Ojos Azules kat

  • Temperament: EXTINCT
  • Herkomst: Verenigde Statenv
  • Groep: Middelgroot kortharig
  • Hoogte: 20-25 cm
  • Lichaamslengte: 30-40 cm
  • Gewicht: 4-5,5 kg
  • Levensverwachting: 10-12 jaar
  • Prijs: €700-€1.500

Ojos Azules

Over de Ojos Azules kat

In het Spaans betekent Ojos Azules “blauwe ogen”. Eén blik op de Ojos Azules kat, en je ziet precies hoe dit zeldzame, prachtige ras aan zijn naam komt.

Omdat Ojos Azules katten zeer zeldzaam zijn, mag u zich zeer gelukkig prijzen als u er een in uw gezin kunt opnemen. Niet alleen zijn deze katten buitengewoon aantrekkelijk, ze zijn ook vriendelijk, trouw en speels. Kortom, de Ojos Azules is alles waar veel mensen naar verlangen in een kat!
Ojos Azules Kat
Ojos Azules katten houden van knuffelen en gedijen goed in een omgeving waar ze veel aandacht krijgen. Deze katten worden niet graag te lang alleen gelaten en waarderen hun vrienden, of dat nu menselijke familieleden of andere huisdieren zijn. Zoals u misschien al geraden heeft, kan de Ojos Azules kat heel goed overweg met kinderen, zolang ze maar respectvol zijn.

Temperament speelt een belangrijke rol wanneer fokkers de ouders selecteren voor een volgend nestje, dus de meeste nakomelingen zijn vriendelijk en vriendelijk, maar er is een belangrijk voorbehoud: omdat Ojos Azules katten zorgvuldig moeten worden geproduceerd door blauwogige katten uit te kruisen met katten met andere oogkleuren, is het oude gezegde dat alle katten individuen zijn bijzonder waar voor dit ras.

Verzorging

Ojos Azules verzorging
Voeding

Ojos Azules katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar het is van vitaal belang om zo goed mogelijk voedsel aan te bieden. Als u geen vers voer geeft, zorg er dan voor dat u een commercieel merk kiest dat echt vlees of vis als hoofdingrediënt heeft, en dat niet te veel koolhydraten bevat.

Ojos Azules katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar het is van vitaal belang om de best mogelijke voeding aan te bieden. Als u geen vers voer geeft, zorg dan voor een commercieel merk dat echt vlees of vis als hoofdingrediënt heeft en dat niet te veel koolhydraten bevat.

Verzorging

Ojos Azules katten kunnen een lange of korte vacht hebben, dus hun familie zal van geval tot geval verzorging moeten aanbieden, indien nodig. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen, het verharen te verminderen en haarballen tegen te gaan.

Er zijn nog twee andere belangrijke verzorgingsroutines om te overwegen wanneer een Ojos Azules kat deel uitmaakt van uw gezin. Het regelmatig knippen van teennagels kan uw meubels, kleding en huid beschermen tegen beschadiging, en tandenpoetsen kan de adem van uw kat frisser houden en tandvleesaandoeningen voorkomen. Beide routines moeten van jongs af aan voorzichtig worden aangeleerd.

Oefening

Ojos Azules katten zijn net als andere katten dol op rennen, springen en klimmen. Verwen uw huisdier met een hoge kattenboom, een paar krabpalen en veel speelgoed om ze te vermaken. Met de juiste verrijking krijgt uw Ojos Azules kat alle beweging die nodig is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Gezondheid

Helaas wordt de Ojos Azules kat soms geboren met ernstige genetische afwijkingen, waaronder schedelmisvormingen en een kleine gekrulde staart. Sommige Ojos Azules katten worden doodgeboren. Deze problemen komen alleen voor bij homozygote genen en niet bij heterozygote genen. Ojos Azules kittens die gezond geboren worden, lijden meestal niet aan doofheid of scheelzien, problemen waar andere blauwogige katten soms last van hebben.

Geschiedenis

Ojos Azules geschiedenis
Net als veel andere ongewone kattenrassen werd de Ojos Azules bij toeval ontdekt. In 1984 werd een vrouwelijke schildpadkat met opvallende blauwe ogen gevonden in een kolonie verwilderde katten in New Mexico.

Deze kat kreeg de naam Cornflower, en werd gefokt in een poging om meer blauwogige kittens te produceren. Kattengeneticus en TICA showkeurmeester Solveig Pfleuger wordt gecrediteerd met het helpen ontwikkelen van het ras en het ontdekken van de verschillen die optraden bij het fokken van Ojos Azules katten met homozygote genen versus heterozygote genen.

De International Cat Association (TICA) verleende de Ojos Azules kat erkenning in 1991. Er waren slechts 10 Ojos Azules katten bekend in 1992, en vandaag de dag is het aantal onbekend. Wat wel bekend is, is dat het ras uitzonderlijk zeldzaam is sinds de registratie werd stopgezet en het fokken werd opgeschort vanwege het risico op schedelmisvormingen. Het is mogelijk dat er Ojos Azules kattenfokkers bestaan buiten de formele registers om.

Wist u dat?

De Ojos Azules kat heeft ongelooflijk blauwe ogen, en een diepere, rijkere kleur blauw dan de standaard Siamees.

Bij katten zoals de Ojos Azules worden blauwe ogen veroorzaakt door een gebrek aan melanine in de iris.

In 2014 gaf TICA de status van de Ojos Azules kat terug naar alleen registratie.

De rasstandaard

Ojos Azules kattenras
De rasstandaard voor de Ojos Azules kat werd opgeheven toen het fokken werd opgeschort. De laatst bekende TICA rasstandaard voor Ojos Azules katten dateert van 2004; geen enkel ander register biedt een standaard.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Ojos Azules kat?

Ojos Azules katten kosten tussen €700 en €1500.

Hoe groot worden Ojos Azules katten?

Ojos Azules katten hebben de neiging om middelgroot te worden. Een volwassen Ojos Azules kat kan tussen de 9-12 pond of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 20-25 cm.

Hoe lang leven Ojos Azules katten?

De gemiddelde levensduur voor Ojos Azules is 10-12 jaar.

Verharen Ojos Azules katten?

Ojos Azules zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.