Bijten Brits Korthaar Katten?

Dit is een veelgestelde vraag voor toekomstige eigenaars. Vooral als u overweegt een kat toe te voegen aan een gezin met kinderen of andere dieren. Laten we eens kijken…

Bijten Brits Korthaar katten? Brits Korthaar katten zijn minder geneigd tot bijten dan andere rassen. Brits Kortharen hebben de neiging om zeer stabiele katten te zijn met een gelijkmatig temperament en een volgzaam, sociaal karakter, dus bijten ze minder.

Kattenbeten is zeker geen pretje – hoe kunt u het voorkomen? Wat maakt dat katten in het algemeen bijten? Leren om situaties te voorkomen waarin een kat zou kunnen bijten, zal u een gelukkiger katteneigenaar maken en zal ook zorgen voor een gelukkiger kat. Hier moeten we ons verdiepen in wat kattenpsychologie. Als u weet wat uw Brits Korthaar beweegt, kunt u dit soort problemen voor een groot deel voorkomen.

“Bijten Brits Korthaar katten?” is echt de verkeerde vraag om te stellen.

Een betere manier om de vraag te stellen zou zijn: “Hebben Brits Korthaar katten meer kans om mensen te bijten dan katten van andere rassen?” Gebaseerd op mijn eigen ervaring en die van andere Brits Korthaar fans, is het antwoord op die vraag “Nee.” Het omgekeerde is zelfs waar – dit ras is minder geneigd tot bijten en andere verwondingen dan sommige rassen.

Als de Siamees en de Perzische temperamentvolle filmsterren zijn, is de Britse Korthaar de beste vriend van de filmster: minder spectaculair, maar geduldig, vriendelijk en down to earth. De Brits Korthaar is een zeer nuchter karakter en over het algemeen niet vatbaar voor aanvallen van humeurigheid of agressie.

Verschillende katten hebben verschillende persoonlijkheden, net als mensen, dus het is niet onmogelijk om een korthaar te vinden met een neiging tot bijten. Het is alleen minder waarschijnlijk. Anekdotisch moet ik zeggen dat Britse Kortharen tot de zachtaardigste en liefste katachtigen behoren die ik ooit het genoegen heb gehad te ontmoeten. Ze zijn misschien niet zo elegant als een sfinx of zo pluizig als een langharig ras, maar er gaat niets boven een Brits Korthaar voor liefdevol kameraadschap met een kat.

Elke Brits Korthaar die ik heb gehad was een echt karakter op zich, maar ze hadden allemaal een volgzaam, meegaand karakter dat hen tot perfecte huisdieren maakte. Een Brits Korthaar is een goede keuze als u nog nooit een kat heeft gehad of als u onzeker bent over het toevoegen van een nieuwe kat aan uw huidige harige vrienden. Ze zijn geduldig met soortgenoten en andere dieren en doen het heel goed in de buurt van kinderen. Ik heb in de loop der jaren met verschillende van deze prachtige katten geleefd en ben slechts één of twee keer gebeten (zelfs toen ik probeerde de kat in een reismandje te zetten, wat toch wel een ontoelaatbare provocatie is).

Britse Kortharen hebben de neiging geduldig te zijn en tolereren een zekere mate van plagen – daarom zijn ze een goed huisdier voor huishoudens met kinderen – maar een kat die geplaagd of geprovoceerd wordt kan toch bijten. Elke kat heeft zijn grenzen, zelfs de vriendelijke Brits Korthaar. Ze kan bijten als waarschuwing als ze iets niet leuk vindt; de tanden van een kat zijn meestal niet scherp genoeg om per ongeluk de huid te breken, dus als ze bloed trekt is de situatie vrij ernstig.

Als uw kat zich bedreigd en bang voelt, kan ze besluiten zich te verdedigen met klauwen of tanden. Een kat die kittens verdedigt, kan nerveus en agressief worden, zelfs als ze dat voordien niet was. Een andere factor kan de gezondheid van de kat zijn: een zieke kat kan uit de bol gaan en krabben of bijten, hetzij voor aandacht of omdat ze pijn heeft en niet begrijpt wat er aan de hand is. Pijnlijke verwondingen of aandoeningen zoals blaasontsteking kunnen de oorzaak zijn van agressief gedrag en bijten. Helaas kan agressief gedrag ook een teken zijn van een ernstiger probleem zoals dementie.

Waarom bijt uw kat een familielid?

Als de kat een bepaalde persoon bijt, kan het een goed idee zijn om hun interacties een tijdje in de gaten te houden om te zien of ze onbedoeld de zelfbeschermende instincten van de kat triggeren. Zelfs als iemand niet probeert om de kat pijn te doen of van streek te maken, kan het zijn dat hij niet weet hoe hij zijn katachtige vriend op de juiste manier moet behandelen.

Als voorbeeld: Ik werd eens om advies gevraagd over een jonge korthaar die zijn eigenaars, een moeder en jonge dochter, begon te bijten; het bleek dat beiden de gewoonte hadden de kat op te pakken terwijl ze vertederingen krijsten op een oorverdovend volume en hem niet loslieten als hij tegenstribbelde. Ze waren dan ook stomverbaasd toen het “gemene poesje” ging klauwen, bijten en dan wegliep om zich achter de sofa te verstoppen. Ik moest zachtjes uitleggen dat ze hun “gemene poes” bang maakten door te schreeuwen en hem vast te grijpen. Ze waren echt dol op hem, maar geen van beiden wist genoeg van katten om te begrijpen dat wat zij zagen als genegenheid, hem stress bezorgde en pijn deed. Een betere behandeling stopte het bijten, hoewel de arme kat schichtig bleef en minder hield van aaien dan de typische Britse Korthaar.

Waarom bijten?

Katten bijten voor twee belangrijke redenen: spelen en agressie. Soms snapt een kat niet dat haar speelse stoten je eigenlijk pijn doen – ze denkt dat je plezier hebt en zal stoppen als je haar laat weten dat je je niet op je gemak voelt. Zeg gewoon “Auw!” en haal uw ledematen uit de gevarenzone. Agressieve beten zijn anders. Dit gebeurt wanneer een kat boos is of iets probeert af te weren dat op een aanval lijkt. Een kat die niet goed gesocialiseerd is (zoals een verwilderde kat of een kat die als kitten mishandeld of verwaarloosd is) kan elke menselijke interactie als een bedreiging opvatten. Alle huiskatten zijn van nature sociaal – dat is de reden waarom verwilderde katten de neiging hebben kolonies te vormen.

Een gelukkige huiskat beschouwt zijn menselijke familie als koloniegenoten; een mishandelde kat, of een kat die als kitten niet met mensen in aanraking is geweest, kan moeite hebben om mensen op deze manier te zien. Daarom is het erg belangrijk om de achtergrond van uw Brits Korthaar te kennen – een kitten van een slechte fokker of een volwassen kat uit een probleemgezin kan u problemen geven. Als uw Brits Korthaar agressief lijkt, is het belangrijk dat u niet reageert door haar te straffen. Als u iets doet dat haar pijn doet of bang maakt, bevestigt u haar ergste angsten.

Is een Brits Korthaar een veilige kat voor uw gezin?

Een Brits Korthaar is een zeer veilig en zachtaardig huisdier. De katten hebben veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat de bijnaam van dit ras “teddybeer katten” niet alleen verwijst naar hun ronde gezichten en dichte, pluche vacht (het mag dan kort zijn, maar het is dik en positief heerlijk om te aaien) maar ook naar hun knuffelige houding – ze zijn echt de teddyberen van de katachtige wereld, warm en schattig. Het zijn wonderbaarlijk liefdevolle, aanhankelijke, zorgzame wezens. Ze hechten zich gemakkelijk aan mensen, van de oudste tot de jongste leden van uw gezin. Hun liefde en loyaliteit uit zich niet alleen in lichamelijke genegenheid, maar ook in kleine gebaren, zoals naar je toe komen als je thuiskomt van je werk, of naar je toe komen als je ongelukkig bent.

Britse Kortharen zijn gezonder en minder vatbaar voor ziektes dan de meeste rassen; ze leven ook behoorlijk lang (14-20 jaar), waardoor ze een van de langstlevende kattenrassen zijn en een goede keuze voor een langdurige metgezel. Ja, ze kunnen speels bijten, maar ze zullen stoppen als u zich niet op uw gemak voelt. Deze vriendelijke, communicatieve katten zijn speels en niet-agressief, met een liefdevolle aard die ideaal is voor een familie huisdier. Als u klaar bent voor een kat, dan bent u meer dan klaar voor een Brits Korthaar.

Gerelateerde vragen:

Waarom bijten katten zachtjes?

In de meeste gevallen is dit een teken van liefde en respect van uw kat. Kittens worden vaak zachtjes gebeten en gelikt door de moeders en op oudere leeftijd zullen ze hetzelfde gedrag doorgeven aan menselijke eigenaars (indien verdiend natuurlijk).

Waarom bijten katten in bed in hun voeten?

Katten zijn jagers en altijd op zoek naar de prooi, of ze willen gewoon spelen. Wat is er vermakelijker en een goede “jacht” waard in een donkere slaapkamer dan je voeten die onder het dekbed vandaan steken? 🙂 Vergeet niet je kat hiervoor niet te straffen, dit is een deel van zijn natuur en door hem in je gezin op te nemen, moet jij dit ook accepteren.

Is een kattenbeet gevaarlijk?

In de meeste gevallen niet. Als het een gezonde binnenkat is, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Zeker niet als het een van die “speelse beten” is. Als u echter gebeten bent door een onbekende kat waar u niets vanaf weet – dan moet u naar de dokter, want dit kan een infectie veroorzaken.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met mij aan te vallen?

Zorg ervoor dat uw katten veel aandacht en speeltijd krijgen:

  • Speel dagelijks met uw kat op geplande tijden (minimaal 20-30 minuten)
  • Zorg voor stimulatie van buitenaf (geef toegang tot het raam, balkon of een tuin)
  • Zorg voor nieuwe speeltjes
  • Stop met spelen als het te ruw wordt, dit zal een boodschap sturen dat dit soort gedrag niet wordt beloond.
  • Straf uw kat nooit