen beide rassen het over het algemeen goed kunnen vinden met de huidige bewoners. Deze sociale rassen hebben een manier om te winnen van nerveuze of vijandige katachtigen en maken gemakkelijk vrienden. Voor de rest komt het echt op uw persoonlijke voorkeur aan. Wilt u een gereserveerde, maar aanhankelijke en trouwe kat als uw metgezel? Kies dan voor de standvastige Brits Korthaar. Wilt u liever een speelsere, lichamelijk demonstratieve kat die geniet van schoottijd en knuffels? Ga dan voor de Blauwe Rus. Hier kan het eerlijk gezegd niet misgaan.