Oosterse Langhaar Kat

  • Temperament: Nieuwsgierig, aanhankelijk, makkelijk in de omgang, speels
  • Herkomst: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
  • Andere namen: Britse Angora; Javaanse; Buitenlandse Langhaar; Mandarijn
  • Groep: Middelgroot langharig
  • Hoogte: 20-25 cm”
  • Lichaamslengte: 27-35cm
  • Gewicht: 2,5 tot 5,5 kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €400-€2000

Oosterse Langhaar

Over de Oosterse Langhaar Kat

Een extraverte, vriendelijke persoonlijkheid plus een zijdeachtige, luxueuze vacht: Dit zijn slechts twee dingen die de Oosterse Langhaar Kat onderscheiden! Deze lieve – en liefdevolle – katten delen zoveel eigenschappen met hun Oosters Korthaar neven en andere Oosterse katten: Ze zijn speels, intelligent en veel socialer dan de gemiddelde katachtige, met een ingebouwde behoefte aan aandacht.

Haal een Oosterse Langhaar kat in huis, en je hebt een vriend voor het leven. Deze katten doen niets liever dan elke beweging van hun favoriete persoon volgen, nieuwsgierige neuzen in alles steken, van de koelkast tot de badkuip, en een poot uitsteken als er iets niet op zijn plaats lijkt.
Oosterse Langhaar Kat
Oriental Longhairs gebruiken niet alleen lichaamstaal om zich uit te drukken, ze hebben ook het vermogen om een indrukwekkende woordenschat te ontwikkelen van miauwen, trillers en tsjirpen in overeenstemming met hun Siamese afkomst. Deze gregarious katten zijn eigenzinnig en ze houden van gesprekken.

Als het op gezelschap aankomt, heeft de Oosterse Langhaar kat enkele speciale behoeften. Deze katten doen het helemaal niet goed als ze te lang alleen gelaten worden; in feite kunnen ze ernstig overstuur raken of destructieve gewoonten ontwikkelen als ze niet de mogelijkheid hebben om te socialiseren.

Hoewel ze de neiging hebben een favoriete mens te kiezen om te volgen en mee te knuffelen, sluiten ze graag vriendschap met andere gezinsleden, ook met die met vier poten en een vacht. Een andere sociale kat of een vriendelijke hond is de ideale metgezel voor een Oosterse Langhaar, vooral als u iemand bent die veel tijd van huis doorbrengt.

Wat katten betreft, zijn Oosterse Langharen zeker aanhankelijker dan de meeste. Als uw gezin tenminste één fantastisch knuffelmaatje wil, is dit ras meer dan geschikt om een poot uit te steken.

Verzorging

Oosterse Langhaar verzorging
Voeding

Oosterse Langhaar katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar ze gedijen goed op een eiwitrijk dieet met echt vlees of vis als hoofdingrediënt. Overweeg een merk met toegevoegde omega-vetzuren om de huid en vacht te ondersteunen.

Verzorging

De Oosterse Langhaar heeft een eenlaagse vacht die meer middellang is dan lang; in feite lijken deze katten positief kortharig wanneer ze naast Perzen en andere katten met zeer lang haar worden geplaatst. U hoeft ze niet vaak te borstelen, maar alleen dagelijks te wassen om losse haren te verwijderen en het verharen tot een minimum te beperken.

Regelmatig borstelen kan ook de opbouw van haarballen tegengaan, dus u doet uzelf en uw kat een plezier als u ze trakteert op een verzorgingssessie.

Hoe knuffelig ze ook zijn, deze katten zijn ook energiek. Door regelmatig de teennagels te knippen, voorkomt u dat uw meubels beschadigd raken. En last but not least: poets de tanden van uw kat minstens een paar keer per week. Leer uw kitten een kleine tandenborstel en katvriendelijke tandpasta te accepteren en ze zullen hun hele leven lang een beter gebit hebben.

Oefening

Oosterse Langhaarkatten zijn uiterst speels. Zij (en u) zullen er baat bij hebben als u in elke kamer ten minste een hoge kattenboom, een of twee zitjes voor het raam en een mooie krabpaal aanbiedt. Zonder deze benodigdheden en een goed gevulde speelgoedcollectie zullen deze katten springen en klimmen op elk meubelstuk dat u bezit, en ze zullen van alles vinden om mee te spelen: Uw tandenborstel, die oorbellen die u per ongeluk op het nachtkastje hebt laten liggen en uw favoriete verzamelobjecten worden allemaal beschouwd als eerlijk spel.

Gezondheid

Oosterse Langhaar katten zijn over het algemeen gezond. Hun Siamese afkomst verhoogt het risico op bepaalde problemen, waaronder astma, mega-oesophagus, katachtige lagere urinewegen ziekte, verwijde cardiomyopathie, lever amyloïdose, en progressieve retinale atrofie. Een klein percentage van de Oriental Longhairs wordt scheel geboren – geen groot gezondheidsprobleem, maar een gebrek dat verboden is in de show arena.

Geschiedenis

Oosterse Langhaar Kat geschiedenis
Ook bekend als Javaanse, British Angora, Foreign Longhair, en Mandarin katten, Oriental Longhairs zijn onderdeel van een grotere groep genaamd de Oriental. Deze katten werden ontwikkeld met behulp van Siamese katten als belangrijkste basisleden, met als doel het creëren van katten met de lichaamsstijl en persoonlijkheid van een Siamees, in een verscheidenheid van verschillende vachtkleuren en patronen.

Het Oosterse verhaal begon in Engeland in de jaren 1950. Daar waren veel kattenrassen bijna uitgestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen voedseltekorten en voortdurende bombardementen een enorme druk legden op de samenleving als geheel. Terwijl fokkers werkten om hun basis weer op te bouwen, ontstonden nieuwe kleuren en patronen.

De Oosters Korthaar en de Oosters Langhaar hebben vergelijkbare achtergronden: Beide hebben een Siamese erfenis samen met Russisch Blauw, Abessijn, Brits Korthaar, en diverse binnenlandse genetica die uiteindelijk de Siamese genenpoel vergroot en verbeterd heeft. Tenslotte is kleur het enige dat een Oosterse kat onderscheidt van een hedendaagse Siamese kat.

Aanvankelijk probeerden fokkers een aparte rasnaam te bedenken voor elke gekleurde Oosterse kat die het resultaat was van verschillende paringen. Zo zijn we gezegend met rassen als Havana Brown, Foreigh White en natuurlijk de Oriental Bicolour. Na verloop van tijd besloten kattenrassenregisters dat er gewoon te veel verschillende kleur- en vachtcombinaties waren (allemaal prachtig!) en werd de terminologie Oosters Korthaar/Langhaar aangenomen.

Terwijl de Oosters Korthaar in 1977 door de Cat Fanciers Association (CFA) werd geaccepteerd, kreeg de Oosters Langhaar pas in 1995 officiële CFA-erkenning.

De International Cat Association (TICA) verleende erkenning in 1979 en tegenwoordig wordt het ras of de variëteit erkend door kattenrassenregisters over de hele wereld.

Wist u dat?

Afhankelijk van het register, kan de Oosterse Langhaar kat worden gezien als een apart ras of als een divisie binnen een grotere groep of ras. Bijvoorbeeld, CFA verwijst naar de Langhaar als een divisie van het Oosterse ras.

Er zijn meer dan 300 vachtkleuren en patronen binnen de Oosterse Langhaar familie.

Oosterse Langhaar katten behouden hun nieuwsgierige, kittenachtige trekken tot op hoge leeftijd. Hun amusante persoonlijkheden zijn de ideale match voor iedereen die een huisdier wil dat verlangt naar plezier, spelletjes en veel dagelijkse interactie.

De rasstandaard

Oosterse Langhaar Kattenras

Lichaam

Het lichaam is lang, slank en buisvormig. Oosterse Langhaar katten moeten er slank en sierlijk uitzien.

Kop

De kop is driehoekig, met een wigvormige snuit en een lange, rechte neus die zorgt voor een langgerekt profiel.

Oren

De Oosterse Langhaar kat moet zeer grote oren hebben die de driehoekige lijnen van de kop voortzetten. De oren moeten een brede basis en spitse punten hebben.

Vacht

De vacht moet van gemiddelde lengte zijn, zonder donzige ondervacht. De vacht moet dicht tegen het lichaam liggen, zodat hij korter lijkt dan hij is. Het langste haar moet op de staart zitten.

Kleur

Een breed scala aan kleuren en patronen is aanvaardbaar.

Ogen

De ogen moeten middelgroot zijn, met een amandelvorm. Ze moeten lichtjes schuin staan en de visuele lijnen van de kop en de oren voortzetten. Groene ogen zijn gebruikelijk; blauwe ogen hebben de voorkeur bij katten met puntige kleuren. Vreemde ogen kunnen voorkomen.

Poten

De poten moeten lang en slank zijn, waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De poten moeten kleine, sierlijke, ovalen zijn.

Staart

De staart van de Oosterse Langhaar kat moet lang en dun zijn, en taps toelopen tot een fijne punt. Het haar op de staart moet een elegante pluim vormen.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Oosterse Langhaar kat?

Oosterse Langhaar katten kosten tussen de €400-€2000.

Hoe groot worden Oosterse Langhaar katten?

Oosterse Langhaar katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Oosterse Langhaar kat kan tussen de 2,5 tot 5,5 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 8 “- 10” inches.

Hoe lang leven Oosterse Langhaar katten?

De gemiddelde levensduur voor Oosterse Langhaar katten is 12-15 jaar.

Verharen Oosterse Langhaar katten?

Oosterse Langharen zijn langharige katten, dus u kunt een zekere mate van verharing verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.