Spuiten Brits Korthaar Katers?

Ik ben al een gelukkige eigenaar van één Brits Korthaar reutje, en ik krijg er binnenkort nog 2 bij, dus ik weet het antwoord al, maar als u nu in het stadium van het onderzoek bent – hier is het…

Dus, sproeien Brits Korthaar katers? Ja, mannetjes en vrouwtjes kortharen kunnen sproeien als ze niet gecastreerd zijn. Dit is de manier waarop ze hun territorium afbakenen om hun dominantie te tonen. Het markeren van territorium zit gewoon in de natuur van alle katten – ze claimen een specifieke plek door hun geur achter te laten. Vaak gebeurt dit door eenvoudig wrijven of krabben, maar ook urineren kan voorkomen.

Wat betekent katten sproeien eigenlijk?

Sproeien gebeurt wanneer de kat zich terugtrekt op een verticaal oppervlak met de schuddende staart en dan urineert, terwijl gewoon urineren gebeurt wanneer ze hurken en plassen op een vlakke ondergrond.

Waarom katten sproeien?

Een van de redenen waarom katten sproeien is dat dit hun poging is om hun territorium af te bakenen. Zoals ik al eerder zei, hebben ze dit instinct om hun geur achter te laten en helaas voor hun eigenaars kunnen sommige katten ervoor kiezen om hun urine achter te laten…

De reden voor het sproeien kan ook te maken hebben met de komst van een nieuwe kat in het huishouden. Uw huidige kat kan zich een beetje bedreigd en jaloers voelen, hij wil dat u denkt dat de nieuwe kat ondeugend is en op de manier niet dezelfde hoeveelheid genegenheid van u verdient.

Het toevoegen van een nieuwe kat is slechts een van de vele stressvolle situaties voor uw poes die sproeien kunnen veroorzaken. Dit kan ook een pasgeborene zijn, vreemden in huis, onbekende geluiden of zelfs kleine dingen, die u of ik niet eens zouden opmerken, maar het maakt dat de kat zich onzeker voelt…

Natuurlijk kan ik het sproeien niet bespreken zonder medische redenen te noemen die het kunnen veroorzaken.
Dat komt eigenlijk het meest voor als ze last hebben van een urineweginfectie of zelfs verstopping. Na verschillende pogingen om een plasje te doen in de kattenbak en pijn te hebben, beginnen ze de kattenbak aan te wijzen met enorm veel ongemak en pijn, wat hen ertoe aanzet om verschillende plaatsen te “proberen”. Ik heb het met Frank meegemaakt, maar omdat hij zo slim is als hij is, liet hij me weten dat er iets mis was door letterlijk voor me uit te huilen en me naar de badkamer te brengen waar hij in de gootsteen probeerde te plassen…

Zoals u ziet is het dus van essentieel belang dat u er niet van uitgaat dat uw kleintje het uit wrok doet! Ik kan dit niet genoeg benadrukken! Problemen met de urinewegen zijn niet alleen pijnlijk voor hen, maar kunnen ook fataal zijn – Als een kat verstopt raakt, kan hij binnen enkele uren sterven. Problemen met de urinewegen gaan niet vanzelf over, dus als u iets verdachts opmerkt, moet u in actie komen en onmiddellijk uw dierenarts bezoeken!

Wanneer beginnen katten te sproeien?

De meeste katten beginnen te sproeien ongeveer rond de leeftijd van 6 à 7 maanden. Daarom raden veel dierenartsen aan om katten te laten castreren zodra ze lichamelijk volgroeid zijn – meestal tussen de 4 en 6 maanden.

Zijn er manieren om het sproeien van katten te voorkomen?

Castratie:

De meest besproken methode om het sproeien van katten te voorkomen is castratie, wat een chirurgische ingreep is die door een dierenarts onder narcose wordt uitgevoerd. Wanneer dit moet gebeuren, hangt af van de vraag of de kat binnen of buiten zal blijven.

Uit onderzoek blijkt dat een binnenkat moet worden gecastreerd als hij ongeveer 6 maanden oud is, of zelfs eerder als er tekenen van geslachtsrijpheid zijn. In het geval van buitenkatten kunt u iets langer wachten, hoewel het van vitaal belang is dat ze niet naar buiten mogen voordat de procedure heeft plaatsgevonden…

Het beste is dat u met uw dierenarts bespreekt wanneer u het doet, omdat sommige katten sneller geslachtsrijp zijn dan andere, maar als de sterilisatie te vroeg wordt gedaan, kan het zijn dat uw kat zich niet ten volle ontwikkelt, en in het geval van Britse Kortharen bestaat het risico dat hij niet de mooie wangen ontwikkelt die zo kenmerkend voor hen zijn.

Houd er rekening mee, dat hoewel castratie dit soort gedrag vaak elimineert, het geen 100% garantie is. Gecastreerde katten die binnenshuis sproeien komen minder vaak voor, maar ze kunnen nog steeds buitenshuis sproeien om hun territorium af te bakenen. Het kan ook gebeuren wanneer u een nieuwe kat in huis neemt, die het gezag van de bestaande kat betwist – dan komt, ondanks de sterilisatie, het natuurlijke instinct in actie om te bevestigen wie hier de baas is.

Herdefinieer de getroffen gebieden: Probeer indien mogelijk die gebieden onaantrekkelijk te maken voor je huisdier of als dat niet mogelijk is kun je ervoor zorgen dat ze het associëren met iets anders, je kunt er bijvoorbeeld hun eten neerzetten of met ze spelen.
Zorg voor de dingen die sproeien kunnen veroorzaken: Zoals we weten zijn katten gewoontedieren, dus zelfs kleine veranderingen kunnen stress veroorzaken; daarom kunt u overwegen om nieuwe aankopen of spullen van uw gasten weg te leggen.

Medicatie/Supplementen:

U kunt ook medicatie overwegen om het probleem op te lossen. Er zijn er genoeg op de markt, maar overleg dit eerst met uw dierenarts.

Sommige mensen stellen voor de toegang tot deuren en ramen te beperken waardoor katten dieren buiten kunnen waarnemen of aanvoelen, die hen angstig kunnen maken… Ik zou dat alleen adviseren als u er helemaal zeker van bent dat dat het geval is. Mijn Frank bijvoorbeeld zit net als de meeste katten absoluut graag bij het raam te observeren, dus ik kan me niet voorstellen dat ik hem dit plezier zou ontnemen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat hij er heel ontspannen van wordt. Ik doe eigenlijk vaak met hem mee met die observaties, en ik beschouw het als ons bindmoment…

Veel gestelde vragen:

Markeren katten hun territorium met poep?

Helaas hebben katten een lange geschiedenis van het gebruik van zowel hun urine als hun uitwerpselen om hun territorium te markeren. Gewoon een andere manier om de wereld te laten zien wie hier de belangrijkste is.

Andere manieren om het territorium te markeren:

  • Wrijven met de kop op de eigenaar (de geur die op de eigenaar achterblijft is een signaal naar andere katten, bij wie je hoort). Wrijven met de flanken en de kont, zodat de geur wordt achtergelaten
  • krabben (2 in 1 – het laat de geur achter, maar ook duidelijk zichtbaar bewijs). likken van de eigenaar (een andere manier om een geur achter te laten, aangezien het speeksel van de kat een geur met zich meedraagt)

Worden Brits Kortharen groter nadat ze gecastreerd zijn?

Zowel katers als poezen hebben de neiging om wat aan te komen na castratie/sterilisatie omdat hun metabolisme vertraagt. Meestal concentreert het lichaamsvet zich rond de buik… De gewichtstoename is de reden waarom het de moeite waard is om speciaal voer te overwegen voor die katten, die de procedure hebben ondergaan en ervoor te zorgen dat ze wat beweging/speeltijd hebben.

Verandert de persoonlijkheid van Brits Kortharen na hun sterilisatie?

Het is heel gewoon dat veel katten minder actief zijn na de procedure en zoals eerder vermeld is het meest voorkomende voordeel dat het sproeien van urine stopt of, indien vroegtijdig gedaan, eigenlijk nooit meer voorkomt.
Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat Frank na zijn castratie minder knuffelig werd – voorheen sliep hij elke nacht naast me. Maar ik weet niet zeker of dat met de ingreep te maken had of met het feit dat hij meer op andere Britse Kortharen ging lijken – een beetje afstandelijk…