F1 vs. F2 Savannah Cat: hoe verschillen ze? (Met foto’s)

Savannah katten zijn lange, slanke huiskatten die een wild-cat temperament hebben. Het is een hybride, wat betekent dat het een kruising is tussen een huiskat en een wilde Serval Afrikaanse kat. Dat is echter niet waar de informatie eindigt over deze prachtige katten.

Savannah katten worden onderverdeeld in verschillende generaties hybride soorten. Deze generaties zijn F1, F2, F3, F4 en F5. Als u echter een Savannah-kat wilt adopteren, kunt u in de war raken over welke generatie het beste voor u is en zelfs wat de verschillen zijn.

In deze gids vertellen we je hoe de F1 Savannah- en F2 Savannah-katten op elkaar lijken en hoe ze verschillen, dus doe met ons mee.

cat + lijnverdeler

Visuele verschillen

Visuele verschillen savanne kat
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet

In één oogopslag

F1 Savannah Kat

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 16–18 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 13-25 pond
 • Levensduur: 13–20 jaar
 • Oefening: 1+ uur per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Vaak
 • Trainbaarheid: Intelligent, loyaal, gretig om te behagen, gemakkelijk te trainen

F2 Savannah Kat

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 15–18 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 16-25 pond
 • Levensduur: 17–20 jaar
 • Oefening: 1+ uur per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Vaak
 • Trainbaarheid: Intelligent, gemakkelijk te trainen, lief

kattenpootverdelerF1 Savannah Cat Overzicht

De F1 Savannah-kat is een prachtig wezen dat een geweldig huisdier is, maar ze hebben een beetje een wilde kant die soms de overhand kan krijgen. F1 betekent dat dit de eerste generatie is van deze Savannah kattenhybride. Omdat het de eerste generatie is, zal deze kat meer op de Serval-kat lijken dan andere generaties. Het is ook de grootste Savannah van alle generaties, omdat het de meeste Serval-genetica heeft.

De kat is een relatief nieuwe hybride die pas de laatste 30 jaar bestaat en voor het eerst populair werd in de jaren 1990. We bespreken hieronder de persoonlijkheid van de kat, gezondheidsproblemen en training.

savanne zittend op straat
Image Credit: glacierman, Flickr

Persoonlijkheid / Karakter

Het is belangrijk om te onthouden dat een F1 Savannah-kat voor 50% Uit Afrikaanse Serval bestaat. Dit maakt de prachtige kat een half-gedomesticeerde en half-wilde katachtige, wat betekent dat de wildheid van de kat duidelijker is.

Dat gezegd hebbende, wordt deze generatie Savannah-katten niet als gemeen of gevaarlijk beschouwd. Als de kat wordt opgevoed in een veilig, liefdevol huis, vinden ze het prima om zich te gedragen en zijn wilde neigingen te beheersen.

Ze hebben een band met hun mensen en hebben de neiging om goed overweg te kunnen met kinderen, hoewel je, zoals met elk dier, interacties tussen de F1 Savannah-kat en kinderen moet volgen. Ze hebben ook de neiging om nerveus te worden rond vreemden en hebben een tijdje nodig om op te warmen voor niet-familieleden. Ze houden ervan om geliefd en geaaid te worden, maar zoals bij elke kat is het op hun eigen voorwaarden.

Opleiding

Uw F1 Savannah-kat kan worden getraind om snel een kattenbak te gebruiken en zal zichzelf meestal leren zonder uw hulp nodig te hebben. Het is het beste om plastic of stoffen zakken buiten het bereik van de kat te houden, omdat ze de neiging hebben om ze als kattenbakken te zien en ze in plaats daarvan kunnen gebruiken.

Het is ook mogelijk om een F1 Savannah te trainen om aan de lijn te lopen, maar het is het beste om een harnas te gebruiken om belasting van hun nek te voorkomen. De F1 kan een angstige kat zijn, dus er moet veel geduld, tijd en liefde in de lijntraining gaan, en het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren.

savanne kat op touw in groen gras
Afbeelding Credit: Jarry, Shutterstock

Gezondheid & Zorg

Net als bij rassen zijn er gezondheidsproblemen waar je op moet letten met je F1 Savannah-kat. Dit ras is over het algemeen redelijk gezond, maar het is beter om geïnformeerd te worden over mogelijke medische problemen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende medische problemen met F1 Savannahs:

 • Lever shunt
 • Extra tenen
 • Dwerggroei
 • Ringworm
 • Infecties van de bovenste luchtwegen
 • Bacteriële infecties
 • Gespleten gehemelte

Als je verontrustende symptomen ziet die erop kunnen wijzen dat je F1 Savannah ziek is, is dit het beste om uw dierenarts te bezoeken voor behandeling.

Geschikt voor:

De F1 Savannah-kat is een uitstekend huisdier voor gezinnen en alleenstaanden. Het is het beste om je kat in de buurt van jongere kinderen te bekijken, maar verder is de wilde kat een ideaal huisdier voor iedereen die de tijd en het geduld heeft om er een te verzorgen.

kattengezichtsverdeler 2

F2 Savannah Cat Overzicht

De F2 Savannah kat lijkt veel op de F1. Ze zijn echter de tweede generatie van dit hybride ras. De F2 Savannah-kat is 35% Serval, dus hij heeft minder wilde kattengenen dan de F1, waardoor hij gemakkelijker te domesticeren is. Het doel van F2-fokkers is om een kat met een gelijkmatig temperament te produceren. De F2 Savannah kat is iets kleiner dan de F1 en is nog populairder dan de eerste generatie.

Net als bij de F1 Savannah-kat bespreken we hieronder de persoonlijkheid, trainingsbehoeften en gezondheidsproblemen van de F2.

F2 savanne kat liggend
Afbeelding Credit: Kseniya, Shutterstock

Persoonlijkheid / Karakter

De persoonlijkheid van de F2 Savannah-kat zou vergelijkbaar zijn met een loyale hond. Ze zijn energiek, liefdevol, loyaal en erg speels. Ze zijn ook rustiger dan F1 Savannah-katten.

Deze katten vinden het erg leuk om geknuffeld te worden en op de bank te kruipen met hun baasjes. Ze verschillen van andere binnenlandse rassen omdat ze meer aandacht en zorg nodig hebben. Net als bij de F1 wordt de F2 niet als gemeen of gevaarlijk beschouwd. Ze kunnen goed overweg met mensen, kinderen en andere huisdieren, maar moeten worden getraind en gesocialiseerd als kittens.

Opleiding

F2 Savannah katten zijn extreem slim en kunnen worden getraind om aan de lijn te lopen, een bal te halen en de kattenbak te gebruiken. Ze kunnen zelfs worden geleerd om te reageren op specifieke commando’s, waardoor ze gemakkelijker te trainen zijn dan de meeste huiselijke katachtigen.

Savannah Kat
Afbeelding Credit: gsloan, Flickr

Gezondheid & Zorg

Net als bij de F1 Savannah kat is de F2 relatief gezond. Omdat het echter slechts 35% Serval is, zijn er andere soorten in zijn DNA en kan de kat kwetsbaar zijn voor de omstandigheden die bij verschillende rassen voorkomen.

Hier zijn een paar van de problemen die savannah katten beïnvloeden:

 • URI of bovenste luchtweginfecties
 • Katachtige lage urinewegaandoening
 • Hartaandoening
 • Tandheelkundige ziekte
 • Hyperthyreoïdie
 • Suikerziekte
 • Chronische nierziekte

Geschikt voor:

De F2 Savannah-kat is een uitstekend huisdier dat goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Als u overweegt een F2 Savannah-kat te adopteren, wilt u misschien een vriend voor de kat bieden als uw gezin niet veel tijd thuis doorbrengt. Het introduceren van een ander huisdier wanneer de Savannah jong is, is ideaal omdat ze een ander dier meer accepteren en minder snel territorium zullen claimen wanneer uw huis nieuw voor hen is. Je Savannah zal echter tevreden zijn als je thuis werkt of de hele tijd iemand bij je thuis hebt.

3 kattenverdelerWelk ras is geschikt voor u?

Nu je de verschillen kent tussen de F1- en F2 Savannah-katten, moet je bepalen welke het beste huisdier voor jou is. De F1 Savannah is wat wilder en energieker dan de F2 Savannah, en de F2 houdt meer van knuffelen dan de F1. De beste manier om het beste huisdier voor u en uw gezin te bepalen, is door te overwegen hoe actief u bent, hoe vaak u thuis bent en welke generatie perfect lijkt voor uw huis.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (UP) Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock | (OMLAAG) Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock