Vangt de Britse korthaar muizen?

Ondanks hun legendarisch vriendelijke en liefdevolle aard, zijn Britse Kortharen nog steeds katten – met alle katachtige jachtinstincten van dien. Sterker nog, die knuffel Britse korthaar die opgekruld op uw bed ligt, kan diep van binnen een van de meest gretige miauwers zijn.

Wanneer vraagt iemand mij Vangt een Brits Korthaar muizen? Ja, Brits Korthaar katten kunnen muizen vangen. Het varieert van individu tot individu, maar dit ras brengt enthousiaste jagers voort. Dit kan een goede of een slechte zaak zijn, afhankelijk van wat u toevallig zoekt in een kat.

Om de bron van het muizengedrag van de Brits Korthaar te ontdekken (en hoe hun kill score te verlagen als u geen jager in huis wilt) zullen we iets moeten leren over kattenpsychologie en de Brits Korthaar in het bijzonder. Deze informatie zal u een betere katteneigenaar maken – en het kan u helpen om te gaan met enkele van de meer problematische gedragingen van uw huisdier, dus lees verder.

Vangt de Brits Korthaar muizen?

Brits Kortharen vangen zeker muizen. Probeer ze maar eens tegen te houden. Net als haar neef, de Amerikaanse Korthaar, is de Brits Korthaar kat een behendige en vraatzuchtige jager. Muizen, ratten, woelmuizen, spitsmuizen, alle kleine zoogdieren – ze zal ze met gretigheid opjagen. Het kan nogal een schok zijn om je liefhebbende teddybeer kat te zien veranderen van knuffelige metgezel in hongerige carnivoor.

Mijn tweede korthaar, een zachtmoedig schildpadje dat onder normale omstandigheden nog geen gans zou uitschelden, veranderde in een absolute moordmachine als er ongedierte in huis kwam. Om dit te begrijpen, moet u een beetje weten over de geschiedenis van de huiskat in relatie tot de Britse Korthaar. Huiskatten stammen af van wilde katten, die natuurlijke roofdieren zijn met weinig interesse in het vormen van sociale banden. Dit heeft de neiging om te veronderstellen dat huiskatten zoals de Brits Korthaar van nature afstandelijk zijn. In feite zijn huiskatten kolonievormend en zeer sociaal. Zij vormen grote netwerken onder leiding van matriarchen, die taken zoals het grootbrengen van kittens en de jacht verdelen.

Een van de redenen waarom huiskatten meer doden dan zij kunnen opeten, is dat zij in een verwilderde kolonie het extra voedsel mee naar huis zouden moeten nemen om koloniegenoten te voeden die niet kunnen jagen: de zeer jongen, de ouden en zieken, pas bevallen moeders enz.

Huiskatten zonder menselijke verzorgers moeten zeer actief jagen om voldoende voedsel te vinden voor zichzelf en hun koloniegenoten. Die felle instincten zijn bewaard gebleven – niet verwonderlijk, aangezien de vroege domesticatie van katten werd ingegeven door de behoefte van de mens om opgeslagen voedsel te beschermen tegen ongedierte. De katten die het meest werden gewaardeerd door deze vroege katteneigenaren waren degenen die de muizen in de graanopslagplaatsen onder controle hielden of die afrekenden met de ratten aan boord van handelsschepen.

Dit is zeker waar voor de Brits Korthaar. Zij zijn de afstammelingen van katten die door de Romeinen in Brittannië werden gehouden als een manier om voedselvoorraden te bewaren en de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Het resultaat is een liefhebbende, sociale kat met woeste jachtinstincten. De volgende vraag zal afhangen van of je denkt dat prooi vangen een positieve of negatieve eigenschap is.

Waarom vangt mijn Brits Korthaar geen muizen?

Als u in een huis woont waar ratten en muizen een probleem zijn, wilt u misschien een aardige gretige mouser die voor u met het ongedierte afrekent. Hoewel Britse Kortharen goede katten zijn, hebben ze veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Onthoud dat dit hetzelfde ras is, er is geen absolute garantie dat een bepaald dier een geweldige jager zal zijn. De ene Brits Korthaar kan een mouser zijn, terwijl een ander een muis niet zou kunnen vangen als die de rugslag in haar waterbak zou doen.

Het hangt gedeeltelijk af van de eigen persoonlijkheid van de kat, maar ook van haar achtergrond. Het antwoord op de vraag “Waarom vangt mijn Brits Korthaar geen muizen?” kan zijn dat ze als kitten nooit getraind is om dat te doen.

Hoewel katten een jachtinstinct kunnen hebben, zullen ze niet zo effectief jagen als ze dat niet van hun moeder hebben geleerd. Britse Kortharen met jagende moeders leren als kleine kittens in fasen hoe ze op muizen en andere kleine dieren moeten jagen. Eerst brengt de moeder een dode prooi terug naar de kittens en eet die op voor de ogen van haar baby’s, zodat zij begrijpen dat deze prooi goed is om te eten. Naarmate haar kittens groeien, brengt ze een halfdode prooi terug en doodt het dier terwijl de kittens toekijken. Uiteindelijk zal ze prooien terugbrengen die levend en grotendeels ongedeerd zijn, zodat haar kittens zelf kunnen jagen en doden. Katten die deze training niet als kitten hebben ondergaan, kunnen nog steeds redelijk succesvol jagen; als u echter een goede mouser wilt, kunt u het beste uw Brits Korthaar kitten aanschaffen bij iemand die zijn katten als mouser houdt. Ze zullen de vroege training krijgen die ze nodig hebben en de genen voor het jagen.

Hoe voorkom ik dat mijn Brits Korthaar muizen vangt?

Er is geen waterdichte manier om te voorkomen dat een Brits Korthaar gaat jagen. Het zijn roofzuchtige carnivoren en een liefhebbende huisdiereigenaar moet dat begrijpen. Een deel van de zorg voor een kat betekent het omgaan met “cadeautjes” zoals de occasionele onthoofde woelmuis. U kunt het aantal doden verminderen door van uw Brits Korthaar een binnenkat te maken; dit zal geen muizen of andere knaagdieren beschermen die haar domein binnendringen, maar het zal het aantal kleine vogels en dieren verminderen die ze te pakken kan krijgen.

Als u besluit uw kat van het buitenleven te laten genieten, kunt u haar jacht verstoren door haar een halsband met een belletje te geven om prooidieren af te schrikken. Hoe blitsender en opvallender de halsband, hoe beter, want het visuele signaal zal haar prooi eerder alarmeren. Sommige mensen zweren bij een haarbandje rond de nek van de kat, maar mijn Brits Kortharen trekken die gewoon af; hetzelfde geldt voor plastic klauwbedekkers, hoewel ik enkele Brits Korthaar eigenaars ken die ze met succes gebruiken.

Op dit punt brengt meestal iemand het idee naar voren van het ontklauwen als een manier om de lokale fauna te beschermen. Ik kan deze barbaarse praktijk niet krachtig genoeg veroordelen. “Ontklauwen” is een eufemistische term voor wat er met het dier gebeurt. In feite zijn de bovenste gewrichten van al haar tenen geamputeerd. Ze kan niet meer klauwen, maar ze kan ook niet meer goed lopen en zal een doodongelukkige kat zijn. ALS U GEEN KLAUWEN WILT, KOOP DAN EEN GOUDVIS!

Hoe voorkom ik dat mijn Brits Korthaar andere huisdieren aanvalt?

Dit wordt me vaak gevraagd. Mensen schijnen te denken dat er een magische combinatie van bedreigingen en straffen bestaat die zal voorkomen dat een Brits Korthaar op prooidieren gaat jagen, alleen omdat u ze toevallig als huisdier houdt. Helaas, dit is niet het geval. Net zoals ze zullen jagen op kleine knaagdieren die door kieren in uw plinten naar binnen sluipen, als u zelf vogels en kleine dieren als huisdier in huis haalt, zal uw Britse korthaar er waarschijnlijk achteraan gaan.

Begrijp dat u ze zult moeten beschermen: houd ze in veilige kooien, en als u ze naar buiten laat zorg er dan voor dat uw Brits Korthaar in een andere kamer is. Zelfs vogels die theoretisch buiten haar bereik zouden moeten kunnen blijven, kunnen snacks worden – ik heb eens een Britse Korthaar een sprong van ongeveer drie meter in de lucht zien maken, recht omhoog, in een poging een passerende mus te vangen. Die eigenaardige dierenvriendschappen die je in video’s op het internet ziet, zijn de uitzondering, niet de regel.

Je Britse korthaar zal je cavia niet met kinderlijke genegenheid bekijken, ze zal hem als lunch zien. De gerbils, kanaries, witte muizen en fancy ratten die u in haar ruimte brengt, zijn haar natuurlijke prooi en u zult haar niet van het tegendeel kunnen overtuigen. Die felle roofzuchtige instincten kunnen elke vorm van training overleven.

Gerelateerde vragen:

Blijven muizen uit de buurt van katten?

Recente wetenschappelijke ontdekkingen tonen aan dat muizen in staat zijn een specifiek eiwit te herkennen dat in het speeksel van katten wordt geproduceerd. Dit werkt als een “angst trigger” voor hen en zorgt ervoor dat ze wegblijven van het terrein dat door een kat is “gemarkeerd”. We hebben het markeren van het territorium door mannelijke katten behandeld in spuiten Brits Korthaar katers?

Eten katten muizen of doden ze ze alleen?

In de meeste gevallen zal uw Brits Korthaar kat geen dode muis opeten – dat als u hem goed te eten geeft:).

Vangt een kater muizen?

Vrouwtjeskatten worden beschouwd als veel betere en effectievere jagers dan katers. Dit komt omdat poezen betrokken zijn bij het trainen van hun kittens hoe te jagen. Sommige eigenaren melden dat een oudere en meer volwassen kater een veel betere muizenvanger is dan een vrouwtjeskat. Dus, nogmaals, het zal allemaal afhangen van individuele omstandigheden.