Mogen Brits Kortharen melk drinken ?

Brits Korthaar katten staan bekend om hun gezonde en robuuste constitutie. Ze leven lang en zijn stevig en hebben minder vaak medische problemen dan andere raskatten. Toch zijn er een paar voedingsmiddelen die een Brits Korthaar onwel kunnen maken, en één van die dingen is melk.

Kunnen Brits Kortharen melk drinken? Nee, dat kunnen ze zeker niet. Eenmaal gespeend, kunnen ze geen zuivel verteren, en het kan hen erg ziek maken. Sommige katten kunnen omgaan met zuivelproducten, ik ben in mijn tijd een aantal obsessieve kaasfans tegengekomen, maar breng de gezondheid van uw Brits Korthaar kat niet in gevaar door hem zuivelproducten te laten eten.

Melk is zelfs heel slecht voor veel volwassen katten. Om erachter te komen waarom het zo’n probleem is en wat voor gezondheidsproblemen het kan veroorzaken bij uw Brits Korthaar, moeten we iets leren over de spijsvertering van katten. Als je weet waarom melk schadelijk kan zijn voor je huisdier, kan dat in de toekomst veel hartzeer besparen.

Melk en uw Brits Korthaar

Het antwoord op de vraag “Kunnen Brits Kortharen melk drinken?” is een volmondig “Nee!” Het is echter de moeite waard om dat antwoord uit te breiden. Ik heb vaak horen zeggen dat Brits Kortharen “allergisch” zijn voor melk. Dit is niet helemaal juist, maar het komt zo dicht bij de waarheid dat ik het meestal door de vingers zie. Strikt genomen gaat het niet om een allergie, maar om een intolerantie. Het probleem, zie je, is lactose. Net als veel mensen, zijn katten gewoon niet goed in het verteren van de lactose die aanwezig is in het merendeel van de zuivelproducten als ze eenmaal uit de kittentijd zijn gegroeid. Hoewel in de populaire cultuur katten van alle leeftijden genieten van melk, room enzovoort, is het in het echte leven gewoon geen goed idee om een volwassen kat melk of melkproducten te voeren.

Kittens bezitten een bepaald enzym dat hun systeem in staat stelt lactose af te breken, de natuurlijke suiker die in melk zit. Als de kat groter wordt, heeft ze de melk van haar moeder niet meer nodig, en stopt haar systeem met de productie van dat enzym. Bij sommige katten gebeurt dit niet zo volledig, zij lijken het noodzakelijke enzym tot op zekere hoogte te blijven produceren en blijven dus in staat om melk in kleine hoeveelheden te verwerken. Voor de meeste katten is lactose definitief van de kaart.

Vooral korthaarkatten missen het nodige enzym en mogen absoluut geen melk drinken. Ze zijn zeer gevoelig voor lactose-intolerantie en zullen vrijwel zeker spijsverteringsproblemen krijgen als ze zuivel in welke vorm dan ook consumeren. Omdat het niet kan worden afgebroken, komt de lactose onverteerd in de darmen van de Britse Korthaar terecht waar het begint te gisten. Deze gisting irriteert het gevoelige spijsverteringskanaal van de kat. Al snel zal het onfortuinlijke huisdier symptomen gaan vertonen. Deze kunnen variëren van relatief kleine problemen tot ernstige problemen. Minder ernstige symptomen zijn inwendig ongemak en een opgeblazen gevoel, die misschien niet gevaarlijk zijn, maar wel onaangenaam voor de kat. Ernstigere symptomen zijn maagklachten en diarree. In het ergste geval kan de Britse Korthaar aan diarree en braken lijden.

Als dit gebeurt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat uw huisdier zo snel mogelijk deskundige veterinaire zorg krijgt, omdat uitdroging kan optreden en de kat ernstige schade kan toebrengen. Het is ongebruikelijk dat een gezonde jonge kat ernstig letsel oploopt door een enkele dosis melk, maar oudere katten en katten met bestaande gezondheidsproblemen kunnen er ernstiger aan toe zijn. Het braken, de maagklachten en de uitdroging veroorzaakt door lactose kunnen alle systemen in het lichaam van uw kat veranderen, wat grote gezondheidsproblemen en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Houd die drinkbak gevuld met water, nooit met melk.

“Maar mijn andere kat eet Cheddar!”

Hoe zit het dan met die vreemde katten die er wel in slagen om melk te drinken of andere soorten zuivelproducten te consumeren? Wel, sommige katten kunnen beter tegen lactose dan andere. Bovendien bevatten sommige voedingsmiddelen op basis van zuivel eigenlijk niet veel lactose. Dit geldt met name voor producten als harde kaas en zelfs sommige yoghurts. De microben die worden gebruikt om de melk te fermenteren en er yoghurt of kaas van te maken, verbruiken de lactose zelf en zetten het om in andere stoffen. Tegen de tijd dat ze bij u op tafel komen, bevatten deze voedingsmiddelen misschien helemaal geen lactose meer. Wanneer uw kat dus een potje yoghurt uit de vuilnisbak trekt en de resten van de traktatie oplikt, of uw vervelende huisdier op het aanrecht springt om een stuk van de kaas te pakken die u aan het snijden bent, zullen ze daar geen nadelige gevolgen van ondervinden. Als je ze een schoteltje melk zou geven, zou de uitkomst heel anders kunnen zijn. Melk in zijn gewone vorm bevat een overvloed aan lactose en kan de maag van de kat van streek maken, zelfs als kaas dat niet doet.

“Jakkes! Zijn er nog andere voedingsmiddelen die mijn korthaar niet mag hebben?

Naast voor de hand liggende bronnen van lactose die uw Britse korthaar kunnen schaden, zijn er veel verborgen bronnen in gewone voedingsmiddelen. Snacks, brood, drankjes, desserts, allerlei soorten voedsel kunnen een verrassingsdosis lactose bevatten die schadelijk kan zijn voor je Brits Korthaar. Hierdoor, en door andere katachtige-onvriendelijke stoffen in gewone voedingsmiddelen, is het een goed idee om uw kat te verbieden “mensen voedsel” te eten, tenzij u toestemming heeft van uw dierenarts. Uw Britse korthaar zal het waarschijnlijk prima vinden als ze erin slaagt een stukje van uw boterham te pakken, maar laat haar er geen gewoonte van maken. Een dierenarts kan u een lijst geven met voedsel dat veilig is voor katten en dat uw Brits Korthaar kan eten (als u zowel honden als katten heeft, houd er dan rekening mee dat ze verschillende gevoeligheden voor voedsel hebben). Sommige dingen die veilig zijn voor uw Brits Korthaar kunnen slecht zijn voor uw hond en vice-versa).

“Maar ik wil mijn kat een lekkere traktatie geven…”

De volgende vraag voor veel liefhebbende Brits Korthaar eigenaren zal zijn: nou als ik mijn kat geen melk kan geven als traktatie, en ik zou eigenlijk mijn eigen eten niet moeten delen, wat moet ze dan in plaats daarvan hebben? Ik begrijp die impuls heel goed, geloof me, de Brits Korthaar is zo lief en liefdevol, je wilt ze altijd trakteren. Gelukkig zijn er veel veilige snacks en traktaties waar je Britse korthaar van kan genieten. Gekookt vlees en vis zijn prima, net als een beetje kattengras of catnip. Mensen die gewend zijn aan honden kunnen in de verleiding komen om hun nieuwe Brits Korthaar hetzelfde te voeren, maar terwijl honden goed gedijen op een omnivoor dieet, zijn katten obligate carnivoren, en het scala aan voedingsmiddelen dat ze veilig kunnen eten en waar ze goed op kunnen gedijen is veel beperkter. Naast melk moet u vermijden uw Brits Korthaar koolhydraten, zoet voedsel en voedsel met veel zout of andere additieven te geven. Als voedsel of snacks op de markt zijn gebracht voor katten, zal het meestal veilig en smakelijk zijn voor uw Brits Korthaar metgezel; pas alleen op voor voedsel dat goedkoop wordt verkocht in discount winkels, die misschien niet aan de juiste gezondheidsnormen voldoen. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw dierenarts of dierenartsassistente. Vergeet niet dat uw Brits Korthaar ook blij zal zijn met niet-voedsel beloningen zoals aaien, spelletjes en knuffeltijd. Deze aanhankelijke, intelligente katten hebben veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde kattenras is dat u vaak door het huis volgt, uw schema leert kennen en bij de deur wacht tot u thuiskomt van uw werk. Een spelletje spelen met uw Brits Korthaar kan voor haar meer een traktatie zijn dan zelfs de meest chique snack. Het is ongetwijfeld een betere beloning dan haar iets te geven dat haar gezondheid kan schaden.

Gerelateerde vragen:

Brits Korthaar hoeveel eten?

De hoeveelheid voer die u uw kat geeft, hangt af van een aantal factoren:

 • mannetje of vrouwtje
 • kitten of volwassen kat
 • gesnipperd of niet
 • natvoer of droogvoer

Volg altijd de aanbevelingen van uw dierenarts en houd de op de verpakking vermelde dosering in de gaten. Britse Kortharen eten graag te veel – ze zijn niet hyperactief, dus te veel eten kan leiden tot overgewicht en ernstige gezondheidsproblemen.

Wat zijn de meest voorkomende tekenen van kattenvoerallergie?

Onze kleine harige vriend kan niet praten (in het Engels althans), dus het is uw verantwoordelijkheid om de gezondheid en het gedrag van uw kat in de gaten te houden. Hij kan signalen afgeven dat er iets mis is:

 • Een van de meest voorkomende signalen is braken of diarree, vooral binnen 24-48 uur na de maaltijd. Het is erg belangrijk om uw kat in de gaten te houden wanneer u een nieuw voedingsmiddel of traktatie introduceert. Vergeet niet dat de magen van katten zeer kwetsbaar en gevoelig zijn.
 • Winderigheid en een opgeblazen gevoel zullen een innerlijk ongemak veroorzaken dat aan u wordt gecommuniceerd met miauwen of plotselinge afzondering. Hij weet niet wat er gebeurt en heeft geen middelen om het aan u uit te leggen.
 • Verplicht krabben en haaruitval kunnen wijzen op een zeer ernstige allergie. Controleer Oslo op rode of ontstoken huidplekken en breng uw kat onmiddellijk naar de dierenarts, samen met alle voedselmonsters.
 • Chronische oorproblemen (overmatig oorsmeer) en gehoorverlies kunnen ook tekenen zijn van een kattenvoerallergie.
 • Hoesten en niezen – dit is een veel voorkomend teken van een of andere allergie.

Wat zijn de meest voorkomende voedingsmiddelen die allergieën bij katten kunnen veroorzaken?

 • Kunstmatige kleurstoffen – het kleurenzicht van uw kat is beperkt en alle kunstmatige kleurstoffen worden alleen voor de mens toegevoegd om de aantrekkingskracht en de verkoop te vergroten.
 • Maïsproducten – meestal gebruikt als goedkoop vulmiddel.
 • Zuivelproducten – melk, kaas en yoghurts die lactose bevatten.
 • Vleesbijproducten – nog zo’n goedkoop vulmiddel.
 • Conserveermiddelen – de meest voorkomende zijn BHA en BHT