Hoe u kunt voorkomen dat uw kat de gordijnen beklimt: 11 effectieve manieren

Katten kunnen allerlei kattenkwaad uit onze huizen halen, niet uit wrok, maar omdat ze opgekropte energie proberen los te laten, iets nieuws en interessants te verkennen of gewoon te genieten. De gordijnen kunnen bijvoorbeeld je trots en vreugde zijn, maar voor je kat zijn het gewoon geweldige grote klimrekken om op te klauteren en op te zwaaien.

Hoewel dit volkomen normaal gedrag is, kan het frustrerend zijn, vooral als je gordijnen uit de ervaring komen en er een beetje slechter uitzien voor slijtage. Hier zijn 11 tips om te voorkomen dat uw kat in uw gordijnen klimt.

3 katten gezichtsverdeler

De 11 manieren om te voorkomen dat uw kat gordijnen beklimt

1. Aanbieding Klimpalen

Als je kat geen “officiële” klimplekken heeft, gaan ze misschien voor je gordijnen omdat ze het op een na beste ding zijn. Maak het thuis een beetje spannender voor je kat door dingen op te zetten zoals kattenbomen, hangmatten en planken waar ze op kunnen klimmen.

thematische pauze

2. Plaats een krabpaal bij het raam

Het plaatsen van een krabpaal of klimpaal bij het raam dient twee doelen – het leidt je kat af van het beklimmen van je gordijnen en geeft hem een geweldig uitzicht op de buitenwereld dat hem urenlang kan vermaken.

siamese kat spelen op de krabpaal
Afbeelding Credit: Jumpstory
thematische pauze

3. Maak de gordijnen minder toegankelijk

Dit kan het vooruitzicht om de gordijnen te beklimmen voor je kat al dan niet wat minder spannend maken, maar het is toch de moeite waard om ze minder toegankelijk te maken met stropdassen of door een manier te vinden om ze omhoog te stoppen zodat je kat er niet bij kan. Dit is misschien niet de meest visueel aantrekkelijke keuze, dus lees verder als dit geen optie voor u is.

thematische pauze

4. Spuit uw gordijnen met een afschrikmiddel

Een andere optie is om een katachtige afschrikwekkende spray op je gordijnen te proberen. Deze bevatten vaak geuren zoals citrus (een geur die katten echt niet waarderen) en zijn ontworpen om katten ervan te weerhouden in bepaalde gebieden te krabben of te plassen. Er is geen garantie dat dit elke kat zal afschrikken, maar sommigen kunnen een vleugje nemen en besluiten dat het gewoon niet meer de moeite waard is.

thematische pauze

5. Houd je kat bezig

Als hij niet genoeg te doen heeft, kan een kat beginnen met het verkennen van delen van het huis die verboden terrein zijn. Probeer de aandacht van je kat om te leiden naar leuk en mentaal stimulerend speelgoed zoals puzzelvoeders. Als je een tijdje uitgaat, laat dan wat interessant speelgoed achter om ervoor te zorgen dat je kat bezig blijft tijdens jouw afwezigheid.

thematische pauze

6. Train uw kat

Net als wanneer een kat mentaal niet genoeg wordt gestimuleerd, kan een gebrek aan lichaamsbeweging leiden tot verveling, frustratie en meer pogingen om je gordijnen te beklimmen. Gebruik teaserspeelgoed, lasers, ballen en speelgoedmuizen – alles om je kat in beweging te krijgen en dat zal hem vermoeien. Probeer een paar speelsessies toe te voegen aan je dagelijkse routine – deze hoeven niet lang te zijn. Zelfs 10 minuten per keer is prima.

thematische pauze

7. Vervang de gordijnen door jaloezieën

Als je toch een paar decorwijzigingen hebt overwogen, is dit misschien het moment om je gordijnen te verwisselen voor verticale jaloezieën. Deze zijn veel moeilijker voor katten om hun klauwen in te krijgen dan horizontale jaloezieën of traditionele gordijnen.

kat die door jaloezieën kijkt
Afbeelding Credit: ForGaby, Shutterstock
thematische pauze

8. Onmiddellijke omleiding

Wanneer je ziet dat je kat zich voorbereidt om op je gordijnen te springen, probeer dan onmiddellijk het gedrag om te leiden door ze op te pakken en naar een geschikter object te brengen, zoals een krabpaal. Ga voor een krabpaal met veel verschillende schuilplaatsen, hangmatten en platforms om aan al hun klimbehoeften te voldoen. Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, kan je kat de hint krijgen dat de gordijnen verboden terrein zijn.

thematische pauze

9. Leg folie neer

Veel katten houden niet van het gevoel en het geluid van aluminiumfolie, dus het plaatsen van enkele vellen hiervan aan de basis van je gordijnen kan je kat twee keer laten nadenken over het beklimmen ervan. Dit kan goed werken bij sommige katten, maar niet bij anderen.

een rol aluminiumfolie op het aanrecht
Afbeelding Credit: FabrikaSimf, Shutterstock
thematische pauze

10. Probeer een bewegingsdetector afschrikmiddel

Bewegingsafschrikmiddelen werken door een hoog geluid uit te zenden dat katten kunnen horen, maar mensen niet. Het doel is eigenlijk om de kat in de tegenovergestelde richting te laten rennen van wat je wilt dat ze awa blijveny van, dat zijn in dit geval je gordijnen. Net als bij andere afschrikmiddelen zoals aluminiumfolie en afstotende sprays voor huisdieren, is er geen garantie dat het bij elke kat zal werken, maar het is een optie om te overwegen.

thematische pauze

11. Beperk de toegang tot het gebied

Als uw kat vooral dol is op het beklimmen van een bepaalde set gordijnen in uw huis en uw pogingen om ze te stoppen gewoon niet werken, kan uw laatste redmiddel de toegang van uw kat tot de gordijnen volledig blokkeren door ze niet in de kamer toe te laten.

Als alternatief kunt u misschien plastic of transparante hoezen vinden om uw gordijnen te beschermen wanneer u niet in de buurt bent om toezicht te houden op uw kat. Deze zouden voor de gordijnen zitten of eromheen worden gewikkeld om schade te minimaliseren. Deze kunnen lelijk zijn, maar dit kan een fatsoenlijke tijdelijke oplossing zijn als je op pad gaat en je zorgen maakt over het lot van je gordijnen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hier bij Excited Cats zijn we er allemaal geweest en weten we dat katten en gordijnen gewoon niet moeten – maar vaak wel doen – mengen. Gelukkig heb je een scala aan wegen om te overwegen in termen van het voorkomen van het gedrag en het veilig houden van je gordijnen.

Hoewel het beklimmen van je gordijnen door je kat ernstig vervelend kan zijn, vermijd dan harde straffen zoals schreeuwen tegen of slaan tegen je kat. Je kat realiseert zich niet dat hij iets verkeerd doet en handelt gewoon op instinct. Harde straffen, verre van discipline bij te brengen, zullen je kat alleen maar leren om bang voor je te zijn en zullen het gedrag niet voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock