Krabben Britse Kortharen aan meubels?

Een van de meest gestelde vragen door mensen die overwegen een kat aan te schaffen, is of ze aan meubels krabben. Gelukkig kan ik als Brits Korthaar eigenaar zelf wat licht op deze zaak werpen…

Krabben Brits Kortharen aan meubels? Ja, krabben op zich zou zeker gebeuren, omdat dit gewoon in de katten natuur zit, ongeacht het ras. Ze krabben om zich te ontdoen van de dode buitenste laag van hun klauwen, zo voorkomen ze dat hun klauwen te lang worden, bakenen ze hun territorium af en rekken ze hun lichaam uit. Katteneigenaren kunnen het krabben aan meubels echter voorkomen door de aandacht van de kat te verleggen naar andere, speciaal daarvoor bestemde voorwerpen.

Een vriend van mij overwoog onlangs het idee om een Brits Korthaar te adopteren. Er was een mooi spits grijs katje dat een goed tehuis nodig had… Aangemoedigd door mij en het feit dat Britse Kortharen worden beschouwd als ideaal voor nieuwe eigenaren, was ze bijna klaar om ‘ja’ te zeggen. Er was echter één aspect waarover ze nogal twijfelde. Ze verzamelt antieke meubels en heeft nogal wat vintage stukken in haar huis. Uiteindelijk besloot zij niet door te gaan, omdat zij niet het risico wilde lopen dat haar meubels beschadigd zouden raken.

Waarom krabben katten in de eerste plaats?

Zoals ik al eerder zei, krabben hoort bij de aard van de kat, dus voordat u de deur voorgoed sluit voor het idee van een kat, om deze reden, moet u begrijpen dat het niet een symptoom is van hun slechte gedrag. Vooral Britse Kortharen zijn over het algemeen de meest stabiele katten en gedragen zich niet op een destructieve manier, tenzij er iets heel erg mis is.

Als u de reden kunt achterhalen waarom een kat zich overgeeft aan buitensporig krabgedrag, kunt u een krabfestijn voorkomen – aan uw meubels tenminste. Op die manier kunt u uw vintage meubels houden en ook nog genieten van uw kat.

Huiskatten hebben dezelfde behoefte om hun klauwen te trimmen als hun verwilderde neven. Maar terwijl de buitenkatten toegang hebben tot bomen en stenen oppervlakken, is de huiskat in het nadeel. Een schaarste aan geschikte oppervlakken kan hen ertoe aanzetten hun klauwen uit te proberen op uw meubilair. Als het een oud meubelstuk is dat betere tijden heeft gekend en klaar is om bij de volgende opruiming te worden weggegooid, is er niets aan de hand. Maar als het een waardevol vintage kastje is… nou, dat is een ander verhaal.

Krabben is niet altijd destructief.

Afgezien van de hierboven gesuggereerde drang die voortvloeit uit hun aard, zijn er nog enkele andere redenen om te krabben… een daarvan is – katten vinden het gewoon leuk om te krabben, het amuseert hen. Een ‘krabbaar’ oppervlak, zoals een gestoffeerd meubelstuk, bijvoorbeeld, kan puur plezier zijn. Maar er is nog een andere reden voor krabben… de kat die zich eenzaam en verwaarloosd voelt, zal dit veel eerder doen. Dus in plaats van je te richten op het beschermen van je meubels door een heleboel gadgets te kopen, zorg ervoor dat je je kat in de eerste plaats genoeg liefde & aandacht geeft en zoek dan pas naar andere manieren om de schade te voorkomen.

Hoe voorkom je een krabramp?

De eerste stap zou zijn om uw kat te verzekeren dat hij geliefd en veilig is, geef hem de aandacht die hij nodig heeft. Als dat gedeelte gedekt is kunnen we vervolgens denken aan het beschermen van de stukken door, waar mogelijk, passende bekleding aan te brengen op meubilair dat de kat waarschijnlijk zal aantrekken. We kunnen ook Kitty’s activiteit beperken tot bepaalde kamers die geen kwetsbare meubels bevatten. Dat is echter vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Katten genieten van hun vrijheid en vinden het niet prettig als die wordt ingeperkt.

Als de behoefte van uw kat om te krabben voortkomt uit de drang om haar klauwen in vorm te houden, kunt u andere geschikte oppervlakken ter beschikking stellen (meer dan beter). Krabpalen en -planken zijn verkrijgbaar in dierenwinkels. De meeste katten vinden ze heerlijk. Ze geven het meubilair meestal de geest als er een leuk voorwerp in de buurt is om aan te krabben. Tegen de tijd dat uw kat klaar is met de krabpaal of -plank, is deze vaak al volledig vernield, maar dat kost tijd en uw meubels zijn in ieder geval veilig. U zou een gelukkig, tevreden huisdier moeten hebben en uw bezittingen intact.

Maar wat als uw kat niet zo gelukkig is? Katten die zich eenzaam en verwaarloosd voelen omdat hun baasjes te lang weg zijn, kunnen zich overgeven aan het krabben aan meubels. De Britse korthaar is een onafhankelijk dier, maar als de eigenaar lange werktijden maakt en vaak laat thuiskomt, kan er een probleem ontstaan. Erger nog, als u soms ’s nachts wegblijft, kan de kat erg overstuur raken. Katten houden van routine en kunnen over het algemeen de tijd herkennen. Verstoringen in de routine kunnen hen erg onzeker laten voelen en dit kan zich uiten in overmatig krabben.

Wat als de kat mijn meubels verkiest boven het speelgoed?

Dat is eigenlijk zeer onwaarschijnlijk. Wanneer u uw kat voldoende aandacht geeft, een verscheidenheid aan speelgoed, met verschillende krab structuren (meerdere soorten krabpalen) zal geen enkele kat ervoor kiezen om aan uw meubels te krabben.

Geloof me… gezonde, gelukkige, goed verzorgde katten kiezen zelden voor iets anders. Veel speeltjes die tegenwoordig op de markt zijn, zijn zo innovatief en verleidelijk. Veel krabplanken bevatten een hangend speeltje, wat een enorme aantrekkingskracht heeft op een nieuwsgierige kat, maar deze zijn ook apart verkrijgbaar als u ze nodig heeft. U kunt de kat ook naar de krabpaal lokken door deze te besproeien met catnip…

Bij het kiezen van een krabpaal raden veel mensen die met sisal stof aan in plaats van sisal touw. Hoewel de vezels van het touw erg populair zijn, kunnen ze losraken en vrij scherp zijn, wat uw kat uiteindelijk kan ontmoedigen om het touw te blijven gebruiken. Dat gezegd hebbende… dat is niet het geval bij mijn Frank, hij is er absoluut dol op. Die en kartonnen krabspeeltjes (die zijn nogal rommelig) zijn het leukste voor hem.

Om het best mogelijke speelgoed voor je kat te vinden, is het de moeite waard om de dierenwinkels in je omgeving of online winkels (waar die meestal een stuk goedkoper zijn) te verkennen. Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan producten voor huisdieren op de markt en de meeste online winkels bieden gratis en snelle levering.

Ik werk onregelmatige uren. Hoe kan ik voorkomen dat mijn Brits Korthaar zich eenzaam voelt?

Zoals ik al zei, worden Britse Kortharen door velen beschouwd als de ideale kat voor een eerste eigenaar. Dit komt omdat ze zo probleemloos zijn. Het maakt niet uit of je een baan hebt en elke dag weg moet. Uw Britse Korthaar zal zich prima vermaken tijdens uw afwezigheid. Ze wacht geduldig op uw terugkomst. Maar, zoals ik al zei, lange uren en onregelmatige patronen kunnen zelfs de meest stabiele katten van streek maken. Ze kunnen zich eenzaam en onzeker voelen. Dit kan leiden tot destructief gedrag, zoals krabben.

Dus als het echt hectisch is op het werk, hoe kunt u er dan voor zorgen dat uw kat gelukkig en gezond blijft? Als u een betrouwbare vriend, familielid of buur heeft, kunt u hem of haar vragen om uw kat elke dag een tijdje te bezoeken. Dit zal uw kat tevreden houden tot uw hectische periode voorbij is. Als er geen vriend of familielid in de buurt is, kunt u een katten- of dierenoppas inhuren om dit werk voor u te doen. Om uw huisdier gelukkig en gezond te houden, is het de kosten waard.

Krabben Brits Kortharen minder dan andere rassen?

De Brits Korthaar is een ongecompliceerd huisdier met zeer weinig eisen. Het is een van de meest onafhankelijke katten en zeer intelligent. Ze is praktisch zelfverzorgend. Dit maakt haar een populaire keuze als huisdier voor mensen die alleen wonen en zelfs voor degenen die full-time werken. Maar zelfs de meest veeleisende huisdieren kunnen, als ze te lang alleen gelaten worden, zich eenzaam gaan voelen. Denk hier eens even over na. In het wild hebben dieren het gezelschap van hun soortgenoten. Of een dier nu heel sociaal is of juist stil, er is altijd wel gezelschap in de buurt. Het is waar dat de Brits Korthaar onafhankelijker is dan de meeste dieren, maar hen voor lange periodes opsluiten in een huis of flat zonder gezelschap kan resulteren in depressie. Dit kan zich uiten in een soort destructief gedrag. Overweeg daarom, als u door een drukkere fase van uw leven gaat, om in die perioden een beroep te doen op dierenoppas.

Gerelateerde vragen:

Hoe kan ik de kat afleiden van het krabben aan een tapijt en hem aanmoedigen om in plaats daarvan een krabpaal te gebruiken?

Plaats de paal in de buurt van de beschadigde plek en wrijf zachtjes met de pootjes van de kat over de paal om er wat geur op achter te laten en te laten zien wat ze ermee moeten doen. Probeer dit verschillende keren, vooral als de paal gloednieuw is. Als u ontdekt dat uw kat op andere plaatsen krabt, lok hem dan naar de paal en herhaal de actie of koop een paar extra palen en plaats ze daar.

Waarom krabben katten als je ze aait?

Verschillende katten reageren verschillend op menselijk aaien. Sommige vinden het absoluut geweldig en zullen zich nooit vervelen (Ragdoll lijkt hier een goed voorbeeld), maar sommige zullen het gewoon niet tolereren, omdat ze de voorkeur geven aan andere manieren van menselijke affectie. De Brits Korthaar, bijvoorbeeld, zal nooit met plezier op schoot liggen en hoewel hij van tijd tot tijd geniet van enige vorm van kietelen- lijkt alles gebaseerd op hun regels, eisen en precies op het moment dat zij dat nodig hebben en geen seconde langer. Als je een tijd overschrijdt… sturen ze je een waarschuwing en als je die negeert kunnen ze je bijten of krabben, dus je moet goed opletten.