Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat me wakker maakt? (20 Geweldige Manieren)

Het kan zo frustrerend zijn als je kat je ’s ochtends vroeg wakker blijft maken! Of het nu gaat om onophoudelijk miauwen of meedogenloos krabben, een vroege alarmoproep van je katachtige vriend is het laatste wat je wilt. Dus als u op zoek bent naar hoe u kunt voorkomen dat uw kat u ’s nachts wakker maakt of hoe u kunt voorkomen dat uw kat u ’s ochtends wakker maakt, zijn hier 20 geweldige tips die u zullen helpen.

3 katten gezichtsverdeler

De 20 manieren om te voorkomen dat uw kat u wakker maakt

1. Train uw kat

Werk met je kat aan commando’s zoals “rustig” en “blijf” om hem te leren dat miauwen en krabben geen acceptabel gedrag zijn rond slapende mensen. Houd er rekening mee dat dit mogelijk niet bij alle katten werkt, omdat katten niet zo gemakkelijk te trainen zijn als honden. Maar met geduld kun je succes hebben.

Schotse vouwkat die zit als een mens
Afbeelding Credit: zossia, Shutterstock
thematische pauze

2. Zorg ervoor dat ze genoeg aandacht krijgen

Zorg ervoor dat ze voldoende aandacht hebben voor het slapengaan, zodat ze zich niet eenzaam of verwaarloosd voelen. Geef je kat veel aandacht. Door ze aandacht te geven, kan je kat ook helpen om zich meer ontspannen en minder gestrest te voelen, zodat ze niet zo vaak om je aandacht zullen smeken.

thematische pauze

3. Houd je aan een slaapschema

Als je kat je eerder wakker maakt dan je zou willen, probeer dan elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en zodat zijn wake-up call niet zo storend aanvoelt. Het vasthouden aan een schema helpt uw kat om een routine te ontwikkelen, en als u elke dag op hetzelfde tijdstip slaapt en wakker wordt, weet uw kat wat hij kan verwachten en zal hij u niet voortijdig wakker maken.

thematische pauze

4. Creëer een omgeving die rust aanmoedigt

Geef ze comfortabele slaapplaatsen waar ze zich veilig en gezellig voelen. Op deze manier zullen ze worden aangemoedigd om ook te rusten in plaats van je wakker te houden en aandacht te willen.

blauwe bengaalse kat op bed
Afbeelding credit: Kutikova Ekaterina, Shutterstock
thematische pauze

5. Voer ze voor het slapengaan

Het voeren van je kat voor het slapengaan kan helpen om hem te ontspannen, net zoals mensen slaperig worden als ze een volle buik krijgen. Of geef uw kat een kauwspeeltje of puzzelvoeder om zijn tijd te vullen terwijl u slaapt.

thematische pauze

6. Geef ze voldoende beweging gedurende de dag

Zorg ervoor dat uw kat gedurende de dag voldoende fysieke en mentale stimulatie heeft. Dit kan helpen om ze te vermoeien en het voor hen gemakkelijker te maken om ’s nachts in slaap te blijven. Kattenbomen en speeltuinen voor kattenmuren zijn een geweldige manier om je kat te laten bewegen. Maar je kunt ook interactief speelgoed, toverstokken en laserpointers gebruiken.

thematische pauze

7. Sluit uw deur

Als je een deur hebt die kan worden gesloten, sluit deze dan voor het slapengaan, zodat je kat niet naar binnen kan komen en je lastigvalt terwijl je slaapt. Je kat kan proberen te krabben om binnen te komen in de eerste paar nachten, maar doe de deur niet open. Uiteindelijk zal je kat leren om je niet lastig te vallen terwijl je slaapt.

kat aan de deur
Afbeelding credit: StockSnap, Pixabay
thematische pauze

8. Laat ze niet met je slapen

Sommige katten knuffelen graag met hun mensen, maar het moedigt aan om wakker te worden als ze te dichtbij zijn. Om dit te voorkomen, houd ze volledig van het bed of geef ze een alternatieve slaapruimte als ze bij je in de buurt moeten slapen.

thematische pauze

9. Stel een routine vast

Creëer een consistente nachtelijke routine met je kat, zodat hij begrijpt wanneer het tijd is om naar bed te gaan en zich kan settelen zonder je te storen. Een routine is anders dan een schema, maar de twee gaan hand in hand. Het is belangrijk dat uw kat elke avond op hetzelfde tijdstip weet wat hij kan verwachten.

thematische pauze

10. Een nachtlampje gebruiken

Hoewel katten een uitstekend nachtzicht hebben, vinden sommige katten het misschien niet leuk om alleen in het donker te worden gelaten. Als je kat miauwt of krabt omdat hij bang is voor het donker, probeer dan een nachtlampje te gebruiken om een kalmerende sfeer in zijn slaapgedeelte te creëren.

grijze kat speelt met zijn baasje bed
Afbeelding Credit: Vika Hova, Shutterstock
thematische pauze

11. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot water

Katten worden vaak wakker als ze ’s nachts dorst krijgen, dus zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is om op elk moment van de dag te drinken. Dit gaat samen met het creëren van een routine. Zorg ervoor dat hun waterbak voor het slapengaan gevuld is.

thematische pauze

12. Verplaats de slaap zijn van uw kateen

Probeer hun bed of mat weg te bewegen van waar je slaapt, zodat ze niet in de verleiding komen om bovenop je te springen terwijl je snooze. Door ze hun eigen ruimte te geven om weg van de jouwe te slapen, kunnen ze worden aangemoedigd om te rusten. Maar op zijn minst zullen ze je niet zo lastig vallen als ze besluiten wakker te blijven.

thematische pauze

13. Zorg voor een krabpaal

Als je kat krabt op dingen in je kamer en dat maakt je wakker, geef hem dan een aangewezen krabpaal die niet dicht bij de plek ligt waar je slaapt. Ze kunnen wegkrabben zonder je rust te verstoren.

Schotse vouw kleine kat die op krabpalen speelt
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock
thematische pauze

14. Speel muziek of natuurgeluiden af

Het afspelen van kalmerende muziek of natuurgeluiden in hun slaapgedeelte kan helpen om ze ’s nachts ontspannen en stil te houden. Als er te veel geluiden van buitenaf plaatsvinden in het slaapgedeelte van uw kat, kan dit hem wakker houden.

thematische pauze

15. Probeer Feliway Diffusers

Feliway diffusers zijn ontworpen om natuurlijke kattenferomonen na te bootsen en kunnen katten helpen ontspannen, waardoor ze minder snel miauwen of krabben om je wakker te maken.

thematische pauze

16. Bedek hun bed

Leg een kleine deken over hun bed of mat om ze zich veiliger te laten voelen terwijl ze slapen en minder snel je te storen als ze ’s ochtends wakker worden. Dit kan hen een ruimte geven waarin ze zich veiliger kunnen voelen, wetende dat ze veilig kunnen slapen.

kat met wollen deken
Afbeelding Credit: Dimhou, Pixabay
thematische pauze

17. Spritz Water

Als je kat wakker is en storend is, probeer hem dan voorzichtig te besproeien met water uit een spuitfles om zijn aandacht af te leiden van het wakker maken van jou. Je kat zal leren om deze actie te associëren met het wakker maken van je, en hopelijk zullen ze stoppen.

thematische pauze

18. Investeer in speelgoed dat automatisch wordt geactiveerd

Voorzie uw kat van speelgoed dat ’s nachts automatisch wordt geactiveerd, zodat hij zich niet verveelt en u begint lastig te vallen terwijl u slaapt. Zorg er wel voor dat het speelgoed niet te veel lawaai maakt, want dat kan net zo storend zijn voor je slaap als je kat die je wakker maakt.

thematische pauze

19. Geef ze ergens hoog in slaap

Katten voelen zich graag veilig en geborgen als ze slapen, dus geef ze veel verhoogde oppervlakken waar ze zich kunnen nestelen zonder je te storen. Kattenbomen met appartementen zijn een geweldige manier om dit te bieden.

kat probeert uit bed te komen
Afbeelding Credit: Ay S, Pixabay
thematische pauze

40u Speel met je kat voor het slapengaan

De tijd nemen om te spelen en met je kat te communiceren voordat je naar bed gaat, kan helpen om hem te vermoeien. Of je nu speelt met toverstokspeelgoed, interactief speelgoed of iets anders, als je ze versleten krijgt, kunnen ze ’s nachts langer slapen zonder je wakker te maken.

cat + lijnverdeler

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn kat ’s nachts comfortabeler maken?

Om uw kat ’s nachts comfortabeler te maken, probeert u hem een gezellig bed te bieden, weg van waar u slaapt, een nachtlampje in zijn slaapgedeelte te installeren en zijn bed te bedekken met een deken om hem zich veilig te laten voelen. U kunt ook overwegen om ontspannende muziek of natuurgeluiden in hun slaapgedeelte af te spelen en hen voldoende toegang tot water te bieden, zodat ze niet dorstig wakker worden. Zorg er ten slotte voor dat je ze overdag voldoende fysieke en mentale stimulatie geeft, zodat ze meer kans hebben om de hele nacht door te slapen.

Wat moet ik doen als mijn kat me ’s nachts wakker maakt?

Als je kat je ’s nachts wakker maakt, kun je het beste zijn aandacht voorzichtig van je afleiden. Probeer ze een speeltje te geven of een paar minuten met ze te spelen, zodat ze daar meer in geïnteresseerd zijn dan proberen je wakker te maken. Je kunt ook proberen ze te besproeien met water uit een spuitfles om ze te ontmoedigen je wakker te maken. Probeer ze ten slotte te belonen voor goed gedrag gedurende de dag met traktaties of positieve bekrachtiging, zodat ze meer kans hebben om de hele nacht door te slapen zonder je rust te verstoren.

Afbeelding Credit: Paul Hanaoka, Unsplash

Wat moet ik doen als mijn kat ’s nachts miauwt?

Als je kat ’s nachts miauwt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om hem te ontmoedigen. Probeer eerst hun aandacht af te leiden van miauwen door ze speelgoed te geven of een paar minuten met ze te spelen. Misschien wilt u er ook voor zorgen dat ze niet met een reden miauwen, omdat sommige katten kunnen miauwen om u te laten weten dat er iets mis is. Eindelijk misschien wilt u overwegen om te investeren in Feliway-diffusers, omdat ze katten kunnen helpen ontspannen en hun behoefte om ’s nachts te miauwen te verminderen.

Hoe kan ik mijn slaapkamer kattenproof maken?

Om je slaapkamer katbestendig te maken, probeer je de deur van je kamer te sluiten, zodat ze er geen toegang toe hebben als je slaapt. U kunt er ook voor zorgen dat alle elektrische snoeren zijn weggestopt en buiten bereik zijn en dat alles wat kwetsbaar is, ontoegankelijk is. Zorg er ten slotte voor dat alle ramen goed gesloten zijn om te voorkomen dat ze ontsnappen of in andere delen van het huis terechtkomen.

Wat moet ik doen als mijn kat bij mij slaapt?

Als uw kat bij u in de kamer slaapt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat ze veilig en comfortabel zijn. Overweeg eerst om ze een gezellig bed of deken te geven, weg van waar je slaapt, zodat ze je niet storen. Als ze ’s nachts nog steeds rusteloos zijn, probeer dan kalmerende muziek of natuurgeluiden af te spelen om ze te kalmeren en hen te helpen in slaap te vallen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het creëren van een routine en een ontspannen omgeving kan ervoor zorgen dat uw kat de hele nacht doorslaapt. Deze tips moeten jou en je harige vriend helpen om een betere nachtrust te krijgen! Met wat geduld, begrip en toewijding kunnen jullie allebei genieten van een vredige slaap. Veel slaapplezier!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vesharub, Shutterstock