Siamese kat versus oosters korthaar kat: welk ras is geschikt voor u? (Met foto’s)

Zowel de Siamese als de Oosterse Korthaar hebben vergelijkbare fysieke eigenschappen. Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen deze twee rassen te zien, waardoor het zelfs Moeilijker om erachter te komen welke beter voor u werkt. Beide katten hebben een nauwe band met hun mensen en hebben de neiging om extraverter te zijn dan de gemiddelde kat. Soms kunnen deze katten zelfs vatbaar zijn voor verlatingsangst.

Deze kattenrassen zijn echter niet precies hetzelfde en hun verschillen kunnen een enorme impact hebben op het bezit ervan. Laten we eens kijken naar beide rassen, evenals de verschillen tussen hen.

divider-catclaw1

Visuele verschillen

Siamees vs Oosters Korthaar naast elkaar
Afbeelding Credit: (L) Altsva, Shutterstock | (R) Elena Masiutkina, Shutterstock

In één oogopslag

Siamees

  • Oorsprong: Thailand
  • Grootte: 8-15 pond
  • Levensduur: 15 jaar max

Oosters Korthaar

  • Oorsprong: Thailand en de Verenigde Staten
  • Grootte: 8-12 pond
  • Levensduur: 15 jaar max

kattenpootverdeler

Siamees overzicht

De Siamese kat was een van de allereerste Aziatische rassen die in de westerse wereld werd erkend. Ze zijn inheems in Thailand, dat eigenlijk de thuisbasis is van veel verschillende kattenrassen. Thailand werd ooit Siam genoemd, vandaar de naam van het ras.

De Siamees werd voor het eerst populair in Europa en Noord-Amerika rond de jaren 1800. De katachtige is echter veel veranderd ten opzichte van die vroege dagen.

seal point siamese kat die op krabbend vat staat te miauwen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Uiterlijk

Siamese katten hebben lange, gespierde lichamen en driehoekige hoofden. Hun ogen zijn vaak blauw en hun oren zijn extreem groot. De moderne katachtige heeft het kleurpuntpatroon, hoewel het ras jaren geleden waarschijnlijk andere vachttypen had.

De vachtkleur van het ras wordt veroorzaakt door een vorm van albinisme. Het enzym dat het pigment van de vacht creëert, wordt hittegevoelig bij Siamese katten. Daarom wordt pigment alleen geproduceerd in de ledematen van de kat, die veel koeler zijn dan andere delen van het lichaam. Alle Siamese katten worden volledig wit geboren vanwege de warmte van de baarmoeder van hun moeder.

Temperament

Siamese katten zijn vaak erg vriendelijk. Het zijn zeer extraverte katten die de neiging hebben om van iedereen te houden. Omdat ze extreem mensgericht zijn, staat het erom bekend dat deze katachtigen hun mensen door het huis volgen en miauwen om aandacht. Hun roep is extreem hoog en vaak vergeleken met een huilbui. Ze zijn aanzienlijk luidruchtig in vergelijking met andere rassen. Vanwege hun neiging om hun mensen door het huis te volgen, wordt dit ras vaak beschreven als ‘hondachtig’.

Dat gezegd hebbende, kunnen ze last hebben van verlatingsangst wanneer ze te lang alleen worden gelaten. Ze zijn niet per se het beste huisdier voor gezinnen die een groot deel van de dag weg zijn. Veel mensen stellen voor om twee katten te adopteren, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. Vergeet echter niet dat dit twee keer zoveel werk betekent.

een zeehondenpunt siamese kat in bruine achtergrond
Afbeelding credit: Altsva, Shutterstock

Gezondheid

Siamese katten hebben de neiging om minder gezond te zijn dan anderen, om de een of andere reden. Ongeveer 68% van de Siamese katten leeft meer dan 10 jaar, waardoor een verrassend groot aantal overlijdt voor hun 10e verjaardag. Veel sterfgevallen zijn te wijten aan borsttumoren en soortgelijke kankers. Hun mediane levensduur lijkt ongeveer 14,2 jaar te zijn. Veel katachtigen overlijden echter al veel eerder.

Dit ras kan ook gevoelig zijn voor gastro-intestinale problemen. Ze lijken echter een lager risico te hebben op urinewegaandoeningen, wat verrassend vaak voorkomt bij andere katten. Ze zijn niet het meest ongezonde kattenras dat er is, maar ze zijn ook niet het gezondste.

Kattenkogelverdeler 1

Oriental Shorthair Overzicht

De Oosterse Korthaar is rechtstreeks ontwikkeld uit de Siamese kat. Dit ras is echter specifiek gefokt en ontwikkeld in Amerika, ondanks het feit dat het sterke wortels heeft in Azië. Ze delen veel van hetzelfde temperament en dezelfde fysieke eigenschappen als een Siamese kat. Ze hebben echter een aantal belangrijke verschillen.

oosterse korthaar kat
Afbeelding Credit: Ambiento, Shutterstock

Uiterlijk

Oosterse korthaar katten werden gefokt uit Siamese katachtigen. Daarom is hun uiterlijk vrij gelijkaardig aan de vorige kat die we hebben besproken. Deze katachtigen zijn er in verschillende vachtkleuren, in tegenstelling tot de Siamees. Ze hebben niet altijd dezelfde puntige vacht, maar dat kunnen ze absoluut.

Deze katten tiend om zeer slank te zijn met lange benen. Hun oren zijn extreem groot en hun amandelvormige ogen kunnen in verschillende kleuren komen. Vaak hebben ze groene ogen, maar er bestaan variaties.

Dit ras heeft alleen kort haar. De Oosterse Langhaar is echter een extreem vergelijkbaar ras met een langere vacht.

Temperament

Dit ras werkt zeer vergelijkbaar met de Siamees. Oosterse korthaar katten hebben de neiging om gemakkelijk contact te maken met mensen en zijn erg extravert. Ze zijn nieuwsgierig naar hun omgeving en blijven speels tot in de volwassenheid. Het is niet vreemd dat ze hun eigenaren door het huis volgen op zoek naar aandacht. Ze kunnen je zelfs begroeten bij de deur. Dit gedrag maakt ze behoorlijk hondachtig.

Oosterse kortharen hebben ook de neiging om luid te zijn. Ze miauwen veel en hebben ‘gesprekken’ met hun mensen. Velen beschrijven hen om deze reden als conversationalisten.

Zwarte Oosterse Korthaar in het gras
Afbeelding Credit: jojosmb, Shutterstock

Gezondheid

De Oosterse Korthaar is meestal behoorlijk gezond. Hun nauwe relatie met de Siamees zorgt ervoor dat ze vatbaar zijn voor ongeveer dezelfde gezondheidsproblemen en ongeveer dezelfde periode leven. Ze hebben een lager percentage overgewicht dan andere kattenrassen, waarschijnlijk vanwege hun toch al slanke lichaam.

Dit ras kan gevoelig zijn voor astma en andere ademhalingsproblemen. Ze kunnen gekruiste ogen hebben, die ooit heel gebruikelijk waren bij Siamese katten. Ze zijn ook gevoelig voor gastro-intestinale aandoeningen, oogproblemen en aangeboren hartproblemen. Het kiezen van uw kat uit een kwaliteitsfokker kan gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

kattenpootverdeler

Wat zijn de verschillen tussen een Siamese en Oosterse korthaar?

De Oosterse Korthaar kan in verschillende kleuren en patronen komen. De Siamees komt echter alleen in een puntige vacht. Anders zijn hun fysieke kenmerken vrijwel hetzelfde, inclusief hun driehoekige hoofd en slanke lichaam.

Elke kattenoogkleur is ook anders. Siamees heeft bijna uitsluitend blauwe ogen, terwijl de Oosterse Korthaar bruine ogen heeft.

De katachtigen verschillen genetisch op vele manieren. Zo draagt de Oosters Korthaar niet altijd het albinisme-gen dat de Siamees puntig maakt. Dat kan absoluut, maar dat hoeft ook niet. Er zijn ook andere manieren waarop ze genetisch verschillen, maar deze zijn minder duidelijk.

3 katten gezichtsverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

In de meeste domeinen lijken deze twee rassen extreem op elkaar – tot het punt dat welke je kiest er niet echt toe doet. Ze gedragen zich extreem vergelijkbaar zonder overkoepelende verschillen tussen rassen. Verder kunnen beide katten puntig zijn, al heeft de Oosterse Korthaar deze vacht niet altijd.

De Oosterse Korthaar is gefokt uit de Siamees, daarom lijken beide rassen extreem op elkaar. Uiteindelijk hangt degene die u kiest grotendeels af van de vachtkleur waarin u geïnteresseerd bent, evenals welk ras gemakkelijker te vinden is in uw omgeving. Beide rassen hebben hetzelfde temperament en dezelfde gezondheid, dus dat zouden geen doorslaggevende factoren moeten zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (L) Suwanon Wongsaphan, Shutterstock | (R) Ambiento, Shutterstock