Nebelung Kat

  • Temperament: Intelligent, aanhankelijk, trouw, rustig
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Langharige Blauwe Rus
  • Groep: Klein tot middelgroot langharig
  • Hoogte: 22-33 cm
  • Gewicht: 2,5 kilo tot 5 kilo
  • Levensverwachting: 11-18 jaar
  • Prijs: €600-€1.200

Nebelung

Over de Nebelung Kat

Ook bekend als de langharige Blauwe Rus, is de Nebelung kat een relatief nieuw ras en een van de zeldzaamste kattenrassen die er bestaan.

Als je het geluk hebt om een Nebelung kat in huis te halen, kun je een vriendelijke, relaxte metgezel verwachten met een prachtig uiterlijk dat past bij een uitstekende persoonlijkheid. De zilverkleurige bovenvacht en zuiver blauwe ondervacht van deze kat zorgen voor een magische verschijning die veel bewondering oogst. Dit katje is zijdezacht en hoewel het technisch gezien een langharig ras is, is de vacht eigenlijk van gemiddelde lengte; langer dan die van een korthaar, maar lang niet zo lang als die van een kat met heel lang haar, bijvoorbeeld een Perzische.
Nebelung Kat
Nebelung-katten zijn heerlijk aanhankelijk en delen veel liefde met hun gezin. Ze houden ervan om zich op te krullen voor lange dutjes en tv-kijksessies, en als ze de kans krijgen, kruipen ze bij haar favoriete mensen in bed.

De Nebelung kat is even speels als zachtaardig. Dit ras is zeer intelligent, en kan gemakkelijk leren hoe leuke spelletjes te spelen zoals apporteren. Deze katjes kunnen leren hoe ze aan de lijn moeten lopen, waardoor ze veilig de buitenwereld kunnen verkennen en de broodnodige beweging krijgen.

Terwijl sommige rassen constante aandacht van hun mensen nodig hebben, heeft de Nebelung kat het goed met een beetje tijd alleen. Dit betekent niet dat u uw kat dagenlang zonder toezicht kunt achterlaten, maar het betekent wel dat uw kat zich prima kan vermaken terwijl u niet op uw werk bent. Natuurlijk kunnen deze katten goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, en ze waarderen de kans om te socialiseren wanneer die zich voordoet, zolang de socialisatie binnen hun familiegroep plaatsvindt.

Over socialisatie gesproken, het is heel belangrijk om de Nebelung kat van jongs af aan kennis te laten maken met verschillende situaties, geluiden en mensen. Deze katjes zijn gevoelig voor nervositeit en hebben iets meer socialisatie nodig dan de gemiddelde kat.

Verzorging

Nebelung verzorging
Voeding

De Nebelung kat heeft dezelfde voedingsbehoeften als de meeste andere rassen, wat betekent dat een hoogwaardig, eiwitrijk dieet essentieel is voor een goede gezondheid. U kunt kiezen voor een voeding met toegevoegde omega-vetzuren om de gezondheid van huid en vacht te ondersteunen en deze prachtige kat er op zijn best uit te laten zien.

Verzorging

Aangezien de Nebelung kat een dikke dubbele vacht heeft, is regelmatige verzorging essentieel. Deze kat moet dagelijks geborsteld worden om de vorming van matten te voorkomen. Regelmatig borstelen vermindert het verharen, waardoor uw meubels schoner blijven en er minder haarballen ontstaan.

Hoewel de Nebelung over het algemeen een zachtaardig kattenras is, hebben deze katjes nog steeds een instinctieve behoefte om te springen en te klimmen. Het knippen van hun teennagels helpt schade aan uw meubels te voorkomen. Als u van plan bent de klauwen van uw kat te knippen, kunt u ze het beste van jongs af aan leren deze routine te accepteren.

Last but not least kunt u uw kat leren hoe hij een paar keer per week zijn tanden moet poetsen. Tandverzorging thuis is een uitstekende gewoonte, omdat het tandvleesaandoeningen helpt voorkomen en dure professionele gebitsreinigingen kan voorkomen, vooral op latere leeftijd.

Oefening

Net als alle andere katten heeft de Nebelung-kat veel lichaamsbeweging nodig om zijn kracht en behendigheid te behouden. Verwen uw kat met de juiste bewegingsapparatuur – een kattentoren, eventueel krabpalen, en veel speelgoed, inclusief interactieve opties waarmee u mee kunt doen aan de pret – en u maakt ze klaar voor een leven lang welzijn.

Nebelung katten zijn soms vatbaar voor obesitas naarmate ze ouder worden, maar u kunt dit helpen voorkomen door uw kat aan te moedigen actief te zijn.

Gezondheid

De Nebelung kat is over het algemeen vrij gezond, met een levensduur die in sommige gevallen meer dan 15 jaar bedraagt. Op dit moment zijn er geen problemen bekend.

Geschiedenis

Nebelung geschiedenis
Het Nebelung kattenras werd ontwikkeld in de jaren 1980 door Cora Cobb, een vrouw die twee blauwgrijze katten bezat die leken op de Russische Blues, maar met een halflangharige vacht. Deze katten, Siegfried en Brunhilde genaamd, werden uiteindelijk de basis voor het Nebelung ras.

Dit gebeurde niet zonder enige inspanning van Cora Cobb. Met de hulp van een feline geneticus van de American Cat Association, Solveig Pfleuger genaamd, die vaststelde dat Cobb’s geliefde huisdieren het best gedefinieerd konden worden als halflangharige Russisan Blue katten, stelde Cobb een fokstandaard voor die alle eigenschappen van het Blauwe Rus ras omvatte, met uitzondering van de vachtlengte.

De International Cat Association (TICA) herzag Cobb’s beschrijving nadat Russische Blauwe fokkers hun bezwaren hadden geuit. Het nieuwe ras – nu bekend als Nebelung – zou worden gehouden aan normen die meer lijken op de vroege blauwgrijze katten die vanaf de 19e eeuw uit Rusland werden geïmporteerd.

Tegenwoordig wordt het Nebelung kattenras erkend door een paar registers wereldwijd, waaronder het Livre Officiel des Origines Felines (LOOF), de World Cat Federation (WCF) en de American Cat Fanciers Association (ACFA), alsmede een paar onafhankelijke verenigingen. Ondanks de groeiende belangstelling en populariteit is het op de meeste plaatsen nog steeds moeilijk om Nebelung-katten te vinden.

Wist u dat?

Het woord Nebelung is een beschrijvende term die in het Duits vertaald wordt met “Schepsels van de mist”.

Net als enkele andere rassen heeft de Nebelung kat de neiging om een favoriet persoon te kiezen.

Terwijl sommige katten een groot aanpassingsvermogen hebben, houdt de Nebelung niet van verandering. Deze katten verstoppen zich vaak als er vreemden op bezoek komen, en ze kunnen last hebben van een beetje angst als er iets verandert in hun omgeving. Het kan enige tijd duren voordat een Nebelung kat gewend is aan nieuwe dingen, waaronder nieuwe mensen en nieuwe huisdieren.

De rasstandaard

Nebelung Kattenras

Lichaam

Het lichaam van een Nebelung-kat moet lang en mager zijn, maar toch goed gespierd, met een algemene uitstraling van gratie.

Kop

De kop moet een aangepaste wigvorm hebben, meer puntig dan rond. Het moet bovenop een lange, sierlijke nek zitten.

Oren

De oren moeten groot zijn in verhouding tot het hoofd en moeten een prominente vulling hebben.

Vacht

De vacht moet van gemiddelde lengte zijn op het lichaam, met het langste haar op de staart. Beide lagen van deze dubbele vacht moeten fijn en zijdeachtig aanvoelen. Deze katten moeten een kraag in de nek hebben, die bij katers prominenter aanwezig is. Alle Nebelung-katten moeten een langere pantalon op de achterpoten hebben.

Kleur

De buitenste beschermharen moeten een lichtere zilveren kleur hebben dan de ondervacht, die dieper blauw moet zijn.

Ogen

De ogen van de Nebelung-kat variëren van geelgroen tot groen van kleur, en moeten een licht ovale vorm hebben.

Poten

De poten moeten lang en goed gespierd zijn. De poten moeten pluimen tussen de tenen vertonen.

Staart

De staart van de Nebelung-kat moet lang en sierlijk zijn, met een elegant verenkleed.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Nebelung kat?

Nebelung katten kosten tussen de 600 en 1200 euro.

Hoe groot worden Nebelung katten?

Nebelung katten worden meestal klein van stuk. Een volwassen Nebelung kat kan tussen de 2,5 kilo tot 5 kilo of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 22-33 cm.

Hoe lang leven Nebelung katten?

De gemiddelde levensduur voor Nebelung is 11-18 jaar.

Verharen Nebelung katten?

Nebelung zijn langharige katten, dus u moet wel een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.