Kunnen katten baby’s ziek maken? (11 potentiële gevaren voor uw baby)

Als je binnenkort een nieuwe bundel vreugde uit het ziekenhuis mee naar huis neemt, vraag je je misschien af hoe je katachtige familieleden met een pasgeborene zullen omgaan. Zullen ze de baby pijn doen? Erger nog, kan de loutere aanwezigheid van een kat in huis je baby ziek maken?

Katten vormen meerdere potentiële gezondheidsrisico’s wanneer u jonge kinderen in huis heeft. Blijf lezen om meer te weten te komen over de gevaren die katten vormen voor baby’s en wat u kunt doen om het risico van uw kind te minimaliseren.

3 katten gezichtsverdeler

De 11 gevaren die katten vormen voor baby’s

Er zijn verschillende gevaren die katten baby’s kunnen toebrengen, dus je wilt nadenken over de vraag of het een goed idee is om je kat vaak in de buurt van je baby te hebben.

1. Infectie

Katten kunnen veel infectieziekten dragen die schadelijk kunnen zijn voor uw baby. Deze ziekten kunnen worden doorgegeven aan mensen door krabben of uitwerpselen. Uw baby kan bijvoorbeeld een infectie ontwikkelen als u de kattenbak van de kat schoonmaakt en vervolgens uw baby of voedingsapparatuur aanraakt zonder eerst uw handen te wassen.

thematische pauze

2. Toxoplasmose

Toxoplasmose is een echte zorg voor gezinnen, vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen. Deze infectie kan griepachtige symptomen veroorzaken zoals pijn, gezwollen klieren en koorts. Om het risico op het ontwikkelen van deze infectie te verminderen, houdt u uw kat binnen en uit de buurt van zwerfkatten, gebruikt u handschoenen bij het vervangen van de kattenbak en voert u uw huisdier geen rauw vlees.

Bruine kat die een Kaukasische pasgeboren baby kust
Afbeelding Credit: Julieta Fotografia, Shutterstock
thematische pauze

3. Toxocariasis

Toxocariasis is een menselijke ziekte veroorzaakt door de Toxocara cati | rondworm. Eieren van de spoelworm gaan over in de uitwerpselen van uw kat en kunnen lang leven. Mensen, of baby’s, kunnen deze eieren doorslikken als ze een besmet oppervlak aanraken. Dit gebeurt vaker bij kinderen in de speeltuinleeftijd, maar het is niet onmogelijk voor baby’s om toxocariasis te ontwikkelen.

Wanneer de eieren worden ingeslikt, gaan ze over in de darmen en komen ze uit in larven. De larven komen in de darmwand en de bloedbaan, waardoor ze naar andere delen van het lichaam kunnen reizen. Ze kunnen maanden of zelfs jaren bij mensen leven.

thematische pauze

4. Kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte is een bacteriële infectie die zich verspreidt wanneer geïnfecteerde katten de open wond van een mens likken of bijten of hard genoeg krabben om de huid te breken. De infectie kan koorts, hoofdpijn, uitputting en gezwollen lymfeklieren veroorzaken. CSD wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Bartonella henselae en ongeveer 40% van de katten draagt het op een bepaald moment in hun leven. De meeste katten die besmet zijn met de bacterie vertonen echter geen symptomen.

thematische pauze

5. Parasitaire infecties

Vlooien zijn een van de meest voorkomende externe parasieten van katten. Hun beten kunnen jeuk en ontstekingen veroorzaken bij zowel mensen als katten.

Schurft, een infectie van de schurftmijt, wordt soms gevonden op de huid van een kat. Ze kunnen van uw kat aan u of uw baby worden doorgegeven, waar ze zich in de huid zullen ingraven, waardoor jeuk en verhoogde laesies ontstaan.

kat die in een babybedje ligt
Image Credit: lmcreglow, Wikimedia Commons gelicenseerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 2.0 Generieke licentie
thematische pauze

6. Schimmelinfecties

Ringworm is een veel voorkomende huidinfectie die gemakkelijk te herkennen is aan de rode ringachtige uitslag die het produceert. Het wordt veroorzaakt door direct contact met de groep schimmels die bekend staat als dermatofyten. Katten met ringworm zullen waarschijnlijk moeten worden behandeld met topische en orale therapie.

Helaas kan ringworm gemakkelijk worden overgedragen op mensen, maar kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om handschoenen te dragen bij het hanteren van uw geïnfecteerde kat en uw handen grondig te wassen na het uitvoeren van kattengerelateerde zorg.

thematische pauze

7. Virale infecties

Hondsdolheid is de meest bekende virale infectie die wordt verspreid door de beet van een geïnfecteerd dier. Hoewel de meeste virussen alleen de natuurlijke gastheersoort infecteren, is hondsdolheid een uitzondering.

Katten zijn bijzonder gevoelig voor deze ziekte die het centrale zenuwstelsel aanvalt. Deze aandoening is bijna altijd fataal. Gelukkig is hondsdolheid zeer zeldzaam, meldt de CDC. Er worden meestal slechts één tot drie gevallen per jaar gemeld. Er waren slechts 25 menselijke gevallen in de VS tussen 2009 en 2018.

Het is belangrijk om je kat op de hoogte te houden van zijn rabiësvaccin, zelfs als het een binnenkat is. Dit komt omdat katten kunnen sometimes ontsnappen buiten en hondsdolheiddragende wezens zoals vleermuizen of wasberen kunnen af en toe huizen binnendringen.

thematische pauze

8. Verstikking

Je mag je kat nooit toegang geven tot de kamer met je slapende baby erin. Je weet nooit wanneer je goedbedoelende kat het nodig vindt om met deze warme mens te knuffelen. Dit kan de ademhaling van je baby verstoren en zelfs verstikken.

Laat je kat niet slapen op iets dat van je baby is, inclusief de wieg, schommel of wieg. Hoe eerder je deze grenzen kunt stellen, hoe beter.

kat met een slapende baby
Afbeelding Credit: Sharomka, Shutterstock

thematische pauze

9. Allergieën

Tot 20% van de volwassenen is allergisch voor katten en tot 40% van de kinderen met astma kan allergische symptomen ontwikkelen bij blootstelling aan katten.

Helaas produceren alle katten allergenen. Wanneer ze zichzelf verzorgen, worden eiwitten in hun speeksel afgezet in hun vacht, die zich vervolgens gemakkelijk kunnen verspreiden waar je kat ook ronddwaalt.

thematische pauze

10. Bites &Krabben

Kattenbeten en krassen kunnen kattenkrabkoorts veroorzaken als uw kat de Bartonella henselae | bacterie. Maar zelfs als je kat de infectie niet heeft, kunnen beten en krassen nog steeds schadelijk zijn voor je baby omdat ze pijn doen. In feite is tussen de 50-80% van de kattenbeten op mensen ernstig genoeg om medische hulp te zoeken.

Als uw huisdier uw baby krabt of bijt, wast u de wond onder warm, stromend water, zelfs als de huid niet brak tijdens de aanval. Katten hebben veel bacteriën in hun mond die je niet wilt overdragen aan je baby. Bijvoorbeeld Pasteurella multocida | wordt aangetroffen in de mond van maximaal 90% van de katten. Beten van katten die met dit organisme zijn geïnfecteerd, kunnen binnen de eerste 24 tot 48 uur zwelling, roodheid en pijn ontwikkelen. Ze moeten vaak worden behandeld met antibiotica om ernstigere complicaties te voorkomen.

thematische pauze

11. Salmonella vergiftiging

Salmonellavergiftiging, of salmonellose, veroorzaakt symptomen zoals koorts, diarree en maagpijn. Dit wordt meestal opgelopen door het eten van voedsel dat besmet is met de Salmonella bacteriën, maar het is mogelijk om de ziekte te krijgen van geïnfecteerde katten.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe de baby veilig te houden rond uw katten

Je hoeft je kat niet te herhuisvesten alleen omdat je een pasgeborene mee naar huis neemt. Laten we eens kijken wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat de overgang naar huis harmonieus en veilig is.

Constant toezicht

Laat je pasgeboren baby nooit alleen in een kamer met je katten zonder toezicht. Hoezeer je ook denkt dat je de persoonlijkheid van je kat van binnen en van buiten kent, het kan nog steeds onvoorspelbaar zijn. Het heeft misschien nooit naar je uitgehaald, maar je schreeuwt en huilt waarschijnlijk ook niet de hele dag en nacht of ruikt de hele dag door naar plas of poep.

kat die op een bed naast de babybedje slaapt
Image Credit: ex.libris, Flickr gelicentieerd onder CC 2.0

Zorg voor een veilige plek voor Kitty

Je moet je kat ook een veilige, babyvrije plek geven om zich terug te trekken wanneer dat nodig is. Als je al kinderen hebt, weet je hoe overprikkelend een pasgeborene kan zijn (als je voor het eerst ouder bent, zul je er snel achter komen). Je bent in staat om te begrijpen dat het huilen van baby’s gewoon een normaal onderdeel van het ouderschap is, maar je kat heeft geen manier om dat te weten. Het hebben van een eigen heiligdom om zich terug te trekken als het overprikkeld is, geeft het een plek om af te koelen als de dingen luid worden.

Bereid Kitty van tevoren voor

Een pasgeborene gooit een moersleutel in het voorspelbare leven van je kat. Uw huisdier zal niet gewend zijn aan de nieuwe geuren en geluiden die gepaard gaan met een baby, dus hoe meer voorbereiding u kunt doen voordat de baby wordt geboren, hoe beter.

Speel opgenomen geluiden af van huilende baby’s, zodat uw kat niet zo geschrokken zal zijn als hij dit geluid elke dag hoort. Schakel de elektronische apparaten van uw baby (bijv. Babyschommels) dagelijks enkele minuten in.

Haal wat kleding van je baby tevoorschijn zodat je huisdier eraan kan snuffelen. Zelfs als je baby eenmaal thuiskomt, kun je een kledingstuk weglaten voor je kat om meer te wennen aan zijn geur.

Als uw bontbaby uw kat is, overweeg dan om enkele van zijn dagelijkse verzorgingstaken aan uw partner over te dragen. Dit zal hopelijk helpen gevoelens van jaloezie te voorkomen die je kat kan ontwikkelen zodra je baby thuis is, omdat hij niet zal denken dat je het afwijst als je partner voor je typische kattengerelateerde taken zorgt.

Breng tijd door met de kat

Je aandacht zal uitsluitend gericht zijn op het kleine mensje dat je de eerste maanden uit het ziekenhuis mee naar huis hebt genomen van zijn leven. Je moet elke dag wat tijd vrijmaken om met je kat door te brengen zonder de baby op sleeptouw te nemen. Uw huisdier zal het op prijs stellen om uw onverdeelde aandacht te hebben, waardoor het minder snel in de steek gelaten kan worden of agressief uithaalt.

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten kunnen gezondheidsrisico’s vormen voor pasgeboren baby’s en kinderen, maar met de juiste hygiëne en zorg zijn de kansen minimaal. Zorg ervoor dat u uw handen wast nadat u uw kat hebt geaaid en zijn kattenbak hebt vervangen. Laat je kat niet te dicht bij je baby komen als je niet actief toezicht houdt. Blijf op de hoogte van de vaccins van uw kat. Als u merkt dat het vreemd gedrag vertoont, breng het dan eerder dan later naar de dierenarts om mogelijk besmettelijke aandoeningen uit te sluiten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: aprilante, Shutterstock